Naar de kapper: ‘You look very handsome now’

Door Theo van der Schaaf
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
25 mei 2018
Gumpanat / Shutterstock.com

Sinds enige tijd en ik weer terug in Hua Hin. Hua Hin oogt weinig veranderd maar dat is bedrieglijk. Bij nadere beschouwing blijkt dat veel bars en winkels zijn verbouwd, failliet gegaan en gesloten, van eigenaar veranderd of verhuisd.

Geldt ook voor de bar waarin ik ooit investeerde; hij is niet meer en is onderdeel van een andere bar geworden. Zo gaan die dingen. Maar goed, daar gaat dit verhaal niet over; ik moet naar de kapper, mijn eigenste kapper, waar ik al jaren kom.

Geen mannen

Auto en brommer rijden vind ik een hachelijke onderneming in Thailand; ik fiets. Aangekomen in de Poonsuk Road fiets ik langs de panden; massage, schilderijen, massage, bar. Ik fiets nog eens terug. Waar is mijn kapper? Hij is niet meer, shit, nou dat weer.

Iets verderop zit wel een kapper. Ik stal mijn fiets en loop naar binnen. Er zitten drie deernes, een op de grond, twee op een lage stoel, die onmiddellijk beginnen te giechelen wanneer ze mij zien. Ik lach maar zo’n beetje mee en zeg: ‘You cut hair, also man?’

Ik pas m’n Engels met gemak aan de Thaise stijl aan, geen moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen bouwen. ‘Not man’, giechelen ze nog iets harder zonder overeind te komen. Ik wijs ze op de buitengewoon grote foto’s die binnen en buiten hangen van zeer eigentijds geknipte mannen en vrouwen en zet een vraagteken op mijn gezicht. Nog harder giechelen. Laat maar.

Open of dicht?

Terug naar mijn tijdelijk onderkomen, een guesthouse. Ik vraag Nan, de eigenaresse, of ze een goede herenkapper weet. Aan het eind van de straat zit een goede, zegt ze. Aangekomen zie ik een enorme helverlichte ruimte met wel twaalf kappersstoelen. Er is niemand binnen. Op de deur hangt een groot bord: OPEN. Ik duw tegen de deur; gesloten!

Achter mijn rug, aan de overkant van de straat, wordt lachend geroepen ‘gin kao’, ze zijn allemaal gaan eten dus. Shit. Ik ga maar eens even een rondje door het dorp fietsen en zien wat ik tegenkom. Dan blijkt dat in het centrum, dat vergeven is van de bars en de massages, het slecht ‘hairdressen’ is.

Ik ontvang wel talloze hartelijke uitnodigingen om zowel bij de bars als de massages binnen te gaan. ‘Welcome handsome man. Where you go? I take care of you.’ En dan te bedenken dat ik nog niet eens naar de kapper ben geweest!

kataleewan intarachote / Shutterstock.com

Een echte pro

Wanneer ik net buiten het centrum op de grote weg rij, de Phetsakasem Road, zie ik een goed uitziende pedicure, manicure en..…hairdresser. Fiets op slot en naar binnen. Een Chineesachtig uitziende vrouw komt open glimlachend naar me toe. ‘You cut men?’, wil ik zeggen, maar slik dat in want lijkt me niet de goeie tekst.

Ik wijs maar gewoon naar mijn haren en vraag: ‘Can you do?’ ‘Sure, sure’, zegt ze, blij met de klandizie. Er is verder niemand, behalve een heel mooie Thaise deerne die net aan een schitterend langharig uitkrullend kapsel is geholpen. Ze kan er niet vanaf blijven, moet alsmaar met haar vingers er doorheen.

Jenny, zoals de Chinees ogende heet, dirigeert me naar een stoel dicht bij het raam. Verstandig, want dan is er drukte te zien. Ze blijkt ook heel erg goed Engels te spreken, wat een uitzondering is binnen mijn ervaringen in de middenstand. Bovendien bewijst ze vrijwel onmiddellijk een pro te zijn.

