Ik ben wegens familieomstandigheden (zieke schoonmoeder) begonnen met mijn derde huis te laten bouwen in Udon Thani. Heb heeeel wat lesgeld moeten betalen om goed resultaat te krijgen. Maar, het is zeker wel mogelijk om een degelijk huis te laten maken.

Belangrijk is dan ook dat je werkt met bouwvakkers die hun vak verstaan. Heb zoveel prutsers aan het werk gehad die vertelden dat ze het wel even konden maken. Nee dus!

Ten tweede, je moet er bij blijven. Ik zag een keer dat een van de voormalige metselaars al schever ging metselen. Toen ik hem daarop aansprak (in het Thais; mei tong), vertelde hij me verbolgen dat hij meer dan 20 jaar in het vak zat. Ging geen conflict met hem aan maar pakte mijn waterpas. Zette deze op het gemetselde, en ja, scheef! Hij was zo verbolgen dat hij zijn spullen inpakte en de bouwput verliet.

Mijn ervaringen zijn dat je voor een bouw de tijd moet nemen, een plan de campagne moet hebben of een professioneel bouwbedrijf/architect moet inschakelen. Ik deed alles naar mijn kunnen en nam alles in eigen hand. Zag ook dat er woningen gebouwd worden op grond, wat nog maar net opgehoogd is. Natuurlijk verzakt dit! Maar de eigenaar wil geen vier jaar wachten en het zal de bouwvakkers een zorg zijn dat het huis scheurt en verzakt. Zij krijgen wel betaald. 200 Bath per dag voor een deskundige bouwvakker? Vergeet het. Dit is al vragen om moeilijkheden!

Ten derde, koop alleen de beste materialen. Dit geld niet alleen voor Nederland maar juist hier is het een absolute must. Geef als voorbeeld altijd: je hebt waterkranen van een paar honderd Bath maar ook van 3000 Bath en duurder. Jammer genoeg is dit voor een leek niet te zien, maar kwaliteit geeft geen problemen. Met mijn eerste huis, ben ik 8 jaar bezig geweest. Ieder jaar weer wat laten doen, zodat ik het overzicht erover hield. De vakmensen eruit kon vissen om de volgende stap weer te ondernemen. Zo heb ik alleen de beste mensen overgehouden. Toen ik dit (land)huis (château) te koop zette (reden: het was veel te groot en te bewerkelijk en we reizen bijna iedere maand naar het buitenland), kreeg ik binnen een maand vier reacties en was het binnen diezelfde maand verkocht. Niet voor de hoofdprijs zodat je jaren moet wachten op een belangstellende, maar een normale verkoopprijs.

Mijn tweede huis, nu zeven maanden oud, werd totaal onderhoudsvrij gebouwd met de duurste materialen, apparatuur en de beste overgebleven vakmensen. Soms waren ze er met tien man aan het werk en dit werd me te gek, omdat dan alles zo snel gaat dat je zelf fouten gaat maken, het overzicht raakt zoek. Ook hier moest ik dagelijks bij aanwezig zijn, omdat ze soms hun eigen zin willen doordrukken. En mijn motto is: ik betaal dus ik bepaal!

Als er iets niet naar mijn zin was dan liet ik het weer afbreken, zodat ze alsnog mijn idee en smaak volgenden. Het is uiteindelijk een heel speciaal huis geworden. Super modern design en naar de wet van Isaac Newton gebouwd. Dit speciale architectonische D house werd in mei 2017 opgeleverd. Spijtig genoeg staat het nu recent weer te koop, omdat dit speciale huis niet rolstoel bestendig is, gezien de vele spiegeldeuren, tweede badkamer en boven terras. Dus….. spijtig genoeg na zeven maanden, moet ik hier alweer afscheid van nemen. En de nieuwe koper komt in een opgemaakt bedje terecht voor een hele lage gedwongen verkoopprijs voor dit eenmalige zeer speciale huis (bij vragen of interesse kunt u mij benaderen).

Mijn schoonmoeder is heel erg ziek en moet 24 uur haar zorg hebben. Dus laat ik nu dit keer maar toch, met spoed, een bestaand huis verbouwen die wel rolstoel vriendelijk is. Maar ook voor de vele familieleden en vrienden toegankelijk is. Dit nieuw te verbouwen huis is over een paar maanden afleveringsklaar. Spijtig genoeg hadden mijn vaste mensen werk voor een jaar, dus moest ik wel gedwongen naar andere vakmensen op zoek gezien de tijdsdruk voor mijn zieke schoonmoeder.

En ja hoor, ze hebben weer veel moeten afbreken omdat ze niet naar mijn plannen/ideeën luisterden! Heb ook dit keer weer op de bestaande grond gebouwd, zodat het nooit kan verzakken. Met natuurlijk een goede stevige fundering en later wordt alles naar wens opgehoogd. Jammer genoeg wordt dit huis niet onderhoudsvrij gebouwd, zoals mijn tweede Design huis maar dit is even niet anders.

