Beste lezers,

Er is hier een discussie aan de gang over het Thaise rijbewijs. Er zijn hier Thaise mensen die zeggen dat hun Thaise rijbewijs in Nederland omgezet kan worden naar een internationaal rijbewijs en dus hier in Nederland een auto mogen besturen.

Mijn Thaise vrouw heeft ook Thai rijbewijs, dus ben ik heel nieuwsgierig of dat wel of niet kan. Volgens mij kan dat niet maar zijn er mensen die hier meer ervaring mee hebben?

Groet,

Pieter


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Kan een Thais rijbewijs in Nederland worden gebruikt?”

 1. Cornelis zegt op

  Evev googelen en dan vind je alle informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/mag-ik-met-mijn-buitenlandse-rijbewijs-in-nederland-aan-het-verkeer-deelnemen

  • Cornelis zegt op

   Ter aanvulling: op de bovengenoemde webpagina vind je een verwijzing naar de RDW. Die link blijkt niet juist te zijn, maar zo kom je er ook: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/rijden-met-een-buitenlands-rijbewijs

 2. Rob V. zegt op

  Tijdens een vakantie kan een Thai het rijbewijs in Nederland gebruiken, dn ook de eerste 6 maanden na immigratie. Maar daarna niet meer, dan moet een Nederlands rijbewijs gehaald worden. Het Thaise rijbewijs omwisselen voor een Nederlandse kan niet.

  De rijksoverheid site schrijft:
  —-
  Mag ik met mijn buitenlandse rijbewijs in Nederland rijden?

  Of u in Nederland mag rijden met uw buitenlandse rijbewijs hangt af van uw verblijfsduur. En het land waar u het rijbewijs heeft gehaald. 

  Tijdelijk verblijf in Nederland met buitenlands rijbewijs

  Bent u tijdelijk in Nederland en neemt u deel aan het verkeer? Bijvoorbeeld voor uw werk of tijdens uw vakantie? Dan moet u een geldig buitenlands rijbewijs hebben.

  Wonen in Nederland met buitenlands rijbewijs

  Als u langer dan 6 maanden in Nederland woont, moet u uw buitenlandse rijbewijs omzetten naar een Nederlands rijbewijs. Wanneer u dit moet doen hangt af van het land waar u het rijbewijs heeft gehaald.

  Rijbewijs gehaald in een land buiten de Europese Unie of Europese Vrijhandels Associatie (EVA)

  U mag tot 185 dagen na inschrijving in Nederland blijven rijden met uw buitenlandse rijbewijs. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben.
  —-

  En de RDW schrijft:

  ——
  Rijden met een buitenlands rijbewijs

  Als u in Nederland gaat wonen en u heeft een buitenlands rijbewijs, dan kunt u nog een bepaalde periode gebruik maken van dit rijbewijs. Hoe lang is afhankelijk van het land waar u uw rijbewijs hebt gehaald. Ná het aflopen van deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. Ofwel door het buitenlandse rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs of door opnieuw rijexamen te doen.

  Rijbewijs afgegeven buiten de EU/EVA

  Als u een geldig rijbewijs heeft dat is afgegeven in een ander land dan een EU/EVA lidstaat, dan kunt u dat nog tot 185 dagen na inschrijving in Nederland (in de BRP) gebruiken. Daarna mag u alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden. In sommige gevallen kunt u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, in alle andere gevallen moet u opnieuw theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR.

  Toerist in Nederland

  Gaat u niet in Nederland wonen, maar bent u hier als toerist? Dan mag u met uw buitenlands rijbewijs in Nederland rijden. Heeft u een rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU/EVA lidstaat? Dan moeten de categorieën op uw rijbewijs wel overeenkomen met het verdrag van Wenen (gaat om categorieën A, B, C, D, E). Voldoet uw rijbewijs hier niet aan, dan is het verstandig om een internationaal rijbewijs naast uw buitenlands rijbewijs te hebben.
  ——

  Bronnen:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/mag-ik-met-mijn-buitenlandse-rijbewijs-in-nederland-aan-het-verkeer-deelnemen
  https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/brommer/het-rijbewijs/rijden-met-een-buitenlands-rijbewijs

 3. Piet zegt op

  Ik mag met mijn Thaise rijbewijs in Nederland rijden..nagevraagd bij hoofdbureau van politie te Rotterdam…alleen niet langer dan 3 maanden aan een stuk…dus iemand met Thaise nationaliteit mag dat ook….heb voor alle zekerheid naam van de politieagent genoteerd plus telefoonnummer ben niet zeker als ik aangehouden wordt bijv in de Achterhoek dat iedere agent daarvan op de hoogte is hhh

  • Rob zegt op

   Beste Piet,

   Alleen als toerist met het nationale Thaise rijbewijs + het Internationale (vertaalde rijbewijs) mag je hier autorijden. Omwisselen kan niet en de rest van de onzin die je op het HB te Rotterdam hebt gehoord moet je maar snel vergeten.

