Theo stopt met roken

Door Theo van der Schaaf
Geplaatst in Dagboek, Leven in Thailand, Theo van der Schaaf
Tags: ,
18 juli 2014

Vrijwel altijd zijn de wegen die Google Ads op het web bewandelt, gebaseerd op achterhaalde feiten. Boek je bijvoorbeeld een reis naar Bangkok, dan zul je de weken daarna bestookt worden met vliegreisaanbiedingen naar…..…. juist, maar dat ticket heb je dus al aangeschaft.

Maar een paar maanden geleden gebeurde er iets geks. In mijn hoofd zat al een tijdje de gedachte om te stoppen met roken. Sterker, mijn hoesten, sowieso niet fijn, was in frequentie en diepte op een buitengewoon bedenkelijk niveau gekomen, zodanig dat mijn vrienden blikken begonnen te geven, onder elkaar en naar mij, die veelzeggender waren dan eventuele opmerkingen.

Daar kwam bij dat ik soms zonder directe aanleiding in ademnood geraakte, een keer gewoon bij het wakker worden ’s morgens en dan bedoel ik niet na een heftige vrijpartij maar, gewoon wakker worden en naar adem snakken. Letterlijke benauwdheid en lichte paniek overviel mij. Een uitgebreide ademtest bij mijn huisarts Piet toonde aan dat ik een lichte vorm van astma heb.

– ‘Zeg Theo, jij rookt toch niet meer hè? Of heb ik dat nou verkeerd in mijn hoofd?’
Piet keek me doordringend aan bij deze woorden.
– ‘Nou eh, ik heb dat ooit wel eens aan je beloofd, ben ook gestopt toen maar ook weer begonnen, nou ja het is er gewoon nog niet van gekomen’, zeg ik met een rood hoofd dat voelde als na een net genomen Viagra pil, Pffff.
– ‘Dan zou ik er nu toch maar eens werk van maken want roken en astma zijn nou niet echt vrienden’, zei Piet vaderlijk.

Wij zijn ongeveer van dezelfde leeftijd – Piet ietsje jonger – maar ik voelde me weer even kind. Goed, terug naar Google Ads. Precies in deze fase van af- en overwegen (hoe) te stoppen met roken kwam ik nota bene op Thailandblog een ‘stoppen met roken?’ advertentie tegen. Hoe kon dit? Hoe wisten zij dit in San Francisco? Was de computer van dokter Piet gehackt en waren mijn gegevens in no time ontleed, geanalyseerd en conclusies alras getrokken?

Pakje sigaretten plus aansteker uit het autoraam

Afijn, ik klikte gedachteloos, bijna als vanzelf op de Pro Stop advertentie. De methode is laserbehandeling, kosten € 199,-, te declareren bij de verzekering. Veertig procent komt er definitief vanaf via deze methode beloofde de website. Laseren is de vervanger van de acupunctuur methode wordt toegelicht. Geen idee of dit goed of slecht is maar de website kwam betrouwbaar over.

Ik vulde spontaan het aanmeldingsformulier in met onder andere de mededeling dat ik al vanaf mijn twaalfde jaar rook met een minimum van toch wel 25 stuks per dag. Bij voldoende alcohol, meer!

Ondertussen bedacht ik dat ik eigenlijk een geroutineerde stopper aan het worden was. Mijn langste stoppoging heeft drie jaar geduurd, maar er waren er ook van drie maanden, zes weken, of veertien dagen, en nog vele variaties.

Ik gooide eens, uit frustratie en boosheid over mijn verslaving, een bijna vol pakje sigaretten plus aansteker uit mijn autoraam met de gedachte: en nou is het klaar! om bij het eerstvolgende benzinestation een nieuw pakje plus aansteker aan te schaffen. Dus ik ben een nog betere starter dan een stopper.