Na het overlijden van mijn schoonmoeder komt dit huis dan ook weer in de verkoop, omdat het voor ons te groot is en te bewerkelijk. Dat willen wij juist niet meer, wij willen meer van de wereld te zien. Daarom was mijn tweede huis een ware droom voor ons, met alle voorziene gemakken. Maar… belangrijk is, dat ik ook dit huis met een goed gevoel weer door kan geven aan een andere liefhebber/eigenaar.

Dus totaal onverwacht heb ik er een leuke hobby bijgekregen in Thailand. Beleef zeer veel positiviteit en plezier om voor architect te mogen spelen en huizen te bouwen waar er geen 13 in een dozijn van te vinden zijn!

Pieter


» Laat een reactie achter


10 reacties op “Lezersinzending: Thaise bouwkunst, een onderwerp waar ik als een ervaringsdeskundige over mee kan praten!”

 1. Pieter zegt op

  Houd me via e mail op de hoogte Bedankt

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Jozef zegt op

  Slim gedacht….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Pieter zegt op

   Hallo Jozef’

   ‘Het mag misschien allemaal mooi klinken? maar.. er komt heeeel wat op ons af!
   Onderschat de zorg niet’ van men schoonmoeder, die blind is, incontinent, gevoed moet worden en gewassen, verschoond, en steeds naar het ziekenhuis moet’ haar medicatie op tijd moet hebben en nog eens suikerziekte erbij heeft, hier gaat heeeel veeeel tijd en moeite in zitten!
   Dus, een 24 uur plaatje’ de komende tijd. Ik ken persoonlijk niet zoveel mensen, die hetzelfde zouden doen / willen doen, voor hun schoonmoeder’ Het is een hele zware opgave’
   Dus,.. nergens om jaloers op te zijn, voor de komenden maanden? Jaren? zolang mijn schoonmoeder zorg afhankelijk is! en op de familie moet rekenen, omdat ze hier in Thailand, geen verzorgingshuizen kennen, tenminste … hier niet in Udon Thani

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Pieter zegt op

    Hallo Corretje’

    ”Hier in Udon Thani’ heb je helaas deze luxe niet’ Plus dat de hechte familie’ graag alles in eigen beheer wil houden, en helemaal, als het om hun eigen Moeder gaat. En Ja’.. je hebt 100% gelijk’ je moet overal een beetje geluk bij hebben! Maar vooral, je moet je geluk ook afdwingen! Goed kijken en vergelijken’ veel overleg’ en een plan de campagne hebben’ Samenspraak met derden, en nooit eigenwijs zijn! En Ja’ … Doch…zonder geluk vaart niemand wel. Wijze woorden Corretje’

    Pieter,

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. Christiaan H zegt op

  Een mooi verhaal Pieter. Goed geregeld die bouwwerkzaamheden.

  16 jaar geleden gingen wij een huis in Thailand bouwen. Wij kochten alle materialen zelf van bad tot elke zak cement. Tevens kwam mijn vrouw of ik regelmatig kijken, wat er werd gedaan. De aannemer probeerde ons af te leiden, maar dat lukte niet. Ook hebben wij heel veel op video vast gelegd. Toch was het de aannemer gelukt om het door ons gekochte kwaliteit hout mee te nemen en te vervangen door mindere kwaliteit. Toen wij dat toch gemerkt hadden, kreeg hij niet het volle bedrag betaald. Hij wilde ons wijs maken, dat hij dat hout zelf had meegebracht bij het begin van de bouw. Toen lieten wij hem de video zien. Later moest hij er om lachen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Pieter zegt op

   Hallo Christiaan,

   Heel verstandig’ om alles vast te leggen, zodat je altijd bewijzen hebt’ En Ja’ je leert iedere dag wel iets erbij’ Gelukkig’ hebben wij een hele goede ( bevriende ) advocaat’ en hij heeft al veel voor ons gedaan, gezien je, je rechten niet kent, in een vreemd ver weg land’ Zelf je materialen inkopen geeft dan ook een garantie’ dat je kwaliteit inkoopt! Dat doen wij natuurlijk ook’ omdat er al rotzooi genoeg word aangeboden! En natuurlijk is controle cruciaal heel belangrijk, mochten ze iets doen met jou tegenzin, dan kun je alsnog vroegtijdig ingrijpen! Je hebt al stress genoeg’ om alles gladjes te laten verlopen, en dan zit je niet te wachten op onzinnige problemen, die dan later weg worden gelachen. Daarom is goed personeel heel erg belangrijk’ Mensen, waar je op kunt bouwen en vertrouwen’ met je meedenken, in de uitvoering en hun vakmanschap tonen’ Daar heb je wat aan’ zodat het eindresultaat ook meer dan prachtig word. Ook bij eventuele verkoop’ ziet de belangstellenden, dat er aandacht en liefde aan besteed is! En niet dezelfde problemen, als gisteren in dit onderwerp werden aangetoond, het zal je huis maar wezen’ die al na een korte tijd in elkaar zakt van de revolutiebouw’ Kwaliteit, blijft nummer 1

