Beste lezers,

Graag had ik hierbij ook eens ons verhaal willen delen. Ik ben al vele jaren gehuwd met mijn Thaise echtgenote en sedert een zestal jaren definitief woonachtig in Thailand.

Deze zomer zouden we graag eens op familiebezoek gaan naar België. Mijn echtgenote moet dus een Schengenvisum bezitten om te kunnen reizen. Ik ben ingeschreven op de Belgische ambassade te Bangkok. Mijn echtgenote heeft haar dossier daar mogen indienen (en dus niet via VFS). Alle papieren werden afgegeven op donderdag 22 februari.

Vandaag, zaterdag 2 maart heeft ze haar paspoort ontvangen (EMS-zending) met een goedgekeurd visum voor 4 weken.

Wat werd er gevraagd:
– Volledig elektronisch ingevulde aanvraag (https://visaonweb.diplomatie.be/en/Account/Login) die je 1 maal moet printen en voorzien van een foto
– Paspoort van de aanvrager (mijn echtgenote)
– Kopie van de identiteitspagina van het paspoort van mijn echtgenote
– Kopie van de identiteitspagina van het paspoort van mezelf (of kopie van mijn ID-kaart)
– Origineel afschrift van ons huwelijk (werd afgegeven in het Engels op de amphur waar we wonen)
– Een bewijs dat we nog steeds gehuwd zijn (werd afgegeven in het Engels op de amphur waar we wonen)
– Een bankuittreksel waaruit blijkt hoeveel pensioen ik maandelijks ontvang (van de laatste 3 maanden)
– Een uitnodigingsbrief van mijn zoon die verklaart dat we bij hem zullen logeren
– Een verzekering voor dekking van min. 30000€
– Een geadresseerde omslag voor het terugsturen van het paspoort
– 40 Baht te betalen
– Visum zelf is GRATIS

Op het moment van de aanvraag hadden we nog geen vliegtickets of hotels geboekt (na ons bezoek in België reizen we namelijk nog een week naar Frankrijk). Dit werd ook niet gevraagd.

We werden (na afspraak) netjes en correct ontvangen op de ambassade. Na het tonen van de e-mail waarin onze afspraak bevestigd werd mochten we binnen aan een loket de paperassen afgeven. Alles werd in het Thais behandeld (ideaal voor mijn echtgenote) – haar vingerafdrukken werden afgenomen – en het aanvraagdossier werd geregistreerd in hun computer. Een kwartier later stonden we terug buiten.

De behandeling van het visum heeft dus amper een goede week geduurd.

Hiermee wil ik aantonen dat niet alles kommer en kwel is. Als je dossier in orde is kun je op beide oren slapen. We waren wel verrast dat alles in zo’n korte tijdspanne goedgekeurd werd. Met dank aan onze ambassade.

Een gelukkig man,

René


Beste René,

Fijn te horen dat het proces soepel verlopen is. Wat ik alleen niet snap is waarom jullie deels onder de bijzondere regels van “familie van een unieburger” zijn behandeld (directe toegang tot de ambassade in plaats van de externe dienstverlener TLS Contact, geen visumleges hoeven betalen) en deels als een reguliere visumaanvraag met het doel “familiebezoek” (en dus het aantonen van logies in België, aantonen financiële eisen etc.).

Immers, voor een reguliere aanvraag van een Belg en de gehuwde Thaise partner zouden alle reguliere eisen van kracht zijn en zou je gewoon naar TLS Contact moeten en gewoon de visumleges moeten betalen. Mocht jij een Belg zijn die onder de Europese Richtlijn 2004/38 valt, dat wil zeggen een Belg die reeds tenminste 3 maanden in een ander EU-land heeft gewoond, dan zou het visum niet alleen gratis en via een afspraak op de ambassade zijn te bekomen, tevens zou er slechts een zeer gering aantal documenten mogen worden gevraagd (wat aankomt op het aantonen van de familieband en dat jullie samen naar België reizen, en dus niet aantonen van logies, financiën enzovoorts).