Vooral in tegenspoed in de liefde verschafte ik mezelf het recht om opnieuw te grijpen naar de armoedige troost van geïnhaleerde teer en nicotine. De laatste tijd wel medium sterk, niet zoals vroeger, Drum shag. Light heb ik altijd te licht gevonden, smakeloos en zonder bevrediging, eigenlijk de rookbehoefte en frequentie alleen maar verhogend en aanmoedigend.

Een paar sigaretten van mijn biljartmaat

De dag na de aanmelding word ik gebeld door een dame met een juiste, invoelende stem die me direct voor haar inneemt. Ze stelt relevante vragen om de kracht van mijn motivatie uit te vinden en die tegelijkertijd aan te moedigen. We maken een afspraak voor de behandeling een week later in Amsterdam. In die week ontvang ik via sms dagelijks motiverende boodschappen. Op de laatste dag voor de behandeling een sms met het verzoek nu zo weinig mogelijk te roken.

Mijn sigaretten zijn dan net op en ik rook er, die laatste galgenavond, alleen een paar van mijn biljartmaat Leo in het rookhok van ons biljartcafé. Hoe moet dit straks verder? Leo paft gewoon door natuurlijk. Het is ook een beetje een scheidingsavond bedenk ik. Hij straks in het rookhok, ik aan de bar. Er zijn altijd meer rokers dan niet rokers in het café. Ik ga dit ietsjes bijsturen.

Nog één sigaret van mijn zoon

De ochtend voor de behandeling rook ik nog één sigaret van mijn zoon. We drinken koffie. Hij vindt me dapper, hoopt dat het gaat lukken, wil zelf eigenlijk ook graag stoppen, maar op eigen kracht, zegt hij er alvast trots achteraan! Om twaalf uur rijd ik richting Amsterdam. De laserbestraling dient voornamelijk om mijn nicotinebehoefte de eerste dagen te onderdrukken vertelt de dame.

Na de behandeling drinken we een kop thee waarbij ik van mijn hardnekkige, mislukte pogingen van stoppen, en gelukte pogingen van beginnen vertel. Ze weet mijn motivatie op te voeren en na een half uur sta ik op straat met een fijn, opgelucht, nee opgeruimd gevoel. Zo, daar ben ik vanaf, ik HOEF niet meer te roken, van niemand niet en vooral niet van mezelf. Ik ben de baas, niet langer de sigaret!

Met dat poolen en drinken; hou vol hè?

Deze behandeling vond bijna zeven weken geleden plaats. Twee weken voordat ik weer naar Hua Hin zou gaan. Ik ben nauwelijks nog in het rookhok geweest en Leo zit er van de weeromstuit ook minder.

Leo haalt met gemak drie pakjes per dag. Zijn ene hand drukt een sigaret uit, terwijl de andere soms op hetzelfde moment naar zijn borstzak kan grijpen om een nieuwe uit het pakje te schudden. Dit gaat in volkomen automatisme want Leo is ondertussen aan het woord.

Leo vindt het knap dat ik nu al een week rookvrij ben. Maar het gaat misschien niet meevallen daar in Thailand, zegt hij, want daar wordt toch overal gewoon gerookt in bars en restaurants? En dan met dat poolen en drinken; hou vol hè?

Bijna een keer voor de bijl gegaan

Sinds ik gestopt ben turf ik hoe vaak ik per dag aan roken denk. De eerste dagen onophoudelijk. Maar al snel werden de tussenposes groter. Na een week zat ik op een keer of vijftien. Maar nog belangrijker, de momenten van behoefte werden korter, het zijn nu echt momenten die heel snel weer vervliegen.

Over nicotine en teer behoeften gaat het allang niet meer. Het zijn gewoonten, automatismen die moeten vervagen, liefst verdwijnen maar die zitten diep geworteld in je kop. (te) Veel alcohol blijft levensgevaarlijk.

Met de Family Mart op loopafstand van mijn huis en dag en nacht open was ik midden in de nacht met een stevige borrel op toch bijna een keer voor de bijl gegaan. Mijn gezond verstand won het ternauwernood. Ben naar bed gegaan en was de volgende ochtend heel tevreden.

