Bubbers BB / Shutterstock.com

Het National Office of Buddhism wil dat monniken zich beter gaan gedragen en zeker in de nabijheid van een tempel. Ongepaste activiteiten zijn onder andere drinken en roken.

De waarschuwing is een reactie op het gedrag van 24 mannen die een inwijdingsceremonie in Wat Sing in het district Bang Kunthian (Bangkok) bijwoonden, zich volgoten met sterke drank en daarna een nabijgelegen school bestormden, waarbij ze twaalf leerlingen verwondden.

De monniken waren kwaad omdat hen gevraagd werd niet zoveel herrie te maken. Scholieren waren op dat moment bezig met een toelatingsexamen voor de universiteit en hadden last van het lawaai.

Het incident is gisteren besproken door de Sangha Supreme Council. Die heeft richtlijnen opgesteld voor het gedrag van monniken en activiteiten die verboden zijn op tempelterreinen, zoals gokken, dansen en het vertonen van seksfilms.

Bron: Bangkok Post

12 reacties op “Monniken moeten zich beter gaan gedragen: geen drank en niet roken”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik moet dit even kwijt. Ik haat monniken. De paar goede niet te na gesproken.
  In omgeving van het stadje waar ik vroeger woonde liepen we langs tempels en dan zeiden de dorpelingen: deze is verslaafd aan de loterij, deze steelt uit het tempelfonds, deze doet het met jonge meisjes…..En dan vroeg ik: wat doen jullie er aan? ‘We proberen het wel maar het heeft geen zin, de autoriteiten doen toch niets’, antwoordden ze dan.
  Maar wat ik nog erger vond is dit. Ik heb tientallen crematies bijgewoond, in het begin vaak jonge mensen die overleden aan Aids, een van de laatste keren de beste vriend van mijn zoon aan de ziekte van Hodgkin. Het ergste vond ik de onaangedane manier waarop die monniken zich gedroegen bij uitvaarten, geen spoor van medeleven, geen woord van troost Ze komen, prevelen, eten en gaan weer weg. Een kille onpersoonlijke benadering. En ik gaf voor niks Engelse les op een monnikenschool en moest regelmatig zien hoe een noviet op het schoolplein met een zweep staf kreeg op een ontbloot bovenlijf terwijl de hele school moest toekijken. Wat Yuan in Chiang Kham. De abt had een eigen busje met chauffeur, en een DVD speler en koelkastje achterin. Zijn kuti (monnikenverblijf) was heel luxueus. En mijn lerares Thais zei dat ik drie maal voor hem moest knielen en buigen. Einde tirade. Sorry.

  • Lung Heng zegt op

   Deze monniken zijn net katholieke priesters en andere kerkelijke gezagsdragers. Drank, drugs, mishandeling en seksueel misbruik vanwege het opgelegde celibataire leven heeft al duizenden mensen hun leven voorgoed beschadigd. Walgelijk volk

   • Tino Kuis zegt op

    ‘Wie zonder zonde is werpe de eerste steen…’. Ik ben ook niet zonder zonde. Ik weet niet of monniken zondiger zijn dan niet-monniken. Wat ik heel vervelend vind is niet zozeer dat keizers, koningen, admiraals en priesters zondigen maar wel dat we hen desondanks moeten eren, voor hen moeten knielen en buigen, en dat de waarheid niet gezegd mag worden. Dat is het echte schandaal.

    • pw zegt op

     Dat buigen snap ik dan wel weer. Gewoon gemak!

 2. Wim zegt op

  En wie moet dat controleren?
  Monniken zijn toch “boven de wet” verheven?

 3. J. Argus zegt op

  Luidruchtige oranje geestelijken, dol op opdringerig discokabaal in en rond hun tempels, waardoor anderen niet kunnen rusten, dus eigenlijk terroristen. Lak aan anderen. Ze knijpen de kat aldoor, vaak niet eens in het donker. Platte misdragingen, de kranten staan er vol van. Heb ‘t er niet zo op, maar ik geloof sowieso niet in (religieuze) sprookjes.

 4. walter zegt op

  Inderdaad, ik noem hen ‘Beroepsschooiers’….
  Als ze al eens begonnen met een deel van hun inkomsten
  af te staan aan de armen ipv 100 meter verderop weeral
  eens een nieuwe tempel te bouwen die honderden miljoenen
  Baht kost, zou er al heel wat leed minder zijn…

 5. J. Argus zegt op

  Helemaal eens met Tino, maar dan ook voor de volle honderd procent!
  Niemand is perfect. Maar als je de waarheid niet meer mag zeggen… en juist dat is in Thailand een groot probleem, heb ik gemerkt.
  Wie anderen komt vertellen hoe het moet, anderen komt corrigeren, die moet zelf van onbesproken gedrag zijn!

 6. rentenier zegt op

  De stelling is verkeerd. Mannen in oranje gewaden die zich als ‘n monnik voor doen omdat hun het verblijf in ‘n tempel even goed uitkomt, die moeten er verdwijnen. Monniken moeten zich gedragen als Monniken, niet beter en niet slechter. Daar zijn regels voor en als ze gecontroleerd moeten worden, zijn ze Monnik onwaardig. Ik heb geen enkel respect voor ‘n Monnik in welke positie hij zich ook heeft toegeeigend. De negatieve verhalen en persoonlijke waarnemingen zijn er te over. Het heeft allemaal niets meer te maken met de leer van Lord Budha en daar gaat het in het Budhisme toch om. Subsidies zouden onmiddelijk moeten stoppen. Al die gebedshuizen om ze zo maar te noemen zijn niet beter dan wat men bij het Christendom en de Islam aantreft. Dat hele randgebeuren heeft totaal geen raakvlak meer met de kern.

 7. bert zegt op

  Denk dat monniken niets menselijk vreemd is.
  Ze zijn m.i. een afspiegel;ing van de maatschappij, waar ze een goed voorbeeld voor zouden moeten zijn.

  Het is net als met zovelen, een paar procent bepaald het vooroordeel over de hele groep.

  En ik denk dat er toch langzaam verandering in komt, er zijn al een paar monniken publieke veroordeelt en dat heeft gewoon zijn tijd nodig. Kijk maar bij de katholieke kerk, die misstanden zijn echt niet van het laatste decennium en komt nu ook naar buiten.

 8. Richard zegt op

  Jammer dat alle monniken over één kam geschoren worden.
  Natuurlijk is er altijd uitschot, zoals overal, maar er zijn ook veel monniken die zich wél
  aan de opgelegde regels houden en waar de mensen troost kunnen vinden.
  Ik ben zelf twee weken ingewijd geweest als monnik en heb alles van binnen deze
  gemeenschap meegemaakt. Ik weet twee weken is niet lang maar je krijgt toch
  een redelijk beeld hoe het daar toegaat. Dus ik weet een beetje waar ik over praat.

  Richard.

 9. ruud zegt op

  Veel monniken zijn geen monniken, maar mannen die liever monnik spelen, dan werkeloos zijn, of een zware baan voor een habbekrats hebben.
  Daarvan kun je geen heiligheid verwachten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website