Op Thailandblog duiken regelmatig vragen op over Schengenvisums. In dit Schengenvisum dossier worden de belangrijkste aandachtspunten en vragen behandeld. Een goede en tijdige voorbereiding erg belangrijk is voor een voorspoedig verloop van de visumaanvraag.

(Dossier update: mei 2024)

Het Schengenvisum

Als een Thai naar Nederland of België wil komen voor een vakantie van ten hoogste 90 dagen is in de meeste situaties een Schengenvisum vereist. Alleen Thaise burgers die in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning uit één van de Schengenlidstaten of zij die in het bezit zijn van een ‘verblijfskaart voor gezinsleden van een burger van de Unie’ uit één van de EU-landen hebben geen visum nodig om de Schengenlidstaten te bezoeken.

Het Schengengebied is een samenwerking van 29 Europese lidstaten die een gemeenschappelijk grens- en visumbeleid voeren. Deze lidstaten zijn dus aan dezelfde visumregels gebonden. Deze zijn vastgelegd in de gemeenschappelijke Visumcode: EU-verordening 810/2009/EG. Dit stelt reizigers in staat om zich binnen het hele Schengengebied te verplaatsen zonder onderlinge grenscontroles, visumplichtigen hebben slechts één visum -het Schengenvisum- nodig om de buitengrens van het Schengengebied te passeren. .

Officieel heet dit visum een visum kort verblijf (VKV), of visum ‘type C’, maar in de volksmond ook wel  ‘toeristenvisum ‘ genoemd. Voor lang verblijf (langer dan 90 dagen) is een verblijfsvergunning nodig, dat is een andere procedure waar dit dossier niet op in gaat.

Het startpunt: starten van een visumaanvraag

Een visum vraag je aan bij het autoriteiten van het land dat het (hoofd)doel is van de reis. Hiervoor zul je veelal een afspraak moeten maken bij aangestelde Externe Dienstverlener te Bangkok. Voorheen kon men ook bij de ambassade zelf de aanvraag doen, maar dat is voor reguliere visumaanvragen niet langer mogelijk.

Voor Nederland kan men terecht bij:

Voor België kan men terecht bij:

De belangrijkste vereisten

De belangrijkste eisen op een rijtje, uiteraard kan het per individu en aanvraag verschillen wat er exact nodig is. In het algemeen toont de reiziger (is tevens de aanvrager van het visum) dat deze:

 • In het bezit is van een geldig reisdocument (paspoort).
  • Het reisdocument moet nog 3 maanden langer geldig zijn dan het einde van de visumperiode, en mag niet ouder zijn dan 10 jaar.
 • Zich de reis financieel kan veroorloven: heeft voldoende middelen van bestaan.
  • Voor Nederland is de eis 55 euro per dag per reiziger.
  • Voor België 95 euro per dag als hij of zij in een hotel verblijft of 45 euro per dag als de reiziger bij een particulier is gehuisvest.
  • Indien de reiziger zelf geen voldoende middelen heeft moet een garantsteller (de uitnodigende partij) borg staan. Men kijkt dan naar het inkomen van deze persoon, de referent.
 • Papieren heeft met betrekking tot de verblijfplaats zoals een hotelreservering of bewijs van verblijf (logies) bij een particulier.
 • Een medische reisverzekering heeft voor het hele Schengengebied met een dekking van ten minste 30.000 euro.
  • Vraag deze aan bij een verzekeraar die het geld (minus administratiekosten) terugstort bij een eventuele visum afwijzing.
 • Een optie of reservering op een vliegticket Boek (betaal) het ticket pas als het visum is toegewezen!
  • Een retour (reservering) is meteen één officieel erkend bewijsstuk dat terugkeer van de reiziger aannemelijker maakt.
 • Aannemelijk maakt dat hij of zij tijdig terug zal keren naar Thailand.
  • Het gaat om een combinatie van bewijzen. Bijvoorbeeld eerdere visums voor (westerse) landen, een baan, bezit van onroerende goederen en andere zaken die een sterke sociale of economische binding met Thailand aantonen, zoals zorg voor minderjarige kinderen.
 • Niet bij de Europese autoriteiten gesignaleerd staat en geen gevaar is voor de openbare orde of staatsveiligheid.
 • Een recente pasfoto die aan de vereisten voldoet.
 • Een digitaal gevuld en ondertekend aanvraagformulier voor een Schengenvisum.
  • Een kopie van alle ingediende stukken. Tip: scan alles ook in zodat de aanvrager en referent een kopie hebben van alle ingediende stukken (bijvoorbeeld om aan de grens te tonen).

Bijlage: Schengenvisum Dossier

Als een aanvrager bovenstaande papieren kan overleggen zal in de meeste gevallen (zo’n 90%) een visum worden afgegeven.  De beslisambtenaar wil kunnen zien dat de reiziger een oprecht reisdoel heeft, de reis financieel te verantwoorden is en de kans dat de reiziger zich netjes aan de regels zal houden groter is dan het risico op illegale zaken zoals overstay of arbeid.

Toch zul je ruim de tijd moeten nemen en er goed voor gaan zitten om de formulieren en bewijsstukken correct aan te leveren.  Om hier bij te assisteren is onderstaand uitgebreide Schengen visumdossier. Dit is een pdf-bestand en daardoor makkelijk te openen of te printen. Het dossier probeert op de meeste vragen en aandachtspunten een antwoord geven. Het dossier sluit af met twee officiële checklijsten die de Nederlandse en Belgische autoriteiten hebben opgesteld.

