Op deze pagina over het Thailand weer, leest je een toelichting over het weer en het klimaat in Thailand. Deze informatie is van belang voor het bepalen van de beste reisperiode.

Het klimaat wordt bepaald door tropische moessons. Het weer is over het algemeen warm en vochtig gedurende het grootste deel van het jaar.

Thaise binnenland: drie seizoenen

Het Thaise binnenland kent drie seizoenen met een specifiek weerbeeld:

  • Het warme seizoen.
  • Koele seizoen.
  • Het regenseizoen.

Tijdens het regenseizoen is het relatief warm. Het weer in het Midden-, Noorden en het Noordoosten van Thailand (de niet aan zee grenzende provincies) wordt bepaald door drie seizoenen. De zuidelijke kustgebieden van Thailand kennen slechts twee seizoenen. Hierdoor is het weer in Thailand vrij eenvoudig te begrijpen en kan je daar rekening mee houden bij het plannen van een reis.

De provincies die niet aan de kust liggen kennen in het binnenland zijn de seizoenen duidelijk omschreven: Tussen november en mei is het weer grotendeels droog. Het koele seizoen loopt van november tot februari. Het warme seizoen loopt van maart tot mei. Het regenseizoen, in het binnenland duurt van mei tot november. Het weer wordt dan gedomineerd door de zuidwestelijke moesson. In deze periode kan er sprake zijn van heftige regenval en overstromingen.

Kustprovincies: twee seizoenen

Het zuiden van Thailand, de Thaise kusten kent eigenlijk maar twee seizoenen:

  • Regen seizoen
  • Droge seizoen

Hierdoor zijn strandvakantie vrijwel het gehele jaar mogelijk.

De westkust bij de Andamanse zee (Phuket, Krabi, en Phi Phi eilanden), staan onder invloed van de zuidwestelijke moesson. Deze zorgt voor zware storm en regenval van april tot oktober.

De Golf van Thailand oftewel de oostkust van Thailand (Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao) is vooral regenachtig tussen september en december.

Beste reistijd

De beste reistijd naar Thailand is november t/m februari. De wintermaanden brengen de koelste dagen. Het regent het minst en het is niet zo benauwd. Er zijn leuke Thaise festivals die toeristen kunnen bezoeken zoals Loi Krathong. Deze periode is echter ook het hoogseizoen in Thailand. Dat betekent meer drukte en hogere prijzen voor accommodaties.

Voor meer informatie over de beste reisperiode, hoog-en laagseizoen en het weer per maand lees dit artikel op de website van Verrassend Thailand.

Strandliefhebbers en regen

Voor strandliefhebbers is er goed nieuws. De twee kustlijnen van Thailand hebben verschillende regenseizoenen, waardoor toeristen vrijwel het hele jaar door kunnen genieten van zonnige stranden. De kust van de Andaman zee oftewel de westkust (Phuket, Krabi, en de Phi Phi eilanden) staan onder invloed van de zuidwest moesson. Deze brengt (soms) zware stormen van april tot oktober. Terwijl op de stranden aan de Golf van Thailand oftewel de oostkust (Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao), de meeste regen valt tussen september en december.

Voordelen van reizen in het regenseizoen

Bij het woord regenseizoen haken veel mensen direct af. Dat is jammer want het regent misschien wel meer, maar deze buien zijn vaak kort en hevig (uitzonderingen daargelaten). En soms regent het dagenlang niet. Tussen de regen door, vooral in de ochtend, is er veel zon en is het nog steeds erg warm.

Er zijn ook voordelen door juist wel te reizen in deze tijd van het jaar. De tarieven van hotels en andere accommodaties zijn soms wel 50% lager, dan in het droge seizoen.

De rivieren en watervallen zijn prachtig en het landschap is op zijn groenst. Laat je daarom niet direct afschrikken. Naar Thailand reizen in het regenseizoen kan prima.

Meer over Thailand weer lees je op Thailandblog.nl


Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website