Naar de kapper in Isaan

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
28 januari 2019

Naar de kapper in Isaan (salon noemen ze het hier) blijft voor mij iedere keer weer een belevenis. Nog meer dan in Nederland is hier naar de kapper gaan een soort social event.

De salon is een ontmoetingsplaats voor jong en oud, waar alle nieuwtjes worden uitgewisseld, problemen worden besproken en waar vooral veel wordt geroddeld! Je kunt er dag en nacht terecht, één telefoontje is genoeg, want ook hier heeft het mobieltje zijn intrede gedaan.

De salon is niets meer of minder dan een licht betegelde ruimte onder het woonhuis, TL verlichting, een spiegel, twee kappersstoelen en langs de wand een wit betegelde bank voor de wachtenden.

De kappersstoelen, ware museumstukken, daterend uit de jaren 50 van de vorige eeuw, zijn bekleed met rood skai. Ooit was de hoogte instelbaar door middel van twee voetpedalen maar die werken al jaren niet meer.

Wanneer ik eenmaal in de stoel zit, blijkt de kapper niet bij mijn hoofd te kunnen, ik ben dan ook iets langer dan de gemiddelde Thai die hij onderhanden neemt. Nu wordt het nut me duidelijk van het houten opstapje dat tegen de wand geschoven staat. Ik krijg een vettige, naar zeep en zweet ruikende cape om, vol onduidelijke vlekken. Ik griezel ervan. Uit een laatje van wat ooit een dressoir geweest moet zijn, haalt hij een groezelige kam en vervolgens een tondeuse. Binnen 10 minuten ben ik vakkundig gekortwiekt.

Met een borsteltje waar nog amper haar op zit, veegt hij de afgeschoren haartjes uit mijn gezicht en nek. Klaar is Kees denk ik, af die ranzige cape! Maar niets is minder waar. Door het overhalen van een hendel klapt de rugleuning naar achteren en kijk ik plots naar het plafond. De kapper heeft blijkbaar mijn wat geschrokken gezichtsuitdrukking opgemerkt en mompelt geruststellende woordjes terwijl hij mijn gezicht betast.

Na deze onverwachte inspectie smeert hij mijn gezicht en keel in met een dun laagje zeep. Vervolgens word ik, wederom vakkundig, geschoren. Ook mijn oren moeten eraan geloven en worden ontdaan van ongewenste beharing. Met een smalle puntige schaar gaat hij nu de haartjes in de binnenkant van mijn neus te lijf.

Even afgeleid, door een binnenkomende klant, knipt hij onbedoeld in de binnenkant van mijn neus, van de schrik schiet ik omhoog in de stoel. Ook de kapper is geschrokken, maakt honderd en een excuses en doet er alles aan om het bloeden te stoppen. Dat lukt vrij snel gelukkig.

Tung, mijn echtgenote, ligt ondertussen op een soort brancard met aan het hoofdeinde een wasbak terwijl de kappersvrouw haar hoofd masseert en haren wast. Ze heeft gezien wat er zojuist gebeurde en vraagt ‘Daddy, you ok?’ Ze is nu druk in gesprek met de kapper, terwijl ze beiden bezorgd mijn kant op kijken. Even later loopt de kapper naar achteren en komt terug met een gekoeld flesje water en een schoteltje koekjes die hij met veel omhaal en nogmaals honderd excuses naast me neerzet.

Van Tung hoor ik later dat hij heel bang was dat ik boos was vanwege dit ‘bedrijfsongelukje’. Ik was echter helemaal niet boos en even later stapte ik, na het betalen van 50 baht, met een keurig kapsel en fris geschoren gezicht de salon uit. Waar ter wereld lukt je dat nog voor zo weinig geld om half 10 ‘s avonds?

Ingezonden door Wim


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Naar de kapper in Isaan”

 1. Daniël M. zegt op

  Ik ben een paar dagen (= 2 dagen) voor mijn terugkeer ook nog bij de kapster in het dorp geweest. Daar is het niets anders dan een kapperstoel in een shop! De kapster is dus ook verkoopster. Nee, ze moest het werk niet onderbreken, ook al duurde dat (volgens mij) ruim een uur. Maar ook zeer goed gedaan. Ook 50 Baht.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Maryse zegt op

  Erg leuk verhaal!
  En tja, half tien s’avonds, ik kan me dat bedrijfsongelukje voorstellen als die man s’ochtends vroeg al aan het werk is…
  Mooi dat je niet boos werd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Carlo zegt op

  Haha, wat een prijzen. Ik liet mijn haren knippen in Phuket in een tamelijk hedendaagse kapperszaak; 400 baht! Wat een verschil.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website