Tot slot: de auteur heeft zijn uiterste best gedaan de meest recente informatie zo correct mogelijk op te nemen. Het dossier gezien worden als een service aan de lezers en kan desondanks fouten of verouderde informatie bevatten. Raadpleeg daarom ook altijd officiële bronnen zoals de website van de Buitenlandse Zaken of ambassade voor de meest actuele informatie.

27 reacties op “DOSSIER SCHENGENVISUM (versie mei 2024)”

 1. Beste Rob, bedankt voor het vele werk dat je wederom in dit dossier hebt gestopt. Wellicht realiseren de Thailandblog lezers zich niet wat een uniek document dit is en wat voor voordeel ze hiermee hebben bij het aanvragen van een Schengenvisum. Ik bewonder je kennis van de materie en je geduld om vragen te beantwoorden en de lezers altijd te willen helpen voor iets wat belangrijk is voor iedereen met een Thaise partner.

 2. Rob V. zegt op

  Een dossierupdate was al enige tijd nodig maar daar gaan best wat uurtjes werk in zitten. Dat tijdens het bijwerken bepaalde details al weer veranderen maakt het helemaal een feest natuurlijk… Ongetwijfeld zal er vast nog een schoonheidsfoutje instaan of blijkt iets volgende maand al niet 100% actueel meer te zien. Dus gebruik het dossier als een handig hulpmiddel om redelijk goed beslagen ten ijs te komen. Maar controleer altijd ook wat de Nederlandse, Belgische of andere relevante autoriteiten te melden hebben. Al kunnen ook die soms abuis of te kort door de bocht zijn.

  Blijf dus ook vooral lezersvragen over het reizen naar het Schengengebied insturen. Dat kan via het contactformulier rechtbovenaan op de site. Terugkoppeling hoe het uiteindelijk is afgelopen. Slechts een enkeling laat weten hoe het is afgelopen. Voor eenvoudige vragen niet zo gek maar voor complexere en opmerkelijke vragen/scenarios hoor ik toch graag wat de afloop is. Mijn kennis van theorie en praktijk kan in de praktijk misschien toch net weer eens wat anders uitpakken. En ja, als mijn antwoord niet geholpen heeft wil ik dat ook weten hoor. Dus laat die feedback, positief, kritisch of negatief, mbt het dossier en de lezersvragen maar komen.

  ******

  Tot slot nog enkele weetjes voor wie toch nog meer wil weten mbt het Schengen gebeuren:

  – Ik schreef op dit blog al diverse malen een artikel over de cijfers. Met de titel “Afgifte van Schengenvisums onder de loep”. Waarin ik de cijfers en trends rondom het afgeven en weigeren van een visum bekijk. Een artikel die de statistiek t/m 2023 in beeld brengt staat in de steigers. Afhankelijk van o.a. de reacties van de diverse EU ambassades die ik heb aangeschreven is dat ergens in juni (?) klaar. De laatste tijd kreeg ik de Belgische ambassade eigenlijk niet te pakken, dus ik duim dat ze nu eens wel een reactie zullen geven. De laatste versie dateert van vóór Covid, zie:
  https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/afgifte-van-schengenvisums-in-thailand-onder-de-loep-2018/

  – Voor cijfers rondom illegaal verblijf, iets wat 2 dagen geleden ter spraken kwam, hier een link naar het Europese bureau van statistiek. Daar zijn cijfers mbt illegaal verblijf te filteren op herkomstland, geslacht, reden van illegaal verblijf (illegale grens passage, overstay en overig) enzovoort. Nu is het altijd oppassen met statistiek maar met de nodige verzichtigheid kunnen die toch een beeld schetsen van wat anders een totale slag in de ruimte zou zijn (en aan geruchten en kroegpraat hebben we niet zoveel…):
  https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/migr_eipre/default/table?lang=en

  – Wie meer wil weten over het gebruik van een algoritme bij het Nederlandse BuZa kan zoeken op “IOB” of “Informatie Ondersteunend Beslissen”. Recentelijk plaatste ik een artikel dat op het nawoord eigenlijk alleen maar informatie bevat over wat BuZa hier zelf over schreef. Ik heb ook daar nog wat vragen over openstaan bij het ministerie. Afhankelijk van wat daar uit komt schrijf ik wederom een artikel.

  – Eerder dit jaar kwam ik in contact met Stichting GOED, vele lezers hier zullen wel weten dat die stichting zich inzet voor Nederlanders in het buitenland. Zij vroegen of ze op basis van mijn dossier een algemeen, wereldwijd dossier mochten schrijven. Natuurlijk heb ik daar mee ingestemd want het doel is om mensen met een buitenlandse partner en dergelijke een steuntje in de rug te geven, wegwijs te bieden. Dat doe ik graag belangeloos want door elkaar te helpen worden we allemaal weer wat wijzer. Zolang iemand dus niet uit commercieel oogpunt geld verdient aan gratis materiaal waar heel wat uren werk in zitten, is het alleen maar fijn als kennis zich verder verspreid. Dus als het goed is komt Stichting Goed over niet al te lange tijd met een versie van mijn dossier die Nederlanders over heel de wereld wat wegwijs kan bieden.

  En ja, een update Dossier Immigratie Thaise Partner is ook hard nodig. Daar zal ik over niet al te lange tijd aan beginnen, maar of dat met 1 of pas enkele maanden gereed is durf ik echt niet te zeggen. Ik wil en kan niet elke dag met visum en migratie bezig zijn. Heb ook nog hobbies en probeer iets van een sociaal leven te hebben, haha.

