Leven in Thailand: Schoenen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
6 mei 2019

In Thailand doet men, voordat men huizen of kleine winkeltjes betreedt, zijn schoenen uit. Een gebruik dat vooral mijn vrouw veel deugd doet.

In Nederland kreeg ze in toenemende mate een hekel aan wat ze ‘de grote schoenen’ noemde; werklui die in huis iets moesten doen, de voordeur open lieten staan en na de koffie nog wel even naar de wc wilden om daar, vergezeld door het onvermijdelijke shagje, een partij onbehoorlijk te gaan zitten stinken waardoor na vertrek alles waar de mannen geweest waren schoongemaakt moest worden. Mijn vrouw lijdt beslist niet aan smetvrees maar in dit soort gevallen was ze niet te stoppen en ik vermoed ook dat veel mensen deze situatie wel zullen herkennen.

De schoenen gaan hier dus uit, men drinkt geen koffie maar water en er wordt niet gerookt.

Toiletgebruik zou hier in principe geen bezwaar zijn want de Thai is een zeer reine bopper en ook publieke toiletten zijn een toonbeeld van properheid en zorgvuldig gebruik.

Intermezzo: Fles met water op het toilet

Het wordt nu tijd voor een klein intermezzo over de Aziatische toiletten. In Nederland had vroeger iedereen wel ergens een Indonesische kennis die op het toilet een fles gevuld met water had staan. Lacherig werd daarover gesproken omdat deze immigranten het gebruik van papier niet kenden of, erger nog, het wel kenden maar niet wensten te gebruiken. Onderontwikkeld of achtergebleven; hoe je het ook wilde noemen, deze mensen kon je niet meer serieus nemen, zo vreemd als dat wel niet was.

Smetvrees

Onze eerste kennismaking met het Thaise toilet was in het hotel waar naast de toiletpot een kleine handdouche hing die gebruikt zou moeten worden om de getroffen gebieden snel, grondig en hygiënisch te reinigen. Toen ik het apparaat even, in de pot mikkend, uitprobeerde schrok ik danig van de kracht die erachter zat en besloot nog even te wachten met het te gebruiken waarvoor het bedoeld was uit angst voor beschadigingen aan mijn onderrug.

Mijn vrouw echter was onmiddellijk enthousiast en tegelijkertijd verbaasd over het feit dat dit in het Westen onbekend was, waar men met dure, vochtige doekjes probeerde na te bootsen wat uiteindelijk zo simpel bleek te zijn, en dat in hetzelfde Westen, waar de smetvrees uitgevonden leek te zijn, nog nooit iemand op een dergelijk idee was gekomen, behoudens dan het bidet waarover ook weer lacherig gedaan moet worden.

De hier woonachtige buitenlanders die we spreken en die voor korte of langere tijd het thuisland moeten bezoeken hebben het zonder uitzondering over hun weerzin om aldaar het toilet te moeten gaan gebruiken.

Kortom, er zou een voorbeeld genomen kunnen worden aan het Aziatische sanitair en het gelach erover past de onwetende westerling, met zijn bijna middeleeuws aandoend wc-tje, niet.

Maar we hadden het over schoenen, laten we niet afdwalen.

Pubers met hardloop schoenen

Schoenen zijn voornamelijk slippertjes die snel, meestal zonder te kijken, even aan of uit geschoten worden. Het is in dit klimaat ook echt niet nodig gesloten schoenen te dragen.

De meeste toeristen hebben dit ook ontdekt en lopen met grote, witte, roodomrande voeten rond waarvan de verblinde tenen niet lijken te weten hoe ze zich moeten draaien of krullen vanwege het ongewone van de ervaring: het zien en beleven van de buitenwereld.

Toen ik in het verleden nog aan onderwijs deed, kwamen er vaak pubers kennis vergaren die geschoeid waren in grote, zorgvuldig gesloten hardloopschoenen die een, onlosmakelijk met de pubertijd verbonden,  weeïg zoetige geur verspreidden die sterk aan een soort rottingsproces deed denken.

