Een paar maanden geleden is bij mij diabetes mellitus of suikerziekte geconstateerd. Op zich geen opzienbarend nieuws, want ik ben niet de enige: alleen in Nederland al hebben meer dan 1 miljoen mensen dat probleem. Ik woon in Thailand en ben in gezelschap van nog eens 4 miljoen lotgenoten.

Om met diabetes type 2 te leven zijn er strikte voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Natuurlijk in de eerste plaats de voorgeschreven medicijnen innemen, maar voldoende beweging is zeker zo belangrijk. Gezond(er) eten is essentieel: geen suiker en zo min mogelijk koolhydraten.

Vooral dat laatste was ook voor mij een grote verandering in levensstijl. Geen suiker was geen echt probleem, want ik ben geen echte zoetekauw. Maar het is wel goed uitkijken in Thailand, want heel veel producten bevatten juist wel een hoeveelheid suiker, zoals alcohol, frisdrank, vruchtensappen, afblijven dus! Koolhydraten vormen misschien wel de grootste dreiging voor suikerzieken type 2. Dat betekent geen aardappelen (vooral geen friet), geen rijst, geen pasta. Los dat als Belg of Nederlander maar even op in je dagelijks eetpatroon in Thailand!

Ik ging op zoek naar oplossingen op internet en vond al gauw de website www.ziektevrijleven.nl. Op deze website wordt veel verteld over hoe je je levensstijl kunt aanpassen. Waardevolle recepten van gerechten, waarbij aangetekend moet worden dat zeker niet alle ingrediënten verkrijgbaar zijn in Thailand. Er zijn alternatieven voor bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta, die ondersteund worden voor video’s. Talrijk zijn ook de andere video’s van Ziektevrijleven over bijvoorbeeld welke broodsoort, welk fruit en welke zuivelproducten je het best kunt eten. Bijzonder aanbevolen!

Met de kennis van deze website geef ik een overzicht wat ik zoal dagelijks eet en drink:

 • ’s morgens een flinke portie Instant Oats (havermout) met karnemelk (van Foodland)
 • ’s middags enkele volkoren boterhammen met kaas en soms een gebakken ei
 • ’s avonds een warme maaltijd met soms een stukje vis, varkensvlees of kip met daarbij een portie sla of gestoomde groente. Het kan ook een omelet zijn met kaas en groente of pasta van gemaakt van linzen.

Nu ben ik benieuwd naar wat andere bloglezers zoal eten in mijn situatie. Ik zie in de reacties graag tips en aanbevelingen voor andere producten, die in Thailand verkrijgbaar zijn. Aan recepten heb ik niet veel, want ik ben geen held in de keuken. Laat maar komen!

18 reacties op “Wat eten Belgische en Nederlandse suikerzieken zoal in Thailand?”

 1. Eric Donkaew zegt op

  Ik heb het al mijn halve leven en eet en drink eigenlijk alles. Ik heb type-1 en moet 3-4 keer per dag spuiten. Type-1 geldt als de zware versie, maar het voordeel is, dat je het niet kunt verwaarlozen. Bij type-2 dreigt verwaarlozing, waardoor de effecten vaak ernstiger zijn, niet de ziekte op zich.
  Koolhydraten heb je gewoon nodig, zonder koolhydraten ga je uiteindelijk dood. Ik zie in jouw dieet enkele volkorenboterhammen en dat is natuurlijk prima.
  ‘Oudere’ artsen zeggen inderdaad: geen suiker, maar dat is achterhaald.
  Ik zeg dit overigens niet als medicus.

  • piet zegt op

   klinkklare nonsens Erik, ik had zelf diabetus2 en was 145 kilo en 2 jaar niet verder dan 25 meter kunnen lopen .Tot ik op de website youtube van dr.Ken Berry kwam en overstapte op het Carnivoordieet waarna een wereld voor mij openging na 2 maanden kon ik weer lopen en na 1 jaar weeg ik momenteel 95 kilo mijn bril was 3.5 en is momenteel 1.75 dus duidelijk meer zicht hoge bloeddruk van 189/129 nu 125/85 en na laatste bloedonderzoek kwam eruit dat mijn Diabetus is verdwenen.
   Ik loop elke dag smorgens en savonds 1 uur als beweging en doe matig gewichtstraining en roeien op een roeimachine.
   youtube Dr.Ken.Berry en alles word je duidelijk Gringo en over 1 jaar ben je weer het heertje.
   succes

