Op Thailandblog duiken regelmatig vragen op over Schengenvisums. In dit Schengenvisum dossier worden te belangrijkste aandachtspunten en vragen behandeld. Een goede en tijdige voorbereiding erg belangrijk is voor een voorspoedig verloop van de visumaanvraag.

(Dossier update: februari 2019)

Het schengenvisum

Als een Thai naar Nederland of België wil komen voor een vakantie van ten hoogste 90 dagen is voor de meeste situaties een Schengenvisum vereist. Alleen Thai die in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning uit één van de Schengenlidstaten of zij die in het bezit zijn van een ‘verblijfskaart voor gezinsleden van een burger van de Unie’ uit één van de EU landen hebben geen visum nodig om de Schengenlidstaten te bezoeken.

Het Schengengebied is een samenwerking van 26 Europese lidstaten die een gemeenschappelijk grens- en visumbeleid voeren. De lidstaten zijn dus aan dezelfde visumregels gebonden, deze zijn vastgelegd in de gemeenschappelijke Visum Code, EU verordening 810/2009/EG. Dit stelt reizigers in staat om zich binnen het hele Schengengebied te verplaatsen zonder onderlinge grenscontroles, visumplichtigen hebben slechts één visum -het Schengenvisum- nodig om de buitengrens van het Schengengebied te passeren.

Officieel heet dit visum een visum kort verblijf (VKV), of visum ‘type C’, maar in de volksmond ook wel ‘toeristenvisum ‘ genoemd. Voor lang verblijf (langer dan 90 dagen) is een verblijfsvergunning nodig, dat is een andere procedure waar dit dossier niet op in gaat.

Het startpunt: starten van een visumaanvraag

Een visum vraag je aan bij de autoriteiten van het land dat het (hoofd)doel is van de reis. Het visum vraag je aan via de ambassade van dit land of (en dit is een vrijwillige keuze) via door de ambassade de aangewezen dienstverlener. Voor Nederland en België is die optionele dienstverlener VFS Global.

Voor Nederland kan men terecht bij:
– www.netherlandsandyou.nl/your-country-and-the-netherlands/thailand/travel-and-residence/applying-for-a-short-stay-schengen-visa
www.vfsglobal.com/netherlands/thailand/

Voor België kan men terecht bij:
thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-to-belgium/visa
– www.vfsglobal.com/belgium/thailand/

De belangrijkste vereisten

De belangrijkste eisen op een rijtje, uiteraard kan het per individu en aanvraag verschillen wat er exact nodig is. In het algemeen toont de reiziger (is tevens de aanvrager van het visum) dat deze:

 • In het bezit is van een geldig reisdocument (paspoort).
  – Het reisdocument moet nog 3 maanden langer geldig zijn dan het einde van de visumperiode, en mag niet ouder zijn dan 10 jaar.
 • Zich de reis financieel kan veroorloven: heeft voldoende middelen van bestaan.
  – Voor Nederland is de eis 34 euro per dag per reiziger.
  – Voor België 95 euro per dag als hij/zij in een hotel verblijft of 45 euro per dag als de reiziger bij een particulier is gehuisvest.
  – Indien de reiziger zelf geen voldoende middelen heeft moet een garantsteller (de uitnodigende partij) borg staan. Men kijkt dan naar het inkomen van deze persoon, de referent.
 • Papieren heeft met betrekking tot de verblijfplaats zoals een hotelreservering of bewijs van verblijf (logies) bij een particulier.
 • Voor Nederland dient men voor dit het een origineel formulier ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ in te vullen. Dit formulier moet bij de gemeente gelegaliseerd worden.
 • Voor België een uitnodigingsbrief en een originele garantieverklaring die gelegaliseerd is door de gemeente.
 • Een medische reisverzekering heeft voor het hele Schengengebied met een dekking van tenminste 30.000 euro. Vraag deze aan bij een verzekeraar die het geld (minus administratiekosten) terug stort bij een eventuele visum afwijzing.
 • Een optie of reservering op een vliegticket heeft. Boek (betaal) het ticket pas als het visum is toegewezen! Een retour (reservering) is meteen één officieel erkend bewijsstuk dat terugkeer van de reiziger aannemelijker maakt.
 • Aannemelijk maakt dat de hij/zij tijdig terug zal keren naar Thailand. Het gaat om een combinatie van bewijzen. Bijvoorbeeld eerdere visums voor (westerse) landen, een baan, bezit van onroerende goederen en andere zaken die een sterke sociale of economische binding met Thailand aantonen, zoals zorg voor minderjarige kinderen.
 • Niet bij de Europese autoriteiten gesignaleerd staat en geen gevaar is voor de openbare orde of staatsveiligheid.
 • Een recente pasfoto die aan de vereisten voldoet.
 • Een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier voor een Schengenvisum.
 • Een kopie van alle ingediende stukken. Tip: scan alles ook in zodat de aanvrager en referent een kopie hebben van alle ingediende stukken (bijvoorbeeld om aan de grens te tonen).