De enige logische verklaring die ik kan bedenken met de gegeven beschrijving is dat je onder de Richtlijn 2004/38 viel (en dus de “speciale” gratis, versnelde en versimpelde procedure), daar zelf niet bij stil had gestaan toen je de aanvraag aan het voorbereiden was en dus de documenten van een reguliere aanvraag hebt aangeleverd en deze door de ambassade gewoon zijn ingenomen. Ambtenaren willen ook bij het gratis EU/EER-familielid visum weleens te veel aan documenten vragen, dus wat dat betreft geen verbazing. Documenten inleveren die eigenlijk niet vereist zijn, maar die je toch al had en de ambtenaar behagen is dan een kleine moeite. Is de aanvraag verder als EU/EER-familielid afgehandeld dan zullen de meeste documenten door de beslisambtenaar genegeerd zijn.

Zou men vaststellen dat het hier een reguliere aanvraag betrof dan blijft de vraag waarom er niet alsnog leges gevraagd zijn. Ik moet dan speculeren dat men dat uit coulance of eigen gemak (gedoe om achteraf nog om betaling te vragen) en het er maar bij heeft laten zitten of simpelweg vergeten is.

Hoe dan ook, fijn dat het visum binnen is. Vergeet niet om een (kopie) van de stukken die onderdeel waren paraat te hebben voor het geval men bij binnenkomst aan de Belgische grens deze ter controle nog eens in wenst te zien. Alvast een plezierig verblijf gewenst.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

Bronnen:
https://thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-belgium/visa-belgium/visa-type-required-documents
https://dofi.ibz.be/nl/themes/ressortissants-dun-pays-tiers/regroupement-familial/de-gezinshereniger-onderdaan-van-een-eu
https://www.agii.be/thema/vreemdelingenrecht-internationaal-privaatrecht/verblijfsrecht-uitwijzing-reizen/kort-verblijf

26 reacties op “Aanvraag Schengenvisum voor familiebezoek (lezersinzending)”

 1. Rob V. zegt op

  Helaas was het opgegeven mailadres van René ongeldig, dus voor aanvullende commentaren over zijn situatie hoop ik dat hij deze in een reactie hier op het blog toe zal lichten. Uiteraard kunnen de ervaringen van andere lezers ook weer nuttig zijn voor de rest van de (Belgische) lezers.

 2. René zegt op

  Beste Rob,

  Ik heb gewoon de procedure gevolgd die de ambassade me gemaild had (zie mail hieronder).

  Van die versnelde procedure, rechtstreeks via de ambassade, had ik eigenlijk geen weet. Het was mijn echtgenote zelf die me daarop attent maakte (dit had ze ergens vernomen in een praatgroep op internet).

  Heeft die versnelde procedure misschien iets te maken met het feit dat mijn echtgenote al gekend is in hun systeem? Ze heeft nl. vele jaren in België gewoond en gewerkt.

  Hier de mail van onze ambassade:


  Geachte,

  Wanneer u wettelijk gehuwd bent en u bent ingeschreven op deze ambassade, dan kan uw echtgenote haar visumaanvraag rechtstreeks op de ambassade indienen, na het maken van een afspraak.

  Afspraken zijn enkel mogelijk op dinsdag en donderdag en moeten worden gemaakt via [email protected].

  Volgende ondersteunende documenten dienen bij de visumaanvraag te worden gevoegd :

  1.The original passport

  2. Copy of the identity page of your passport
  3. Completed and signed application form. Please note that the handwritten visa application will not be accepted, the applicant MUST fill in a form on our VISA ON WEB platform : Login (diplomatie.be) visa C – short stay
  4. 1 recent colour photograph (3.5 x 4.5cm) with white background
  5. Original of a guarantee letter (according to article 3bis of law of 15/12/1980), legalized by the municipality where he/she is residing (+ 1 copy). This document is valid for 6 months until the date of submitting visa application.
  FR: https://dofi.ibz.be/fr/themas/faq/engagement-de-prise-en-charge
  NL: https://dofi.ibz.be/nl/themas/faq/kort-verblijf/voldoende-bestaansmiddelen/
  OR financial documents of the applicant such as credit cards, bank statements, last 3 months pay slip, proof of recent income of the guarantor
  6. Copy of the id card or passport of your Belgian spouse
  7. Copy of travel insurance valid in Schengen area, coverage minimum 30.000 Euro or equivalent amount in Baht.
  8. Copy of marriage certificate
  9. Invitation of the person in Belgium stating the purpose of stay, address, telephone number, email address and the period of stay of the guest(s).
  10. 1 self-addressed envelope with expedition fee 40 baht (in case you would like to send back passport by EMS post)