   • Eric Donkaew zegt op

    Ieder mens is medisch gezien verschillend. Jouw ‘cv’ verschilt nogal van het mijne. Goed dat het nu veel beter met je gaat, maar om me nu van ‘klinkklare nonsens’ te betichten…

    • Johannes zegt op

     Gelijk heb je Eric, Zelfs zonder de details van jouw ziekte-‘cv’ te kennen zit het grote verschil in de diagnose type 1- of type 2-Diabetes. Type-1 is totaal verschillend van de type-2 patienten die hier aan het woord zijn. Vakmensen hebben het dan vaak over “metabool syndroom” of “hyperinsulinemie”. Deze vorm van type-2-DM reageert vaak snel en spectaculair op verandering van voedingsgewoontes en leefstijl, met name als er sprake is van extreem overgewicht. Type-2 diabetes met metabool syndroom is een volksziekte geworden en je vraagt je af waarom als het toch zo gemakkelijk te genezen is, zoals duidelijk wordt in de berichten die je hier leest. De oplossingen zijn duidelijk en simpel maar het grote probleem is de patienten ertoe te brengen dat ze het ook doen en volhouden. Verslavingsgedrag zoals Philippe (zie beneden) aanduidt speelt een grote rol en als het lukt dit te doorbreken is er veel gewonnen. Duidelijk is dat diabetes type-2 een complex probleem is, zich niet laat reduceren tot maar een oorzaak (zoals gebrek aan vezels in de voeding of teveel koolhydraten) en simpele oplossingen voor iedereen (zoals het carnivore dieet).

 2. Gerardus zegt op

  Ik ben sedert 10 jaar diabeet, neem metformine en diamecron. Ik controleer 3 tot 4 x per dag mijn glucosegehalte. Daar pas ik mijn levensstijl aan. Sta op om 6 uur en drink eerst koffie latte. Meestal is mijn suiker rond de 110. Smorgens brood met jam of pindakaas, stuk fruit zoals mango. Soms gebakken ei. Om 10 uur nogmaals late met koekie. Smiddags warm eten . Naargelang mijn maaltijd neem ik 1 of 2 metformine na het eten. Uitkijken met spaggethy of rijst. Snamiddags thee met koekie. Savonds 2 sneden brood met beleg. Ik moet er wel bij zeggen, smorgens doe ik de pool schoonmaken en door het koelere water gaat je suikerwaarde hard naar beneden. Meestal kan ik dan smorgens zonder metformine. Ook snamiddags ff zwemmen, dus tegen het avondeten moet ik al uitkijken dat het niet te laag word. Jezelf controleren is heel belangrijk. In het begin ook noteren. Krijg je vanzelf routine. Ook met autorijden uitkijken dat het niet te laag word. Regelmatig leven is heel belangrijk. Daardoor kan ik eigenlijk bijna alles met mate eten

 3. Joseph Jongen zegt op

  Beste Grringo, Ook ik heb problemen niet voor wat betreft diabetes maar meer met mijn gewicht. Ook koolhydraten zijn voor mijn dieet funest en daar weet ik goed in te minderen. Mijn probleem is een lekker glas wijn en ik weet het maar al te goed dat het eveneens funest is voor een afvaldieet. Bedankt voor jouw advies en verwijzing naar de website van http://www.ziektevrijleven.nl

 4. Koen zegt op

  Ik ben eveneens diabeet type 2. In Belgie let ik goed op mijn voeding en strikte inname van medicatie (insuline). Als ik in Thailand ben, dan moet ik noodgedwongen drastisch minderen in insuline want mijn bloedsuikerspiegel daalt erg laag. Nochtans eet ik zo goed als alles, je kunt dus perfect wat rijst, noedels enz eten, in combinatie met kip, vis, seafood … ik probeer zo weinig mogelijk gefrituurde dingen te eten, want dat doen Thai wel gretig, maar kies eerder voor gegrilde zaken. Uiteraard net zoals hier geen suikerhoudende dranken of mierzoete desserts; Zelfs als je wat besteld op restaurant vraag je gewoon om geen suiker toe te voegen in hun wok. Beetje verdiepen in welke sauzen meeste suiker zit, Pad Thai bijv. daar zit flink wat in en deze vermijden. Heel veel water drinken, nu en dan een Chang is geen enkel probleem. Volgens de endocrinoloog hier is warm klimaat bevorderlijk voor je bloedsuikerspiegel. Conclusie : voor mij is Thai food en het klimaat een zegen.