Bijlage: Schengenvisum Dossier

Als een aanvrager bovenstaande papieren kan overleggen zal in de meeste gevallen (zo’n 95%) een visum worden afgegeven. De beslisambtenaar wil kunnen zien dat de reiziger een oprecht reisdoel heeft, de reis financieel te verantwoorden is en de kans dat de reiziger zich netjes aan de regels zal houden groter is dan het risico op illegale zaken zoals overstay of arbeid.

Toch zul je ruim de tijd moeten nemen en er goed voor gaan zitten om de formulieren en bewijsstukken correct aan te leveren. Om hier bij te assisteren is onderstaand uitgebreide Schengen visumdossier. Dit is een PDF bestand en daardoor makkelijk te openen of te printen. Het dossier probeert op de meeste vragen en aandachtspunten een antwoord geven. Het dossier sluit af met twee handige checklisten die de Nederlandse en Belgische autoriteiten hebben opgesteld.

KLIK HIER OM HET DOSSIER TE OPENEN.

Tot slot: de auteur heeft zijn uiterste best gedaan de meest recente informatie zo correct mogelijk op te nemen. Het dossier gezien worden als een service aan de lezers en kan desondanks fouten of verouderde informatie bevatten. Raadpleeg daarom ook altijd officiële bronnen zoals de website van de Buitenlandse Zaken of ambassade voor de meest actuele informatie.

No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “DOSSIER SCHENGENVISUM 2019”

 1. Puik werk wederom Rob! Bedankt dat je ons belangeloos wegwijs maakt in het woud van regelgeving omtrent een Schengenvisum.

 2. Cornelis zegt op

  Veel dank Rob! Moet binnenkort voor het eerst deze procedure in gang zetten voor m’n partner, en dan is het geweldig om dankzij dit dossier goed geïnformeerd en voorbereid aan de start te kunnen staan!

 3. RonnyLatYa zegt op

  Mooi werk (y)

 4. Piet zegt op

  Ik ben garantsteller voor vriendin die ik mee wil nemen naar Nederland voor een vakantie
  Ik ben uitgeschreven uit Nederland en kan dus niet bij gemeente verklaring afhalen
  Hoe gaat het dan ?
  Ook heb ik moeite om ticket te reserveren bij luchtvaartmaatschappij…die willen gewoon dat ik betaal
  Waar kan ik dat voorlopig reserveren voor elkaar krijgen in afwachting Visum ?
  Dank U

  • Rob V. zegt op

   Beste Piet,

   Dat kan via de ambassade. Zie pagina 16 van de PDF:

   Wij wonen beide in Thailand, hoe regelen we de logies/garantstelling?

