Je maakt van alles mee in Thailand (93)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
23 augustus 2020

Praten over de Isaan, het Noordoosten van Thailand, is al heel lang een onderwerp van gesprek op dit blog. De een vindt het prachtig om er te reizen of zelfs te wonen en een ander moet niets van dat platteland hebben. Frank C. schreef er in 2017 een artikeltje over, leuk voor een discussie. Uw mening wordt gewaardeerd!

Waarom is de Isaan zo verschrikkelijk?

De eerste keer dat ik in Thailand was heb ik gereisd van Bangkok-Hua Hin-Surat Thani-Koh Samui en terug. Zo veel mogelijk per trein, want ik houd van de trein en je ziet veel. Ik heb toen mijn vriendin ontmoet. Zij komt (hoe verrassend) uit de Isaan (en ze vindt reizen per trein heel vreemd).

De tweede keer dat ik in Thailand was moest ik eraan geloven: op bezoek bij haar ouders in een dorpje in de Isaan. ‘Meet the parents’. Ik had in de tussentijd natuurlijk Thailandblog stukgelezen en ik was zo onderhand doodsbang geworden voor de Isaan. Er waren lezers die schreven dat ze er zelf waren geweest! “Ik ben zelf in de Isaan geweest”. Ik las het met grote bewondering.

Van sommigen kreeg ik de indruk dat ze het er levend van af hadden gebracht, zij konden het ten minste nog navertellen. Ik las vreselijke verhalen over het vlees dat er werd gegeten – en hoe het werd gegeten. De mensen liepen er met bloedrode monden rond. Ik kreeg het vermoeden van een soort Nieuw-Guinea in 1600, koppensnellers achter elke boom. Waarschijnlijk waren er ook dolle honden, zoals ik in India had meegemaakt… Maar ja, ik zou er toch aan moeten geloven…. je houdt van je vriendin en je moet wat…

Nou – ik ben ook in de Isaan geweest. En ik ben nog steeds stomverbaasd. Wat was er nu zo erg aan? Voor mij was het gewoon Thailand…. ik heb het verschil met de dorpjes tussen Bangkok en Hua Hin niet gezien. Er waren gewoon steden en dorpen, supermarkten, snelwegen en wat al niet. En de mensen? Vriendelijk en hartstikke leuk. De honden trouwens ook. Het meest verbaasd was ik eigenlijk nog over het landschap. Het deed me sterk aan iets denken… waar had ik dat toch eerder gezien… o ja, Nederland! Gewoon vlak, weilanden met af en toe en boom erin, een koe (oké, buffel). Ik heb foto’s waarvan je denkt: leuk, Zuid-Holland?

Maar, misschien moet ik de droom niet verstoren. De mythe in stand houden. Men heeft Thailand, een mooi en vriendelijk land, leuk voor toeristen – en diep daarbinnen is er de Isaan! Een geheime plek. Diep en duister. Waar geen toeristen heen durven. Alleen zeer ervaren falangs kan je er tegen komen. De echte falang.

Wat denken jullie – moeten we het maar zo houden?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (93)”

 1. timker zegt op

  Nu in deze Corona tijd praten over toerisme in de Isaan is misschien niet zo juist, maar de Isaan is prachtig en ik heb het geluk er te mogen wonen. In het noordoosten van het noordoosten, tussen Udon Thani en Sakon Nakhon, ligt onze amphur Sawang Daen Din (SDD) en op ca. 6 km ten noorden van het centrum van SDD ligt ons deeldorp. Hier gaat alles in een mooi rustig tempo en er heerst een mooie plattelandssfeer. Op de fiets zit ik zo tussen de rijstvelden en wat overgebleven bos percelen. De vrijheid die wij hier hebben is ongekend, geen stadse beperkingen, de buurman bijvoorbeeld heeft kippen en koeien bij zijn (houten) huis. Deze koeien gaan soms overdag het land in de buurt op. In het dorp valt bijna iedere ruring op omdat het de rest van de dag zo rustig (stil) is. Voor wat restaurants en wat bars kunnen naar Sawang Daen Din en op 5 km is er een 7 Eleven, op 7 km een grote supermarkt. Men begrijpt uit dit relaas dat ik het heerlijk vind om in de Isaan te wonen in ons eigen ontworpen huis, op ca. 1.000 m2 grond, waar geen enkele vergunning voor nodig was…

  • Sven zegt op

   Na 10 jaar Thailandblog lezen dan eindelijk mijn eerste reactie:

   Sawang Daen Din en omgeving is prachtig. Alhoewel we zelf in Chiang Mai en België wonen gaan mijn vrouw en ikzelf er geregeld naartoe. Recent zijn we er mee in het landbouwbedrijf van haar vader gestapt nadat we een paar jaar geleden al een fruitkwekerij in Chiang Mai begonnen waren. Zelf geniet ik zeer veel van de natuur ondanks het feit dat ik helemaal geen groene vingers heb. Maar gelukkig is er mijn vrouw voor wie werken in de natuur een lieve lust is. En nu na het fruit in Chiang Mai zit ik dus af en toe met haar vader tussen de koeien in Sawang Daen Din. Ik spreek geen woord Isaan en hij geen woord Engels maar op de een of andere manier blijken we elkaar toch goed te begrijpen.

   De Isaan is een verademing na het hectische leven in België en de soms storende luchtvervuiling in Chiang Mai. Ik kan het aan iedereen aanraden.

   • Gringo zegt op

    Mooie reactie, Sven, ondanks jouw vergissing, dat Chiang Mai in de Isaan ligt. Dat is namelijk niet zo, ha ha ah!

 2. khunJoop zegt op

  Laten we het zo houden zolang het kan, maar met de hoop dat de mensen er in de nabije toekomst een beetje meer welvaart mogen ervaren. Wat is er mooier en maakt je gelukkiger dan wanneer je ‘s-morgens vroeg voor de deur je eerste kopje koffie drinkt en je hoort zo’n karretje ploffend aankomen met de boer met zijn vrouw op de aangekoppelde kar. Het geluid hoor je al van verre en komt steeds dichter bij en als ze voorbij gaan maken we allemaal een een wai-achtige beweging om elkaar gedag te zeggen. Even later lopen er van groot tot klein op rij een stel monniken langs met bedelnappen die allemaal een pakketje krijgen. Het is soms ontroerend hoe je die monniken van 6-7 jaar daar achter in de rij ziet lopen. Alleen door het zijn van monnik, ook al is het maar alleen voor de duur van de vakantie, hebben zij voor hun ouders al de weg bereid als deze sterven. Dit is de Isaan waar families aangewezen zijn op hulp van hun familie of buren als het dreigt fout te gaan. Wij farang hebben in het begin het idee dat wij altijd financieel voor alles opdraaien maar zoals in de familie zelf: degene die financieel het beste er voor staat, wordt geacht de meeste steun te geven.
  Het is een traditie waar zij ons graag bij inschakelen. Wees eerlijk tegen hen en zeg wat je wel en niet kunt bijdragen, maar met in het achterhoofd, dat als jij zonder middelen zou komen te zitten, zij jou ook zullen helpen.
  Misschien niet met bedragen maar met kost en inwoning. Zij laten niemand buiten slapen.
  Dat is het mooie aan de Isaan.

 3. PaulW zegt op

  Ik heb afgelopen week voor het eerst een lekkere lange rit gemaakt met de auto vanuit Jomtien en kwam ondermeer terecht in het gebied boven Surin nabij Sisaket/Roi Et. Prachtige natuur. Heerlijk rond getuft op de landweggetjes. Wat een prachtige groene natuur. En inderdaad, ik moest denken aan het nederlandse landschap. Vlak, groen met hier en daar een boom. Zo mooi. En de mensen zeer vriendelijk. Ik stopte regelmatig om de de natuur op te snuiven en op één van die momenten kwam er een bezorgde man langs om te informeren of ik misschien pech had met de auto. All ok zei ik. Hij lachte vriendelijk en ging weer verder. Ik ga zeker weer terug naar de Isaan om verder te exploreren.

 4. Giani zegt op

  Vele van de Isaan bevolking gaan naar de grootsteden om familie financieel te steunen.
  Wel hebben ze altijd de drang om terug te gaan indien er ooit genoeg geld zou zijn.
  Terug gaan naar familie, want wat is er beter dan voor elkaar zorgen?
  Ik kijk niet neer op de Isaan, voor mij is het ook prachtig, ik slaap ook in het huis bij de moeder van mijn vrouw, in een hutje op palen waar er wat kippen enzo onderdat hutje zitten.
  Zalig, rust, natuur en iedereen gelukkig, ‘s avonds gezellig een bbq, …
  Minder aangenaam dan in een villa aan de kust met alle luxe erbij?
  Wel ik voel mij er beter bij, geld is nodig ja, maar geluk voelen komt soms uit een andere hoek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website