  Met vriendelijke groeten,

  René

  • Rob V. zegt op

   Bedankt voor de toelichting René. Als ik het zo lees is deze procedure alleen voor Belgen die ingeschreven staan op de ambassade. Die krijgen dan een behandeling die ergens tussen de “reguliere visumprocedure” (langsgaan bij de externe dienstverlener, volle leges betalen, alle documenten overleggen) en de “EU familielid procedure” (versneld, gratis, met een minimum aan documenten) in.

   Had de ambassade een Belg ingeschreven op de ambassade beschouwt als vallende onder Directive 2004/38 dan had men veel minder documenten moeten vragen maar voor de rest inderdaad wel direct via de ambassade (op afspraak), versneld, gratis visum enzovoorts.

   Had men je als reguliere aanvrager behandeld zouden ze ook bewijs van sociaaleconomische binding van de Thaise vreemdeling hebben gevraagd (ivm de eis om tijdige terugkeer naar Thailand aannemelijk te maken). Tevens had het visum niet gratis geweest en had je naar het VAC van TLS Contact (voorheen VFS Global) moeten gaan. Dat is nog steeds de route voor Belgen woonachtig in België die hun Thaise partner voor kort verblijf over willen laten komen.

   Als een Thais-Belgisch gehuwd koppel in Thailand woont zal dat blijkbaar dus wel als afdoende bewijs (inschrijving op de Belgische ambassade) zijn dat men wel op tijd terug naar Thailand zal keren. Kortom een weg die het midden heeft tussen de reguliere (alle zooi) en de EU-procedure (gratis, snel, weinig papierwerk) in.

   Ik ben dit nog aan het navragen bij de ambassade.

   • Maarten zegt op

    “Ik ben dit nog aan het navragen bij de ambassade.”

    Als de procedure zoals deze nu bestaat eigenlijk tussen 2 bestaande regelgevingen in valt en feitelijk een gunstmaatregel is van onze ambassade zou je beter niet in die pot roeren Rob.

    Straks schrapt de ambassade deze werkwijze en mogen we met zijn allen terug maanden lang gaan zeuren bij VFS Global om met onze echtgenote op vakantie te kunnen.

    • Rob V. zegt op

     Beste Maarten, als ik lezers van dit blog goed en volledig wil informeren zal ik toch van de ambassade belangrijke details met hen moeten verifiëren. Ik kan deze “tussenroute” dan op gaan nemen bij de volgende update van het Schengen Dossier. Ik hoop in april een update van het dossier te doen met de laatste cijfers, normbedragen en dan ook deze procedure.

     De tekst uit de e-mail van René valt ook niet te vinden op de site van de ambassade, externe dienstverlener, DVZ enzovoorts. Maar de ambassade heeft er ook geen belang bij dit tot een semi publiek geheim te maken mag ik veronderstellen… Willen Belgen woonachtig in Thailand met hun gehuwde partner niet op een “van horen zeggen” willen vertrouwen dan hoop ik dat mijn dossier hen van dienst zal zijn. Hoeven ze de ambassade ook niet lastig te vallen dat wie denkt onder deze procedure te vallen dit elk voor zich apart allemaal bij de ambassade gaan vragen.

     En voor wie naar de externe dienstverlener moet, de uiterste termijnen zijn daar geen maanden. De maximale termijn om op afspraak langs te kunnen komen is TWEE WEKEN. En vervolgens heeft de beslisambtenaar (in de backoffice van de Belgische ambassade) 15 kalenderdagen de tijd om een beslissing te nemen. In bijzondere gevallen, wanneer extra onderzoek en aanvullende documenten vereist zijn, kan dat oplopen naar 45 kalenderdagen. Normaliter zou tussen het willen maken van een afspraak en het paspoort terug ontvangen dus hooguit een maand mogen zitten.