Hoesten over, 500 euro bespaard

Mijn hoesten was letterlijk van de ene op de andere dag helemaal over. Dat was een enorme extra stimulans en motivatie. Wat ook wel helpt is dat ik inmiddels al 500 euro bespaard heb aan niet gekochte rookwaren (Nederlandse prijzen). De verzekering betaalde inderdaad klakkeloos die € 199 binnen een week terug.

Nu denk ik nog maar een keer of vijf per dag aan roken en of dat ooit echt helemaal over zal gaan, ik betwijfel het. Het sluimert, maar ik voel me krachtig en gelukkig over de actie tot zover. Het is een groot verschil met wakker worden en paniekerig denken: waar zijn mijn sigaretten? Aan mijn lijf geen sigaret meer. Alhoewel, ik moet bekennen dat gedurende het schrijven van dit stuk ik……. Ondertussen ben ik wel vijf kilo aangekomen zonder ook maar iets aan mijn eetgewoonten te veranderen.

Theo van der Schaaf

Het vorige verhaal van Theo ‘De op en neer lopende farang’ stond op 11 juli op Thailandblog.


Ingezonden mededeling

28 bloggers schreven al een verhaal over hun favoriete plekje in Thailand. Die komen in een boekje dat stichting Thailandblog Charity maakt ter ondersteuning van weeskinderen in Lom Sak. Heb je ook zo’n plekje? Pak je pen of camera en doe mee. Lees hier alles over ons nieuwe project.» Laat een reactie achter


11 reacties op “Theo stopt met roken”

 1. erik zegt op

  Ga zo door !

  Ik heb het roken van pijp en sigaar nu 3 jaar en 3 maanden achter me. Ik moest het ziekenhuis in Khon Kaen in voor een heupprothese, daar mag je nu eenmaal niet roken, en dat was het moment om afscheid te nemen van meer dan 40 jaar paffen. Pijpen weggegooid; de pijpenreinigers vond junior wel leuk om beestjes mee te vouwen…..

  Na thuiskomst ben ik overgegaan op het kauwen op kaneelstokken. Nee, niet die zoetigheid maar verse kaneelstokken uit de Chinese winkels hier en zo had ik wat in mijn mond. Ik had een pakje tabak bewaard om af en toe eens aan te ruiken en betrapte me er op rokers op te zoeken om de lucht te snuiven en dat is langzaam weggegaan. Ik vind rokers nu stinken maar zal er niets van zeggen.

  En die kilo’s….tja, die heb ik ook. Wat meer bewegen en op het eten letten kan helpen.

  Ga zo door. Een belangrijke stap is gezet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. NicoB zegt op

  Chapeau Theo!!
  Een zeer persoonlijk verslag, het illustreert ook buitengewoon goed waar een roker het stoppen overweegt en waar de stoppende roker mee te maken heeft.
  Het is een klus, je bent hem aan het klaren, geweldig, dat turven gaat steeds verder weg, tot je uiteindelijk vergeet te turven. Inspirerend voor anderen, dankjewel.
  Zet door, je zult er nooit spijt van krijgen.
  NicoB

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. Dirkphan zegt op

  Zes jaar ben ik gestopt nu. En daar ben ik heel blij mee.
  Ik volgde de champix pillenkuur. Deze wordt, althans in België, ook terug betaald door het ziekenfonds.
  Enfin, zes jaar geleden toch.
  Een aanrader.
  Moet je wel eerst via de dokter passeren.
  En die kilo’s, tja daar ga ik het echt niet over hebben, maar het zijn er (te)veel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. Diny maas de vroedt zegt op

  Ook ik ben sinds 13 januari rookvrij. En Theo, ik denk er niet meer dan 1 x per dag nog aan, dus het slijt echt wel. Heb 45 jaar gerookt en was in Thailand toen snachts m.n hart een vreemd ritme ging vertonen en dacht dat ik stikte. Naar het ziekenhuis daar en geopereerd. Gelijk logisch gestopt met roken en daar geen dag spijt van gehad.had een paar jaar geleden in Nederland al een laserbehandeling gehad en toen ik buiten stond had ik al trek in een sigaret, dus dat werkte niet voor mij. Hou vol, en ach , die kilo.s jammer dan, ben er ook 6 aangekomen, maar alles smaakt ook een stuk lekkerder.. Sterkte ermee.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Jan VC zegt op