Net zoals koeien soms uit hun darmkanaal een grote hoeveelheid gas kunnen laten ontsnappen dat, als er vuur bij komt, een hele boerderij kan laten afbranden, wekten deze gympen het vermoeden dat ze, gevuld met iets onduidelijks, op punt van exploderen stonden en dat, in de nabijheid, een sigaretje opsteken onverstandig was.

De zweetvoet is hier een onbekend fenomeen

Niets van dat alles in Thailand; open schoenen, slippers, dichte schoentjes die als een slipper gedragen worden en makkelijk aan en uit kunnen wat dan ook continue gebeurt want men zit namelijk graag in kleermakerszit op een stoel. Meisjes die schrijlings achterop een brommer zitten en de slipper elegant aan een teen laten bungelen terwijl ze tegelijkertijd een telefoontje plegen of een ice-tea drinken.

De gêne die westerlingen hebben om ergens hun schoenen uit te trekken, en de mogelijke oorzaak daarvan: de zweetvoet, is hier een onbekend fenomeen.

Na een avondje uit was ik eens verzeild geraakt in een leuk cafeetje om met een groepje mensen nog wat te gebruiken. Een jonge vrouw tegenover mij aan het tafeltje wilde een signaal geven dat een wat diepere kennismaking in ieder geval niet op haar bezwaren zou afketsen. Ze liet dit blijken door mij, met haar inmiddels ongeschoeide voet, vrij hoog langs de binnenkant van mijn dij een als liefkozing bedoelde aanraking toe te dienen. Helaas, werd bedoeld gebaar aangekondigd door de reeds eerder genoemde weeïge geur die, van onder de tafel, door haar voet werd uitgewasemd en waaruit bleek dat niet alleen gymschoenen in staat waren tot een dergelijke chemische reactie.

Van een verdere kennismaking is niets gekomen want hoewel men door drank wel een oogje kan sluiten, is de neus een zintuig wat men niet zo maar fopt, en deze feromonen waren voor mij beslist een maatje te groot.

Ingezonden door Fred


» Laat een reactie achter


12 reacties op “Leven in Thailand: Schoenen”

 1. Sjaak S zegt op

  En daar komt het gezegde dan weer vandaan: je kunt elkaar niet ruiken!

  Ik was een paar weken geleden ook even in Nederland en hoewel ik het gezellig vond, was ik toch weer blij terug naar Thailand te kunnen en naar een inmiddels voor mij normale iets lagere wc te gaan.

  Ook was ik toch weer blij mijn lange broek voor een korte in te ruilen en ook mijn dichte schoenen weer voor de volgende lange periode op te bergen…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. BramSiam zegt op

  In grote trekken is mijn beleving hetzelfde als hierboven beschreven. Toch is het zo dat ook in Thaise voeten zweetklieren zitten en dat die bij de een actiever zijn dan bij de ander. Er worden dan ook nog wel eens de nodige grapjes gemaakt met verwijzingen naar al dan niet vermeende geuren van voeten door de Thais. Ze doen dit ook over andere geuren, maar daar gaat het hier niet over. De Thais dragen overigens ook in toenemende mate gesloten schoenen, pumps en sportschoenen. Dat is natuurlijk geen verbetering en leidt tot dezelfde vergroeiingen en ongemakken als eksterogen die in het Westen normaal zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 3. Paul Franssen zegt op

  Mijn echtgenote en ik, beiden “Belgo-Belge”, zijn sinds gisteren terug in België, na reeds de 3e vakantie in Thailand, die ons ditmaal nog méér plezier heeft verschaft dan de vorige…jaja. Dat van die toiletdouche kenden wij dus al lang en ik denk er dan ook aan zulk een simpele doucheslang in ons toilet te installeren: gewoon vèèl beter dan dat 3-lagig toiletpapier, waarvoor ettelijke bomen dienden omgezaagd.