     • Roger zegt op

      Als deze zoals jij het noemt, de tussenroute, nergens beschreven is, waarom is deze werkwijze dan gekend in de ‘praatgroepen’ van René’s echtgenote?

      Ergens klopt er iets niet. Op internet kennen de Thaise dames maar al te goed wat ze moeten en kunnen doen om een Schengenvisum te bemachtigen maar een officiële versie is er niet gekend. Toch wel eigenaardig hoor.

      Ik ben benieuwd hoe de steel echt in de vork steekt!

      • Aaron zegt op

       Goede vraag Roger.

       De Thaise dames zijn soms beter ingelicht dan hun eigen Farang. Ik hoor soms zaken van mijn vrouw die pas achteraf officieel bevestigd worden.

       Ik vind het ook raar dat de procedure waarover dit topic gaat nergens beschreven staat. De ambassade kan dit toch niet zomaar op eigen houtje toepassen?

     • Kurt zegt op

      Heeft de ambassade er geen belang bij om die tussenoplossing stil te houden?

      Als straks alle Belgen, gehuwd met hun Thaise dame en ingeschreven op de ambassade (wat in de meestal het geval is) hun Schengenvisum rechtstreeks in de ambassade zouden aanvragen, dan bestaat de kans dat ze daar zullen bedolven worden onder de dossiers.

      En het eindresultaat zal dan zijn dat ze dit van zich zullen afschuiven en we met zijn allen netjes mogen aanschuiven bij VFS Global en dik mogen betalen voor hun dienstverlening.

      Dus dat stilzwijgen is niet alleen in het belang van de werkdruk in de ambassade maar ook in ONS belang.

      • Rob V. zegt op

       “Bedolven onder de aanvragen”. Even een snel rekensommetje:
       – Er zijn zo’n 3.000 (iets meer) Belgen ingeschreven op de ambassade
       – Er komen zo’n 6.000 visumaanvragen per jaar binnen
       – Zo’n 10% van de aanvragen is “bezoek vrienden/familie”

       Zouden alle aanvragen van Belgen gehuwd met een Thai komen en allemaal ook ingeschreven op de ambassade dan is dat 6000*0,1 = 600 aanvragen. In theorie zouden al die aanvragen er onder kunnen vallen en dat zou tot maximaal 3 aanvragen per werkdag maken.

       Uiteraard is de werkelijkheid verre van dat. Het zullen er ten hoogste 1 per werkdag zijn, waarschijnlijk een heel stuk minder. Immers: niet iedereen van die Belgen heeft een partner waarmee men gehuwd is, niet iedereen daarvan is ingeschreven op de ambassade, niet iedereen daarvan wil naar België op reis, degene die wel op vakantie gaan en meer dan eens kunnen een multiple entry van meerdere jaren geldigheid bezitten enzovoort.

       In de praktijk zal het een enkele aanvraag per week zijn. Met in achtneming van klimaat, vakantieperiodes en dergelijke vast soms “drukke” week en soms een week met niemand die deze procedure doorloopt. Maar bedolven onder de dossiers?? Ik acht het personeel op de ambassade wel capabel en met afdoende bezetting genoeg om dit te kunnen verwerken.

       Wees blij dat deze procedure door iemand genoemd wordt en doe er je voordeel mee zou ik zeggen. En gezien ik op een correct en volledig dossier sta, neem ik het daar ook in op.

       Bron vd cijfers: zie mijn “visum onder de loep” stukjes hier op het blog en voor aantal ingeschreven Belgen zie Google voor een link naar een pagina van de Belgische overheid.

       • Christiaen zegt op

        Een mooie berekening gebaseerd op … lucht.

        Hoogstens een paar dossiers per week? Maar als je bij de desbetreffende dienst een afspraak wilt dan moet je 3 weken wachten. Heb ik trouwens aan den lijve ondervonden. Eigenaardig hoor.

        • Rob V. zegt op

         Gebaseerd op cijfers van de ambassade, dat noem ik geen lucht. Op de ambassade verrichten ze ook ander werk, dus het kan heel goed dat men per week enkele visumaanvragen zoals de van René ontvangt een enkele EU/EER visumaanvraag en dan nog veel tijd kwijt is aan Belgen die voor allerhande andere zaken op de ambassade komen.

