Een lekker bakkie troost

Door Lieven Kattestaart
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags:
25 april 2024

Zoals zovelen onder u, ben ik een fervent koffiedrinker.
Geef mij ’s ochtends een kopje vloeibaar zwart, en zelfs de Hollandse regen die met bakken naar beneden komt krijgt nog een gouden randje.
Een heerlijk versgezet kopje van geurige en zelfgemalen bonen, liefst nog handgeplukt uit de Colombiaanse hooglanden.
De hemel op aarde.

Niks te suiker, niks te melk.
Puur, zoals koffie ooit bedoeld was. Voordat legioenen ‘koffie-experts’ hun tengels uitstaken naar iets waar sowieso niets aan te verbeteren viel.
In eender welke supermarkt staan de schappen dan ook vol met geselecteerde koffieverkrachters. Koffiemelk, koffiesiroop en niet te vergeten koffiecreamers. De vele vreemdsoortige poeders die claimen uw koffie nog zachter en romiger te maken.
Zachter? Romiger? Koffie hoort je te treffen met de volle kracht van eigen aroma, zonder afgezwakt te zijn met allerhande bestuivingen van iets wat ooit uit een koe kwam.

Ook bietsuiker, rietsuiker en chemisch broertje aspartaam teisteren de goedwillende drinker die purist wenst te blijven.
Zoetjes, aanbevolen door afslankgoeroe’s en hun vette volgelingen, worden vlotjes in het zwarte goud gemikt.
Resultaat: mocht men op zoek zijn naar een kop allesreiniger van een slecht jaar, daarbij hopende in de afdronk wat lichte tonen van glassex en een hint van paracetamol te mogen ontdekken, is deze toevoeging beslist een aanrader.

Of wat te denken van koffie-siroop.
Een vloeibare vergissing, die wat mij betreft na de uitvinding van het Thaise bestek van pisbakkenstaal, een eervolle tweede plaats behaalt in de categorie ‘Vrienden van het vierkante wiel’.
Mierzoet spul waarvan een fantastische volbloed-koffie een hazelnoot-aroma krijgt, en je dus net zo goed een pot Duo-Penotti kunt aanlengen met heet water.
Hoor ik daar een barista vloeken?

Als koffie-liefhebber is men dan ook nergens veilig.
Want ga je op visite, bekend staande als notoire zwartdrinker, schenkt men pure koffie. Maar dan wel gezet in samenwerking met die andere valkuil in koffieland: de koffie-pad.
Die laatste doet zijn naam eer aan, want pet is het.
Het leuke schuimkraagje bovenop doet zeer professioneel aan, maar een teugje later weet je weer precies waar de grootgrutter zijn laatste oogst van miskleun-robusta heeft gelaten.

Ook in eigen huis blijf ik een roepende in de arabica-woestijn.
Want vrouw Oy verwijt me, niet geheel onterecht, een koffie-snob te zijn die overdrijft met zijn gezeur. Zij drinkt dan ook graag een mok oplos-extract van een zeer obscuur eigen merk, slechts te bekomen op het onderste schap van de lokale prijsvechter.
Waarna ze deze verhemelte-verkleving nog weet te verergeren door het toevoegen van twee klonten tandbederf, en ettelijke scheppen gemalen kladblok.
Mijn Thaise schoonmoeder had hier duidelijk de hand in. Want in al die jaren Thaise vakantie bij haar doorgebracht, kon ik het mensje nimmer betrappen op het gebruiken van koffie om koffie te zetten.

Pogingen eega ook eens te laten genieten van goede koffie, een keer niet stijfstaand van de toevoegingen, liepen op de klippen van haar eenzijdig georiënteerde Thaise smaakpapillen.
Ooit wist ik de hand te leggen op Blue Mountain Coffee uit Jamaica. Nectar van de goden, en net zo duur. Het mocht niet baten. Na een teugje was haar oordeel: bitter!
Haastig schoof ze dan ook poeder en suiker weer naar pole-position, en nadat de koffie zijn gewenste middelmatigheid bereikt had, kon ze het met een gerust hart drinken.

Chateau Pétrus verdunnen met 7-up tot je pleegzuster-bloedwijn krijgt, daar leek het nog het meest op.
Saillant detail: dit is dezelfde vrouw die me met de deegroller te lijf wil als ik, zonder eerst van haar zelfgemaakte soep te proeven, vraag om een scheutje Maggi.

