Het doet pijn voor de wat oudere expats, Bangkok is zienderogen aan het veranderen. Het kapitaal wint het van kleine ondernemingen en de bulldozers vagen een aantal van de laatste zichtbare herinneringen weg. Jammer!

Zo verdwijnt in juni 2018 het iconische Dusit Thani hotel. Het gebied wordt herontwikkeld, er komt een nieuw hotel, een winkelcentrum, condo’s en wat groene ruimte.

Wie ooit nog plezier rondstruinde op de Suan Suan Lum Night Bazaar, dichtbij het Lumpini Park kon dat al geruime tijd vergeten. Daar komt omstreeks 2021 het mega grote ‘One Bangkok‘ project met foeilelijke betonnen wolkenkrabbers.

Onder de noemer klein leed valt de sluiting van de Cheap Charlie’s bar. De kleine Soi bij Sukhumvit Soi 11 wordt ook herontwikkeld. Misschien komt er wel weer een nieuwe Cheap Charlies’s bar op een andere locatie maar zoals het ooit was, zal het nooit meer zijn.

Wie op zoek gaat naar de befaamde cabaretbar Check Inn 99 aan Sukhumvit Road bij Nana (tegenover het Landmark hotel) zal helaas bot vangen. Gelukkig is er wel een nieuwe locatie gevonden op Sukhumvit 33. Daar is de eigenaar nu aan het verbouwen en waarschijnlijk zal de vernieuwde Check Inn 99 in juni weer open gaan.

Eind februari van dit jaar sloot tevens de bekende Beergarden op Sukhumvit Soi 7 haar deuren nadat de restaurants aan de rechterzijde van de soi al het loodje moesten leggen net zoals de bars en restaurants aan de linkerzijde van de straat.

Bangkok lijkt ten prooi te vallen aan ontwikkelaars die er vooral hotels, winkelcentra en condo’s willen bouwen want dat brengt geld in het laatje.

Helaas is niet iedere verandering een verbetering.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Bangkok verliest steeds meer iconen”

 1. Franske zegt op

  Dit is inderdaad heel erg waar…
  En dit sluit ook aan op een ander artikel op dit blog vandaag; “Aantal werklozen in Thailand neemt toe”.
  De venters en verkopers worden met hun mobiele stalletjes meer en meer verbannen, omdat zij niet meer in het “moderne” straatbeeld passen. Velen onder hen hebben echter niet de middelen om een pand te huren of te kopen.
  Een evolutie die niet te stoppen valt vrees ik.
  Money rules…

 2. William zegt op

  Ja Khun Peter, helemaal gelijk .

  Dierbare herinneringen verdwijnen (als sneeuw voor de zon)
  Ik heb, in de begin jaren ’90 in Bangkok gewoond (Soi 13 Sukumvit Rd, achter het ‘Maimi hotel’)
  Begin ’93 begonnen ‘ze’ de boel op te breken.
  Is begonnen met de aanleg van de BTS lijn tussen Ploenchit Rd. en Asoke (Soi Cowboy)
  Maar vooral de laatste jaren gaat het snel en da’s niet alleen in Bangkok , in Pattatya
  kunnen ‘ze’ d’r ook wat van en wat te denken van Korat in de Isaan ??

  Helaas traditie’s verdwijnen en inderdaad Peter , niet ten goede.

 3. Pat zegt op

  Is inderdaad allemaal heel spijtig, maar zo herkenbaar.

  Bangkok is gelukkig zo waanzinnig groot, dat het nog 100 jaar zou duren eer alle gezellige en karakteristieke zaken in die stad zullen verdwenen zijn voor het koele zakelijke beton…

  Mijn sfeertjes zullen ze dus niet meer afnemen, spijtig voor onze kinderen die het land (zullen) bezoeken.

 4. robtop zegt op

  De tijd gaat verder. Een nieuwe generatie gaat verder. We kunnen niet stil blijven staan bij alles wat er eens was. Het zijn fijne herinneringen. Ook het nieuwe zal wel iets moois in zich hebben. Je moet er alleen voor open staan.
  Onze vaders en moeders zagen ook alle veranderingen niet zitten. Wij weten al niet beter.
  Waren we bij het oude gebleven, dan waren de meeste van ons nooit in Thailand beland.

