Beste lezers,

Er is hier al meerdere keren de gebruikelijke route (NL/BE rijbewijs > internationaal rijbewijs > Thais rijbewijs) besproken. Onze vraag is de omgekeerde route: mijn Thaise vrouw, dubbele nationaliteit, heeft geen enkel rijbewijs en wil tijdens ons a.s. verblijf van drie maanden in Thailand aldaar haar rijbewijs halen, Thais rijbewijs dus.

Ze heeft enthousiast verteld hoe makkelijker dat daar gaat in vergelijking met Nederland; sindsdien verbaast me het grote aantal verkeersongevallen in Thailand niet meer… Vervolgens wil ze vóór (of na ?) onze terugkeer, op basis van dat verse Thaise rijbewijs een internationaal rijbewijs of liefst een Nederlands rijbewijs aanvragen.

Onze vragen: is dit mogelijk en, zo ja, wat is de aanbevolen route en actie om dit te realiseren? Los van deze vraag staat haar (en andermans !) veiligheid in het verkeer. Dat is de volgende mogelijke hindernis, maar die staat los van deze praktische vraag.

Groet,

Hans

11 reacties op “Is met enkel een Thais rijbewijs een internationaal rijbewijs te verkrijgen?”

 1. Jos M zegt op

  Hans,
  mede omdat het te makkelijk is om in Thailand aan een rijbewijs te komen kan dat rijbewijs niet omgewisseld worden voor een NL rijbewijs.
  Als je vrouw in NL staat ingeschreven mag zij ook niet met een internationaal rijbewijs op basis van het Thaise rijbewijs hier rondrijden.
  Mijn vrouw heeft hetzelfde idee gehad, daarom weet ik dit.

 2. Mark zegt op

  Mijn Thaise vrouw heeft ook de dubbel nationaliteit. Begin de jaren 90 vroeg ze bij de dienst rijbewijzen in het gemeentehuis van onze Belgische woonplaats haar Thais rijbewijs om te ruilen voor een Belgisch. Dat kon toen niet omdat ze in die Belgische gemeente toen gedomicilieerd was en bijgevolg voor een Belgisch rijbewijs moest gaan zoals alle andere gemeentenaren. Toen was het nog theoretisch meerkeuze examen, vervolgens een paar maanden de weg op met een begeleider naar keuze en tot slot praktijkexamen op de weg.

  Ze was bijzonder gemotiveerd en slaagde in beide examens. Iets waarop ze nog steeds trots is.

  Twee jaar geleden behaalde ze in Thailand haar rijbewijs. Ze legde eerst haar Belgisch en internationaal rijbewijs voor ter omwisseling naar een Thais. Dat werd geweigerd omdat ze in Thailand gedomicilieerd stond en dus zoals als Thais in Thailand examen moest afleggen. Dus legde ze het meerkeuze examen af en een week later de praktisch proeven (manoeuvres) op het oefenterrein van het examencentrum.

  Over het feit dat haar kleinzoon in Thailand een Thais motorrijbewijs gekocht heeft voor 1500 baht van een politieman is ze erg verbolgen. Een politieman verkoopt rijbewijzen op de universiteit en verzekert de kopers dat ze nooit problemen zullen krijgen met dat rijbewijs. Hij waarschuwt tevens dat ze het rijbewijs nooit mogen tonen in een transport office (khonsong). Deze praktijk verdient minstens de kwalificatie actieve corruptie en is onrechtstreeks moorddadig. Menig student rijdt zich met zo een “gekocht motorrijbewijs” de dood in. Mijn vrouw hoopt dat het haar kleinzoon nooit te beurt zal vallen.

  Opmerkelijk is dat hierover nooit publiek gepraat wordt. Het leidde al een paar maal tot emotioneel oplopende discussie met de jongen, maar altijd binnenshuis, besloten. Alsof er een omerta over deze politiehandel heerst in de provinciehoofdstad.

  Als Westerling zou je denken dat je dit kan (moet?) stoppen door het officieel aan te klagen en het publiek aan de kaak te stellen, maar in Thailand ligt dat blijkbaar anders. Althans dat verzekert de Thaise familie ons met klem. Zij weten zoiets ongetwijfeld veel beter. TIT waar de drie aapjes nog heersen 🙂

  @ Hans : Ik ken (gelukkig) geen Belgisch of Nederlands politieman die rijbewijzen verkoopt. Je hoeft er dus ook niet naar te vragen, al dan niet uit liefde voor je vrouw 🙂

  • Hans de K zegt op

   Beste Mark,

   Bedankt voor uw verhaal en de apart ervaring van de kleinzoon. Ik sta nergens meer versteld van, maar de verhalen uit het echte leven bewijzen toch steeds maar dat Thailand toch een bijzonder land blijft.
   We zijn er uit: in Thailand oefenen, misschien rijbewijs halen en terug in Nederland ook daar lessen nemen en afrijden. Fijn dat het uw vrouw gelukt is in beide landen (kennelijk betekent twee paspoorten ook twee rijbewijzen), ze mag er zeker trots op zijn; we gaan het ook zo doen misschien dus juist andersom.

   Vriendelijke groet,
   Hans

 3. Arjen zegt op

  Een nieuw rijbewijs in Thailand is een “tijdelijk” rijbewijs. Pas na twee jaar kan het omgezet worden in een permanent rijbewijs.

  Op een tijdelijk Thais rijbewijs is het onmogelijk om een internationaal rijbewijs te verkrijgen.