Maar het kan altijd nog erger in dit aardse koffie-tranendal.
En dat slaat op de ‘koffie’ die op mijn werk uit de automaat stroomt. Een drab welke met geen pen te beschrijven is.
Iedere welwillende koffieboer hiermee in verband gebracht, schoot zichzelf, (na het luidkeels aanroepen van Douwe Egberts), ter plekke een blauwe boon door het hoofd.
Het spul laat, wat vrouw Oy onder ‘een lekker bakkie’ verstaat, kansloos achter zich in de wedstrijd om het meest blaartrekkende brouwsel aller tijden. Een vocht dat al menig argeloos drinker een huiver-huig bezorgde, en visioenen van Zwarte Magica als kantinejuffrouw.
Mocht deze drank ooit geserveerd worden bij een galgenmaal, zal de eerste gedachte van de veroordeelde zijn dat de executie al begonnen is.

Eens, tijdens een schoonmaakbeurt, aanschouwde ik het binnenste van genoemde helse machine.
Een rij plastic bakken met daarin vele vage poeders, en genoeg slangetjes om de IC-afdeling van een ziekenhuis in tranen te doen uitbarsten. Nergens kon ik echter ook maar een spoor van echte koffie ontdekken.
Deze computergestuurde Frankenstein hoest vele verschillende varianten van zijn gif op, alle even weerzinwekkend.
Zwart, latte, espresso, cappuccino, het kan niet op.

De cappuccino is nog het best te drinken volgens de collega’s. Waarvan velen cum laude afgestudeerd op het onderdeel smaakvervlakking. Ze bedoelen dat door het toevoegen van scheepsladingen poeder, suiker, en een laag opgeklopte topping je zintuigen voor anderhalve seconde denken met een echte cappuccino van doen te hebben.
Een chemische goocheltruc die Hans Klok graag in zijn repertoire had gehad.

Wat de espresso betreft komt het er op neer dat de machine gewoon minder water geeft bij een zwarte koffie, daarmee tevens de kans op een maagwand-perforatie voor de drinker een stuk dichterbij brengend. Er zijn collega’s afgevoerd die na het drinken van deze variant het woord ‘overwerk’ bezigden. Verschrikkelijke taferelen, zeg nou zelf. Algehele paniek, waarna de gehele afdeling moest worden ontsmet met tranquillizers.

Eenzelfde soort nerveuze chaos nam ik eens waar op de ochtend dat de koffiemachine het begeven had.
Een zwarte dag in ambtenarenland.
Ontredderd schoolde men samen rond het dode monster, hopend dat door gezamenlijk schudden aan het gedrocht deze alsnog zijn bekertjes ersatz-ellende zou uitspuwen.
Een voorhamer gebruiken om je iPhone te repareren komt waarschijnlijk op hetzelfde neer.
Het werkte dan ook niet, en hier en daar werd al met lichamelijk letsel gedreigd aan het adres van de monteur die op zich liet wachten.
Zonder hun ochtendlijke shot slootwater-pep ging men tenslotte morrend en licht getraumatiseerd aan het werk.

Rest nog de prangende vraag waarom zovelen de dag willen beginnen met de smaak van verbrand rubber op de tong.
Daarop meen ik het juiste antwoord te hebben gevonden.

Het is namelijk GRATIS.
En als er al een tegeltje met spreuk aan de kantinewand zou moeten hangen, is het volgens velen deze:
‘Koop vooral toch niet,
Wat de baas u gratis biedt!’

Wij zijn namelijk een volk van benepen kruideniers en koopzegel-likkers. Die, op de dag dat zuurstof belast wordt, (over de brilleglazen loerend om deze niet te verslijten) blauw aan zullen lopen. Dus gratis koffie, hoe slecht ook, slaan we nimmer af.
Ook al trekt na iedere slok je hoofdhaar verder naar binnen.

Een dermate treurig feit, dat je er bijna depressief van wordt.
De beste remedie daartegen?
U raadt het al.

18 reacties op “Een lekker bakkie troost”

 1. Osen1977 zegt op

  Een heerlijk herkenbaar stuk waar ik redelijk om moet lachen op deze druilende dag.
  Gelukkig hebben wij al een poosje een machine met goede kofiebonen. De espresso smaakt gewoon heerlijk en volgens collega’s is de cappucino ook wel goed door de vers gekoeld melk die gebruikt wordt.