  Genoeg gepraat, veel succes allemaal!

 3. walter zegt op

  Beste Rob,

  Ik sluit me volledig aan bij de reactie van Peter.
  Geweldig werk! Bedankt.

 4. Theo zegt op

  Top Rob, bedankt.

 5. Erik Kuijpers zegt op

  Rob V, prima werk weer. Vakkundige hulp voor mensen die anders vet moeten betalen voor informatie die vaak slechts in ambtelijke taal beschikbaar is.

 6. Henk zegt op

  Mijn vriendin in vorig jaar 2x op een toeristenvisum in Nederland geweest en sinds kort is ze in Nederland op basis van haar MVV.
  De kennis en informatie van Rob zijn erg waardevol geweest bij de verschillende aanvraagprocedures.

  Bedankt Rob!

 7. Fred zegt op

  beste Rob,
  Geweldig, alle lof en petje af.
  Heel erg bedankt.

 8. Rudy zegt op

  Het bijgevoegde dossier Schengenvisum heeft een onschatbare waarde door de uitgebreide, duidelijke en overzichtelijke informatie. Bovendien is het uiterst volledig. Wie van plan is om de procedure te starten hoeft het enkel aandachtig te lezen en ernstig rekening te houden met de raadgevingen. Vaak kan het al mislopen bij het begin. Gaat het wel degelijk om een ’toeristenvisum’ of eerder naar waarheid een vriendenbezoek? Als de Thaise aanvrager geen vaste inkomsten heeft via bijvoorbeeld een ‘echte’ werkgever of kinderen heeft die evenwel niet bij haar of hem verblijven dan gaat er een alarmbelletje rinkelen. In dat laatste geval is het zeker van belang om aan te tonen dat je de Thaise persoon al hebt ontmoet in Thailand en je de waarheid inzake hetdoel van de reis verteld . Zeg je alsnog toeristenvisum stuur dan bewijzen mee van de geplande toeristische bezoeken in België (ik schrijf enkel voor dat aankomstland). Beschikt de aanvrager daarbovenop officieel over geen inkomsten en is het in werkelijkheid een vriendenbezoek dan wordt de kans dat de aanvrager terugkeert naar Thailand op eerder klein geschat. Alzeker als men in dat geval zomaar bij de eerste aanvraag meer dan 1 maand verblijf aanvraagt (de tweede vaak voorkomende fout). Ik herhaal graag nogmaals het volgende. Lees aandachtig en begrijpend het dossier. Vraag aan de aanvrager om bij de aanvraag niet te liegen. Bedankt Rob en succes voor iedere kandidaat

  • Rob V. zegt op

   Zeker Rudy, het stomste wat iemand kan doen is liegen of fraude plegen. Er zijn aanvragers die bij gebrek aan een officieel document (akte, contract e.d.) zelf maar iets in elkaar knutselen en dat als een officieel iets proberen af te doen. De werknemers van het ministerie zijn natuurlijk ook niet op hun achterhoofd gevallen en als die valse documenten of leugens ontdekken dan gooi je echt de eigen glazen in. Het toont immers niet als betrouwbaar, ook als iemand het niet kwaad heeft bedoeld. Het is verstandiger een echt alternatief te vinden. Bijvoorbeeld een verklaring van een dienst of werkgever die iets over jouw situatie telt. Helemaal mooi natuurlijk als dat op briefpapier van het bedrijf/instantie kan maar wat niet is kan je niet leveren. Desnoods lever je een verklaring op een gewoon A4-tje aan maar wel met mooie handtekening en contactgegevens en dergelijke van degene die een verklaring voor je doet. Zo kan de beslisambtenaar toch rekening houden met jouw persoonlijke situatie en de omstandigheden in het land en zo nodig contact opnemen met degene die de verklaring gedaan heeft.

   Of wanneer je enige tijd naar hier komt, geef dan (zo mogelijk en indien van toepassing) aan wie tijdens jouw vakantie jouw werkzaamheden waarneemt, of de zorg voor de familie enzovoort. Je kunt bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebben en een leuk inkomen maar de beslisambtenaar kan denken “dat is mooi maar hoe kun je het bedrijf 3 maanden achter laten?” en samen met andere signalen toch besluiten “dit is wat vreemd, hier klopt iets niet, ik kan toch beter maar afwijzen”. De aanvrager krijgt dan een in zijn/haar ogen totaal onbegrijpelijke afwijzing want financieel zat het in orde, met de verzekering, vlucht en verblijf ook en men had geen snode plannen of wat ook…

   Ik hoop dat het dossier dus ook helpt met zich een beetje kunnen verplaatsen in de schoenen van de beslisambtenaar en waar die over kan struikelen. En dat men zo goed in staat is een degelijk en compleet dossier aan te leveren. Nee, 100% garantie is er niet maar als het totaalplaatje logisch en kloppend is, het dossier overzichtelijk en compleet dan zou de kans op afwijzing nihil moeten zijn.

   NB: bedankt allen voor de complimenten va iedereen hier. Kritiek blijft echter ook welkom hoor!

   • Rudy zegt op

    Zo denk ik er ook helemaal over Rob. De beslisambtenaar is inderdaad helemaal niet op zijn hoofd evallen en en kent inderdaad de inhoud van de grabbelton met smoesjes, algemeenheden en jawel leugens waarmee aanvragers zich soms bedienen. Soms doet men dat ter goeder trouw, uit angst van de aanvrager voor ‘losing face’ , onwennig tegenover ‘hogeren’ en dus ook onderdanig tegenover het’overheidsapparaat’ of de ervaring dat het volgens normen en waarden niet
    oneervol of uit ervaring succesvol kan zijn om te liegen. ‘Foefelen’ door diegene die de uitnodigende partij is en daarbij nog eens liegen bij de aanvraag zorgt er vrijwel voor 100 procent dat alle deuren definitief letterlijk en figuurlijk worden gesloten.

