De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag geen hoofdgerecht maar een dessert. Wel voor zoetekauwen: Ruam Mit (รวมมิตร).

Ruam mit is een populair Thais dessert gemaakt met verschillende ingrediënten zoals kokosmelk, suiker, tapiocaparels, maïs, lotuswortel, zoete aardappelen, bonen en jackfruit. Elke kom bevat typisch zetmeelrijke noedels die op smaak zijn gebracht en gekleurd zijn met verschillende ingrediënten, en die de vorm kunnen hebben van dunne reepjes of meer uitgebreide decoratieve vormen.

Er is geen vast recept voor Ruam mit, dus elke kok of straatverkoper voegt zijn eigen ingrediënten toe aan de mix. Het wordt vaak geconsumeerd als een koele verfrissing op hete zomerdagen, overgoten met schaafijs. In Thailand is het een van de goedkoopste desserts, en elke kom kost doorgaans ongeveer 15 baht.

Interessant is dat in Thaise taal, Ruam (verzameling) en mit verwijst naar vrienden. Ruam mit is dus eigenlijk een verzameling van alles wat. Het is een simpel, smaakvol gerecht die heerlijk smaakt na een spicy maaltijd of op een snikhete dag als verkoeling.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 6 votes.
Please wait...

3 reacties op “Geheimen van de Thaise keuken: Ruam Mit – Thais dessert”

  1. Jacobus zegt op

    Als ik in Thailand ben (3 om 3 maanden Thailand/Nederland) eet ik 9 van de 10 x Thais. De koks van de restaurantjes in Nakhon Nayok houden er geen rekening mee dat er een farang aan hun tafeltje zit, dus puur Thais. Ook thuis eten we Thais. Tenzij ik zelf kook.
    Maar de Thaise toetjes zijn niet aan mij besteed. Te zoet, te nat en veel gekleurde jelly.

  2. Lung addie zegt op

    Persoonlijk hou ik ook niet van de Thaise toetjes…. zoals in de reactie hierboven vermeld wordt: veel te zoet. Geef mij dan maar een zelfbereide chocolade pudding.

    • Caspar zegt op

      Persoonlijk maak ik graag een ijs dessert na mijn dinner Bij je ijs kan je een chocolade- of aardbeiensaus serveren, maar je kan je ijs nog specialer maken met bijvoorbeeld stukjes aardbei of chocolade Of pak het traditioneel Italiaans aan!!!!! en maak een affogato: hiervoor giet je hete, sterke espresso over je bolletje roomijs(heerlijk)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website