   Wat betreft het middelen vereiste zou de vreemdeling kunnen aantonen dat deze voldoende eigen
   geld heeft (wat ook écht op naam van de vreemdeling staat). Sta jij als Nederlands/Belgisch partner
   woonachtig in Thailand garant? Vul dan het garant deel van de formulieren in via de ambassade.
   Het verblijf in Europa kan worden aangetoond met ofwel een hotelreservering (e.d.) of met aantonen
   van eigen woonruimte aldaar. Verstrekt een derde persoon onderdak, laat deze dan de papieren
   voor logiesverstrekking in orde brengen bij de eigen gemeente. Nogmaals: de logiesverstrekker en
   garantsteller mogen twee verschillende personen zijn.

   Voor reserveringen kun je bij diverse maatschappijen terecht, doe dat door contact met ze op te nemen via telefoon of e-mail in plaats van ‘gewoon’ te boeken via de website. Zie pagina 14:

   Moet ik van te voren al een vliegticket kopen of volstaat een reservering?
   Koop nooit een ticket voordat je het visum hebt gekregen! Maar kies één van deze opties:
   – Bel of mail het Europese of Thaise kantoor van een luchtvaartmaatschappij van jou keuze
   (bijvoorbeeld EVA Air, KLM, of Thai Airways) en vraag om een optie op een reis. Je kunt dan
   kosteloos of tegen geringe kosten een optie/reservering nemen. Deze vervalt automatisch na
   enkele weken als je er geen definitieve boeking van maakt en betaald. Een geldige optie of
   reservering volstaat voor de aanvraag van een visum. Bij toewijzing van het visum maak je
   pas de definitieve boeking en betaling van het ticket.
   – Ga bij een Nederlands of Thais reisbureau langs en laat hen een reservering regelen.
   – Ga bij een visumbureau langs en laat hen de reservering van de reis regelen.
   – Lukt dat allemaal niet? Kies er dan voor online een ticket te boeken, maar bij de laatste
   stappen nog niet betalen! Maak in plaats hiervan een schermafdruk van de voorgenomen
   vlucht en voeg deze toe. Doe dus geen betaling.

   Zie ook deze lezersvraag:
   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/schengenvisum-aanvragen-en-vluchtgegevens-overleggen/

 5. Rob V. zegt op

  Deze update heeft langer op de plank gelegen dan de bedoeling was. Feedback blijft welkom, bijvoorbeeld wanneer de eerste Nederlandse visumstickers met Bangkok ipv Kuala Lumpur verschijnen. Een volgende update van het dossier zal vermoedelijk tegen het einde van dit jaar volgen.

  En wel hierom:  2014 kondigde de Europese Commissie plannen aan voor nieuwe regels die e.e.a. flexibeler moesten maken. Zo zou er een speciaal rondreis visum komen, kortere doorlooptijden en zou het visum gratis worden voor familieleden. Veel lidstaten hadden de nodige bezwaren tegen deze flexibilisering/liberalisering. Na jarenlang gesteggel tussen de  Commissie en de lidstaten besloot de Commissie in april 2018 om dit plan terug te trekken.

  Daar voor in de plaats is er een nieuw voorstel  geschreven met meer maatregelen om ongewenste migratie tegen te gaan. Ook zullen de kosten van een standaard visum van 60 naar 80 euro gaan en de kosten voor een visum voor jonge kinderen van 35 naar 40 euro
  Directe toegang tot een ambassade zal niet langer een recht zijn, waardoor (in tegenstelling tot nu) gebruik van een externe dienstverlener zoals VFS Global verplicht kan worden. Daar staat wel tegenover dat men niet 3 maar al 6 maanden van te voren een aanvraag zal kunnen doen. En komen er nu vaste regels wanneer een lidstaat een mulitiple entry visum (MEV) af moet geven: o.a. na 3 single entree visums binnen 2 jaar moet de vreemdeling een 1 jarig MEV krijgen, daarna een 2 jarig MEV en tot slot een 5 jarig MEV.