 9. Roger zegt op

  Een prachtig initiatief, dat kunnen we niet ontkennen.

  Waar ik me echter mateloos aan erger is, wanneer je ons prachtig blog niet kent, je ook geen dergelijke informatie voor handen hebt en je er in je eentje moet voor zorgen om een goed dossier op te maken.

  Ik heb hier trouwens ook al eens de opmerking gelezen van onze goede vriend Addie dat, als je een definitieve verhuis naar Thailand overweegt, je zijn dossier ‘uitschrijven uit België’ eens goed moet doornemen. Ook hier weer datzelfde probleem.

  Ik heb tal van problemen gehad de eerste maanden toen ik hier aankwam. De enige reden was een GEBREK aan juiste informatie. Ik heb dit blog helaas maanden later ontdekt. Had ik het dossier van Addie gekend waren al mijn problemen perfect te vermijden.

  Waar ik op aanstuur is dat dergelijke dossierbeheerders een absolute meerwaarde zijn voor ons allen (ook Ronny niet te vergeten natuurlijk). Maar eigenlijk zouden de bevoegde instanties ons van de juiste informatie moeten voorzien, en daar wringt het schoentje.

 10. Manow zegt op

  Beste Rob V.
  Allereerst hartelijk dank voor je uitgebreide en duidelijke uitwerking omtrent aanvraag Schengenvisum.
  Ik begrijp dat jij niet de persoon bent die beslist over toekenning van een visum,(jammer).
  Maar in de voorwaarde staat; “Als de aanvrager over voldoende geldmiddelen beschikt… etc.”
  Stel dat ik een bedrag overmaak aan mijn vriend in Thailand, wat de 55 euro per dag dekt voor het totale verblijf, zou de ambassade dat accepteren? Of zou dan toch de herkomst van het geld aangetoond moeten worden?
  Misschien heeft iemand daar ervaring mee.?!

  Mijn ervaring van een eerdere aanvraag kort samengevat:

  Al 4 jaar terug heeft mijn vriend een Schengen aanvraag gedaan gedaan voor 6 weken verblijf in Nederland. Met een uitgebreid dossier aan papieren en bewijsstukken, o.a. Werkgeversverklaring, bewijs van terugkeer bij werkgever na vakantie, bankafschriften en alle andere benodigde documenten.
  Ook mijn bewijs van garantstelling en verblijfsadres.
  Het hele relais is zeer uitgebreid en omvat vele pagina’s verslag.
  Samengevat komt het er op neer dat het verzoek voor het visum is afgewezen door IND.
  Met behulp van een advocaat bij IND Ter Apel in beroep gegaan en ook daar afgewezen.
  Daarna in hoger beroep gegaan bij de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch.
  De immigratiedienst had een tiental (onzinnige) punten van verweer maar de rechtbank is op één punt meegegaan met IND, nl. dat mijn vriend geen salarisstrookjes kon overleggen!!!????
  Dus weer afgewezen.
  (toelichting: Loon van mijn vriend gaat van de maatschappij naar de manager van het team en die verdeeld dat, zodat het loon niet zichtbaar van het bedrijf komt)
  Het hele gebeuren is een dossier van vele centimeters dik, met tal van bewijsstukken van onze relatie,
  maar het mocht niet baten.
  Dit totale proces heeft ruim 8 maanden geduurd.
  Omdat het systeem van uitbetaling in Thailand niet abnormaal is (ook vlgs mijn advocaat) en nog steeds van kracht is, durven we de aanvraag van een nieuwe Schengenvisum niet opnieuw op te starten.

  We blijven zoeken naar een goede oplossing en ben daarom zeer geïnteresseerd naar alle ervaringen omtrent Schengenvisum op dit Thailandblog.

  Bij voorbaat dank,
  Manow

  • Rob V. zegt op

   Beste Manow, zolang het geld maar werkelijk eigendom is van hem is het in orde. Kort voor de visumaanvraag plots een groot geldbedrag krijgen zal echter vraagtekens oproepen: dat lijkt meer op een lening of zelfs minder fraaie zaken dan dat. Maar als iemand al heel wat maandjes een leuk geld bedrag is toch wel aan te nemen dat het geld werkelijk van die persoon is. Kortom: de financiële situatie moet niet verdacht tonen.

   Overigens is het de CSO in Den Haag die de beslissing neemt. De ambassade plakt alleen kg maar de visumsticker of afwijzing in.

  • Rudy zegt op

   Dag Manow
   Je vraag brengt mij een beetje in de war. Als ik het goed begrijp heeft jouw vriend een regulier inkomen/loon in Thailand? Desondanks werd jouw aanvraag 4 jaar geleden afgewezen. Uiteraard kan je nu een volledig nieuwe aanvraag indienen waarbij u zich garant stelt. Net zoals Rob stelt , vrees ik dat de methode om hem 55 euro per dag ter beschikking te stellen (in het kader van een visumaanvraag) nog minder kans op slagen maakt (lees Rob zijn argumentie). Als hij nu nog een reguliere tewerkstelling in Thailand heeft zou een nieuwe verklaring van een geverifieerde werkgever en een verklaring dat hij 6 weken op verlof mag moeten volstaan. Heeft hij geen officiële inkomsten dan vrees ik dat u zal moeten garant staan. Succes!