   Rob ( verkeerspolitie ).

   • Kevin zegt op

    Het Thaise rijbewijs is al 2 talig en men mag als NLder 3 mnd ermee rijden en een internationaal rijbewijs is daarbij niet nodig en een Thai mag 6 mnd ermee rijden zie de website van de rwd of hierboven meneer Rob v/d verkeerspolitie ff een opfris cursus kan u goed doen.

 4. Hans zegt op

  Om in het bezit te komen van een Nederlands rijbewijs zal ze in Nederland bij het CBR een rijexamen af moeten leggen.

 5. Erik bkk zegt op

  Als tourist mag je in de regel het rijbewijs van je home country bij autohuur gebruiken. Op die manier zou je als tourist in nederland je Thaise rijbewijs moeten kunnen gebruiken.

 6. Henk Hauer zegt op

  Heb verschillende keren een auto gehuurd op Schiphol met mijnThaise rijbewijs.

 7. Hurm zegt op

  Nee kan niet. Kijk op http://www.amsterdam.nl buitenlands rijbewijs omwisselen. Geen verrassing nu de eisen in Thailand, als die er zijn, niet in de verste verte aan die van NL kunnen tippen. Hoeveel rijscholen telt Thailand?

 8. Hans zegt op

  Het antwoord is kort maar krachtig het is nee ik heb het al een aantal jaren geleden geprobeerd

 9. Paul Enkelaar zegt op

  Dag Peter,

  Het hangt er van af wat je in Nederland gaat doen.

  1. Als iemand met een Thais rijbewijs zich in Nederland vestigt mag hij/zij vanaf het moment van vestiging 185 dagen met het Thaise rijbewijs in Nederland rijden. Neem vanuit Thailand dan wel een internationaal rijbewijs mee – naast het Thaise rijbewijs – omdat politiemensen hier geen Thais kunnen lezen.
  Na de periode van 185 dagen zal men hier in Nederland gewoon een Nederlands rijbewijs moeten hebben om verder te mogen rijden.
  Dat betekent dat men rijexamen moet afleggen bij het CBR, net als Nederlanders moeten doen.
  Een Thais rijbewijs kan niet worden omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs en een internationaal rijbewijs evenmin. Dat is slechts een ‘vertaling’ van het origineel.
  Dit geldt overigens voor alle rijbewijzen afgegeven buiten de EU en nog enkele landen, dus ook voor mensen uit bijvoorbeeld de USA of Canada.
  Zie artikel 108, eerste lid onderdeel g van de Wegenverkeerswet 1994.

  2. Als men als Thai op bezoek gaat in Nederland en hier als toerist rondreist, mag gewoon met het Thaise rijbewijs worden gereden mits er ook een internationaal rijbewijs (de vertaling …) wordt getoond.
  Zie hiervoor artikel 108, eerste lid, onderdeel f van de Wegenverkeerswet 1994.

  Zoals gezegd omruilen van een degelijk (Thais) rijbewijs kan nooit, maar je mag er wel enige tijd mee rijden in Nederland.

  Kijk eventueel even op http://www.wetten.nl.
  Vul daar bij de zoekterm in: “wvw1994” en bij te lezen het artikel: “108”.
  Daar kun je terugvinden hoe het zit met een buitenlands rijbewijs.
  Dit artikel 108 geeft alle uitzonderingen die gelden op de verplichting een Nederlands rijbewijs te hebben, dat in artikel 107 – pal daarboven – wordt verplicht.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

  Groet van Paul

 10. Wiel zegt op

  Ja en nee Ten eerste ja je kunt het Thaise rijbewijs 3 maanden gebruiken in Nederland zonder problemen is dat daar ook geldig. Maar niet langer dan 3 maanden.
  Nee dat wil zeggen je kunt het niet omzetten naar een Nederlands rijbewijs.

  Veel succes er mee.

 11. Rob Tha Mai zegt op

  Een Thais rijbewijs kan alleen alks je een 30% verklaring krijgt van de belastingdienst. niemand weer wat het is, uiteindelijk via de ombudsman de verklaring ontvangen.

  indien de eigenaar van het Thaise rijbewijs op uitnodiging in Nederland komt wrerken kan van de belastingdienst deze verklaring krijgen.

  Dus iemand die noodzakelijk is in Nederland kan zijn Thaise rijbewijs omruilen, deze persoon zal waarschijnlijk in Thailand nooit hebben gereden, maar een chauffeur heeft gehad mag rijden, iemand die 20 jaar rijervaring heeft kan het niet omruilen.

  • Kevin zegt op

   Snap het niet wat heeft de belastingdienst met een in dit geval Thais rijbewijs te maken ?