  Het Europees Parlement is afgelopen januari akkoord gegaan met de nieuwe visumregels, al zijn nog niet langs alle obstakels genomen voordat de Europese Commissie plannen de nieuwe regels officieel kan publiceren. Na publicatie zal het nog 6 maanden duren voordat de regels van kracht worden.  Nu weet ik niet hoe snel alle radertjes draaien maar zelfs als er flink vaart achter zit is dat denk ik op zijn vroegst dus najaar 2019 of vanaf 2020.

  Uiteraard zal ik tegen die tijd het dossier aanpassen.

  Bronnen en meer:
  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/nieuwe-schengen-regels-mogelijk-niet-zo-flexibel-als-eerder-aangekondigd/
  http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20190129IPR24505/new-rules-for-short-stay-visas-ep-and-council-reach-a-deal
  http://www.europarl.europa.eu/legislative-train/theme-towards-a-new-policy-on-migration/file-revision-of-the-common-visa-code

 6. chris zegt op

  Ik heb het “Bewijs van garantstelling” bij de ambassade gelegaliseerd, omdat ik in Thailand was. Is wel 3 jaar geleden, dus ik weet niet of dat nog kan.

 7. Roopsoongholland zegt op

  Dank, dank, dank.
  Voor het vele werk.
  Zeer waardevol.

 8. Rene zegt op

  Bedankt Rob,

  Toevallig was ik vorige week gestart met deze procedure om mijn Thaise echtgenote mee naar België te nemen voor de eerste maal,

  Toen ik via internet en de links van de ambassade de weg niet vond stuurde ik volgende e-mail naar de ambassade.

  Beste

  Ik zou in juni 2019 met mijn Thaise vrouw naar België willen gaan voor een verblijf van ongeveer 2 weken .zij is daar nog nooit geweest.ze is wel in het bezit van een reispas.
  Wat moet ik doen om voor haar een visa te bekomen,ik geraak er niet uit via jullie website.

  Moeten wij daarvoor naar de ambassade in Bangkok komen,en van welke documenten moeten we ons voorzien, of is dat via e-mail ook te doen.
  Moet ik reeds in het bezit zijn van de vliegticketten ?

  Graag de nodige info aub.

  Alvast bedankt.

  En het antwoord dat ik kreeg was kort met een bijlage als verwijzing naar hun links waar ik mijn weg niet vond.

  Mijnheer,

  De aanvraag moet persoonlijk door mevrouw ingediend worden bij VFS in Bangkok. U vindt de instructies in bijlage.

  Met vriendelijke groet,

  Ik denk dat ik nu wel een stapje vooruit ben

  Nogmaals bedankt

 9. Jan VC zegt op

  Vorig jaar vroeg ik een visum aan voor mijn Thaise echtgenote. De Belgische ambassade deed niet moeilijk. Ik moest zelfs niets betalen voor dit visum.
  Hopelijk blijft het zo want in 2020 gaan we terug naar België.

  • Rob V. zegt op

   Als jij Nederlander bent (of elke andere EU nationaliteit behalve Belgisch) dan val je onder de speciale regels. Die zeggen dat het visum dan gratis, met een mimimum aan papieren en ZSM moet worden afgegeven. Zie het stukje in het dossier over EU familie (pagina 24) of zie:

   https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

 10. janbeute zegt op

  Bij garant staan moet je wel aan een bepaalt regulier inkomens eis voldoen.
  Hoe zit het als je geen of weinig inkomen hebt, maar wel financieel vermogend bent?

  Jan Beute.

  • Rob V. zegt op

   Vermogen kijken ze niet naar. Of je moet zoveel vermogen hebben dat de rente alleen al aan de inkomenseis voldoet. Heb je een laag inkomen dan kun je of iemand anders (die wel genoeg inkomen heeft) garant laten staan of de vreemdeling toont zelf voldoende geld aan. Zie ook pagina 15.