 11. Rudy zegt op

  En ik wil er nog aan toevoegen dat een situatie in iemands leven altijd kan wijzigen. Zo kan jouw vriend bijvoorbeeld nu zonder (officieel) inkomen gevallen zijn. Dat zal een beslisambtenaar kunnen begrijpen.
  Een nieuwe aanvraag op basis van deze nieuwe situatie met jou als garant (en alle andere vereiste documenten) kan dan volledig apart en opnieuw bekeken worden.

 12. Rob V. zegt op

  Nog een tip naar aanleiding van een ervaring die iemand had met het faciliterend visum via Duitsland of België. Deze Nederlander en zijn niet-EU echtgenote probeerden een gratis, versneld visum te bekomen via de versimpelde procedure voor familie van een EU/EER onderdaan (unieburger). De Belgische ambassade reageerde echter nooit op e-mails en de Duitse ambassade liet weten dat ook al is Duitsland het hoofddoel is waar (ruim) de meeste tijd zal worden doorgebracht, dat bij ook maar een kort bezoek aan Nederland je als Nederlander bij de Nederlandse ambassade moet zijn. Dat is natuurlijk niet correct. Mogelijk is de e-mail beantwoord door een frontdesk medewerker met onvoldoende kennis van zaken. Ja, ook ambtenaren maken immers fouten.

  Mijn aanvullend advies was om toch maar een afspraak voor een visumaanvraag in te dienen bij de Belgische of Duitse ambassade (of eventueel externe dienstverlener), die afspraak moeten ze gewoon geven. De beslisambtenaar heeft als het goed is wel afdoende kennis van zaken om te weten dat als een Nederlander en zijn derdelander echtgenote een reis met hoofdverblijf in België/Duitsland of dergelijke hebben, dat de ambassade is welke over de aanvraag gaat.

  Je hoeft eigenlijk niet eens de melden wat je reisschema nou precies is maar doe je dat toch en ziet men dat je ook even nog kort je eigen land aan doet en daar een punt van maakt, dan kan mogelijk nog helpen de Nederlandse ambassade te mailen. Schrijf die aan “ik wil 2 maanden (of hoe lang ook) in naar Duitsland en tussendoor een weekje Nederland aan doen, waar moet mijn man/vrouw de visumaanvraag doen?”. Het antwoord zal zijn: de Duitse ambassade. Die mail kun je dan weer aan de Duitsers laten zien om hun geheugen wat op te frissen. Loopt het toch spaak, dan is er nog de EU Ombudsdienst (Solvit).

  Hoe dan ook, soms is het beter om niet meteen teveel te vertellen. Nee, nooit liegen of valse papieren of onoprecht zijn. Maar een ambtenaar kan over een paar steekwoorden (“we willen ook even naar Nederland”) vallen. Het is dan dus beter gewoon het te houden op een vakantie in Duitsland, als dat echt het hoofddoel is en je tussendoor nog even de grens over gaat zijn dat details die je niet hoeft te vertellen bij het maken van de afspraak en eigenlijk ook niet bij het doen van de werkelijke afspraak. Of het moet net zo uitkomen dat het praktisch is een heel reisschema te overleggen.

 13. Rudy zegt op

  Een ‘verkorte’ procedure is bijvoorbeeld handig voor long stay (D) visa in het geval dat je bijvoorbeeld als ‘sponsor’ de Nederlandse nationaliteit hebt en in België woont. Dan kan eventueel de EU-wetgeving van toepassing zijn. Die is anders en ‘soepeler’ dan de Belgische wet inzake inzake visa-aanvragen voor bijvoorbeeld gezinshereniging/samenwoonst en huwelijk.

  • Rob V. zegt op

   Het faciliterend visum voor familie van een Unieburger (de verkorte, versnelde, gratis) procedure is er niet alleen voor degene die zich permanent willen vestigen in een naburige lidstaat (of waar dan ook binnen de EU, ook bekend als de “EU route” of “België/Duitsland/… route”).

   Als een Nederlands/Belgisch iemand met een Thaise (gehuwde of “duurzame relatie gelijk aan een huwelijk”) partner toevallig een vakantie ergens in de EU overwegen kan dit aantrekkelijk zijn. Een Nederlander met Thaise vrouw besluiten een paar weken op vakantie te willen in Spanje. Of een toertje door Europa te doen met al dan niet ook een korte tussenstop in Nederland. Het is dan handig te weten dat zo’n visum dan gratis te bekomen is, via een snelle procedure en met minder bewijsstukken en zo goed als geen kans op afwijzing (zolang er geen fraude is of er spraken is van staatsgevaarlijk bevonden te zijn).

   Ik veronderstel dat de meeste mensen gewoon het hoofddoel van de reis in hun eigen EU land hebben en de normale procedure dus van toepassing is. Maar voor de volledigheid breng ik dus ook het faciliterend visum onder de aandacht. Vooral als je als samen woont in Thailand en zo maar ergens op vakantie in Europa wil is het handig te weten van het faciliterend visum.