         Maar misschien heb je het over een afspraak bij het VAC?
         Het overgrote deel van de mensen gaat/moet naar de externe dienstverlener (TLS Contact). En die werken tevens voor andere ambassades en hebben met elke ambassade afspraken over de capaciteit. Mogelijk dat de Belgische ambassade haar afspraken met TLS moet herzien of heeft TLS simpelweg te weinig personeel (dat was in 2022 het geval bij de VAC omdat veel personeel tijdens Covid overbodig gemaakt was, en toen dit voorbij was had men niet meteen weer volle capaciteit aan personeel).

         Hoe dan ook, 3 weken wachttijd is in strijd met de Europese regels (vastgelegd in de gezamenlijke Visumcode). Alleen bij overmacht zou dit incidenteel mogen gebeuren maar de regel is “ten hoogste 2 weken wachten op een afspraak”. Dus spreek daar de ambassade of het VAC eens op aan als dit geen incidenteel voorval is.

     • Erik zegt op

      Beste Rob,

      Ik zou in deze niet teveel voorbarige conclusies trekken.
      Dit semi publiek geheim is uiteraard mooi meegenomen maar hoe lang zal dit duren als dit aan de grote klok gehangen wordt?

      Straks mogen we met zijn allen naar een externe papierschuiver met als resultaat dat we weken zullen mogen wachten en dat het visum niet meer gratis zal zijn!

    • Theo zegt op

     Haha Maarten, ik wou net hetzelfde reageren.
     Men zegt wel eens: slapende honden …

     Ik hoop dat onze ambassade die regelgeving niet schrapt. Ik zou dezelfde werkwijze waarvan sprake in dit topic ook wel kunnen gebruiken in de toekomst.

 3. Prawo zegt op

  Eeen bijzondere burgervriendelijke behandeling.

  Ik zou Nederlanders met een Thaise echtgenoot/echtgenote aanraden een vergelijkbare weg te volgen door:
  – een reis naar en verblijf in België te plannen;
  – en vervolgens via e-mail een afspraak voor de visumaanvraag te maken bij de Belgische ambassade. De voorwaarde dat men daar (of bij een andere) ambassade is geregistreerd zal uiteraard niet gelden.

  Daarnaast kunnen belangenorganisaties van Nederlanders (degenen die dit blog in de lucht houden bijv.) er eens bij de Nederlandse consul c.q. ambassadeur op aandringen een vergelijkbare procedure in te voeren bij de NL-ambassade. Zo’n procedure is namelijk helemaal niet verboden.

  Maar wie weet leest iemand van de NL-ambassade hier mee en komt zelfstandig tot het inzicht dat de Belgen er toch wel een goede procedure op na houden.

  Nog een vraagje voor René: heeft zijn vrouw een C-visum gekregen voor 90 dagen dat meerdere keren(multi) te gebruiken binnen een geldigheidsduur van de visumsticker van vijf jaar?

  • René zegt op

   Beste,

   Uw voorstel zal helaas niet lukken vrees ik. De procedure is enkel geldig voor gehuwde Belgen die ingeschreven zijn op de Belgische ambassade.

   Mijn echtgenote heeft een visum kortverblijf ontvangen, geldigheid 4 weken te gebruiken in de maand juli 2024.

   Blijkbaar moet die korte versnelde procedure toch niet zo onbekend zijn onder de visum aanvragers als mijn vrouw dit zomaar te weten komt via enkele chatvrienden. We hebben wel 3 weken moeten wachten vooraleer we een afspraak konden krijgen, dus die dienst op de ambassade is blijkbaar druk bezet.

   Het is inderdaad een vriendelijke en aangename oplossing.

   Groeten, René.

  • René zegt op

   Ik was misschien wat snel met mijn reactie … sorry …

   Je hebt gelijk, als echtgenote gehuwd met een EU burger kan ze inderdaad een Schengen visum aanvragen rechtstreeks op de ambassade als het hoofddoel van de reis zich in België afspeelt.

   Succes.