   • Rob V. zegt op

    Staat de vreemdeling voor zichzelf financieel garant dan wil men wel zeker weten dat het geld echt eigendom is van de aanvrager. Even snel wat geld overmaken op de rekening van de vreemdeling zal een rode vlag zijn. Dat geld lijkt dat eerder een lening, tijdelijk bezit, eventjes geparkeerd om een voldoende hoog saldo te tonen. De ambtenaren zijn ook niet gek, die willen toch echt zien dat dit geld echt van de vreemdeling is en op de rekening staat tijdens de vakantie. Vul je de rekening wat aan, dat kan maar doe dat dan lang van te voren en liefst zonder grote bedragen in 1 keer. Plotselinge grote stortingen of andere vreemde transacties roepen vragen op. Maar als duidelijk is dat de vreemdeling zelf genoeg geld bezit dan is het aantonen van voldoende saldo op de rekening van de vreemdeling prima.

    • Jasper zegt op

     Rob, even voor de duidelijkheid: Ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen, mijn Thaise vrouw komt met een C-visum naar Nederland volgende maand. Op mijn rekening staat voldoende geld. Zij hoet dan toch niet aan te tomen dat zij zel geld op een rekening heet, hoop ik?

     • Rob V. zegt op

      Als jij of iemand anders niet garant staat en ze dus eigen middelen moet tonen (34 euro per dag is de Nederlandse eis), dat moet het geld aantoonbaar haar bezit zijn. De bankrekening moet dan (ook) op haar naam staan. Reischeques (wie gebruikt die nog?), of cash (wie gaat er met 3000 euro rondlopen?) accepteert men ook. Als men maar kan zien dat het werkelijk haar bezit is.

      Kun jij niet garant staan, heb je geen goede vriend of familie die dat kan en is X euro op haar rekening zetten geen optie? Overweeg dan een vakantie samen in een ander EU land. Dan vervallen alle financiële eisen, is het visum ook nog eens gratis en redenen terugkeer hoeft ook niet aangetoond te worden.

      • Jasper zegt op

       Visum is al in ons bezit, gaat even om passeren douane in Nederland. We brengen 7000 euro cash mee terug. maakt het wat uit o het dan in haar, o mijn zak zit?

       • Rob V. zegt op

        Hoe heeft je vrouw aangetoond aan de financiële eisen te voldoen? De visum-ambtenaar en de grenswachter toetsen op dezelfde eisen. Dat is 1) 34 euro per dag op eigen naam (aantoonbaar en zonder twijfel eigen bezit) of 2) een garantstelling.

        Als jullie met cash reizen zou ik sowieso het geld verdelen, al was het maar in geval 1 van jullie slachtoffer wordt van diefstal of verlies. Met 3.500 euro in haar bezit heeft ze genoeg om hier 90 dagen te blijven.

        NB: aan de grens kijkt de KMar of een buitenlands persoon toegelaten kan worden. Die kan dus vragen om je portemonnee / bankboekje / … te tonen. De douane valt onder de belastingdienst en houden zich bezig met import van goederen en alles wat waarde heeft (o.a. controle op niet meer dan 10 duizend euro op zak per persoon, vanaf 10 duizend heb je dat aan te geven bij de douane).

        • Jasper zegt op

         Het betrov een vacilitair visum in het kader van Chavez-Vilchez, daarvoor mogen ze in principe geen vinanciele eisen stellen, en het visum was gratis. Toch werden er schrivtelijke vragen gesteld bij de aanvraag over vinanciele middelen.
         Uiteindelijk kregen we dus een c-visum voor haar. Kans bestaat dus dat de marechausse alsnog vragen stelt.

      • chris zegt op

       Rob, hoe doe je dat “een vakantie in een ander EU land”?

       • Rob V. zegt op

        Door het hoofddoel van de reis naar een ander EU land te verplaatsen. Bijvoorbeeld 3 weken Duitsland, 1 week Nederland. Dan moet je bij de Duitsers het visum aanvragen. Gehuwden stellen (EU burger + Thaise burger) vallen dan onder de gunstige regelgeving.