   • Rudy zegt op

    Heel interessante aanvulling. Uiteraard moet je dan in de EU al gehuwd zijn (of duurzame relatie gelijkgesteld aan een huwelijk) met die Thaise persoon. Als je als EU-burger gehuwd bent in Thailand en dat huwelijk is nog niet geregistreerd in België of Nederland is, lukt dat volgens mij niet. En al zeker niet als je wettelijk samenwonend bent in Thailand want dat kan in België en Nederland niet erkend worden. Je hebt als hier getrouwde (of gelijksteld hieraan) derdelander (Thai) sowieso al de rechten om rond te reizen in de EU. Zonder visum en dat of je nu vertrekt vanuit België/Nederland of vanuit Thailand. Dus die mogelijkheid wordt door overbodigheid niet gebruikt. Wil je als EU- burger garant staan of gewoonweg iemand (derdelander) uitnodigen naar België of Nederland en je woont in die hoedanigheid in een ander EU-land dan kan je het via de verkorte EU- procedure overwegen.

    • Rob V. zegt op

     Elk rechtsgeldig, niet fraudeleus zijnde huwelijk volstaat voor het faciliterend visum. De gehuwde partner van de unieburger mag overal ter wereld gesloten zijn. Als het huwelijk in de eigen lidstaat is ingeschreven maakt dat het verkrijgen van een uittreksel vaak wel makkelijker. Een Nederlands-Thai’s stel dat in Thailand woont kan hun huwelijk bij de afdeling Landelijke Taken in Den Haag laten registeren (niet verplicht) en daar een uittreksel bekomen. Maar een rechtsgeldig huwelijk gesloten in Thailand volstaat ook. Alleen Spanje had/heeft daar moeit mee en willen graag zien dat het huwelijk in de EU gesloten is of daar ook registreert staat. Dat is in strijd met Richtlijn 2004/38. Het huwelijk zou zelfs elders gesloten kunnen zijn, maar dan bezorg je menig ambtenaar denk wel kopzorgen en vermoedelijk de nodige vragen…

     De basis informatie en links met meer informatie staan verder besproken in het Schengendossier. De belangrijkste link daarin is de EU pagina over “Reizen met gezinsleden van buiten de EU” (beschikbaar in alle EU talen): https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

 14. Rudy Wikarn zegt op

  Dat is een heel nuttige en interessante link met bijkomende informatie waarvan ik niet helemaal op de hoogte was. Uit mijn vele ervaringen blijkt en ook uit onderstaande gekopieerde passage is voor dat alles wel de voorwaarde dat het gaat om een bij de aanvraag betrokken EU-burger er enkel kan gebruik van makenals hij bijvoorbeeld de Nederlandse nationaliteit heeft maar wel burgerschap uitoefent in een ander EU-land door er te wonen en ingeschrevente zijn bij de Burgerlijke Stand (bijvoorbeeld die van Duitsland of Belgie). Anders zou uiteraard alle kennishebbende van het facilitair visum gaan voor het gratis, verkort en makkelijker visum. Vele Belgen en Nederlanders wonen in eigen land met enkel daar hun staatsburgerschap en kunnen niet van het facilitair visum gebruik maken. Dat je niet per se hoeft geregistreerd gehuwd te zijn in eigen land wist ik niet maar het kan wel de wenkbrauwen doen fronsen. De procedure is inderdaad voor de rechthebbende gratis en minder vatbaar voor afkeuringen maar slechts voor enkelen voorbehouden.
  KOPIE PASSAGE
  Dit geldt echter niet voor het land waarvan u de nationaliteit bezit. Als u bijvoorbeeld de Duitse nationaliteit hebt en uw familieleden van buiten de EU zich bij u willen voegen in Duitsland, gelden de nationale regels.

  • Rob V. zegt op

   Beste Rudy, voor gebruik van het Faciliterend Visum hoef je niet per se in een ander EU land ingeschreven te staan. Een Nederlander die in Nederland woont (of Belg die in België woont) kan bijvoorbeeld op vakantie gaan met hoofdverblijf elders (Duitsland, Spanje, …) samen met de Thaise huwelijkspartner (of wie er nog meer gezien kan worden als “familielid van een EU burger”). Ze kunnen samen vanuit Thailand naar Europa reizen of de Europese onderdaan kan het Thaise familielid opwachten aan de grens (luchthaven).

   Samengevat: een Nederlands-Thais stel waarbij de Nederlander officieel in Nederland woont kan dit gratis faciliterend visum bekomen als de hoofdbestemming elders (elke lidstaat behalve Nederland is). De tekst die je citeert doelt op Nederlanders woonachtig in Nederland die én nog nooit gebruik hebben gemaakt van hun recht op vrij verkeer én die het Thaise familielid naar Nederland als hoofdbestemming willen laten overkomen.

