Lung addie heeft reeds 15 jaar een pacemaker. Regelmatig, ttz. jaarlijks zou deze gecontroleerd moeten worden op werking en de staat van de batterij. Hier kan dit in Bangkok, in het Rajavithi hospitaal want daar is mijn allereerste pacemaker, 15 jaar geleden, geplaatst. Lung addie ziet er echter tegenop om naar Bangkok te gaan, zeker nu, wegens het feit dat er dagelijks maar 1 vlucht van Chumphon naar Bangkok is.

Had reeds informatie ingewonnen te Hua Hin, daar ik hier toch regelmatig heen ga, Surat Thani, wat ook niet al te ver is, maar overal was het antwoord negatief. Nu moest Lung addie verleden week toevallig met mijn vriendin in het Thonburi hospitaal te Chumphon zijn daar zij, voor haar hospitaalverzekering, een check up moest ondergaan.

Gedurende de tijd weke ik op haar moest wachten zag ik een man, duidelijk van de staff van het ziekenhuis, in een druk gesprek met een Farang. Naar mijn mening was dit gesprek niet in het Thais daar maar heel weinig Farangs bekwaam zijn zo een vloeiend gesprek in het Thais aan te gaan. Dus, mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik ging wat dichter bijzitten zodat ik kon horen in welke taal het gesprek gaande was. En ja, het was, zoals gedacht, in het Engels. Deze persoon moest ik spreken om aan informatie te geraken….

Na zijn gesprek met die andere Farang sprak ik hem aan. Bleek de ‘Hospital Service Department Manager te zijn, Mr Wayne Tun. Hem mijn vraag voorgelegd en hij begon te telefoneren. Na enkele minuten had ik reeds een afspraak met de cardioloog op zondag om 09.00 uur.

Dus Lung addie ruim op tijd op afspraak. Zoals steeds werd hij onmiddellijk gewogen, gemeten en de bloeddruk genomen. Dan werd er cardiogram genomen. Daarna was het even wachten op de cardioloog, die heel stipt op tijd ter plaatse was. 

Maar wat bleek, het type pacemaker, een St Jude, kon hij niet uitmeten wegens gebrek aan de nodige apparatuur…. Dacht reeds: ja was te denken, voor niets gekomen…..

Doch er kwam ander nieuws. Na een telefoongesprek, welke hij voerde, vertelde hij mij dat er vanaf nu, en dat is voor de eerste keer, een team cardiologen uit Bangkok, naar elke provincie in Thailand zullen gaan om deze taak uit voeren. Dit gebeurt in het provinciaal staatshospitaal. Steeds meer en meer Thaise mensen hebben nu ook een pacemaker en, om te voorkomen dat ze deze de reis naar Bangkok niet zullen ondernemen voor een jaarlijkse check op, organiseren zij dat nu zelf. Afspraak was niet nodig daar het om een ‘walk in’ ging. Enkel voorafgaande registratie in het staatshospitaal was aan te raden zodat ze over de nodige gegevens kunnen beschikken en dit niet meer op de dag zelf moeten doen. Het team blijft maar een halve dag ter plaatse.

Dus, mijn bezoek aan Thonburi hospitaal was totaal niet nutteloos geweest daar anders deze info mij nooit zou bereikt hebben.

Voor het nemen van de cardiogram en de consultatie bij de cardioloog betaalde Lung addie, als farang in een privaat hospitaal, juist geteld 600 THB…. De check up van de pacemaker in het staats hospitaal, op 21 07, is GRATIS, zowel voor de Farang als voor de Thai.

Kan het beter?


» Laat een reactie achter


Rating: 4.88/5. From 24 votes.
Please wait...

3 reacties op “Leven in Thailand: Een bezoek aan een privaat ziekenhuis”

 1. Joop zegt op

  Prima geregeld!!! En wat een service dat de check up van de pacemaker gratis is.

 2. mattheus zegt op

  Kan nooit waar zijn Lung Addie, iedereen hier gilt altijd dat de farang vreselijk uitgeknepen worden zeker in private ziekenhuizen.
  Maar natuurlijk geloof ik je, ik heb zelf namelijk ook niet vaak die ervaringen.
  Ben blij ook eens een heel positief verhaal te lezen.

 3. Lung addie zegt op

  Beste Mattheus,
  idd, dat kan nooit waar zijn want het is maar interessant om lezen als het negatief is. Ik geef steeds de feiten weer zoals ze in werkelijkheid zijn of waren. Ik heb er geen enkele baat bij om aan de ‘TB prijzenslag’ mee te doen.
  Zo was ook hier, in het Chumphon staatsziekenhuis, het vaccineren met Pfizer, gratis voor de farangs. Ook zonder afspraak en dus een ‘walk in’ actie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website