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Foefie zegt op

  Oef ,eens een positief verhaal ! Ik dacht dat ik alleen was met een positieve ervaring . Er zijn zeker bekwame vakmensen in thailand tweifel daar niet aan . Je hebt alleen wat geluk nodig om ze vinden . Mijn raad is , als je van plan bent om te bouwen kijk dan eens rond , en als je iets opmerkt dat er goed uitziet , vraag dan wie de uitvoeder was. Probeer contact te zoeken met die uitvoerder en vraag of je meer opgeleverd werk van hem kan zien ? En zoals reeds vermeld tracht zoveel mogelijk op de werf aanwezig te zijn dan kan je eventuele wijzigingen of mankementen ommidelijk bespreken. Als het een eerlijke uitvoeder is zal het ook geen probleem zijjn van uw afwerkings materialen zelf aan te kopen . Vraag op voorhand indien je met afgesroken totaalprijs start ,hoe groot zijn budget is voor bv een deur ? Dan kan je zelf beslissen of het een duurdere of goedkopere mag zijn . Zo heb ik het gedaan en dat is heel goed meegevallen ! En wat ook belangerijk is , als je de tijd hebt , vergelijk prijzen bij de lokale handelaars en grote doe het zelf zaken ! Daar kan je veel profijt uit slaan . Bv een toilet kost in de ene zaak 10.000 bht en identiek dezelfde in een andere zaak 6000 bht . Wat ik ook belangrijk vindt geef de aankoopbewijzen of een copy daarvan aan uw uitvoerder, dan kan hij eventueel zijn percent achteraf gaan claimen . Spreek ook af hoe de betaling gebeurd normaal gaat dat in 3 schijven . Start , halfweg en laatste betaling bij oplevering van de woning . Ikzelf ben in het beroeps leven altijd actief geweest in de bouw . En ben zeer zeer tevreden van mijn nieuwe woning ! Meer nog het is boven mijn verwachtingen dankt zijn een paar goede ideen van mijn uitvoeder. Ziezo dat was het,ik hoop dat toekomstige bouwers een goede en betrouwbare uitvoerder vinden ( normaal spreken wij van een aannemer ). Bye bye good luck !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 5. Pieter zegt op

  Hallo Foefie,

  ‘Thailand, is een prachtig land, met hele lieve zachtaardige mensen over het algemeen’! Dat er niet voldoende vakmanschap is, ligt dan ook niet aan de burgers maar aan de regering’ die ze deze kansen, en opleidingen/scholing niet bied! Ben vanmorgen op uitnodiging, nog even bij een Design woning geweest in aanbouw’ Maar al de bouwvakkers, komen uit Bangkok!! Spijtig genoeg, kan ik er op deze manier geen foto’s van bij plaatsen. Van buiten ziet het er heel indrukwekkend uit! Prachtig van opzet’ maar… van binnen… de goedkoopste apparatuur? Dat maakt dit speciale dure huis, ( 5 miljoen, en nog lange niet klaar’ ) niet ten goede! En is een afbraak op het geheel’ Spijtig’ dat ze daar geen aandacht aan hebben besteed!

  Mijn te verkopen speciale Design Home kost de helft’ 2 500 000 Bath plus kosten koper om op naam te zetten. En je ziet heel duidelijk de verschillen van opzet! tussen de speciaal gebouwde moderne huizen.
  Omdat in mijn te verkopen huis’ alleen maar de duurste materialen en apparatuur zijn gebruikt’ om een geheel plaatje te krijgen, zoals het ook behoord te zijn! Je hebt dus gelijk’.. vergelijk eerst de dingen die je aanschaft! Hier kan een enorme prijsverschil, en kwaliteitsverschil inzitten!