Ze vraagt niet hoe ik het geknipt wil, maar woelt een beetje door het te lange gras op mijn hoofd en vraagt hoe lang geleden ik naar de kapper ben geweest. Vijf weken schat ik. Dan weet ze wel hoe kort het moet worden, zegt ze. Ze sleept er een rijdende tafel gereedschap bij en gaat voortvarend aan de slag. Dit komt helemaal goed weet ik.

Jaloezie en complimenten

In de spiegel zie ik het mooie meisje dat maar niet kan stoppen met zichzelf in de spiegel bekijken en met twee handen door haar nieuwe haren gaan. Draait eens ver door naar links, dan weer naar rechts om vooral ook de achterkant te kunnen bekijken. Ze is een plaatje, verliefd op zichzelf. Welke droefsnoet zal haar zo ophalen? Er hangt namelijk altijd wel een mannelijk type aan zo’n mooie dame. Ik ben nu al jaloers.

Afijn, Jenny gaat ondertussen van voren aan de gang, zodat mijn grijze afvalsel in mijn ogen dreigt te dwarrelen en ik ze moet sluiten. Het wordt prachtig, zie ik even later en dat vindt Jenny ook. ‘You must have been handsome man’, zegt ze. Ik hou hier op slag gemengde gevoelens aan over…..!

De hemel op aarde

Aan het einde van de knipperij vraagt ze of er ook onderhoud aan de neus- en oorharen en aan de wenkbrauwen dient te worden gepleegd? Waar vind je het nog? Ik wil alles; mijn held, mijn Jenny. Ze doet mijn oren en neus met hetzelfde lange, echte scheermes, waarmee ze eerder mijn nek egaliseerde.

Wanneer ik speels vraag of ze haar man hiermee ook van onderen bijhoudt, komt ze niet meer bij van het lachen. Ze is onvoorstelbaar snel van begrip. Ik vraag haar, denkend dat we nu wel bijna klaar zijn, of ze er een beetje gel in wil doen. Dat kan, goed idee zelfs, zegt ze, ‘shampoo too?’.

Ik kijk haar niet begrijpend aan, en leg uit dat in Holland de kappers je haar altijd eert wassen en dan gaan knippen. ‘No, no. Now wash, then I look again and finalize, okay?’ Wow, yes please, doe maar, zeg ik.

We gaan naar achteren waar ik geheel horizontaal ga. En dan begint het. Die handen, mmmm. Er wordt drie keer gewassen, maar dit is geen wassen, dit is de hemel op aarde. Een volledige hoofd/nek massage die ik nog nimmer ervaren heb. Woelen, drukken, licht knijpen, aan je oren friemelen en trekken aan je lellen, die vingers, aargghhh. Als het jammer genoeg eindelijk ophoudt, loop ik met een handdoektulband terug naar mijn stoel.

Vijf weken wachten?

‘Now I really look different’, grap ik wat, wanneer ik mezelf zo in de spiegel zie, ‘you did a good job’. Ze glimlacht, begrijpt dat ik aardig probeer te zijn. Ze staat nu eigenlijk een beetje boven me in onze verstandhouding, is de baas. Ze föhnt mijn grijze overblijfselen droog en punt overal nog wat af en bij (?), kortom de puntjes komen op de i.

Nu komt de gel er toch aan. Met de handen, die inmiddels de mijne zijn, brengt ze een hoofd tevoorschijn dat ik nooit eerder zag. ‘You look very handsome now. ’Kijk, denk ik, dat is een stuk beter, now we’re talkin!’ Ik krijg een kaartje en beloof mijn hele kennissenkring naar haar toe te sturen. Ze is verguld.

Deze onderhoudsbeurt, die toch ruim een uur duurde kost de lieve som van wel 250 baht. Ik geef haar 300 en een vluchtige kus op haar wang. ‘Cannot wait another five weeks, I think it is too long’, zeg ik bij ons afscheid. Ik mag komen zo vaak als ik wil, zegt ze lief. Er zijn toch meer redenen om van Thailand te houden behalve het weer in de winter.

– herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


11 reacties op “Naar de kapper: ‘You look very handsome now’”

 1. john zegt op

  mooi verhaal, mooi geschreven. Chapeau!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. Rene Martin zegt op

  Prachtig geschreven…Ik zou zo deze kapster willen bezoeken voor een knipbeurt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 3. Sjaak S zegt op

  Ha, ik kom net van de kapper in Hua Hin. In een zijstraatje naast de food court sou 88 in Hua hin(https://www.google.co.th/search?q=food+court+soi+88+hua+hin&oq=food+court+soi+88&aqs=chrome.1.69i57j0l2.20549j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#istate=lrl:iv&rlimm=17125080730556244623)

  Daar zit op een hoek een kleine kapperszaak met een uiterst vriendelijke 56 jarige Katoi die je voor 100 Baht de haren mooi knipt. Ik was er net met mijn vrouw, die zich, terwijl ik bij het knippen, zoals altijd telkens indommelen, de hele tijd met mijn vrouw onderhield. Nim is haar naam.

  Misschien iets voor de volgende keer…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. Maurice zegt op

  Hij, naar wie de vrouwen niet omkijken, probere een andere kapper….(oud Japans spreekwoord).
  Het kan geen kwaad om af en toe van kapper te veranderen. Zelf is mijn hoofd bewust haarvrij. “Kunt u mijn hoofd wat aaien, mevrouw? Eventueel ipv gel wat boenwas gebruiken?”

  Succes met je nieuwe outlook!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Herman buts zegt op

  mooi verhaal , maar ook een mooie rekening, ik betaal in Chiang Mai 100bht bij de kapper en als je echt lokaal gaat kan je zelfs terecht voor 40 bht, dus ik begrijp dat zij tevreden is

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. LOUISE zegt op

  Hallo Theo,

  Toch weer genoten van je verhaal.
  Ja, dat is even een andere knipbeurt.
  Kan je niet vragen of ze ook hier in Jomtien een zaak wil openen?
  Hier zijn het echte schapen scheerders waarbij vaak op sommige plekken te enthousiast gehakt is.
  En met een mes je haar afsnijden, hebben ze hier nog noooit van gehoord.

  Weet iemand iets in Jomtien??
  Alvast mijn dank.

  LOUISE

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Erik zegt op

  555 leuk verhaal Theo . Ken je juist adres en naam ? Dan ga ik ook eens .
  Groetjes,
  Erik

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Pascal zegt op

  Beste Theo
  Waarom steel jij in hemelsnaam een fiets voor je naar binnenloopt??
  Woordspeling: Ik stal mijn fiets en ik loop naar binnen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Gringo zegt op

   Jouw reactie is niet terecht. Het verhaal is in de tegenwoordige tijd geschreven.
   Stal in het zinnetje “ik stal mijn fiets” komt van het werkwoord stallen (= wegzetten)
   en niet van stelen..

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. Cees Jongerius zegt op

  In de soi Kaotalo heb je na de markt aan de rechterzijde een zeer goede kapster naast een massage salon, prijs 120 bht voor alle soorten modellen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Paul schiphol zegt op

  Ook ik had een fijne kapper ervaring, deze was op Chaweng, Koh Samui.
  Loop bij een kapperszaak binnen op basis van enkele foto’s buiten. De zaak zit op de 1e verdieping dus alleen een trap is zichtbaar. Met de gedachte “ik kan altijd rechtsomkeer maken, als het er boven niet uitziet”. Maar ik tref een keurige gemengde salon aan. De jongeman die mij zal gaan knippen spreekt nauwelijks Engels, maar maakt me toch duidelijk, ga rustig zitten, het wordt mooi. Met de schaar, geen tondeuse, gaat hij aan de slag. Opmerkelijk, maar de coupe die tevoorschijn komt is precies naar wens. Zonder te vragen neemt hij neus-, oor- en wenkbrauw haren ook mee. Na het uitscheren van de nek, vraagt hij met niet mis te verstane handgebaren of ik ook geschoren wil worden. Omdat ik me al twee dagen niet geschoren had, zag het er behoorlijk stoppelig uit. Wat een ervaring, geweldig, geschoren worden. Daarna wassen, met een fijne hoofdmassage, drogen een beetje fixatie in het korte koppie en nog een lekker geurtje op de kin. Ben ca. 1,5 uur onder de pannen geweest. Het was de THB 400 die hij vroeg beslist waard.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website