 12. tooske zegt op

  Aks je vrouw in Thailand een internationaal rijbewijs heeft aangevraagd en dit met haar Thais rijbewijs bij zich draagt mag ze als toerist inderdaad gewoon auto rijden in nederland.
  Heeft ze een verblijfdvergunning en woont ze in Nederland dan mag dit maar voor een beperkte periode ik dacht maximaal 6 maanden.

 13. Jacques zegt op

  Naast de algemene informatie die op de sites van het RDW en de ANWB te lezen zijn is er ook nog iets anders dat mogelijk van invloed is in relaas tot het rijden in Nederland.

  Er zou een onderscheid kunnen en soms ook moeten worden gemaakt tussen Thaise mensen met een Thais rijbewijs en Nederlandse mensen met een Thais rijbewijs. De regels kunnen voor deze twee groepen anders zijn. Denk hierbij ook aan de mensen met een dubbele nationaliteit.

  Er zijn Nederlanders die een rijbevoegdheid ontzegging hebben gekregen, waarvan het rijbewijs is ingevorderd, zonder dat dit ingenomen/inbeslaggenomen kon worden. Er zijn mensen die van alles kwijt zijn op het moment dat dit speelt zo ook hun Nederlandse rijbewijs. Dit is bij een bepaalde groep mensen niet zo maar ze willen dan niet meewerken. Wanneer deze groep op vakantie gaat naar het buitenland (bijvoorbeeld Thailand) en zij voor dat de maatregel (en signalering) voor inname van dit Nederlandse rijbewijs was genomen, al voorzien waren van een internationaal rijbewijs afgegeven door de ANWB) kunnen ze in Thailand een Thais rijbewijs gaan halen. Zij beschikken immers nog over hun Nederlandse rijbewijs en internationaal rijbewijs.
  Bij terugkomst in Nederland is deze groep Nederlanders wel geregistreerd en gesignaleerd. Als zij hun Thaise rijbewijs gaan gebruiken om te rijden en tonen in Nederland bij een controle of staande houding dan wordt de persoon in kwestie nagetrokken en komt zijn of haar signalering te voorschijn en zal dit consequenties hebben, daar kunt u zich wel wat bij voorstellen.

  Ook is er een verschil voor Nederlanders die al langere tijd ingeschreven staan in Nederland en dus voorzien moeten zijn van een Nederlands rijbewijs. Voor uitgeschrevenen geldt er wel weer een periode dat men bij terugkomst in Nederland, op toeristische basis of bij her inschrijving bij een gemeente, mag rijden met een buitenlands rijbewijs. Deze regels vindt u terug in de informatie van de RDW en de ANWB. Zie hierbij het verschil tussen rijbewijzen die behaald zijn in o.a.,een van de EU landen en overige landen zoals Thailand en de duur dat men er mee mag rijden.

  Als laatste merk ik nog op dat een rijbevoegdheid ontzegging ook kan gelden voor een Thai die mogelijk al eerder op vakantie of voor langere termijn in Nederland heeft verbleven en waarvan een rijbevoegdheid ontzegging van kracht is geworden. Voor deze persoon geldt natuurlijk hetzelfde en deze mag dan niet rijden in Nederland voor de duur van die ontzegging.

  Advies: voor rijden in Nederland is het van belang dat men een goede verzekering heeft afgesloten en het kan nooit kwaad om de bepalingen door te lezen, zodat men niet voor nare situaties komt en een mogelijke dekking achterwege blijft.

 14. bijnens guy zegt op

  Beste,
  In België mag je je thai rijbewijs inleveren voor een Belgisch rijbewijs, mijn echtgenote van thaise oorsprong heeft dit 2 jaar geleden gedaan. Geen probleem

  • Dries zegt op

   Hallo,
   mijn Thaise vrouw heeft in 2014 ook haar Thais rijbewijs hier in het gemeentehuis in België omgewisseld voor een Belgisch rijbewijs. Het Thaise rijbewijs blijft in het gemeentehuis en kan ze terug omwisselen wanneer ze bijvoorbeeld op vakantie gaat naar Thailand.
   Maar geen idee hoe het in Nederland zit. Aangezien een Belgisch rijbewijs geldig is in bijna heel Europa, zou het toch logisch zijn als men het Thais rijbewijs in Nederland ook zou kunnen inwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

 15. john zoet zegt op

  als je van je vrouw houd laat haar een Nederlands rijbewijs halen.
  ik heb mijn vrouw een rijbewijs laten halen in Nederland omdat het Thaise rijbewijs wat ze in een dag had gehaald in mijn ogen onveilig is en niets voorstelt.

 16. stevenl zegt op

  Kijk op de site van Rijksoverheid en RDW.

  Veel onjuiste antwoorden hier over IDP en zelfs de politie heeft het verkeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website