Ode aan de handen van de Thaise verpleegsters

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
22 november 2022

Bob van Duinen (1949) ontmoete tijdens zijn 2-jarig verblijf in China in 1985 zijn toekomstige Thaise vrouw Tick. Bob heeft drie volwassen kinderen (meisjes) en drie kleinkinderen. Bob vertrok enkel jaren geleden definitief naar Rayong, Thailand.

Les mains de Jeanne-Marie
Jeanne-Marie a des mains fortes,
Mains sombres, que l’été tanna,
Mains pâles comme des mains mortes,-
Sont-ce les mains de Juana?

Et c’ést un soubresaut étrange
Dans nos êtres, quand, quelquefois,
On veut vous déhâler, mains d’anges,
En vous faisant saigner les doigts!
(Arthur Rimbaud, 1854-1891)

De handen van Jeanne-Marie
Jeanne-Marie heeft sterke handen,
donker, door de zomer gebronsd,
bleke handen als van een dode,-
zijn dit de handen van Juana?

En het is een vreemde schok
in ons wezen, wanneer, zo nu en dan,
men u wil bleken, engelen handen,
door uw vingers te doen bloeden!
(Vertaling: Bob van Duinen)

Het zijn deze twee strofen, die mij steeds te binnen schieten, wanneer ik voor een vervolgbehandeling Thai Nakarin hospitaal in Bangkok binnenstap.

Vreemde ziekteverschijnselen overvallen me zodra ik op Suvarnabhumi uitstap. Eerst dacht ik ze nog te kunnen beheersen door een paar stevige glazen pure Mekhong, maar wat een eenvoudig artsenbezoek leek, werd toch ingrijpender.

Niets levensbedreigend, dat zou ik trouwens nimmer accepteren. Gewoon minder eten, niet drinken of roken, geen opwinding en tenslotte een flinke baal pillen. Het weerzinwekkend gezond leven.

Aldus voltrok zich de eerste kennismaking met de engeltjes van het hospitaal. Drie artsen en een stuk of acht verpleegsters stonden rond de wheelchair, waarmee men mij naar binnen had gemanoeuvreerd. Tegen mijn wil overigens: nog geen tien minuten eerder zat ik samen met mijn vrouw in de taxi en wees haar op de in het wild groeiende bloemen. ‘Die hebben wij straks ook in onze tuin.’ Ze had bevestigend geknikt.

240 hoog, 160 laag. Ik had al erger meegemaakt

– ‘Wat doen al die artsen en verpleegsters hier?’

– ‘Die denken dat je zo meteen een hartaanval gaat krijgen.’

Wel, daar had ik niet zo veel zin in, ik was hier tenslotte op vakantie. De artsen dachten er anders over, en voor ik het wist lag ik op een individuele kamer en het circus kon beginnen.

Maar niet eer de zusters van barmhartigheid zich over mij ontfermden. Vertroeteld als een klein kind, hulpeloos, (ik mocht immers niets doen), verwend door de in smetteloos wit gestoken engeltjes. Om de paar minuten kwam een ander: slangetje hier, spuitje daar, knijpertje op vinger  om de zuurstof te meten, een beetje bloed hier, een paar buisjes daar. Handjevol pillen. Bloeddruk meten. Hartslag. Hoofdschudden alom. De teller van de rekening draaide intussen op volle toeren.

Alles zonder ook maar een zucht van ongeduld, zo verdroegen de engeltjes mijn gestoethaspel. Ik had nog nooit een hartaanval gehad, alles dient geleerd te zijn.

Het was ook geen hartaanval, maar een eenvoudige ontsteking van de bronchiën. Mijn geliefde vrouw had een paar medische termen verward en de vertaling had de rest gedaan. Weggaan mocht echter ook niet, en, de gelegenheid om – in het bijzijn en onder toeziend oog van je echtgenote! – zo’n kans te laten liggen om eens lekker vertroeteld te worden, wilde ik ook niet laten lopen.

Het is onbeschaafd om in Thailand iemand langdurig aan te staren, en na enige vergeefse pogingen om de naamplaatjes van de verpleegsters te bestuderen (ze bewogen of veel te vlug, of ik had net mijn bril niet op), vatte ik het plan op om hun handen te observeren. Deze moesten immers hun werk doen, en ik ontdekte dat een strategische geplaatste kreun, hen ertoe aanzette zeer langzaam en behoedzaam te werk te gaan. Een wereld ging voor mij open.

Gracieus bewegend, als van een exotische ballerina

Slanke handjes, nu eens licht van teint, dan weer gebronsd. Gracieus bewegend, als van een exotische ballerina. Volleerd en ongekunsteld, pijnlijk beschaafd. Ik fingeerde niet aanwezige pijnlijke plekjes, leed aan ongevraagde smarten. Mijn intussen twintig  engeltjes prevelden steevast: ’Oh, I’m sorry.’

