Verschillend continent, andere taal, gewoontes, etiquette en opvattingen. Het verschil tussen Nederland en Thailand is dan ook groot. Vooral als je voor de eerste keer naar Thailand gaat, kun je de dingen die je waarneemt anders interpreteren dan ze daadwerkelijk zijn.

Sander en Mariska zetten tien voorbeelden op een rijtje die in eerste instantie onbeleefd lijken, maar het eigenlijk niet zijn. Wie al vaker in Thailand is geweest, zal ze vast wel herkennen.

Er kan geen bedankje van af

Begin augustus 2014 hebben wij meerdere dagen op het tropische eiland Koh Kut gezeten. Bij dit resort konden we heerlijk eten en werden we bediend door een heel vriendelijke Thaise ober, Aran genaamd. Toen wij met pijn in ons hart het resort en het eiland verlieten, wilden we Aran bedanken voor de goede service en de gezellige praatjes. Hij maakte een buiging met zijn handen, maar wilde ons geen hand geven. Onbegrijpelijk.

Geen oogcontact mee te krijgen

Een lokale markt bezoeken vinden wij altijd fantastisch; veel leuker dan een gigantisch, modern winkelcentrum. Je komt er echt van alles tegen op zo’n markt en de sfeer is altijd gemoedelijk terwijl er her en der flink wordt afgedingd. Wij kopen er meestal vers fruit. Maar het valt me altijd op dat de Thai nooit recht in je ogen kijken. Hebben ze wat te verbergen?

Lachen, smoezen en veel kabaal

De keuze uit restaurantjes, guesthouses, massagesalons en winkeltjes is vaak eindeloos. Het personeel dat er werkt zit graag met z’n allen bij elkaar, gezellig te kletsen. Zo gezellig dat er veel gelachen wordt, grappen worden gemaakt met veel lawaai en kabaal. En dat terwijl jij als nieuwe klant komt aanlopen. Dat is toch niet klantvriendelijk?

Wandelende, Westerse portemonnees

Enigszins vermoeid word je wakker in een bloedheet Bangkok na een nacht slecht geslapen te hebben op een te harde matras. Je gaat de straat op voor een ontbijtje. Maar rustig op zoek gaan naar een restaurantje is er niet bij hoor.

Al snel word je belaagd door een schreeuwende delegatie: ‘Sir tuk-tuk’, ‘Hey you, where you going?’, ‘Taxiii?!’ Snappen ze dan niet dat we zelf om een taxi of tuktuk vragen als we die nodig hebben.

Durven geen nee te zeggen

Thailand en menukaarten. Pardon, menuportfolio’s. Hele mappen met geplastificeerde bladeren en geraffelde insteekhoesjes. Bladzijde, na bladzijde, na bladzijde. Alles bieden ze aan van pad tai tot Fench fries. Van een flesje water tot aan een oranjebittertje.

Maar als je dan iets bestelt wat ze niet op voorraad hebben, knikken ze goedkeurend. Jij denkt dat je snel je bordje eten krijgt, maar dat is niet het geval. Ze gaan nog even de op scooter naar de (super)markt om de ingrediënten te halen en laten jou gewoon wachten. In Nederland kan dat echt niet!

Oneerlijke concurrentie tegenover elkaar

Dat de Thai onvriendelijk is naar ons is nu wel duidelijk, maar erger nog: ze zijn het ook onder elkaar. Letterlijk ‘tegenover elkaar’, want op iedere straathoek verkoopt men hetzelfde. Dat kan je toch niet maken, dezelfde spullen verkopen als je buurman?

Bloedheet, maar korte broeken zijn verboden

Bangkok, op het heetst van de dag, zonnetje loodrecht boven ons. Wij willen het Koninklijk Paleis bezoeken. Vanwege de hitte dragen we een korte broek en een t-shirt. Wat denk je? Je wordt gewoon geweigerd bij de ingang. Je mag alleen met een lange broek naar binnen. Die mag je van huren voor een paar euro. Be-lachelijk!

Busje komt zo..

Reizen met de bus in Thailand, daar kan ik wel een boek over schrijven. Laat ik het kort houden: je koopt een kaartje bij het busstation. Uiteindelijk arriveert de bus netjes op tijd, je denkt de komende drie uur enigszins te kunnen ontspannen; je probeert zelfs een dutje te doen.

Eenmaal weggedommeld word je wakker geschreeuwd door de buschauffeur. Op de een of andere manier zit jouw backpack al in een andere bus die aan de overkant van de weg geparkeerd staat. Zonder ook maar de kans te krijgen om het te begrijpen, word je uit de bus gespuugd en zit je tien seconden later in een hele andere bus. Maar hopen dat ‘ie naar de juiste eindbestemming gaat..

Honden worden niet uitgelaten

De Thai is zelfs nog te beroerd om zijn eigen hond uit te laten. Mocht die hond überhaupt van iemand zijn, want een Thaise hond aan een riem is zeer zeldzaam en zelfs een uitstervend ras. Honden laten zichzelf uit en zijn eigen baas. Denk maar niet dat er hondenbelasting wordt betaald.

Smakken in het openbaar

Thaise restaurantjes waar alleen locals zitten is een uitje op zich. Hele families bij elkaar, gezellig met z’n allen aan de straatkant op een plastic tuinstoeltje, aan een te kleine tafel. Je kijkt je ogen uit. Alleen erg onsmakelijk dat er in het openbaar gesmakt wordt. Dat is toch geen voorbeeld voor je kinderen?

Welke misvattingen zijn er nog meer over de Thai?

Sander Hillegers en Mariska van Brederode

Thailandblog vroeg Sander en Mariska zichzelf voor te stellen. Dit schreven ze:
Wij zijn Sander Hillegers en Mariska van Brederode (beiden 26 jaar); twee jonge, ambitieuze reizigers en Thailand-gekken. Wij hebben ons huis en baan in Nederland opgezegd om voor onbepaalde tijd door Thailand te reizen.

Ik, Sander, heb tussen het reizen door een aantal jaar voor de klas gestaan als meester van verschillende basisscholen in Heerhugowaard. Ik draag altijd twee verschillende sokken en heb een hekel aan ‘moeten’.

Mariska heeft gewerkt als freelancer en had een goede baan, als online redactrice, bij een touroperator. De theepot wijkt geen moment van haar zijde, ze is gek op Thais eten en tussen de maaltijden door probeert ze los te komen van het 9-17 bestaan.

Volg ons op tipsthailand.nl,via onze Facebook pagina en bekijk onze video’s op ons YouTube kanaal.


Ingezonden mededeling

‘Exotisch, bizar en raadselachtig Thailand’: 43 unieke verhalen over het land van de Glimlach, foto’s en een leuke quiz. Het langverwachte nieuwe boek van stichting Thailandblog Charity verschijnt eind september. De opbrengst gaat naar een nader te bepalen goed doel ten bate van kinderen en vluchtelingen. Bestel nu, klik hier. Ook als E-book verkrijgbaar. (Archieffoto)» Laat een reactie achter


1 reactie op “Tien (on)beleefdheden van de Thai”

  1. bert zegt op

    Welcome in beautiful Thailand!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +26 (obv 26 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website