 15. Rudy zegt op

  Oké leuk om te horen. Dan raad ik voortaan iedereen om niet meer de procedure van het Schengenvisum op te starten. De uitnodigende partij in Nederland/België die dus respectievelijk in Nederland/Belgie woont (over het verschil tussen nationaliteit/woonplaats en staatsburgerschap land EU)hebben we het gemakkelijksheidshalve even niet ) en de immigrerende Thai die op vakantie/familiebezoek/gezinshereniging wil naar Belgie/Nederland zegt gewoon dat zijn hoofd bestemming Polen is (ik zeg maar een EU-bestemming) en men kan gaan voor wat u noemt het faciliterende , versnelde , gratis visum . Hoe pakt u dat dan aan Rob? U kunt opperen (wat u eerder deed) dat ze wel moetencgehuwd zijn (of gelijkgesteld). Maar een derdelander met een EU-burger (al dan niet wonend in het land van zijn oorspronkelijke nationaliteit heeft niet eens een visum nodig maar dat ook terzijde. Waar houdt u nu zo ineens vast aan dat visum gebaseerd op de EU-wetgeving en haalt u dat door elkaar met de schengenprocedure waarover dit topic gaat. Beide zaken hebben hoe dan ook niets met elkaar te maken omdat het type EU-burger betrokken in de aanvraag anders is. Wist u dat alleen al bij gezinshereniging meer dan 30 soorten aanvragen waarbij de staat van de EU-persoon bepalend is? Trouwens een ‘faciliterend visum bestaat niet in België. Een EU-visum voor niet EU-burgers (Thai bijvoorbeeld) betroķken met EU-burger met een ander EU-staatsburgerschap dan hun huidige identiteitskaart en paspoort vermeldt . Maar u bent de specialist. De lezer van Thailandblog zal ongetwijfeld zijn met uw aangereikte mogelijkheid. Ik ben geen specialist . Ik heb enkel ervaring bij hulp met een tiental dossiers Schengenvisum ( Belgische wetgeving en een paar in het kader van de EU-wetgeving). Bij mijn weten werden die allemaal goedgekeurd. Dus ik laat het verder aan u over die wellicht een nog ruimere praktijkervaring heeft dan ik. Ik wens ook iedere Thai/Nederlander veel succes met de aanvraag van hun facilitaire visa .En ik hoop dat we ook als Belgen , die altijd wat achterlopen dat binnenkort ook kunnen. Voorlopig moeten we ons hier beredderen met de mogelijkheden die de EU wetgeving en België ons biedt..

  • Rob V. zegt op

   Beste Rudy,

   Het faciliterend visum is ook gewoon een Schengenvisum type C. Waarbij het reisdoel in plaats van “toerisme” of “familie/vriendenbezoek”  dan is “Als familielid zich vergezellen bij de Unieburger”. Belgische autoriteiten noemen het dan ook een “Visum C familielid van een Unieburger”. Dat is hetzelfde als wat de Nederlandse autoriteiten het Faciliterend Visum noemen.

   Hoe men dat in de basis aanpakt staat in het Schengendossier. En inderdaad zou men eigenlijk niet eens een visum hoeven te hebben (mits de identiteit van de EU burger, de Thai en de familierelatie met documenten te verifiëren zijn) , maar de kans dat je zonder visum in een vliegtuig kunt stappen zijn praktisch nul. Daarom dus het advies het gratis visum te bekomen. De Belgische (of Nederlandse) onderdaan wil met zijn Thaise vrouw (of ander familielid wat onder EU Richtlijn 2004/38 valt) op vakantie naar Polen (of elke andere lidstaat behalve hier België). Ze hebben dan slechts hun beider identiteit, de familierelatie en aannemelijk maken dat ze 1) samen naar Polen reizen 2) de Belg in Polen aan de grens de Thaise echtgenote op zal wachten. Eventueel kunnen vertalingen en legalisaties van documenten gevraagd worden zodat de beslisambtenaar kan controleren dat de bewijsstukken authentiek zijn en een rechtsgeldig huwelijk aantonen. Dat is alles wat men officieel mag eisen.  Er zal dan gratis, zo snel als mogelijk en zonder vraag naar bijvoorbeeld een reisverzekering of dergelijke het visum ALS RECHT (en zeker geen gunst, wat een regulier Schengenvisum wel is) af moeten worden gegeven.

   In de praktijk zijn er ambassades die op wat meer documenten vragen. Bijvoorbeeld een hotelreservering of reisverzekering. Of dat het huwelijk ook in de EU ingeschreven staat. Dat is volkomen onjuist maar uiteraard is dit toch aanleveren soms verstandiger/pragmatischer. Als het een kleine moeite aan tijd/kosten is en de beslisambtenaar daar heel erg gelukkig mee is dan adviseer ik gewoon maar dat teveel aan documenten aan te leveren. Eventueel een klacht indienen zodat een hogere ambtenaar (of desnoods de EU) daar eens naar kan kijken en de ambtenaar/ambtsinstructies corrigeren doe je anderen in de toekomst een plezier mee.

   Ook kan het voorkomen dat een ambassade meent dat je dit visum alleen aan kunt vragen als je als Belg zelf elders in de EU woont. Dat is net zo goed onjuist. Een Belg woonachtig in België kan gewoon gebruik maken van de rechten die voortvloeien uit Richtlijn 2004/38 (als aan de verdere voorwaarden is voldaan: de derderlander is een familielid, en er is spraken van vergezellen/bij zich voegen enzovoort).

   Op de website van EU Home Affairs stond lange tijd het Handbook for processing Visa Applications. Al is de inhoud daarvan niet juridisch afdwingbaar, daarin staan de instructies van hoe een ambassade om zou moeten gaan met de aanvraag van een Schengenvisum (inclusief type C voor familie van een Unieburger). Zie: https://home-affairs.ec.europa.eu/policies/schengen-borders-and-visa/visa-policy_en

   Als het goed is hebben ambassade en DVZ ook werkinstructies mbt het visumproces, die kunnen ook interessant zijn om op te vragen. Deze zouden in lijn moeten zijn met wat de EU stelt. Helaas heb ik die niet, ik heb wel werkinstructies van het Nederlandse BuZa en IND (die deel deels openbaar, deels op te vragen met een wet op openbaarbestuur). Die Nederlandse werkinstructies zijn correct in lijn met de visumcode en verdere EU wetgeving inclusief 2004/38. De visumhandleiding die ik heb geschreven is er ook mee in overeenstemming. Tevens heeft een zeer gekwalificeerde (oud) vreemdelingenadvocaat, Prawo, het dossier nagelopen. Wie het Schengendossier dus als basis gebruikt en met een ambassade te maken heeft welke de Europese regelgeving correct uitvoert zou dus een gratis Schengenvisum via de versnelde en vereenvoudigd procedure moeten bekomen. Voor wie te maken krijgt met een ambtenaar die niet afdoende kennis van zaken heeft (te lang niet op cursus geweest? bijna nooit een dergelijke aanvraag gehad?) is er dan nog de optie van Solvit (zie de Europese website over reizen voor niet-EU familieleden met een unieburger). Of ervaringsgenoten en deskundigen die actief zijn op het Forum Buitenlandse Partner.