  En Ja’.. het is belangrijk, dat je een aannemer hebt, die met je meedenkt’ Jij komt uit de bouw, zoals je schrijft maar ik’.. heb twee linker handen Haha’ en kan wel iets moois bedenken maar niet zelf uitvoeren! Dus heb je wel vakmensen nodig’ om van mijn droom’ realiteit te maken Haha’
  Op internet, is veel te vinden, over speciale geen 13 in een dozijn woningen maar… dat is dan ook de hoofdprijs! Alles wat ook maar een beetje afwijkt van het normale’ heb je specialisten nodig’ omdat de gemiddelde doorsnee, hier geen kaas van heeft gegeten. Ook in de bestaande bouwmarkten in Thailand, zie je soms een gering aanbod, van buitenlands design’ dus is rondkijken een must’ om de juiste samenstelling te krijgen’ Als hetgeen, moet cruciaal op elkaar af zijn gestemd, anders sla je de plank mis!
  Daarom zeg ik ook altijd, maak eerst ruimschoots je huiswerk’ Doe dingen niet tegelijk’ en neem je tijd ervoor, om zo de beste resultaten te krijgen, en kijk niet op en stuiver’ Goedkoop.. is duurkoop! Bij belangstelling, kan ik je meerdere foto’s van mijn Design House opsturen via mijn E mail (pdsmit5@hotmail.com) De totale vloeroppervlakte is 200 m² Een zeer grote woonkamer, met glasgevel,en bistro ramen, met een schouw” drie slaapkamers, twee badkamers, kantoor, alle deuren zijn van spiegelglas’ 4 airconditioning’ en een boven dak terras met een schuur achter het huis, dus heel ruim van opzet en totaal onderhoudsvrij’ Dit moet’ je zien, anders geloof je, je eigen ogen niet! Hier is maar 1 van’ en dat alles…. voor deze zeer lage verkoopprijs! Dank zij mijn schoonmoeder.

  Altijd leuk’ en interessant om met een deskundige te mailen’ zie je antwoord graag tegemoet Foefie’

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Henk zegt op

  Heb beide huizen van Pieter gezien, werkelijk erg goed verzorgd! Zijn derde huis, wat nu gebouwd wordt, heb ik gezien voordat de bouw begon. Kan daar dus niet over oordelen. Het Design huis is echt het bekijken waard! Heel bijzonder! Inderdaad onderhoudsvrij en met uitstekende materialen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Pieter zegt op

   Hallo Henk’

   Bedankt’ Henk’, voor je spontane positieve leuke reactie”

   Ja’.. je bent vaak getuige geweest van mijn te maken plannen, en uitvoeringen.
   En je hebt, het tweede Design huis, vanaf de grond zien opbouwen’ en je weet, dat dit bloed, zweet en tranen heeft gekost. Als ik bij jou was, in je prachtige landhuis, hebben we vaak over onze plannen gehad’ Hoe je alles, nog meer kunt perfectioneren’ En dit is dan ook te zien! aan onze beide niet aller daagse woningen! Het is dan ook een groot voorrecht’ dat wij dit als goede vrienden, hebben kunnen bespreken. Spijtig genoeg, krijg ik niet de kans, om van mijn design huis te genieten’ Omdat mijn schoonmoeder nu eerst de eerste prioriteit krijgt’ en van ons afhankelijk is! Wist ik dit van te voren? dan had ik de bouw aan kunnen passen om dit huis invalide en rolstoel vriendelijk te maken’ Maar… weet alles maar eens vooruit! Om dit huis weer te verbouwen, zal het uit zijn verband worden getrokken, gezien dit geen doorsnee woning is’ gezien alle kwetsbare spiegeldeuren, en de indeling van de luxe badkamers. Dan zou dit betekenen, dat ik weer twee keer, alles moet verbouwen, en dan is verhuizen, de beste en goedkoopste optie! Dank zij jou’ heb ik mijn derde huis gevonden, een bestaand huis, met vele mogelijkheden, waar ze nu druk mee aan het verbouwen zijn. Zodat we dit huis, zo kunnen laten maken, dat dit wel invalide vriendelijk word’ maar natuurlijk nooit het moderne uiterlijk kan krijgen van grote luxe en specialiteit, zoals het Design huis. Het is nu even de tering naar de nering zetten, omdat dit pure onverwachte overmacht is!

   ”Er is al een liefhebber voor het (tweede huis’) Design huis maar gezien hun werkzaamheden in het buitenland, kunnen we pas in eind december om de tafel. En zolang er geen voorlopig koopcontract is getekend, is het huis vrij voor verkoop’ Het gaat mij dan ook niet om winst! maar om een snelle verkoop’ Gezien er straks heel veel werk en zorg op ons afkomt, als mijn schoonmoeder bij ons inwoont, in het derde huis. Maar,.. enigszins, gun ik deze mensen het huis wel’ gezien al het werk en moeite wat de naaste familieleden voor hun gedaan hebben, met vele foto’s en video opnames’ en telefonische contacten, om al hun vragen te beantwoorden / door te geven, en het geld te regelen, wat door deze familie samen betaald / opgehoest word. Dus, dit kan’ betekenen, (..) dat de nieuwe eigenaar, geen buitenlander is’.. maar een Chinese Thai’ en daar had ik met de verkoop niet op gerekend! Omdat dit zeer aparte duurzame Design huis, typisch een Europees / Amerikaans huis is’ ( dacht ik ) dus… afwachten.

   Pieter,

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website