 5. Huub zegt op

  Vele uurtjes doorgebracht bij Charlies met zn rondreidende treintjes en geimproviseerde toilet achter de bar, idd een waar icoon dat een zeer gemeleerd publiek trekt van over de hele wereld. Heb begrepen dat het hele zijstraatje op de schop gaat dus ook het authentieke hostel aan de andere kant. Jammer maar zo gaan die zaken in een (snel) ontwikkelende stad en eigenlijk, als je kijkt naar de uitgewoonde appartementjes in dat blok, kan het ook niet anders.

 6. fred zegt op

  De 60 + hebben tijden meegemaakt waar de jongere generaties alleen maar zullen kunnen van dromen. De jaren 70 en 80 waren ontegensprekelijk de meest fantastische tijden ….en niet alleen in Thailand. Die tijdsgeest komt nooit meer terug.
  Als ik Thailand vergelijk met toen ik er in 1978 voor de eerste keer kwam ben ik direct uitgepraat gewoon opdat het een andere wereld is geworden…..Wat was alles toen nog relax ….veel meer open ruimte…veel meer vrijheid en blijheid…ook de mentaliteit van de mensen is nog nauwelijks te vergelijken.
  Ik word er droevig van …..en sommigen jongeren zullen zeggen….jaja vroeger was alles beter we kennen dat….ik beweer niet alles was beter maar wij kunnen vergelijken en dan zeg ik je ….in het geval van Thailand was het toen 30 x leuker als nu op alle gebied.

 7. Hans Massop zegt op

  De Beergarden in Sukhumvit Soi 7 is nog steeds open, ben er vorige week nog geweest. Het gebied gaat inderdaad wel herontwikkeld worden, maar de laatste geluiden zijn dat de Beergarden daarna op dezelfde plek terugkeert, maar wel in kleinere vorm.

 8. ruud zegt op

  Zou er ook behoefte zijn aan al die hotels en warenhuizen?
  Het zou wel eens uit kunnen draaien op een lege betonnen woestenij, want een stad waar niets anders te beleven valt, dan warenhuizen, in het bezoeken ook niet waard.

 9. chris zegt op

  Ik ben geen cultuurpessimist. Ik geloof ook niet dat vroeger alles beter was. Sommige zaken verdwijnen, sommige zaken blijven bestaan, sommige dingen komen na verloop van tijd weer terug, in een andere vorm of op een andere plaats.
  Ik ben als kind opgegroeid zonder tv (de eerste jaren althans), geen telefoon (zeker geen mobiele) en geen computer. Met mijn broers en zus en met mijn ouders speelden wij vele avonden en weekenden spelletjes (Mens erger je niet, Stratego, Monopoly, Risk) of wij kaarten (rikken, jokeren, canasta, pesten). Spelletje spelen komt weer terug en niet alleen op het internet. Bangkok is zelfs twee cafe’s rijk war je weer gewoon bordspelletjes kan spelen in het cafe,met vrienden of familie. Je kunt ze daar huren en spelen maar ook kopen.

 10. Niek jansen zegt op

  Die undergroundsfeer van Thermae, ontmoetingsplaats van ‘alles wat vies en voos’ was tot in de vroege ochtend, blijft voor mij nog altijd een nostalgische herinnering uit de 70-er en 80-er jaren
  Later verhuisde de ‘coffee shop’ bovengronds aan Sukhumvit tussen soi 11 en 13, als ik me niet vergis, en veranderde langzaam in een ontmoetingsplaats voor japanners en jonge thaise meisjes van plezier en vooral jong want daar houden japanners van.

 11. Niek jansen zegt op

  In mijn vorige reactie is ‘restanten van het nachtleven’ een betere typering van de bezoekers van het oude Thermae dan ‘alles wat vies en voos is’ , hoewel het elkaar uiteraard niet uitsluit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website