 5. Hans zegt op

  Ik heb nu ongeveer een jaar of 6 suiker type 2 en gebruik metfhormine 2 keer per dag en eet gewoon alles alleen ik voeg nergens extra suiker toe en mijn suiker blijft stabiel

 6. Ruud zegt op

  Het beste wat je kan doen is steeds zelf koken of het eten klaar maken, als je ziet hoeveel suiker er gebruikt wordt in Thaise gerechten kan dit nooit goed komen om daar van te eten als diabetes patiënt. Of van de gefrituurde gerechten nog maar te zwijgen….

 7. Malee zegt op

  Ik kook bijna altijd zelf en laat dan in mijn recepten alle suikers weg, ben geen zoeten kou…wat ik gebruik aan suiker is vervangende suiker en dan neem ik Monkfruit dat is een gezonde vervanging.
  Ook koop ik heel veel op Lazada onder Keto producten daar is zo vreselijk veel van te koop.

 8. Philippe zegt op

  Beste,
  Ik heb sinds mijn 35ste diabetes type 2, ik had 14,5 Hb1ac.
  Op aanraden van talloze dokters heb ik ook zoals u “gezonder” willen eten, mijn vaststelling en die van de dokters was dat hun dieet mij van kwaad naar erger bracht, de voeding die u opnoemd waren uitermate slecht voor mij, havermout, oats, volkorenbrood enz..
  Ik kan dan ook alleen maar voor mezelf spreken dat die voeding en het diabetesdieet in mijn geval het averechtse effect had.
  Ik heb het roer volledig omgegooid en eet nog max 5gram koolhydraten per dag, ik eet carnivore.
  Carnivore wil zeggen in mijn geval enkel vlees, eieren.
  Na een 2 helse weken van “suikerafkikverschijnselen” sloeg dit volledig om tot een topgevoel, na 30 dagen was ik 11 kilo kwijt, na 60 dagen 15 kilo, en dat is za doorgegaan tot een 30kilo kwijt, waar ik zelf verbaasd van was, zonder enige honger.
  Ik eet gewoonlijk nog 1x per dag.
  Mijn 2500mg Metformine ben ik mee mogen stoppen, mijn bloeddrukmedicatie is in de vuilbak beland en zwem dagelijks zonder probleem 2 uur.
  Ik kan enkel voor mezelf vertellen dat die dieettips die ik in Belgie en Thailand kreeg me niets hielpen.
  Kan u dan ook maar de raad geven om het carnivoor dieet te proberen. Veel vet veel proteine ik voel me zoals superman nu na jaren ellendigheid.

  Alvast succes

  • Johannes zegt op

   Waarschuwing!
   Het carnivore dieet en elke vorm van sterke koolhydraatbeperking kan gevaarlijk zijn in de volgende gevallen:
   a. Bij behandeling met insuline of sterk bloedsuikerverlagende medicamenten zoals SGLT2-remmers. Er dreigt een ernstige hypo (hypoglykemie). Het overstappen op koolhydraatbeperking kan in dit geval alleen maar als je heel goed weet wat je doet en een nauwgezette bloedsuikercontrole. Ik adviseer dringend dit niet op je eigen houtje te doen maar onder begeleiding van een diabetoloog en/of gespecialiseerde dietist.
   b. Bij een verminderde nierfunctie, chronische nierschade of bepaalde soorten van nierstenen. Het hoge eiwitgehalte leidt tot een verhoogde uitscheiding van eindproducten van de eiwitafbraak. Dit vormt een extra belasting voor de nieren en het gevaar voor een zogenaamde ketoacidose. In deze gevallen dus goed overleggen met de behandelend arts wat de mogelijkheden zijn.

   Overigens onderstreep ik de positieve effect van dit voedingssysteem bij overgewicht en verhoogde bloedvetwaardes in samenhang met diabetes type 2. Alleen al door een flinke reducering van overgewicht, lichaamsbeweging (2 tot 3x per week, minimaal 30 min zwetende inspanning), gezonde voeding en stressmanagement zijn 90% van de diabetes type 2 patienten te genezen.
   Het carnivoor dieet kan hierbij (tijdelijk) ondersteunen.
   in hoeverre dit op den lange duur goed vol te houden en gezond is blijft in het midden omdat er onvoldoende erkend onderzoek naar is gedaan en we het met individuele ervaringsberichten moeten doen.
   De volgende min of meer filosofische kanttekening wil ik plaatsen:
   Er wordt vaak geargumenteerd dat deze voeding het meest natuurlijk is omdat de oermensen niet beschikten over koolhydraatrijke levensmiddelen en veel vlees consumeerden (Paleodieet etc).
   Zij waren gediend met een voeding waarmee ze in hun korte tijd van leven optimaal (als “superman”) konden funktioneren.
   De huidige mens wordt echter gemiddeld veel ouder, heeft andere leefgewoonten en de vraag is of een eiwitrijke voeding daarbij zo goed past. Veel bodybuilders die het tientallen jaren goed op deze voeding hebben gedaan krijgen op oudere leefftijd problemen.
   Als je na het bezoek in de sportschool de weg naar huis bent vergeten is dit een slecht voorteken.

