Beste lezers,

Graag zou ik in de nabije toekomst mijn Thaise vriendin op basis van een samenlevingscontract naar Belgie willen halen om later eventueel te trouwen. Waar en hoe start ik deze procedure? In Thailand of Belgie?

Bedankt voor reacties die me kunnen helpen.

Groet,

Hans (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Thaise vriendin op basis van samenlevingscontract naar Belgie halen?”

 1. Serge zegt op

  Dag Hans,

  Je kan je vriendin naar België brengen met een gewoon toeristenvisum voor 3 m en zij moet een gelegaliseerd en vertaald bewijs hebben van ‘goed gedrag en zeden’ (‘criminal records’).
  Bij je gemeente/stad vraag je de eerste week al dat je een aanvraag doet voor samenwonen en moet je naar de notaris voor een samenlevingscontract. Zij zal een verlenging krijgen van haar 3m visum, tot nl. 6 m en intussentijd wordt het samenlevingscontract wel goedgekeurd. Dan verkrijgt zij een verblijfsvergunning van 6 j.
  Belangrijk is wel dat zij inmiddels is ingeschreven voor een inburgeringscursus. zij mag gedurende 2 j BelgIë niet verlaten en ook nog niet werken !

  Je kan huwen in Denemarken in Tönder dat dus deel uitmakt van de Schengenlanden. Wel alle documenten in de Engelse taal laten zetten en naderhand terug naar het Nederlands laten vertalen en legaliseren. Je kan daar makkelijker huwen, net zoals in Greenville maar dat is Schotland en gen Schengenland.

  Ziezo je kan ook al wat opzoeken op de officiële websites van je stad/gemeente en Binnenlandse zaken..

  Veel succes !
  Serge

  • Stefaan zegt op

   Een Thaise met een toeristenvisum naar België laten komen ?
   De kans is klein dat een visum wordt gegeven. Als het zo makkelijk zou zijn dan zou België/Europa overspoeld worden met mensen uit niet-EU landen.
   Een Thaise uitnodigen voor bezoek ? Wordt zelden toegestaan.

   • Serge zegt op

    Toch wel Stefaan.. dat is geen probleem als je doet aan de voorwaarden vande garantstelling en een goed begeleidend schrijven doet!

   • Rob V. zegt op

    Neen, bijna alle Thai krijgen een visum. Pakweg 95-98%. Voor België iets minder (92-93% toekenning). Ik schrijf daar nu al een aantal jaar over en ik wijs daar ook op in het Schengen dossier… Dus hoe kunnen die misstanden nog bestaan?

    https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/afgifte-van-schengenvisums-in-thailand-onder-de-loep-2017/

    Met Google vallen harde bronnen zo te vinden. Zowel wat betreft toekenningen en afwijzingen, maar ook wat betreft de Belgische verblijfsvoorwaarwaarden. Het valt me op dat, hoe goed bedoeld ook, de eerste reacties hier zonder verwijzingen naar een website van DVZ, Kruispunt Migratie e.d. zijn. Dat zou de vraagsteller toch flink helpen denk ik zo.

   • Geert zegt op

    Wat een onzin Stefaan !

    Mijn partner heeft 2 weken een toeristenvisum aangevraagd voor België voor de allereerste keer.
    Alle benodigde papieren binnengebracht bij VSF na afspraak. 2 dagen later afspraak voor een interview op de Belgische ambassade en 3 dagen later konden we het Schengenvisum afhalen.

    Het gaat natuurlijk niet vanzelf, een goede voorbereiding is het halve werk. Alle info is hier trouwens te vinden op dit blog.
    En ter verduidelijking, ik ben niet getrouwd, ongeveer 1 jaar samen met mijn partner, toeristenvisum gevraagd voor vriendenbezoek en ik heb ook niet garant gestaan voor mijn partner.

    Vriendelijke groet,

    Geert.

  • Herman buts zegt op

   Dit is het perfecte verkeerde advies, een toeristenvisum omzetten in een samenwoningscontract daar worden ze terecht heel vervelend over.Daar hebben ze dus een visa voor samenwoning voor, dit bespaart je ook het reourticket Je moet niet naar de Notaris voor een samenlevingscontract dat doen ze op de gemeente.Waar vind je ergens de regel dat zij 2 jaar Belgie niet mag verlaten? En als je naar Denemarken of Schotland moet om te huwen kan je net zo goed huwen in Thailand en het dan laten registreren in Belgie.

   • Serge zegt op

    Dag Herman,

    Het klopt niet helemaal wat u zegt maar eigenlijk zou dit wel zo moeten uiteraard! Maar in realiteit kan een visum met het oog op samenwonen of op huwen vlugger geweigerd worden dan een correcte aanvraag voor toeristenvisum.
    Trouwens een Cambodiaanse kan enkel een toeristenvisum aanvragen en dit via de Franse ambassade in haar land ! Hoe moet het dan als zij wil komen samenwonen??? Zij kan geen ander visum verkrijgen enkel de Franse onderdanen kunnen in Cambodia een visum voor lang verblijf bekomen !
    Het is trouwens het Belgisch parket dat zijn goed-/of afkeuring geeft na de aanvraag op je eigen Belgische gemeente/stad….. als DVZ al een goedkeuring heeft gegeven om te arriveren in België !
    Een samenlevingscontract voor de notaris bewijst de goeie intenties en geeft een weerslag voor de beslissing van het parket.
    Huwen in een Schengenland is makkelijker dan huwen in Thailand want dan moet het voor de Belgische ambassade komen. Als je huwt in Tönder in Denemarken moet het huwelijk enkel nog gelegaiseerd worden in België maar je bent dan al gehuwd !