        Zie ook mijn reactie aan Jan VC van februari 2019 om 20:19.

 11. Danny TH zegt op

  Goed werk Rob,

  Mocht je toevallig nog eens de engelstalige versie in PDF hebben, dan houd ik me aanbevolen.

  • Rob V. zegt op

   Graag gedaan. Een Engelse of Thaise versie zou mooi zijn maar die heb ik niet. Als iemand het wil vertalen (met verwijzing naar het bron dossier), prima. Heb wel met het idee gespeeld maar dat is nog flink wat werk en heb ik 2+ dossiers bij te houden. Gezien de focus op NL/B laat ik het hier (voorlopig?) bij.

 12. Theo zegt op

  Mooi werk!

  Wat ik me wel afvraag is het volgende.
  De ambassade besteed de aanvraag uit aan VFS global. Is er niet eens een dependance bijv. in Chiang Mai of Buriram.
  Is toch van de gekke dat mijn vriendin 3 dagen aan het reizen is om een aanvraag te kunnen doen. Bijna 1200 km. Zou toch gemakkelijk kunnen in elk visa-kantoor in Thailand waar men de zaak inscant en naar VFS stuurt. Of een mobiel kantoor

  Wat kunnen we hier aan doen? Van de week was zelfs in de actualiteit dat de ambassades niet voldoende hun best doen voor Nederlanders in het buitenland. Dit kun je ook doortrekken naar dit soort aanvragen

  • Rob V. zegt op

   Er zijn voorstellen geweest om in gevallen waar iemand meer dan (uit het hoofd) 500km zou moeten reizen, toe te staan dan je bij een andere post je aanvraag zou doen (indien aanwezig). Afgeschoten. Maar wie weet komt het nig eens tot een extern dienstverleners kantoor in Chiang Mai. Of besluiten de Schengen landen eens hun krachten rn middelen te bundelen en samen in Bangkok en daar buiten een loket en kantoor op te zetten. Maar echt samen werken gaat in Europa niet zo makkelijk. Puntje bij paaltje houden lidstaten graag aan hun eigen manier van werken vast.

   Europa heeft wel het voornemen om vanaf 2025 serieus naar e-visums te kijken. Maar dat zien we tegen die tijd wel weer. Zoals we zien zijn de mooie plannen van de EC al vaker in rook op gegaan.

   Voor nu dus ouderwets langs de ambassade óf dienstverlener in BKK. Jammer maar helaas.

 13. Rob V. zegt op

  Onder de huidige regels heeft een aanvrager dus keuze tussen VFS en ambassade. Er zijn mensen die absoluut niet via de externe dienstverlener willen. Bijvoorbeeld vanwege kosten, wantrouwen of slechte ervaringen, uit gewoonte uit principe of wat ook.

  Via de NetherlandsAndYou site kun je dus kiezen om een afspraak te maken via VFS of via de ambassade. Je komt dan bij een digitale afspraakkalender terecht. In principe moet je bij BEIDE kalenders binnen 2 weken terecht kunnen. Dwz open je vandaag de kalender voor een afspraak dan zou er binnen vandaag en 2 weken een plekje moeten zijn. In de praktijk komt het voor dat de ambassade ‘vol’ zit en je pas veel later terecht kan. Officieel mag dat niet gebeuren, de ambassade heeft bij voorzienbare omstandigheden op (en af) te kunnen schalen met de personeelsbezetting. In het hoogseizoen horen er dus extra medewerkers actief te zijn om voorzienbare toelopen op te vangen en daarmee te wachttijd binnen de 2 weken te houden. De kalender zou daarmee dus nooit vol mogen lopen, dat gebeurt in de praktijk wel eens. In dat geval adviseer ik om de ambassade een mail te sturen en vriendelijk te verzoeken dat je tijdig terecht wilt kunnen zoals de EU visum verordening vast stelt.

