Kan het nóg lekkerder?

Door François Nang Lae
Geplaatst in Eten en drinken, Leven in Thailand
Tags: , , ,
13 augustus 2017

Het is al weer een tijdje geleden dat ik allerlei fruitsoorten die tot dan toe onbekend voor ons waren beschreef in mijn blog. Hoewel het daarbij bijna zonder uitzondering om echte heerlijkheden ging, bleef de eerste plaats in de lekkerstefruittoptien toch onbetwist gereserveerd voor de rijpe zoete mango.

Doordat die ook in Nederland verkrijgbaar is klinkt hij wat minder exotisch, maar hij is het natuurlijk wel. En de smaak van de “Nederlandse” mango’s is nog al eens teleurstellend, dit in tegenstelling tot de Thaise.

Kan het nóg lekkerder dan een mango, begonnen we ons af te vragen. Sinds gisteren is mijn antwoord: ja, dat kan! De buurman kwam gisteren met een wat onooglijk uitziende vrucht aanlopen. Bij een poging de schil eraf te halen viel het ding helemaal uit elkaar. Het binnenwerk ziet er een beetje onsmakelijk uit; het vruchtvlees is heel zacht, wit en er zit een flinke lading harde, gladde pitten in. Maar de smaak…. wauw.

De westerse namen voor de vrucht verklappen al wat voor smaak je mag verwachten. Suikerappel is de gangbare Nederlandse naam, maar hij wordt ook wel kaneelappel of zoetzak genoemd. (Schubappel is ook een bijnaam, maar die zegt alleen iets over het uiterlijk en klinkt niet zo smaakvol.) De Engelse naam is misschien nog wel treffender: custard apple. Het bijna vloeibare vruchtvlees heeft inderdaad veel weg van vla. (Voor de Bra- en Limbo’s onder de lezers: ik bedoel niet die overheerlijke van Christine de Echte Bakker uit Neer, maar het zuiveltoetje.) En er lijkt inderdaad een vleugje kaneel in te zitten. Nou, dan hoeft er voor mij niet veel meer te gebeuren om op nummer 1 te komen.

Het blijkt een น้อยหน่า (noina) te zijn en de vrucht schijnt in Nederland wel te koop te zijn, maar ongetwijfeld niet bij de Plus in Vierlingsbeek. Het is een vrucht die narijpt, net als de mango, en dat betekent dat hij voor de export onrijp geplukt wordt, in de hoop dat ie net op smaak is als hij in de westerse winkel ligt. Net als bij de mango zal dat vast niet altijd lukken.

We kregen wat later nog twee noina’s van de buren. Die heb ik vanmorgen wat voorzichtiger opengesneden om de binnenkant goed te kunnen bekijken. Daarna konden ze ook grotendeels ontpit worden en mochten we nog een keer van de น้อยหน่า, Het Hemelse Gerecht genieten.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Kan het nóg lekkerder?”

 1. tino zegt op

  te koop bij Ah of op de markt onder de naam cherimoya

 2. Johan zegt op

  Inderdaad onbekende vrucht. Maar Francois weet kennelijk niet dat het Limburgs gebak geen vla heet maar vlaai.

  • Leo Th. zegt op

   Ja hoor, dat weet François best. Daarom zegt hij dan ook dat hij het ‘zuiveltoetje’ bedoelt.

  • Mieke zegt op

   François is Hagenees, het is hem vergeven….

  • Francois Nang Lae zegt op

   Hagenees en wereldburger 😉
   https://li.wikipedia.org/wiki/Vla

 3. Roy zegt op

  Hier een korte video over deze vrucht, ze zijn echt heel lekker, ze groeien ook bij ons in de tuin (Nong Phak Thiam) mijn vrouw heeft ook o.a. drie van deze vruchtboompjes geplant, ze zijn nu op het moment rijp en wij genieten er heerlijk van.

  “HOW TO EAT A CHERIMOYA ~ THE BEST FRUIT IN THE WORLD! ”

  https://youtu.be/PBiPqPcQ1Zs

 4. Paul zegt op

  Hele lekkere vrucht.
  Wij hadden het ook in Surinme geplant meer dan 60 jaren geleden. Het wordt daar kaneelappel genoemd.
  Wij hadden nog een variatie die roze/roodbruin van kleur is die wij kasjoema noemen.
  Beiden hebben nagenoeg dezelfde smaak.