 2. Herman buts zegt op

  Je start de procedure normaal in Thailand door een visa voor samenwoonst aan te vragen. Er komt wel wat papierwerk bij kijken je kunt op De Belgische ambassade in Bangkok een mooie uitgeprinte versie krijgen van de te volgen procedure en welke documenten je juist nodig hebt ( je vindt ze ook online dacht ik).De papierberg is voor jouw iets eenvoudiger dan voor haar.Ik mag veronderstellen dat ze al minstens een keertje met een toeristenvisum hier in Belgie is geweest en dat jullie elkaar al minstens 2 jaar kennen ( te staven met fotos, documenten ed) en uiteraard dat je haar al enkele keren bezocht hebt in Thailand. indien dit alles niet het geval is krijg je waarschijnlijk een weigering.Indien je meer uitleg wilt mag je mij altijd contacteren of je vriendin kan mijn vrouw ( ze is Thaise) contacteren voor haar gedeelte.Mijn Email is ( herman140856@gmail.com) Veel succes

 3. Koen zegt op

  Serge en Geert,
  In mijn ervaring is dat wel een groot probleem. Mijn vriendin vroeg een visum aan op 2/7/19 met interview 3d later. Voor een reis naar Belgie in September. Zij is 38 (ik 55), heeft een huis in Lampang. Ik ken haar drie jaar en ben in die periode 12x in Thailand geweest. Alle papieren zijn in orde, reservatie ticket, reisverzekering, garantiestelling, 3m loonfiche van mij met goede job en loon van 6.000 euro netto.
  Status na 4m: haar paspoort nog steeds niet terug en visumaanvraag op de website nog steeds “in behandeling”.
  Schandalig van dit inefficiente Belgie.
  Groeten
  Koen

  • Rob V. zegt op

   Beste Koen, dan zou ik contact zoeken met de ambassade en hen in gebreken stellen. De standaard behandeltijd voor een visum kort verblijf is maximaal 15 dagen. Indien er nader onderzoek nodig is maximaal 30 dagen en uitzonderlijk gevallen (Indien je extra stukken moet overleggen) maximaal 60 dagen. Er zijn in jullie geval wat ambtenaren in slaap gevallen…

   Zie ook:
   – het visumdossier https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/dossier-schengenvisum-2019/
   – artikel 23 van de Visumcode https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32009R0810&from=NL

   • Herman buts zegt op

    de ambassade in gebreke stellen? moet je zeker doen, dat is meestal een garantie op weigering en zij vinden altijd wel een reden tot, geloof me vrij.Belgie heeft de reputatie van het meeste aantal weigeringen in Europa.Zorg dat je dossier goed onderboud is enin orde dat geeft je de meeste garantie op succes.

  • fred zegt op

   Wij hebben 4 jaar geleden een visum aangevraagd om te huwen in België. Ik was toen 60 en mijn vriendin 43. We kenden mekaar ondertussen bewezen zwart op wit bijna 10 jaar en mijn vriendin was ondertussen een 8 tal keren naar België geweest met een TR visum. Ik zelf was al wel 20 keer bij haar in Thailand geweest. Alle papieren waren meer dan in orde.Niks om over te twijfelen.
   Wij hebben bijna 5 maanden gewacht op dat visum en ook bij ons bleef die melding in behandeling. Bellen om uitleg hielp geen moer noch naar DVZ noch naar de ambassade.
   Ik heb de spijtige indruk dat wie in België alles volgens de regels doet meestal slechter af is als diegenen die dat niet doen.

  • Serge zegt op

   t’ja Koen, dat is erg vreemd… ik heb het anders en met vlugge afhandlig ervaren. Waarschijnlijk ligt het aan het begeleidend schrijven van U en/of het feit dat zij niet genoeg haar binding met Thailand kan aantonen (werk/eigendom/nog familie/…). Ofwel is het interview niet goed verlopen …. er mogen geen contradicties ten berde komen in haar verklaring ! En uiteindelijk krijgt u wel ook een brief en daarop zal de reden van niet-aanvaarding aanstipt staan … maar dat is niet overduidelijk en gewoon standaard formule !
   U zal de procedure opnieuw moeten doen !
   groeten!

 4. Koen zegt op

  Rob
  Ik heb een klachtmail gestuurd naar ambassade (geen antwoord) en aan de Ombudsman (antwoord: contacteer ambassade). Hopeloos dus. Ondertussen is visum niet meer nodig, onze citytrip naar Rome in het water gevallen en intussen ben ik naar Thailand gevlogen in oktober en opnieuw voor Oudjaar. Op alle blogs veel geklaag over visum Thailand (medische verzekering, meldingsplicht, border runs, 800.000 THB op rekening), maar omgekeerd is veel moeilijker!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website