  Als onderbouwing hiervoor zijn in de appendix de regels opgenomen. Bladzijde pagina 27, pagina 29 en pagina 33. Artikel 9, lid twee stelt ” De wachttijd tot de afspraak bedraagt in de regel ten hoogste twee weken, te rekenen van de datum waarop om de afspraak is verzocht.”. En artikel 17, lid 5 stelt dat “De betrokken lidstaten behouden voor alle aanvragers de mogelijkheid rechtstreeks een aanvraag in te dienen bij hun consulaat.” . Als extra toelichting is er dan het (van geen juridische waarde) EU Handboek voor ambassade personeel: ” 4.4. Direct access: Maintaining the possibility for visa applicants to lodge their applications directly at the consulate instead of via an external service provider implies that there should be a genuine choice between these two possibilities.”

  Mocht je dus niet tijdig terecht kunnen, probeer er dan eerst samen met de ambassade terecht te kunnen. Lukt dat niet dan kun je het hoger opzoeken bij BuZa. Bijvoorbeeld via de afdeling klachten:
  https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/contact-bij-klachten

 14. Rob V. zegt op

  Nog een laatste tip. Ik noem het ook in mijn dossier maar vergeet niet dat de ambtenaar slechts minuten heeft een besluit te nemen over een aanvraag. En vergeet niet dat de ambtenaar niets van jullie weet (op wat in de computer staat aan eerdere Europese visumaanvragen na dan).

  Heb je de aanvraag klaar liggen, loop dan nog eens de checklist af (zie einde dossier, zie BuZa websites van NL/B). Stel je daarna de vraag, is dit dossier compleet, helder en overzichtelijk zodat de ambtenaar in 1 minuut kan zien dat alle papieren aanwezig zijn, dat duidelijk is wat de intenties van de reiziger zijn, dat duidelijk is dat het risico op overstay verwaarloosbaar is? Dat er nergens rode vlaggetjes opgeroepen worden? Kan de beslisambtenaar dus vlotjes door het dossier heen bladeren om een goede beslissing te nemen? Zodra de ambtenaar tegen grote vraagtekens aanloopt kun je een afwijzing verwachten, het belang van de staat staat boven de aanvrager. Bij twijfel steekt men niet over, geen visum.

  Gelukkig gaat het de meeste aanvragers goed af. Slechts een klein percentage krijgt een afwijzing. Ga er voor zitten en dan komt het vast goed. Succes met de aanvragen. En kom je er toch niet uit, stuur dan een lezersvraag naar de redactie.

 15. Kees de Jong zegt op

  “Hoi Rob,
  Misschien las ik de eerste alinea verkeerd hoor, maar ik begrijp hier uit dat een Thai op een VKV niet mag reizen naar andere Schengenlanden anders dan het land waarvoor het visum is afgegeven? Mijn vriendin is vorig jaar hier geweest en we zijn ook een week naar mijn familie in Zweden geweest, zonder tussenkomst van douanecontroles op Schiphol als op Arlanda-Stockholm. Erg spannend voor haar natuurlijk beseffend dat we straks later ook andere grote plaatsen in Europa kunnen gaan zien en alle op 1 visum. Excuus als ik het verkeerd heb gelezen hoor.

  “Alleen Thai die in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning uit één van de Schengenlidstaten of zij die in het bezit zijn van een ‘verblijfskaart voor gezinsleden van een burger van de Unie’ uit één van de EU landen hebben geen visum nodig om de Schengenlidstaten te bezoeken.

  • Rob V. zegt op

   Beste Kees, met een standaard Schengenvisum mag je alle Schengen lidstaten bezoeken (inreizen, door heen ttekken en vertrekken). In heel zeldzame gevallen kan dat niet, dan staat dat duidelijk aangeven op de stickers dmv van landcodes op de visumsticker.