Steeds meer tijd kreeg ik om die wonderschone handjes te bestuderen, de mooie bijgehouden nagels, een schalks ringetje om een vinger. Of ringloos… Handen die feilloos hun werk deden. Onnatuurlijk lange vingers.

Soms loerde ik voorzichtig omhoog. Het ongetwijfeld aanwezige lange glanzend haar, kunstig verborgen onder het witte kapje. Spoedig begon ik ze aan hun handen te herkennen. Zij met die donkere handen had een wipneusje, zij met die heel lichte handen, twee een beetje scheve tanden. Na een goede dag bleken ze allen een beetje Engels te spreken, dat ze op mij oefenden, wanneer mijn vrouw weer een koffertje geld ging pinnen.

Handen die naar de volgende kamer zouden gaan om eender werk te doen? Handen die over een paar uur naar huis zouden gaan, om eten te koken, hun kind te verzorgen, de was te doen. Handen die groenten schoonmaakten, in een goedkope bus stapten. Handen die verzorgden en beminden. Handen die een kennis toezwaaiden of begroetten. Handen die morgenvroeg eten gaven aan de monniken. Handen die nooit vermoeid raakten.

Waren dit de handen die straks geluidloos door de steriele gang zouden schuifelen voor wellicht een streling over het hoofd van een stervende, of een krijsend kind dat gevallen is?

Waren dit de handen van Juana, of de handen van Noi en Lek, van Tim en Aye en Aed, of van Nid , Two en Uan… Hemelse engeltjes uit de Stad der Engelen?

Ingezonden door Bob van Duinen

Rating: 4.65/5. From 34 votes.
Please wait...

24 reacties op “Ode aan de handen van de Thaise verpleegsters”

 1. janderk zegt op

  Dag Bob,

  Ik begrijp je verrukking over het Thainakarin. Ik ben zelf patient(ook toevallig hart-) sinds 2005.
  Ik ben daar meermalen opgenomen geweest en niet alleen voor mijn hart.
  Mijn ervaringen zijn eender. En niet alleen de verpleegsters maar in het geheel allemaal (doctoren en niet te vergeten de niet medische staf).
  Maar goed alles heeft zijn prijs. Ik heb gelukkig een coulante verzekering. Ik hoop jij ook.
  Ik lees namelijk nergens dat de verzekering maatschappij de betaling overneemt.
  Ze zijn erg kundig in het ziekenhuis. Mocht je gedotterd moeten worden, ik heb daar al twee maal gebruik van moeten maken en ben tevreden.
  Je moet weten dat ze je nooit extra lang in het ziekenhuis houden.
  Beter is beter. En je kan naar naar huis met natuurlijk een vervolgafspraak.
  Sterkte en beterschap.
  Janderk

  • chris zegt op

   Ik zal de complimenten overbrengen aan een goede vriend van me die tot een paar jaar geleden de general manager was van Tai Nakarin en nu nog steeds in de raad van bestuur zit.

 2. Johan(BE) zegt op

  Het is niet mijn bedoeling reclame te maken voor het Bangkok Hospital in Pattaya, maar ik moet toch even mijn waardering uiten.
  Ongeveer 10 jaar geleden was ons gezin op vakantie in Pattaya. Mijn (Thaise) echtgenote werd gebeld door haar zus. We waren een eindje van huis vandaan toen onze jongste zoon, toen 14 jaar, gevallen was in huis. Hij was bijna niet aanspreekbaar. Ik ben ex-verpleegkundige en ik maakte me zorgen: op zijn hoofd gevallen, braken, verlaagd bewustzijn. Dan moet je rekening houden met schedel- en hersenletsel. Vervoer naar een ziekenhuis met goede medische beeldvorming en neurochirurgen is dan aangewezen. Gelukkig bleek later dat ik de situatie te ernstig had ingeschat.
  Ik vroeg de familie ‘m meteen naar Bangkok Pattaya Hospital te brengen, we arriveerden tegelijk met junior op de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. Wat ik toen gezien heb was indrukwekkend. Ik heb jaren op SEH en operatiekamer gewerkt, daarom durf ik te zeggen dat je een dergelijke kwaliteit van verzorging zelden zal zien in Europa.
  Alles ging snel, zachtaardig en soepel. Geen overbodige bewegingen, alles ingestudeerd en perfect uitgevoerd. Geen zichtbare stress, onderlinge communicatie hadden ze niet nodig! Infuusnaald erin, bloedafname, zuurstofkapje, hartbewaking, CT-scan, enz. Alles razendsnel maar relaxed, het leek wel een choreografie met de verpleegkundigen als danseressen.
  Uiteindelijk viel het allemaal mee, na een nachtje mocht hij weer naar huis.
  De hele behandeling was spotgoedkoop naar onze normen (Bangkok Hospital group staat bekend als commercieel en peperduur). De ziekenhuisrekening werd voor de helft door onze ziektekostenverzekeraar betaald en de andere helft door de reisbijstandsverzekering.

