Heeft u gewrichtspijn? Geen kip eten!

Door GerrieQ8
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
27 november 2016

Het is er wel gezelliger op geworden, nu twee dorpelingen in de plaatselijke tempel als monnik zijn binnengetrokken. De oudste, de vader van Jit (vriendin van Kanok) is 58 jaar en wordt dan ook Luang Pu Noad genoemd. Noad staat voor snor en niet voor die oude voetbalclub uit het zuiden des lands (Nooit Opgeven Altijd Doorspelen).

monnik etend in bedDe jongste is Moo Eep, een simpele jongen van begin 30, die nog steeds bij zijn moeder thuis was, omdat zijn oudere zusters die getrouwd zijn en elders wonen, eisten dat hij voor zijn moeder zou zorgen, die op haar beurt weer op een drietal kleinkinderen past.  Eep trok veel met Noad op en samen kuisten ze regelmatig wat flesjes Thai whisky.

Maar goed, ze zitten nu in de tempel en elke ochtend doen ze hun ronde om eten op te halen en andere dingen die de dorpelingen hun willen aanbieden. Op de terugweg stappen ze regelmatig bij ons binnen en vragen dan Kanok om wat extra’s zoals M 150, de Thaise tegenhanger van onze Red Bull. Kanok gaat dit dan kopen en ik stap dan op mijn fiets en breng het  achteraan.

Noad en Eep zijn bezig om de tempel wat op te fleuren en vroegen ons om bloemen. Heb op Thailandblog al eens iets geschreven over tulpen, gladiolen, krokussen en zo die maar geen bloem willen geven, maar afrikanen die kweken en bloeien als de beste. Ik dus op de fiets met een paar plastic zakken vol afrikanen naar de monniken.

Onderweg dacht ik: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Op de kleuterschool in Terneuzen, die geleid werd door nonnetjes, moesten we zilverpapier sparen voor de monniken die naar Afrika gingen om het geloof aan de Afrikanen te verkondigen. En nu breng ik afrikanen naar de monniken.  Toch een omgedraaide wereld of  niet?

Maar het moet gezegd worden, de twee monniken hebben het voor elkaar en rondom de tempel en hun kale hutjes wordt het wat opgefleurd door mijn afrikanen.

Een paar dagen geleden kwam Jit (vriendin van Kanok) wat paniekerig bij ons binnen, want haar vader was gevallen en met een hoofdwond afgevoerd naar het ziekenhuis in Si Chompu. Nog wat familie verzameld en Kanok en ik mee naar het ziekenhuis om te kijken wat er aan de hand was.

Noad lag in zijn oranje supporterskleding in bed te slapen, aangesloten aan een machine die zijn hartritme en bloeddruk on line aangaf  (62-103). Ik kon hem wakker maken van Kanok, want zij mocht hem niet aanraken als vrouw zijnde. Toch vreemd, een paar maanden geleden mocht het wel, maar met een oranje sleur om, mag het niet. Dus ik hem wakker maken onder het toeziend oog van andere zieken op de zaal. Wanneer komt een farang nu een monnik wekken?

monnik liggend in bedHij was nog steeds wat verward en liet me een dik verband zien op zijn achterhoofd, bovenop een flinke bult.  Twee hechtingen begreep ik uit zijn verhaal, maar volgens Kanok waren het er vier. Ik heb het dus maar op drie gehouden.

Een dochter en haar zoon zouden bij Noad blijven op verzoek van de dokter voor het geval het fout mocht gaan, want dan moest hij doorgestuurd worden naar het grote ziekenhuis in Khon Kaen. De zoon, toch al niet zo’n slimmerik blijft dus wel van school om bij zijn moeder en opa te blijven.

Vraag ik me af: laten ze een ondeskundige opletten voor het geval het fout mocht gaan? Wat is fout, als hij plotseling Frans gaat praten of zin krijgt in friet met een frikandel? Daar heb je toch verpleegsters voor en die liepen daar genoeg.

De volgende dag zijn we weer gereden om te kijken hoe hij er bij lag. Ditmaal niet op de grote zaal, maar op een eigen kamer van 5 bij 3 meter, een aparte douche en toilet en een zit/slaap bank voor de familie. Extra kosten 500 baht per nacht.  Dit is inclusief maaltijden, doch niet voor de familie.

Naast het feit dat Noad een gat in zijn kop had, bleek ook zijn voet te zijn ontstoken en hebben ze de nagel van zijn grote teen er zonder verdoving afgetrokken. Hier zat flink wat pus onder. Heb zijn voet nog even vastgehouden, maar die was echt warm. Het uittrekken van de nagel had veel pijn gedaan begreep ik.  Hij kreeg nu extra antibiotica toegediend. Omdat hij ook gewrichtspijnen heeft, werd het eten van kip hem verboden. Dus lezers met hetzelfde probleem: dit is de oplossing.