   • RonnyLatYa zegt op

    Blijft nog dat er staat

    “Wanneer u wettelijk gehuwd bent en u bent ingeschreven op deze ambassade, dan kan uw echtgenote haar visumaanvraag rechtstreeks op de ambassade indienen, na het maken van een afspraak.”

    Nederlanders zijn dat niet en dan maakt het niet uit of ze al dan niet naar België gaan. Die route via de ambassade blijft voor hun dan gesloten en dan ook voor niet ingeschreven Belgen en ongehuwde Belgen.

    D

    • Frans zegt op

     Ronny,

     Je reactie klopt niet.

     Elke EU/EER-familie aanvraag in een ander land dan dit van jezelf kan eenieder aanvragen.

     In dit specifiek voorbeeld van Prawo kan iedere Thaise echtgenote, gehuwd met een Nederlander, perfect een gratis Schengen visum aanvragen via de Belgische ambassade als ze arriveren in België en het hoofddoel van hun reis België is.

     Rob V. heeft dit hier al vele malen aangehaald. Ik zie niet in waarom dit nu niet meer zou kunnen.

     • RonnyLatYa zegt op

      Ik reageer enkel op de tekst zoals de ambassade die heeft geschreven.

      Blijkbaar denken ze daar dus anders over.

     • RonnyLatYa zegt op

      Nogmaals

      Ik reageer op Rene

      En dat gaat over
      “2- Een speciale procedure via de ambassade, versnelt, gratis visum en met iets minder documenten voor Belgen ingeschreven op de ambassade van Bangkok en gehuwd met hun partner. Dit is de procedure die René heeft beschreven in deze inzending.”
      (zie Rob V reactie)

      Voor zover ik weet kunnen buiten Belgen geen andere nationaliteiten ingeschreven worden op de ambassade en is de route voor de speciale procedure voor o.a. Nederlanders dan ook gesloten.

    • Rob V. zegt op

     Beste Ronny, Nederlanders (en andere Europeanen niet zijnde Belgen) met een Thaise huwelijkspartner die naar België willen afreizen kunnen wel degelijk op de ambassade terecht. Zij vallen onder EU Richtlijn/Directive 2004/38 en dus een speciale behandeling. De ambassade schrijft dit ook op hun website:

     —-
     Exceptions: the following applicants can submit their applications directly to the Embassy (after making an appointment):

     – Holder of official passport (service/ diplomatic passport)
     – Family holders of EU citizens who fall under Directive visa 2004/38/EC on the right of citizens of the Union and their family members to move and reside freely within the territory of the Member States
     – Return visa
     – Others (such as humanitarian purpose….)

     Bron: https://thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-belgium/visa-belgium/where-when-and-how-can-you-submit-your-visa-application

     Belgen woonachtig in België die samen met hun partner België als bestemming hebben (en die dus niet onder Directive 2004/38 vallen) kunnen niet op de ambassade terecht en moeten naar het VAC van de externe dienstverlener. Maar zo’n koppel zou Frankrijk, Nederland of dergelijke als hoofdbestemming kunnen kiezen en dan gaat daar wel de rode loper uit (aanvraag op de ambassade, minimum aan documenten, gratis visum enzovoort)

     • RonnyLatYa zegt op

      Ik reageer enkel op de tekst zoals de ambassade die heeft geschreven.

      Blijkbaar denken ze daar in die tekst dan anders over.
      Dat wilde ik maar aanhalen

    • Rob V. zegt op

     Overigens moeten Belgen die niet ingeschreven staan of die niet gehuwd zijn dus gewoon naar naar het VAC, tevens gewoon betalen voor het visum én ook meer documenten aan leveren dan de situatie als die van René.

     In de ruimhartige procedure die op René van toepassing is vraagt de ambassade bijvoorbeeld ook niet om documenten die de terugkeer van de Thaise vreemdeling aannemelijk maken. Men zal vermoedelijk wel veronderstellen dat wie samen in Thailand woont dit wel veronderstelt mag worden. Voor wie zelf als Belg in België woont en de Thaise partner (gehuwd of niet) voor kort verblijf over komt is dit zeker wel een eis en juist vaak waar een aanvraag op vast loopt.