   • Philippe zegt op

    Dag Johannes,
    Het klopt volledig wat u neerschrijft.
    Mijn enige diabetesmedicatie was Metformine.
    Nieren,lever en andere organen in nog prima conditie.
    Die carnivore was de 1ste radicale stap om een kans te krijgen op een gezond BMI met in mijn geval het terug zonder medicatie te kunnen stellen.
    Zelfs zonder mijn medicatie nu ben ik theoretisch geen diabeet meer, maar ben ook overtuigd dat je bijna altijd diabeet blijft.
    Ik ben nu eigenlijk op KETO overgeschakeld maar wel nog steeds mijn voeding 90% dierlijk is, ik hoop zo een gezonde balans te vinden.

    • Johannes zegt op

     “Zelfs zonder mijn medicatie nu ben ik theoretisch geen diabeet meer, maar ben ook overtuigd dat je bijna altijd diabeet blijft”.
     Dit is een merkwaardige constatering en de vraag dient zich aan wat is nu eigenlijk “gezondheid” en wat is “ziekte”? Je bent overgestapt op andere voedingsgewoontes en meer lichaamsbeweging waardoor je ziekelijke overgewicht verdwijnt, je bloeddruk en bloedglucose normaliseert, je conditie verbetert, en je jezelf naar eigen zeggen als “superman voelt. Volgens mij ben je dan in een gezond evenwicht. Je bedoelt waarschijnlijk dat de diabetes weer terugkomt als je weer terugvalt in je oude leef- en voedingsgewoontes…..maar waarom zou je?

 9. Leon zegt op

  De youtube video van ziektevrijleven onlangs, vertelde dat we al langere tijd steeds minder vet zijn gaan eten. Dat betekent dat er veel smaak verdwijnt. Om het eten weer wat smaak te geven voegt men suiker producten toe. Op die manier eten we minder vet, want dat is “gezond”.

  Eigenlijk zijn bovenstaande reacties wel grappig om te lezen. Er staat nu precies wat men bij ziektevrijleven verteld. Zeker de reactie van Gerardus is heel herkenbaar. Zowat alles wat hij schrijft, is nou net wat je niet moet doen.

  Ik geef de youtube link: https://www.youtube.com/watch?v=kRSO_qdmfzU
  Aboneren op deze video dat kan je zelf doenalss je wilt.

  • Gerardus zegt op

   Wat is er verkeerd aan mijn leefwijze? Ik voel mij er prettig bij. Mijn glucosewaarden varieren van 70 tot 125. Lijkt mij goede waarde. Mneem gemiddeld 1000 tot 1500 metformine. Pas nog jaarlijkse check up laten doen en de arts is super tevreden. Alle belangrijke waardes zijn binnen de normen. Dus ik zie geen problemen

 10. Jan zegt op

  Hallo,
  Voor de carnivoordieëters, kunnen jullie eens wat producten vernoemen om te eten of is het elke steak, kan kaas en eieren ook?

  • Philippe zegt op

   Dag Jan,
   Mijn eerste 90 dagen waren rundsteak, varkensgehakt, spek en eieren.
   Vb dag 1 , 1kg steak + 4 eieren
   Dag 2, 1kg spek + 8eieren
   Dag 3, 1kg varkensgehakt met 2 eieren erdoor.

   Opmerkelijk is dat ik sinds carnivore meestal maar 1x per dag meer eet.
   Sinds ik mijn streefgewicht bereikt heb en zonder medicatie nu leef ik groenten en wat fruit dagelijks bijeet, ongeveer 10% vooral groene goente, avocado en bessen.
   Ik hoop zo stelselmatig het % groenten tot een realistisch niveau te kunnen brengen.
   Rijst, brood, aardappelen heb ik afgezworen of het moest eens bij een uitzonderlijke gelegenheid zijn.
   Succes en vooral voorzichtig zijn. Best onder medische begeleiding.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website