Ik had mijn half opgedronken biertje nog in de auto staan op het parkeerterrein van het ziekenhuis en ben dat op gaan drinken om te voorkomen dat het zou verdampen. Buiten de auto, had net een slok genomen, toen zo’n belangrijke man, U weet wel een met een fluitje, me duidelijk maakte dat ik geen bier mocht drinken. Hij wees me naar een bankje twee meter verder. Daar mocht het wel, maar dat was dan ook buiten het ziekenhuisterrein.

En nu maar afwachten wat er met Noad gaat gebeuren..


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Heeft u gewrichtspijn? Geen kip eten!”

 1. KhunFlip zegt op

  Dat reuma/artritis patiënten geen kip moeten eten is bij reumatologen algemeen bekend, alleen gaat het om kippenbouten, -poten, en -wings. Kipfilet kan je gerust eten (volgens de reumatologen). Ik ben pas 42 maar ben al jaren reumapatiënt. De laatste 3 jaren zijn mijn klachten serieus toegenomen, waardoor ik nu ook allerlei medicijnen inneem. Ik ben vorig jaar op advies met kippenpoten eten gestopt en eet alleen nog kipfilet. Moeilijk te zeggen of het helpt of niet; reuma is een afwijking in het immuunsysteem en het ene moment voel ik me prima en het andere moment kan ik niet eens een trap opkomen of een pen vasthouden. Als ik geruime tijd in Thailand doorbreng in de zon en in de zee, dan voel ik me stukken beter, ik denk dan dat dit door het klimaat komt, maar mijn reumatoloog zegt dan op haar beurt weer dat dit nooit bewezen is en waarschijnlijk tussen mijn oren zit. (Reumatische pijn kan ook door stress of zorgen verergeren en in Thailand voel ik mij doorgaans totaal ontspannen, dus dit kan ook een belangrijke factor zijn). Overige zaken die je beter kan laten of minderen als je gewrichtsklachten hebt:
  – alcohol
  – sigaretten
  – spicy food
  – koffie
  – onregelmatig rusten/slapen
  – stress, spanning, hoge werkdruk
  (maar helaas kan ik zelf door mijn karakter en leefstijl geen van bovenstaand opgesomde zaken wegstrepen, maar neem ze gerust ter harte en in overweging.)
  Groetjes,
  Flip

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 2. Ronny cha am zegt op

  Gewrichtsontstekingen komen bij mij voor enkel bij het drinken van zure dranken, waarbij het type zuur bepalend is. Alle cocoa cola producten bevatten fosforzuur. Het is net dat zuur dat de ontstekingen aanwakkeren en aanhouden. Destijds brouwde ik bier en zo heb ik ontdekt dat het fosforzuur in dranken gebruikt wordt om een fijnere zuurtegraad te geven. Bier met dat zuur…problemen (Chang) bier zonder ( leo) geen probleem. Cava’s horen ook bij de slechte dranken, maar Champagne en gewone wijnen weeral niet, kan ik goed verdragen. De warmte hier doet mij vergeten en laat mij verleiden tot de verboden dranken…tot de pijn echt begint….enkel water drinken is dan de boodschap om het zuur uit mijn lijf te spoelen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. De Inquisiteur zegt op

  Ik wou net een lacherig commentaar plaatsen over dat “geen kip eten bij gewrichtspijnen”, want dat is me hier ook al wel eens verteld door de Thaise familie.

  En zie, het blijkt nog correct te zijn ook !?

  Zou er dan ook waarheid zitten in andere vreemde dingen die ik hier al te horen kreeg – zoals geen mango’s en ander zoet fruit eten wanneer je een verkoudheid hebt of je wat grieperig voelt ?

  Zo zijn er nog zaken die me nu niet meteen te binnen schieten, maar regelmatig hoor ik dat soort wijsheden, iemand die een periode geen varkensvlees eet, of geen vis – telkens bij een of andere ziekte.

  Een mens is nooit te oud om te leren … .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. dan georg zegt op

  Bij de reumatische artritis wordt er geen dieet voorgeschreven. Bij jicht, wat absoluut geen reumatische artritis is (jicht wordt veroorzakt door te veel uriczuur) moet men een diete houden en een aantal produkten (lange lijst, kijk op http://www.jicht.nl) moet men laten staan. Onder andere kip. En ook geen brood, bier, etc. Lange lijs, zoals ik zei. Niet jicht met reumatische artritis door elkaar halen, hoewel bijna dezelfde simptomen, hebben die twee weinig met elkaar te maken.
  PS Hoewel geen arts, door nood (enigzins) wijs geworden …

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website