Je maakt van alles mee in Thailand (127)

Door Redactie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
4 oktober 2020

Phra Buddha Chinnarat

In deze nare periode zijn er veel mensen, die wel naar Thailand willen reizen, maar voor wie het door reisrestricties helaas onmogelijk is. Zij zullen het voorlopig moeten doen met mooie herinneringen aan hun vorige bezoeken. Buitenlanders, die hier al langer verblijven (met een correct visum), zullen juist door het wegblijven van toeristen ook minder actief zijn dan voorheen en ook denken aan betere tijden.

Paul Christiaans hoort in die laatste categorie en hij maakt van de (ongewenste) gelegenheid gebruik om zijn herinneringen van vroegere vakanties op te schrijven. Hij heeft al eerder verhalen voor deze serie geschreven, eerst over zijn eerste reis naar Thailand met het vrachtschip Koudekerk (aflevering 27), toen over zijn tweede kennismaking in 1971 (aflevering 32) en nu een derde vakantie in 1974. Niets spectaculairs, maar gewoon een gezellig verhaal.

Op vakantie in Thailand 1974

Het is januari 1974, drie maanden na de bloedige opstand van oktober 1973 in Bangkok. Daar merken we in Bangkok ook genoeg van, veel politie op straat, overal controles, ook van onze taxi en kogelgaten op sommige plekken in de muren.

Mijn tweede vakantie naar Thailand na mijn eerste in 1971 (zie aflevering 32 van deze serie) opnieuw met goede vriend Hein, maar nu ook met mijn Thaise echtgenote. Ons plan is een auto huren en naar Chiang Mai te rijden en daarna nog een paar dagen naar Pattaya.

Eerst een auto huren, er zijn bedrijven genoeg, ook de bekende als Avis en Herz maar allemaal hele oude auto’s. Uiteindelijk werd het een oude Toyota Corona, waarvan de accu ons onderweg een paar keer in de steek liet. Daar gingen we, oh oh links rijden, en ook toen al veel verkeer, maar eindelijk toch de weg uit Bangkok gevonden en op weg naar het Noorden.

De eerste stop werd Ayutthaya, prachtige tempels en ruïnes, lunch aan de rivier en daarna door naar Lampang waar de taxi’s bestaan uit paard en wagen. We vonden een hotel met binnenplaats, waar we de auto konden parkeren. Er stond direct een jongen klaar om ons met de koffers te helpen. Toen ik de kofferbak opende vergat ik, dat het alarm moest worden uitgezet, dus die begon te loeien. Wij raakten alle drie in de slappe lach, met een verbijsterd kijkende bellboy naast onze auto.

De volgende dag naar Chiang Mai, daar wat rondgekeken en natuurlijk moesten we naar de beroemde tempel Doi Suthep op de berg, schitterend mooi uitzicht, toen nog geen lucht vervuiling. Iemand daar sprak ons aan en zei, dat wij verder de berg op moesten gaan naar een leuk dorpje. Dus wij omhoog, de weg werd een pad en daarna een paadje vol met rots blokken, we kropen omhoog, en hoopten geen tegen liggers te krijgen, want wat dan? We dachten helemaal verkeerd te zitten, maar uiteindelijk kwamen we boven op de berg bij een klein dorpje van een bergstam. Wij dachten die hebben misschien nog nooit een vreemdeling gezien, maar toen wij een foto maakten van een jongetje misschien 10 jaar oud in klederdracht, die na de foto gelijk zijn hand uitstak en zei: “hey you 10 Baht”, toen wisten wij dat wij niet de eersten waren. Vervolgens vroegen wij waar de normale weg naar beneden was, maar helaas, dat was hetzelfde hobbelpaadje, een andere weg was er niet.

Na een paar mooie dagen in Chiang Mai weer naar Bangkok maar nu via een andere route. Eerst naar Tak waar we een rondvaart maakten op een stuwmeer, toen naar Phitsanulok met de mooiste Boeddha van Thailand, Phra Buddha Chinnarat en daarna over de A12, door wat men Thais Zwitserland noemt, naar Phetchabun.

We reden gedeeltelijk daar door de bergen van Khao Ko, maar dat was niet zo slim. Daar in de bergen zaten gevluchte studenten van na de opstand en waarschijnlijk ook communisten vanuit de omringende landen, dus elke 100 meter was de weg afgezet door soldaten met machinegeweren, uit de auto, kofferbak open, alarm niet vergeten ha ha. En ja, toen zei de accu weer doei doei, maar de onvriendelijk kijkende soldaten waren wel zo vriendelijk om ons te helpen.

We overnachtten in Petchabun en de volgende gingen wij naar Khao Yai, waar we een bungalow in het park huurden. ‘s Nachts op safari in een kooi op een vrachtwagen, maar de enige dieren, die we gezien hebben waren twee herten en twee konijnen, dus de kooi was niet echt nodig

Daarna gingen we terug naar Bangkok na deze prachtige trip met veel verassingen.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.90/5. From 10 votes.
Please wait...

2 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (127)”

  1. Maryse zegt op

    Leuke humor!

  2. Joop zegt op

    Mooi verhaal , ik was voor het eerst in 1970 in Thailand met het vrachtschip Zonnekerk .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website