   Op dat forum, waar ik ook al vele jaren actief ben, zijn ook de ervaringen te lezen van Nederlanders die een faciliterend visum (ofwel visum voor familie van een unieburger) hebben bekomen voor zowel kort verblijf (vakantie) als lang verblijf (migratie) te Belgïe. Al is dat voor een Belg met een Thaise partner niet direct interessant, die kan immers op vakantie naar Nederland. En daarvoor dus het faciliterend visum bekomen. Dus hang de vlag maar uit, een Belg en zijn Thaise vrouw hoeven nergens op te wachten of te hopen dat dit binnenkort kan. Het kan al vele jaren. 🙂

   Dat het gratis, versoepeld, vereenvoudigd visum bij vele niet bekend is.. tja. Het staat niet altijd prominent op de website van de diverse EU ambassades (of soms helemaal niet!). En extra reden waarom ik dit visum al sinds de eerste publicatie van het dossier (2014) noem.

   *****

   Tot slot dat citaat: dat gaat over iemand die in eigen land woont en familie wil laten overkomen naar dat eigen land (voor kort of lang verblijf, maakt geen verschil). Dat gaat de vlieger van een faciliterend visum niet op. Maar het hele hoofdstuk over het faciliterend visum voor kort verblijf (maar ook migratie) gaat dus over een unieburger die elders in de EU kort/lang wil verblijven met een familielid. Een Duitser in Duitsland komt niet in aanmerking zoals het citaat stelt. Een Duitser die in Nederland op vakantie gaat, daar woont of wil gaan wonen, die komt juist wel in aanmerking voor een gratis, versneld, versoepeld visum voor zijn familieleden die onder Richtlijn 2004/38 vallen. En zo ook: een Nederlander woonachtig in Nederland komt met zijn familie niet in aanmerking (uitgezonder dan weer een Nederlander in Nederland die samen met zijn familie eerder al gebruik heeft gemaakt van het recht op vrij verkeer, die kunnen wel aanspraak maken op verblijf onder 2004/38).

   Het is hoe dan ook fijn te horen dat je al jaren lang mensen helpt met hun visumaanvragen e.d. dat doe ik ook. Net zoals mijn kennis niet perfect zal zijn (en ik daarom blij was dat een professional die dit beroepsmachtig deed het dossier heeft nagelopen, dank daarvoor Prawo), zal uw kennis dat ook niet zijn. Al wat het maar omdat regels of instructies die de regels nader duiden aan verandering onderhevig zijn. En in de praktijk komen zelfs dan nog zeer opmerkelijke scenario’s voor. Daarom zie ik zo graag ervaringen en feedback tegemoet. Ik moedig lezers dan ook zeer aan hun ervaringen aan de redactie in de sturen. Goed en slecht. Daar helpen we elkaar verder mee.

   Met vriendelijke groet,

   Rob V.

   NB: Vlaamse lezers woonachtig in Thailand met Thaise gehuwd partner raad ik dit artikel/lezersinzending aan:

   https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/aanvraag-schengenvisum-voor-familiebezoek-lezersinzending/

 16. Rudy zegt op

  Dit is de tekst die ik citeer:
  ‘Dit geldt echter niet voor het land waarvan u de nationaliteit bezit. Als u bijvoorbeeld de Duitse nationaliteit hebt en uw familieleden van buiten de EU zich bij u willen voegen in Duitsland, gelden de nationale regels.
  Dit is wat jij van mijn citaat maakt:
  Ik citeer jou: ‘De tekst die je citeert doelt op Nederlanders woonachtig in Nederland die én nog nooit gebruik hebben gemaakt van hun recht op vrij verkeer én die het Thaise familielid naar Nederland als hoofdbestemming willen laten overkomen’
  Zoek de (niet)overeenkomsten

 17. Ruud Vorster zegt op

  Ik heb reeds 3 x via VFS Denpasar-Bali voor mijn vriendin een Schengen toeristenvisa gekregen . Bij de aanvraag werd niets vernoemd betreffende door de gemeente gelegaliseerde verklaring en heb die ook nooit een verstrekt. Wel heb ik altijd een reeds betaalde vlucht vooraf geregelt , vond dat een grote gok maar tot op hede weet ik nog niet hoe je dat anders gedaan krijgt !? Verder bij de aanvraag een keurige brief hoe lang we elkaar kennen en we vele reizen hebben gemaakt vanaf Bali naar Maleisie-Singapore en Australie alsmede domestic in Indonesie , tenslotte copieen recente bankafschriften met pensioeninkomens en vermogen die waarschijnlijk de doorslag hebben gegeven. Bij de 3de aanvraag kreeg ik zelfs een multiple entry met 2 jaar geldigheid dus volgend jaar hoef ik niets te doen .

  • Rob V. zegt op

   Beste Ruud, ik adviseer je het PDF dossier te lezen voor tips mbt het regelen van een vluchtreservering en hoe een MEV visum te gebruiken. 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website