Lezersinzending: In de Tuk Tuk genomen…

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
2 februari 2018

De eerste keer dat ik naar Thailand ging, heb ik me goed voorbereid. Diverse boekjes over Thailand gekocht en goed doorgelezen. Mijn vriend en ik hadden een rondreis geboekt, maar de eerste dagen in Bangkok waren ter vrije besteding. Naar mijn idee kon een bezoek aan Thailand niet compleet zijn zonder een bezoek aan het Grand Palace.

Ik had al gelezen dat er veel figuren rondliepen die je met een smoes dat het paleis gesloten was, tuk tuks inlokten voor een goedkope tocht door Bangkok, waarbij je uiteindelijk altijd eindigde bij een juwelier of kleermaker. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus dat zou ons niet gebeuren.

Vanuit ons hotel namen wij een taxi. Op de kaart had ik gezien dat het een kilometer of 7 was. Nadat we de taxi ingestapt waren, bleek de meter het niet te doen (zei de chauffeur ) maar hij kon ons wel naar het Grand Palace brengen voor 200 bath. Wat waren we tevreden met onszelf dat we dit af hadden kunnen dingen tot 180 bath. Arme chauffeur, wat zou hij hier op toe moeten leggen, maar ja, hij was er zelf zuchtend mee akkoord gegaan. Op de terugweg, met een taxi waarvan de meter wel werkte, kwamen we er natuurlijk achter dat degene die voor de gek waren gehouden, wijzelf waren.

Aangekomen bij het Grand palace werden wij direct aangesproken door een vertegenwoordiger van het Thais toeristenbureau met de mededeling dat in verband met het bezoek van een bevriend staatshoofd het paleis tot 13 uur gesloten was. Die pech hadden wij dus weer.

De keurig geklede heer met een ID bewijs die zijn functie moest benadrukken, maar dat voor ons natuurlijk onleesbaar was, kon ons echter namens het Thais toeristenbureau een rondtocht van 2 uur langs Bangkok’s highlights aanbieden. De kosten hiervan waren slechts 80 bath. Dat was natuurlijk een koopje, dus hier gingen wij graag op in. Wat een geluk hadden wij dat we deze keurige man van het Thais toeristenbureau tegen waren gekomen en niet een van die oplichters.

Helaas kwamen we er na 10 minuten al achter dat wij in dezelfde toeristenfuik waren gelopen als zovelen voor ons, toen we bij een kleermaker kwamen, waar even wat aan de tuk tuk nagekeken moest worden. Wij konden binnen wel even plaatsnemen, uiteraard zonder enige aankoopverplichting.

Toen wij, ook na enig aandringen, liever buiten bleven wachten is het mij voor de eerste keer en gelukkig ook de laatste keer gelukt om een Thai woedend te krijgen. Toen wij aangaven van de rest van de tour af te willen zien en hem 80 bath in zijn handen drukten werden de biljetten, onder toevoeging van naar ik aanneem een hele rits Thaise scheldwoorden, in ons gezicht gegooid en vertrok de chauffeur, zijn middelvinger opstekend, met haastige spoed.

Gelukkig vonden wij snel een taxi die ons weer naar het Grand Palace bracht. Hier aangekomen, en weer aangesproken door meerdere officials, die door ons nu glimlachend genegeerd werden, begonnen we toch aan ons bezoek van de Grand Palace. Onze eerste les in Thailand hadden we inmiddels geleerd.

Ingezonden door Stefan


» Laat een reactie achter


6 reacties op “Lezersinzending: In de Tuk Tuk genomen…”

 1. BramSiam zegt op

  Toen ik de aanhef las moest ik met een glimlach denken aan iets wat mij ooit, zo’n 20 jaar geleden, maar dan ‘s nachts om een uur of vier, in een tuktuk met een jonge Thaise dame is overkomen. Het blijkt echter om heel iets anders te gaan. Mijn herinneringen zijn vermoed ik een stuk plezieriger.
  Het gaat hier trouwens wel om de meest afgezaagde oplichtingstrucs, waar mensen kennelijk al een jaar of dertig intrappen en ook wel in zullen blijven trappen. Wie een rotsvast geloof heeft in het goede in de mens Kan Bangkok beter overslaan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. JoWe zegt op

  Beetje vreemd verhaal…

  Een thai die geldbiljetten terug gooit, en een middelvinger opsteekt….en daarna vertrekt.

  Zijn er meer mensen die dit meegemaakt hebben?
  M.vr.gr.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • Hendrik S. zegt op

   Zolang de man het geld “teruggeeft” kan de politie hem niks maken. Je bent dan namelijk niet opgelicht…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. piet zegt op

  Met de tuktuk heeft denk iedereen wel eens iets meegemaakt , ik zelf ook
  voor de rit van hotel naar nana straat , kon even wel naar de goudwinkel volgens tuktuk driver
  nee we gaan naar nana ,o nee hij weet wel een gogo bar , nee we gaan naar nana straat
  gevraagd hoeveel hij kreeg om mij bij de gogo bar te brengen
  was antwoordt een stempel op zijn kaart , als vol was mocht gratis tanken
  heb hem 20 baht extra belooft en verder gewoon naar nana staat brengen.
  en goed in nana aangekomen
  enkel s avond na een paar biertjes ,was naam en plaats van hotel vergeten
  ik kon mij wel het stukje van de naam van het metro station vlakbij herinneren begon iets makka…
  en hoe hotel er uitzag , ben doen keurig bij hotel afgeleverd ,tegen normaal tarief
  zo kan ook.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Zwarteb zegt op

  Dit gebeurd niet alleen toeristen bij het paleis, maar ook thailanders.
  Was in 2013 met 3 Thaise dames bij het paleis en deze kregen te horen dat het boeddha wasdag is.
  Oplossing, ook een klaar staande tuktuk, wij met zijn vieren erin.
  Na een paar kilometers hadden de dames in de gaten dat ze voor de gek waren gehouden.
  Lieten de tuktuk stoppen en wij stapten uit zonder te betalen.
  Tuktuk chauffeur zei niks en reed weg, ik keek stomverbaasd.
  Nu begrijp ik het, hij wist dat hij fout was.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. Sommeil zegt op

  Die mensen moeten ook hun centjes verdienen. Heb het tweemaal meegemaakt, en er ook de humor van begrepen. Als dat het ergste is wat je overkomt op een reis, prima

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website