   Zie ook pagina 22: “Kun je met een Nederlands of Belgisch inreizen via een andere lidstaat?” En “Waar kun je heen reizen op een Schengenvisum?”.

   Je citaat gaat over het geval een Thai in het bezit is van een verblijfsvergunning (en dus in Europ woont). Dan heeft die persoon geen visum kort verblijf nodig. Idem dito voor Thai met een verblijfskaart. Die mogen gewoon op vakantie in Europa zonder visum. Meer over reizen met verblijfsvergunning staat in het dossier Immigratie Thaise Partner.

 16. Rob V. zegt op

  Ik zag zojuist pas dat het kopie paspoort referent niet langer expliciet genoemd wordt bij de lijst van vereiste stukken. Op de officiële checklist staat deze in ieder geval niet al worden de overige stukken (arbeidscontract, 3 meest recente loonstrookjes) wel genoemd. Op het Logies/garant formulier rept men ook niet over het kopie paspoort al moet de referent wel zijn BSN en paspoort nummer opgeven.

  De IND vraagt bij garantstelling:
  maar op de site van de IND waar het Logies/garant formulier te downloaden is staat de eis van het kopie paspoort referent (bij garantstelling) echter wel en tevens vraagt de IND een werkgeversverklaring (!):

  “Bij dit formulier voegt hij een kopie arbeidscontract, de laatste 3 loonstroken, een werkgeversverklaring en een KOPIE van zijn PASPOORT.”
  (NB: voorheen was er een PDF folder op de site van de IND over Kort Verblijf, daar vroeg men slechts om de 3 loonstroken en contract)

  BuZa vraagt bij garantstelling:
  Volgens de site van BuZa volstaat een duurzaam arbeidscontract + de 3 laatste loonstrookjes:
  “Aanvullende documenten garantstelling
  Naast het formulier moet u ook de volgende documenten verzamelen. Deze stuurt u op naar uw buitenlandse bezoeker.
  U staat garant en bent in loondienst:
  • een kopie van uw arbeidscontract (dit moet nog minstens 12 maanden doorlopen vanaf het moment van de visumaanvraag)
  • een kopie van uw laatste 3 loonstrookjes.”

  IND en BuZa met andere informatie… Niet de eerste keer… Mijn ervaring is dat men name bij de IND de informatie weleens onvolledig, verouderd of onjuist is. De aanvraag loopt ook primair via BuZa. Deze vroegen in het verleden wel expliciet om een kopie paspoort referent. Dat kan natuurlijk nooit kwaad. Vandaar ook dat in het dossier dit staat op pagina 17 over garant staan:

  Je bent in loondienst en wilt garant staan:
  Je kunt garant staan als je in loondienst werkt. De volgende documenten zijn hiervoor nodig:
  * Een ingevulde en ondertekende garantverklaring;
  * Een kopie van het arbeidscontract dat nog minstens 12 hele maanden doorloopt vanaf het
  moment van de visumaanvraag;
  * Een kopie van de laatste 3 loonstrookjes;
  * Een kopie van het paspoort of identiteitskaart.

  Ik zou aanvragers dan ook adviseren mijn Schengendossier aan te houden. In ieder geval totdat BuZa en IND weer op 1 lijn zitten. Blijkt maar weer dat het de overheid nog steeds niet lukt alle informatie netjes op 1 plek te verzamelen. Dit dossier blijft dus nog wel even nodig!

  Bronnen:
  https://www.netherlandsandyou.nl/documents/publications/2017/01/01/checklist-schengenvisum—visit-family-friends-en
  https://ind.nl/kort-verblijf/Paginas/vakantie-en-familiebezoek.aspx
  https://www.nederlandenu.nl/reizen-en-wonen/nederland-bezoeken/garant-staan-voor-iemand-uit-het-buitenland
  https://ind.nl/Formulieren/1310.pdf


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website