     Dat maakt dus 3 verschillende wegen:
     1- Reguliere aanvragen moeten via het VAC met de volle mep aan documenten. Dit is van toepassing op Belgen die in België wonen en/of niet gehuwd zijn.

     2- Een speciale procedure via de ambassade, versnelt, gratis visum en met iets minder documenten voor Belgen ingeschreven op de ambassade van Bangkok en gehuwd met hun partner. Dit is de procedure die René heeft beschreven in deze inzending.

     3- De procedure voor EU familieleden met een aanvraag via de ambassade, gratis, snel en met een minimum aan documenten. Aantonen reisverzekering, logies, garantstelling enzo hoeft dan niet. Aantonen familieband en dat de EU onderdaan en Thaise familielid samen naar België reizen volstaat. Dit is WEL van toepassing op Nederlanders, Duitsers en dergelijke die samen met hun gehuwde partner naar België willen. Dit is NIET van toepassing voor Belgen woonachtig in België die naar België willen met hun gehuwde partner.

     • RonnyLatYa zegt op

      – Een speciale procedure via de ambassade, versnelt, gratis visum en met iets minder documenten voor Belgen ingeschreven op de ambassade van Bangkok en gehuwd met hun partner. Dit is de procedure die René heeft beschreven in deze inzending.

      Dat is toch wat ze schrijven en waar ik ook op reageer.

    • Mark zegt op

     Thaise echtgenotes gehuwd met een Nederlander kunnen wel degelijk een Schengenvisum aanvragen, dit rechtstreeks in de Belgische ambassade. En die procedure is snel, gemakkelijk gratis en wordt vrijwel altijd goedgekeurd.

     Ik begrijp niet hoe je nu hardnekkig blijft volhouden dat dit niet het geval is.

     Dit heeft Rob V. al tot vervelens toe proberen uit te leggen. Als dossierbeheerder weet hij wel wat hij vertelt veronderstel ik.

     • RonnyLatYa zegt op

      Nogmaals want blijkbaar dringt het weer moeilijk door …

      Het gaat hier over de speciale procedure die Rene toepast en daar reageer ik op.
      En zoals Rob V. zelf ook bevestigt kan je dit niet toepassen als je niet gehuwd of ingeschreven bent op de Belgische ambassade. Enkel ingeschreven en gehuwde Belgen kunnen van die speciale procedure gebruik maken.
      Thaise echtgenotes gehuwd met een Nederlander komen dus helemaal niet in aanmerking voor die speciale procedure.

      “Een speciale procedure via de ambassade, versnelt, gratis visum en met iets minder documenten voor Belgen ingeschreven op de ambassade van Bangkok en gehuwd met hun partner. Dit is de procedure die René heeft beschreven in deze inzending.”
      (zie Rob V zijn eerdere reactie.)

      en ook de ambassade zegt dit ook zelf over die speciale procedure
      ““Wanneer u wettelijk gehuwd bent en u bent ingeschreven op deze ambassade, dan kan uw echtgenote haar visumaanvraag rechtstreeks op de ambassade indienen, na het maken van een afspraak.””

      Het gaat dus hier helemaal niet over gewone visumaanvragen, daar heb ik geen woord over gezegd, maar over een speciale procedure die Rene heeft toegepast.

      Dan het over de speciale procedure van Rene gaat, zou je trouwens eenvoudig uit mijn reactie kunnen opmaken.

      “Nederlanders zijn dat niet en dan maakt het niet uit of ze al dan niet naar België gaan. Die route via de ambassade blijft voor hun dan gesloten en dan ook voor niet ingeschreven Belgen en ongehuwde Belgen.”

      Of denk je soms dat ik hier bedoel dat “niet ingeschreven Belgen en ongehuwde Belgen.” ook geen gewoon visumaanvraag kunnen maken op de Belgische ambassade?
      Neen die reactie slaat op de speciale procedure die enkel voor ingeschreven en gehuwde Belgen geldt.

      Ik hoop dat het nu doorgedrongen is waarover het gaat. Want dat heb ik nu al tot vervelens toe proberen uit te leggen.
      Begrijpend lezen blijkt toch nog steeds een niet te overwinnen hindernis. En dat houden jullie blijkbaar ook hardnekkig vol om daar niet in te slagen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website