  Proficiat Theo! Hou vol. Je zal er achteraf echt blij om zijn! Alleen al van die verslaving verlost zijn is de moeite waard! Je kent de verhalen wel….midden in de nacht kilometers over hebben om toch maar een sigaretje te kunnen bemachtigen…. Ik ben ooit negen jaar gestopt en terug begonnen!!! Hoed u dus voor terug een eerste sigaretje of sigaar!!!! Zo ben ik er domweg terug aan begonnen en dit gedurende terug zes jaar. In die zes jaar heb ik ruimschoots mijn schade ingehaald. Tot drie pakjes per dag!!! Dit is alweer meer dan 10 jaar terug en Theo, nooit kom ik terug aan een eerste sigaret! Ik heb er trouwens ook geen enkele behoefte meer aan. Hou vol en let op de zwakke momenten zeker bij alcohol gebruik.
  Hartelijke groet,
  Jan

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. compuding zegt op

  Beste Theo,

  Ik heb bijna 30 jaar zware shag gerookt en ben er nu 15 jaar vanaf maar het gebeurt me nog wel eens dat ik in de nacht wakker word en dan droom ik dat ik een sjekkie tussen mijn vingers houd.

  Volgens mij stopt het nooit, maar ik zal nooit meer roken al word ik nog zo dik.
  Ik denk alleen maar aan die directeuren van de tabaks-industrie die van mijn centen in een mooie Mercedes rijden.

  groet en sterkte

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 7. bob zegt op

  na 50 jaren zware sjag, sigaren (op de longen) en sigaretten 5 jaren geleden op wilskracht gestopt. gelukt en NIET aangekomen. Ben gewoon blijven doen wat ik altijd deed.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 8. Foodlover zegt op

  Proficiat, heel erg knap van je dat je gestopt bent. Ik weet hoe moeilijk het is, diverse keren een stoppoging gemaakt en weer een terugval gehad. Ik was een zware roker met een zeer `ware hoest. Uiteindelijk ben ik toch gestopt omdat ik longkanker had. Dus hou vol, roken is funest voor iedereen. Ook heb ik geluk gehad dat ik direkt geopereerd werd en dat is inmiddels 4 jaar geleden. Af en toe komt de behoefte om een sigaretje weer terug maar ik rook NOOIT meer. Sterkte er komen misschien nog moeilijke momenten en die extra kilo’s die je aankomt daar ga je pas aan werken als de behoefte aan nicotine over is. Succes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. Jeanine zegt op

  Hoi Theo. Als je nu hevige trek krijgt kun je misschien aan een esigaret denken die je overal in Thailand kunt kopen. Mijn man is na 55 jaar op deze manier (met esigaret)gestopt. Hij heeft de liquid zonder nicotine. Succes jeanine

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 10. theoS zegt op

  Goed gedaan, stoppen met roken. Ik werd zo’n 25 jr geleden met zware bronchitis opgenomen in Bangkok-Pattaya Hospital, was constant aan het hoesten, zonder ophouden.
  Na een x-ray liet de dokter mij de fotos zien,de linkerlong zat voor 25% vol met slijm en de rechterlong voor 75% vol met slijm en moest met spoed opgenomen worden.
  Ik heb ook nooit meer een sigaret aangeraakt en taal er ook niet naar, ik was goed geschrokken.
  Heb ook gelijk het drinken van alcoholische dranken aan de kant gezet.
  25 jr rook en drankvrij en er is een rookverbod in mijn huis.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. bob zegt op

  Ik zou dat niet aanbevelen. Is gevaarlijk. Er is zeer veel negatieve literatuur over. Men overweegt zelfs het te verbieden (VS)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website