 2. Jos M zegt op

  Prachtig geschreven weer Lieven.
  Er gaat niets boven zelf gemalen bonen en een beetje heet water, zelfs Groningen niet .

 3. Adriaan zegt op

  Keuringsdienst van waarde heeft er een goed, informatief programma over gemaakt:
  https://www.youtube.com/watch?v=kGB1GTOalC0

 4. Thaiarie zegt op

  Lieven bedankt voor dit leuke verhaal, humor van de bovenste plank. Goed dat ik geen koffie dronk tijdens het lezen van dit verhaal anders had ik dit terstond uitgespuugd, niet vanwege de smaak maar van het lachen.

 5. GeertP zegt op

  Prachtig verhaal weer Lieven en ook weer heel herkenbaar.
  Ik weet nog goed dat er in de beginjaren dat ik in Thailand kwam niet één fatsoenlijke kop koffie te krijgen was,de koffie cultuur was hier beperkt tot heet water met een schepje oploskoffie, maar zie tegenwoordig komen er perfecte koffiebonen uit Thailand en na jaren aanmodderen en uitproberen heb ik nu eindelijk mijn perfecte espresso gevonden waar ik nu ik dit schrijf van zit te genieten.

 6. Kees Werkman zegt op

  Weer uitermate vermakelijk geschreven, Lieven. Dank daar voor.
  Mijn lieve Thaise vriendin, welke ik nu ruim 5 jaar ken, vond het maar niets dat ik altijd mijn kleine espresso-machine naar Thailand meenam. Met een paar kilo zelfgemalen Arabica.
  Dat is dus gedurende die 5 jaar wel veranderd, ik moet nu koffie bijkopen. Gelukkig heb ik Suzuki gevonden, welke ook in gemalen toestand verkrijgbaar is.
  Mijn lief weet me bijna dagelijks te verblijden met een overheerlijke espresso en doet ondertussen zelf vrolijk mee. 2 Weken geleden werd me zelfs vriendelijk doch dringend verzocht toen ik na 6 maanden Thailand weer moest vertrekken, mijn machine achter te laten, zodat zij er gebruik van kan maken. Er is dus nog hoop.

 7. Hans Udon zegt op

  Prachtig geschreven! Maar ik moet opmerken dat over smaak wel valt te twisten. Ik ben zondermeer een koffie drinker. Had tot voor een paar jaar geleden altijd suiker in de koffie. Nou is dat voor de liefhebber hel en verdoemenis in een kopje, maar als ik toen eens vergat om suiker in de koffie te doen, dan trok mijn bek samen en ervaarde ik dat als bijzonder onsmakelijk. Wat ik dus zeggen wil: het is maar net wat je gewend bent.

 8. H.Revoort zegt op

  ….Eikeltjeskoffieblues…..

 9. Johannes zegt op

  Heerlijk herkenbaar en humoristisch. Nu nog een smakelijk verhaal over de kunsten en fratsen die de hedendaagse barista’s uithalen om hun dagelijkse bakkie tot een eenmalig genotshoogtepunt te brengen.
  Thuis drink ik mijn espresso van vers gemalen koffiebonen uitsluitend zwart omdat anders de fijne smaak- en aromanuances niet tot hun recht komen. Buitenshuis probeer ik mijn smaakgewaarwording op een lager pitje te zetten en ben ik meestal dankbaar als er suiker, room of desnoods koffiemelk voor het grijpen staat om de zure en/of bittere brouwsels, die vaak nog naar reinigingsmiddel smaken, drinkbaar te maken. Als ik ergens van die bruin uitgeslagen, glazen kannen of thermoskannen zie waarin de koffie wordt warmgehouden laat ik het helemaal afweten en bestel een glaasje water.

 10. Erik Kuijpers zegt op

  Lieven, ik lees het niet maar weet het wél: ik hoef jou geen koffie te schenken met een mini-lepeltje Buisman er in. Dat hadden wij vroeger, heel lang geleden, thuis. Als ik me goed herinner: een rood busje. En als dat pruttelding op het fornuis uitgewerkt was moest er van ma een mini-lepeltje in ‘voor de smaak’. Overigens wisten wij toen niet beter.