  Wij hebben steeds Thai gegeten, behalve tweemaal op de luchthaven, waar we de ontzaglijke prijs voor de Burger King neertelden (hij smaakte telkens wel, met die frietjes). Maar met dat Thai eten zijn we nooit op een zware maag gaan slapen, wat hier in België dikwijls het geval is…

  Wat schoenen betreft: wij hebben een hekel aan zware bagage, en ditmaal hadden wij ervoor gezorgd het minimum meet te zeulen. Ikzelf had slechts één enkel paar schoeisel mee, sandalen van het merk “Keen” maar wel met een gesloten rubberen stootrand van voren. Het perfecte compromis, deze schoenen pasten perfect, en direct droog na een wasbeurt. Ik droeg ze zelfs voor een (moeilijke) “wandeling” door modder, inclusief oversteken van een riviertje, doorheen hard stromend water en op dikwijls glibberige rotspartijen van de 1 uur durende afdaling in een grot in Khao Sok.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Jack G. zegt op

   Misschien eens een Japans toilet in je eigen kleinste kamertje installeren? Dan kun je o.a de watertemperatuur, de straaldruk van de billenreinigingsunit, de zone verdeling en de temperatuur van de droog installatie alleen zelf instellen. Ook schakelt die een luchtverversingsinstallatie aan als de geur boven de strenge grenswaardes komt. Gewoon te koop in Nederland. Wel moet je even studeren op de opties die het allemaal biedt. Nee, Japan heeft het allemaal goed doorontwikkeld. Nee, die handige sproeikop aan die simpele doucheslang is niet meer van deze tijd voor deze kwaliteitstoerist. Ook mis een reinigingsoptie voor die sproeikop.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Ton zegt op

   Kleine reactie m.b.t. eten op vliegveld. Volgende keer naar “magic food court” gaan op vliegveld.
   Voor vertrek ruimbagage afgeven, daarna met handbagage even naar food court en lekker Thais eten, veel keus en niet duur. Zie link:
   https://www.thai.lt/blog/414-food-court-at-suvarnabhumi-airport

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Cornelis zegt op

  Paul, die ‘Keen’ schoenen zijn inderdaad geweldig en ik draag in Thailand niet anders. Het luchtige van een sandaal, gecombineerd met de stevigheid en bescherming van een schoen. Niet goedkoop, maar gaan jaaaaren mee.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Winlouis zegt op

  Beste Blogvrienden, Ik heb een GROTE hekel aan de gewoonte van schoeisel uit te doen in Thailand voordat ze ergens binnengaan. NIET omdat ze hun schoeisel uit doen voor ergens binnen te gaan, dat is een teken van respect. Maar WEL omdat ik reeds meer dan 1000 maal er op gewezen heb dat ze hun schoeisel niet PAL VOOR de deur moeten achterlaten.!! Na meer dan 10 jaar in Thailand te verblijven, heb ik de meesten die bij mij binnenkomen zo ver gekregen, voor hun schoeisel in het schoenrek te plaatsen, dat aan de voordeur staat.!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Henk zegt op

   Klopt Winlouis .Zelf heb ik de goede gewoonte aangeleerd als ze recht voor de ingang staan om ze gewoon opzij te schoppen en dat ze op 1 hoop terecht komen .Vind het trouwens ook gevaarlijk voor oudere mensen omdat ze gemakkelijk kunnen struikelen over deze schoenen .Maar na 11 jaar snappen ze er bij mij thuis nog maar weinig van dus meestal recht voor de deur /.Durf het bijna niet te zeggen maar is dat niet de gemakzucht en arrogantie van de Thaise mensen .Kijk maar hoe ze hun motorbike of auto parkeren ,zo van :: Ikke en de rest kan stikke .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 6. Jessica zegt op

  Ik draag een brace om mijn rechterbeen…schoen aan en uitdoen is echt een beste opgave.
  Links kan prima uit.
  Ik vertrek dit jaar voor het eerst met mijn”,beperking” naar Thailand.
  Iemand een idee hoe ik dit respectvol kan oplossen?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. Karel zegt op

  Zei niemand ooit: “ook publieke toiletten zijn een toonbeeld van properheid en zorgvuldig gebruik”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website