 5. Sjaak S zegt op

  In Brazilië wordt deze fruta de conde genoemd, daar ken ik hem vandaan. Heerlijk als ie rijp is. Ik kocht vorige week bij de makro in Pranburi eentje, maar deze was helaas niet te eten. Dan toch beter op een markt..

 6. ruud zegt op

  De smaak is inderdaad heerlijk.
  Het grootste nadeel vind ik je hem niet gewoon kunt schillen in stukken snijden en het klokhuis eruit halen (of het klokhuis gewoon mee opeten) als bij een appel.
  Dat gedoe met die buitenkant en die pitten…

  De mango’s in Nederland komen volgens mij uit Zuid-Amerika.
  Dus dat de smaak anders is, is niet zo vreemd.
  En inderdaad niet zo lekker als de Thaise mango.

  De Thaise mango is trouwens ook erg lekker, als die nog niet rijp is, maar net rijp gaat worden.
  Dan is die nog stevig en een klein beetje zoet.
  De Thai eten die dan met een mengsel van peper, suiker en zout.
  Zelf geef ik de voorkeur aan naturel.

  Mogelijk is dit echter een bepaald soort mango.
  Volgens mij is er een aantal rassen in omloop.

  De rijpe mango eet ik over het algemeen het liefst met kleefrijst en kokosmelk, omdat die wel heel erg zoet is.

 7. Chris van het dorpje zegt op

  Wij hebben ook een paar van die bomen in onzer tuin staan .
  Nu is het tijd in het jaar voor deze vrucht en ook ik vind ,
  dat ze bijna nog lekkerder is dan de mango .
  Dit is het mooie van Thailand .
  Het hele jaar is er altijd iets klaar om geoogst te worden .
  En alles groeit , ten minste bij ons , alleen met water .

 8. Paul zegt op

  De smaak van de mango is afhankelijk van de soort. Wij hadden 7 verschillende soorten mango’s en elk had een andere smaak en het vruchtvlees had pers soort een andere structuur. Van vezelig (deze soort heet te-té oftewel draderige mango) tot boterzacht en van zoet/zuur tot honing zoet. In Pattaya en omstreken is meestal echter maar soort (de lange gele) te koop. Meestal laat de kwaliteit naar mijn mening te wensen over omdat ze net iets te vroeg worden geplukt. Heel wat fruit bereikt Pattaya niet hoewel het in het noord oosten en Cambodja volop te koop wordt aangeboden. Een van deze vruchten is de sterappel uit het Caraibisch gebied. Latijnse naam: Chrysophyllum cainito. Ook hiervan hadden wij enkele bomen. Echt jammer.

 9. Sir Charles zegt op

  Voor zover ik gezien heb zijn de ‘Nederlandse’ mango’s die daar in de supermarkten in de schappen liggen afkomstig uit Zuid-Amerika, zien er ook heel anders uit dan hun Thaise tegenhangers.
  Evenzeer ook de ananassen en watermeloenen, in Nederland nooit een sticker er opgeplakt gezien dat ze geïmporteerd zijn uit Thailand.

 10. kees en els zegt op

  Ook is de Mango voor mij het lekkerste fruit. We hebben hier 5 Mango-bomen in de tuin en elke boom heeft zijn eigen smaak. Dan heeft onze tuinman mango’s met elkaar ge-ent en dat geeft ook weer een andere smaak en vorm. We hebben de langwerpige gele Mango en de gekruiste is oranje/geel en een boom met de smaak van een beetje naar kokos. Dan hebben we de nog wat wij noemen de Mango meer bolvormig als een ronde “komma”. is vaster van structuur en niet zo “dradig” en dan niet te vergeten de Mango-shake met karnemelk. In India genaamd “Lassie”. Heerlijk verfrissend en gezond. Hmmmm

 11. Jomtien TammY zegt op

  In België vind je de cherimoya soms ook in de (grotere) Carrefour.
  De smaak ervan in België is echter niet altijd even goed…
  Heel jammer allemaal, want ook ik eet deze vrucht zeer graag!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website