  Mijn koffie nu is ‘snelfiltermaling’ en ook nog vrij van hartbeschadigende en bloeddrukverhogende elementen. Voor de kenners is dat niet de echte koffie maar een bakkie ‘pleur’. Ik doe het er maar mee om geen acute hartverzakking te krijgen….

  Maar, ben je ooit regio Nongkhai, ga eens naar de Indo-China Market langs de Mekong. Want daar koop je Lao ‘opschenk’ koffie met bijbehorend visnet om in een koffieglas te hangen en water op te schenken. Daar haalt geen Braziliaan of Jamaicaan het tegen en het jaagt jouw interne pomp op tot snelheden waar Max alleen maar van kan dromen. Dus neem je testament mee…

  • Lieven Kattestaart zegt op

   Beste Erik,
   dat Buisman spul ( is gewoon gekaramelliseerde suiker voor zover ik weet ) ken ik nog wel van vroeger bij oma thuis. Zij mikte dat namelijk altijd op de gemalen koffie, en deed er dan ook nog een snufje zout bij. Iets waar ik niets van begreep dat laatste, maar het zal wel iets met betere wateropname van de koffie te maken hebben. Of het was gewoon een oeroud gebruik dat nu waarschijnlijk niemand meer kent.

   Wat mij betreft zijn de Italianen de enigen die met hun tengels aan koffie mogen komen, en daarom koop ik slechts bonen die daar gebrand en verpakt worden. De rest beschouw ik als goedwillende amateurs, hoewel ik daar misschien menig koffiebrander mee beledig.
   Heb wel begrepen dat een goede espresso van arabica-bonen minder cafeine bevat dan gewone filterkoffie, al zou je dat bij het drinken niet zeggen.

   Dat opschenkfilter waar je over schrijft heb ik ooit eens gekocht in Thailand en er gewone filterkoffie mee gezet. Gaat prima.
   Dank voor je reactie, en natuurlijk ook alle andere reageerders.

 11. Mike zegt op

  Hahaha Lieven,
  Waar haal je het toch vandaan, zonder koffiedik te kijken?
  Jouw verhalen zijn altijd geweldig.
  Ik heb weer van je genoten.
  Groet Mike.

 12. GeertP zegt op

  Ja Erik, nog niet zo gek lang geleden gingen de Nederlandse “koffiekenners”met hun sleurhut achter de auto op vakantie naar Italië met in de sleurhut DE roodgekleurde en een mudje aardappelen, raar volk zullen die Italianen gedacht hebben.

 13. Rob V. zegt op

  Zal Lieven dan ook, als koffiesnob en met knipoog naar zijn achternaam, te porren zijn voor een kop koffie met bonen die eerst door een Civetkat tot een mooi bruin hoopje zijn gemaakt?

  • Pjotter zegt op

   kopi luwak regelmatig gekocht en gedronken in NL. Meestal alleen verkrijgbaar enige tijd voor kerst. De beste koffie smaak krijg je dan met een syphon koffie apparaat (zoals in de film ‘The bucket list’) een Cafetière/French Press of een percolator zeggen de kenners. Zelf had ik zo’n Cafetière. Overigens moest ik de bonen nog wel zelf malen. Totaal geen problemen mee dat de originele nog ongebrande bonen door het spijsverteringskanaal van de Civet kat zijn gegaan.

 14. Berbod zegt op

  Schitterend verhaal Lieven en in veel opzichten herkenbaar. Zelf drink ik de laatste jaren koffie van het Boloven plateau in Zuid Laos. Erg lekker. Kun je kopen verpakt met bonen of gemalen. Ik krijg het rechtstreeks uit Laos als ik in Nakhon Phanom verblijf, waar mijn echtgenote vandaan komt. Een vrouw uit Thakhek (Laos) komt wekelijks in Nakhon Phanom en neemt de (bestelde) koffie mee. Uiteraard betaal ik iets meer dan de prijs zoals die in Laos geldt.

 15. Aad zegt op

  Ik koop me koffie bij de Lotus
  Een theelepel van die koffie warm water erbij
  En genieten maar

 16. Sjaak S zegt op

  Ojee…. op het punt na dat ik ook de dag met een koffie begin, is het voor mij alles anders…. mijn koffie is gewoon een flinke mok met oploskoffie (Khao Shong), lepeltje suiker (50%) en een lepeltje koffiecreamer….. hahahaha…. echte koffie is als parels voor de zwijnen wat mij betreft….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website