  Arjen.

 4. Walter zegt op

  Nee hoor, je Thais rijbewijs is in NL niks waard… Rij geen motor… In Thailand kreeg ik voor 500 Baht een Thais motor rijbewijs…. Daar een I ternationale aanvragen en in NL een motor huren gaat dus ook niet door.

  • Rob V. zegt op

   Een Thai bewijs is niet niks maar wel weinig waard, alleen voor kort tijd te gebruiken in Nederland: max een half jaartje, als zijnde een toerist of verse immigrant in Nederland. Omruilen naar een NL rijbewijs kan niet, dus ja in dat opzicht is het niets waard.

   Zie de lezersvragen die 1 a 2 keer per jaar langs komen zetten over gebruik van het Thaise rijbewijs in Nederland.

   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/mag-internationaal-thais-rijbewijs-ook-nederland-gebruiken/
   https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/thais-rijbewijs-nederland-worden-gebruikt/
   – …

   En dan knip en plak ik meteen maar een eerdere reactie hierover:

   De rijksoverheid site schrijft:
   —-
   Mag ik met mijn buitenlandse rijbewijs in Nederland rijden?

   Of u in Nederland mag rijden met uw buitenlandse rijbewijs hangt af van uw verblijfsduur. En het land waar u het rijbewijs heeft gehaald.

   Tijdelijk verblijf in Nederland met buitenlands rijbewijs

   Bent u tijdelijk in Nederland en neemt u deel aan het verkeer? Bijvoorbeeld voor uw werk of tijdens uw vakantie? Dan moet u een geldig buitenlands rijbewijs hebben.

   Wonen in Nederland met buitenlands rijbewijs

   Als u langer dan 6 maanden in Nederland woont, moet u uw buitenlandse rijbewijs omzetten naar een Nederlands rijbewijs. Wanneer u dit moet doen hangt af van het land waar u het rijbewijs heeft gehaald.

   Rijbewijs gehaald in een land buiten de Europese Unie of Europese Vrijhandels Associatie (EVA)

   U mag tot 185 dagen na inschrijving in Nederland blijven rijden met uw buitenlandse rijbewijs. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben.
   —-

   En de RDW schrijft:

   ——
   Rijden met een buitenlands rijbewijs

   Als u in Nederland gaat wonen en u heeft een buitenlands rijbewijs, dan kunt u nog een bepaalde periode gebruik maken van dit rijbewijs. Hoe lang is afhankelijk van het land waar u uw rijbewijs hebt gehaald. Ná het aflopen van deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. Ofwel door het buitenlandse rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs of door opnieuw rijexamen te doen.

   Rijbewijs afgegeven buiten de EU/EVA

   Als u een geldig rijbewijs heeft dat is afgegeven in een ander land dan een EU/EVA lidstaat, dan kunt u dat nog tot 185 dagen na inschrijving in Nederland (in de BRP) gebruiken. Daarna mag u alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden. In sommige gevallen kunt u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, in alle andere gevallen moet u opnieuw theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR.

   Toerist in Nederland

   Gaat u niet in Nederland wonen, maar bent u hier als toerist? Dan mag u met uw buitenlands rijbewijs in Nederland rijden. Heeft u een rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU/EVA lidstaat? Dan moeten de categorieën op uw rijbewijs wel overeenkomen met het verdrag van Wenen (gaat om categorieën A, B, C, D, E). Voldoet uw rijbewijs hier niet aan, dan is het verstandig om een internationaal rijbewijs naast uw buitenlands rijbewijs te hebben.
   ——

   Bronnen:
   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/mag-ik-met-mijn-buitenlandse-rijbewijs-in-nederland-aan-het-verkeer-deelnemen
   https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/brommer/het-rijbewijs/rijden-met-een-buitenlands-rijbewijs

   • Hans de K zegt op

    Beste Rob,
    Bedankt ! en mijn vermoeden dat het vast al eens besproken en dus in de categorie “steeds-maar-terugkerende-vragen” valt, klopt dus. Sorry daarvoor maar het thema was niet terug te vinden in de “‘Onderwerpen”-lijst.. of dossiers.

    • l.lagemaat zegt op

     Onder expats en pensionades zoeken, vervolgens rijbewijzen aanklikken.

     Succes!

 5. Walter zegt op

  En ja na 1 of twee jaar kreeg ik rijbewijs voor vijf jaar… Helaas heb het laten verlopen, terug naar Nederland

 6. Hans de K zegt op

  Bedankt iedereen. Mede dankzij verwijzingen naar eerdere discussies hebben we inmiddels een duidelijk beeld. Gewoon hier (NL) leren rijden en rijbewijs halen lijkt me ook beter voor iedereen.

  Heb ook verhalen gelezen (zal ook wel hier zijn geweest…) dat als zo’n idioot met een gekocht rijbewijs tegen je aanrijdt je als wit-neus ook nog eens de sjaak bent voor wat betreft de kosten van de schade (mogelijk met hulp van precies zo’n type agent) dat is de reden dat ik van mijn vrouw in Thailand niet mag rijden.

 7. l.lagemaat zegt op

  Een Thais rijbewijs kan in Thailand gehaald worden.

  In Nederland is dat ten hoogste 3 maanden geldig.

  Daarna zal zij een Nederlands rijbewijs moeten gaan halen.

  Voor verdere informatie: http://www.rdw.nl ( informatie over afgifte rijbewijzen)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website