  • Chokdee zegt op

   Bangkokhospital Pattaya liet me wel de rekening betalen bij ontslag terwijl de verzekering al betaald had.
   Verzorging was goed.

 3. jozef zegt op

  Voor de elite en goed verzekerde buitenlanders lijkt het zo . Ondertussen liggen de mensen in een staatsziekenhuis op een grote zaal en de familie moet hen verzorgen .

  • Marc Dalle zegt op

   Schitterend! Verplichte lectuur!

  • Marc Dalle zegt op

   Buiten Europa geldt dit voor het overgrote deel van de wereld. Kan daarvan idd meespreken in Thailand , maar ook zeker in de Filipijnen e.v.a. zelfs in de V.S

 4. Cornelis zegt op

  Dank voor deze prachtige beschrijving van je ervaring, Bob!

 5. Roel zegt op

  Naarmate de Nederlandse gezondheidszorg slechter en onpersoonlijker wordt, wordt een verblijf in een Thais ziekenhuis aantrekkelijker. Het lijkt me dat het medisch toerisme zal toenemen.

  • Cornelis zegt op

   De NL zorgverzekering geeft je natuurlijk geen vrije keuze tussen behandeling in Nederland of in Thailand, hoeveel sneller en/of beter die ook maar zou zijn (dat laatste betwijfel ik, trouwens).

  • Erik zegt op

   Roel, welk Thais ziekenhuis? Bedoel je het staatsziekenhuis dan vergis je je toch; de behandeling daar is spartaans tenzij je centen hebt om een privékamer te betalen. De medische zorg is prima, men doet zijn uiterste best, maar lang niet alle behandelingen zijn mogelijk. Na 30 jaar Thailand kan ik er over meepraten, ik heb beide soorten ziekenhuis ervaren.

   Dat de Nl zorg slechter wordt en ook nog onpersoonlijker deel ik niet. Helemaal niet dat ‘slechter’ en het ‘onpersoonlijker’ is jouw persoonlijke ervaring en die is voor iedereen verschillend. De zorg in NL is nog steeds wereldtop en de verzekering waar iedereen aanvaard wordt ondanks de risico’s op hoge kosten is uniek.

   Medisch toerisme is voor mensen met een dikke portemonnee. Je weet best dat alleen urgente zaken door de NL zorgverzekering worden betaald en niet-urgente zaken worden niet betaald. Soit! Een tandtechnische behandeling met tegelijk een leuke vakantie in de zon is voor mensen met centen en niet voor de zorgverzekerde. Je vergelijkt nu appels met peren. Trouwens, geen enkel verblijf in een ziekenhuis is ‘aantrekkelijk’. Of je moet een grote masochist zijn…..

  • Khun moo zegt op

   Ik denk dat velen zich vergapen op de aardige verpleegsters.Er is maar 1 Thais ziekenhuis wat in de lijst van beste 250 ziekenhuizen wereldwijd voorkomt. .Thailand komt op een schamele plek 142 van beste ziekenhuizen, terwijl nederland een zestal ziekenhuizen heeft die beter scoren.Maar zoals Bob in het artikel aan aangaf, het oog moet ook wat.
   Ik kan me nog een vlucht in usa herinneren, waar een kolos van een man,weigerde om te gaan zitten bij take off. Dit ondanks meerdere verzoeken.Er werd een beeldschone stewardess op af gestuurd. Binnen 10 seconde nam de man plaats. Zelfde lijkt me enigzins in de Thaise ziekenhuizen.

   • Bart zegt op

    Op een schamele 142ste plaats is nogal relatief. Dit is wereldwijd een zeer goede score als je het mij vraagt. Zelfs als je in de top 1000 zou staan kan je absoluut spreken van bekwame artsen.

    Een vraagje Khun moo: Het ‘Bangkok Hospital’ staat niet in de top 250. Ga je me dan wijsmaken dat je daar geen adequate verzorging/behandeling krijgt …?

    Voor de geïnteresseerden: Het betreft het Bumrungrad International Hospital …

  • Khun moo zegt op

   https://www.newsweek.com/worlds-best-hospitals-2022

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik heb ook eens verder gekeken dan die algemene rangschikking.

    Als je op diezelfde lijst de hospitalen per land selecteert i.p.v. enkel die algemeen rangschikking en dan vergelijkt dan zie je heel andere cijfers.

    Zo zie je dat de lijst per land aangevoerd wordt voor
    – Thailand door Bumrungrad International Hospital met een score van 94, 79 %
    – Nederland Amsterdam UMC met een score van 91,20 %

    In Thailand halen op die lijst 30 hospitalen een score van 74 of meer.
    Nederland omdat je daarmee de vergelijking maakt, 10 met 74 of meer.

    https://www.newsweek.com/worlds-best-hospitals-2022/thailand
    https://www.newsweek.com/worlds-best-hospitals-2022/netherlands

    Zal dan wel meer zijn dan die aardige verpleegsters zeker?

    • Khun moo zegt op

     Ronny,
     Natuurlijk is er meer dan aardige verpleegsters.
     Vaak hoor je van Thailand gangers dat er zeer goede ziekenhuizen in Thailand zijn.
     Dan vraag ik me af: hoe kan een bezoeker dat beoordelen?
     Is het de snelle service,de korte wachttijd, het mooie gebouw,de knappe verpleegsters, de geavanceerde apparatuur , de geslaagde behandeling of is het de kennis van de doctoren ?
     Waarbij ik toch vaak het antwoord krijg de service en de verpleegsters.

     • RonnyLatYa zegt op

      Maar denk je dat als je in Nederland die vraag stelt dat je niet dezelfde antwoorden gaat krijgen?

      Ik wilde vooral aantonen in mijn reactie dat die scores van Thaise ziekenhuizen helemaal niet zo slecht zijn en jouw tekst mij nogal denigrerend overkomt naar de Thaise hospitalen.
      “Ik denk dat velen zich vergapen op de aardige verpleegsters. Er is maar 1 Thais ziekenhuis wat in de lijst van beste 250 ziekenhuizen wereldwijd voorkomt. .Thailand komt op een schamele plek 142 van beste ziekenhuizen, terwijl nederland een zestal ziekenhuizen heeft die beter scoren.”

      Blijkt dat die scores van Thaise top ziekenhuizen helemaal niet zo laag zijn, ook niet tegenover jouw Nederlandse ziekenhuizen en er een heel pak Thaise ziekenhuizen beter scoren dan Nederlandse.

      En alles relatief natuurlijk. Als de vraag gesteld werd of de verpleegsters mooi waren zal de ene een 9 geven en de andere een 4…. maar uiteindelijk niet relevant natuurlijk om een ziekenhuis te beoordelen.

      • Khun moo zegt op

       Ronny,
       Het was niet denigrerend bedoeld.
       Ik probeer na te gaan waar de bezoeker / patiënt zijn mening op baseert en wat die waart is.
       Ik zie ook andere onderzoeken.

       Thailand’s health care system has been ranked among the best in the world, according to CEO WORLD magazine’s Health Care Index.
       The Health Care Index, which ranks 89 countries according to factors that contribute to overall health, ranked Thailand’s health care system in 13th place with an overall score of 59.52.
       Thailand was ranked higher than countries such as Norway (15th), New Zealand (16th), Germany (17th), Switzerland (18th) and the United States (30th).

   • Kris zegt op

    Dus vanaf plaats 251 heb je per definitie te maken met een slecht hospitaal? Ik geloof dergelijke lijstjes al lang niet meer. Er zijn vele duizenden ziekenhuizen in de wereld, wat is de waarde van een lijstje van 250?

    • Khun moo zegt op

     Kris,
     Ook in het artikel wordt vermeld dat een score hoger dan 250 niet betekent dat het een slecht ziekenhuis is

 6. Chris zegt op

  Kan iemand mij ook vertellen welke criteria zijn gehanteerd om die kwalificatie “best hospital’ te meten?

  Kan een patient echt vaststellen of hij/zij behandeld is door een middelmatige, goede of uitstekende dokter in een Thais ziekenhuis? Is het imago van buitenlandse dokters versus Thai dokters niet een element van de waardering, zoals dat ook geldt voor het uiterlijk van de Thaise verpleegsters?
  Waar hangt de kwaliteit van een ziekenhus van af, volgens de doktoren, de patienten, de verzekeringsmaatschappijen en de regering?

  • Khun moo zegt op

   Chris,
   Staat in het genoemde artikel onder:Methodology

   • Chris zegt op

    Heb het nu gezien en gelezen..
    “Every hospital in each country is rated by a score. Scores are only comparable between hospitals in the same country, because different sources for patient experience and medical KPIs were examined in each country. Since it was not possible to harmonize this data, cross-country comparisons of the scores are not possible (a score of 90 in country A doesn’t necessarily mean that this hospital is better than a hospital with a score of 87 in country B).”
    Kortom: een min of meer onzin lijstje als je ziekenhuizen in verschillende lanen niet kunt vergelijken maar dit wel doet.

  • Cornelis zegt op

   Goeie vraag Chris! Eentje die we feitelijk altijd moeten stellen bij welke ranglijst dan ook!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website