Met een steeds maar stijgend aantal bezoekers, moet het welhaast een kwestie van tijd zijn, dat Prachuap Khiri Khan een belangrijke plaats als toeristische trekpleister inneemt op de kaart van Thailand.

De stad Prachuap Khiri Khan is één van Thailand’s vele interessante “onzichtbare” bestemmingen, maar is minder bekend dan nabijgelegen Hua Hin of Pranburi. Het is echter zeer geschikt voor een korte vakantie, want de provincie is bezaaid met stranden, grotten, bergen en bossen.

De stad Prachuap Khiri Khan

Het kleine stadje is “beloopbaar”, het heeft brede straten met niet al te veel verkeer. Met een plattegrond van TAT is het makkelijk de meeste attracties te vinden, er naar toe wandelen is een mogelijkheid en anders zijn er de “Songtaews” beschikbaar met vaste tarieven naar verschillende plekken. In het centrum van de stad vindt u een aantal kleine cafés en winkeltjes. De belangrijkste attractie in de binnenstad is de grote en uitgebreide City Pillar met een tempel en schrijn, waarin exotische Lopburi-stijl schilderingen te bewonderen zijn.

Reisverslag

De journaliste Lekha Shankar maakte een meerdaagse trip naar Prachuap Khiri Khan en schreef daarover een reisverslag voor Lookeast. Zij en haar partner verbleven in de bescheiden Bangnangrom Guesthouse, die redelijk comfortabel was en een huiselijke sfeer ademde. Bovendien was de locatie zeer geschikt voor een bezichtiging van de stad. Van haar verhaal heb ik hieronder een deel gebruikt.

Onze bezichtiging startte vanaf het TAT kantoor, omdat het zich in de buurt van de beroemde Mirror Mountain (Spiegelberg) met de Lhao Chong Krajok tempel bevindt. Dit is een tempel bekend om zijn vele apen, die je begroeten aan de voet van de Chong Krajok Mountain en u begeleiden op de lange trap met 400 treden naar boven. De Chong Krajok Mountain heet ook wel de Mirror Mountain, want er is een gat in de berg waardoor u een uniek zicht op de hemel heeft. Op de top van de berg is dan een kleine maar interessante tempel, de Wat Thammikaram met daarin een aantal belangrijke Boeddha relikwieën. Vanaf de top heeft u ook een prachtig uitzicht over de hele stad.

De Prachuap Khiri Khan Bay was ook dichtbij en makkelijk te bereiken, zodat we daar vaak ’s morgens koffie dronken of ’s avonds een glas wijn. Daar troffen we ook een aantal goede visrestaurants met gerechten tegen zeer aantrekkelijke prijzen. .

We huurden een songtaew met een vriendelijke, Engels-sprekende chauffeur, Prateep, die zich al snel ontpopte als onze vriend, filosoof en gids. Met hem maakten we een aantal uitstapjes.

Eerste dag

Onze eerste trip was een reis naar de interessante Noi Bay. We stopten bij de Grand Noi tempel met prachtige muurschilderingen. Daarna beklommen we een trap met 100 treden naar de Khan Ka Dai tempel in een grot, beroemd om zijn beeld van een liggende Boeddha. De klim was niet al te moeilijk en het prachtige uitzicht over zee was een stimulans om hoger en hoger te klimmen. De grote grotten, die we toen bezochten waren imposant met een grote Sleeping Buddha en vele andere kleinere Boeddha beelden. De stalactieten aan de bovenkant van de grot en de prachtige lichte en donkere ruimtes waren een lust voor het oog.

Tweede dag

De volgende dag ging onze reis naar de populaire Ao Manao Bay, zo genoemd omdat het de vorm van een manao (limoen) heeft. Deze baai maakt deel uit van een Thaise luchtmachtbasis op een plek, waar Thaise en Japanse legers vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft een museum om dit te herdenken, en het is bijna een township op zichzelf, met zijn “Ao Manao Square” met vele winkeltjes en cafés.

De baai heeft witte stranden en doorschijnend ondiep water en erg populair onder vakantiegangers. Dit is ook het enige strand met alle toeristische voorzieningen, zoals beach-parasols, tafels-stoelen, eten en drinken. Het kan er op bepaalde dagen nogal druk zijn.

Laatste dag

Onze laatste reis ging naar het beroemde Sam Roi Yod National Park en de Pranayakorn grotten. We huurden voor deze trip een auto, omdat het meer dan een uur rijden van de stad was. Dit marine nationaal park met een prachtig wateroppervlak en uitzicht op kalksteenbergen met weelderige begroeiing is een bezoek alleszins waard.

De reis omvat een ​​boottocht over de baai, een wandeling langs het strand, een duik in het water en een beklimming van de Pranyakorn Mountain. Die beklimming is een regelrechte beproeving, want er is geen bergpad of trap en men moet wel sterk en moedig zijn om de 40 minuten durende klimpartij te volbrengen. Het wordt tijd dat daar een betere voorziening komt, want de prachtige grotten zijn zeker een bezoek waard.

Tenslotte

Prachuap Khiri Khan is een ‘onzichtbare’ bestemming die het verdient meer bezocht te worden. Op slechts een kleine 300 kilometer van Bangkok naar het zuiden zijn er uitstekende verbindingen met de trein en bus. U moet zich wel tevreden stellen met bescheiden accommodatie, want luxe hotels ontbreken evenals een uitbundig uitgaansleven.

De provincie zou veel meer aandacht moeten krijgen van het ministerie van Toerisme. Er moeten meer en betere hotels en guesthouses komen en ook meer restaurants, bovendien moeten de stranden schoner en beter geschikt gemaakt worden voor het toerisme.

Bron: tekst gebruikt uit het artikel van Lekhar Shankar in Lookeast


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Prachuap Khiri Khan moet u óók gezien hebben”

 1. japiekhonkaen zegt op

  Eindelijk , al jaren kom daar met mn thaise eega. Vind het juist heerlijk dat het ver van massa tourisme is.
  Met mooie stranden , 1 op een Luchtmacht basis en waar je op maandagmorgen alleen zit. Best goeie hotels voor weinig kijk maar op tripadvisor.Restaurant aan het strand waar je voor een maaltje vis plus biertje 500 Baht kwijt bent. Dus asjeblieft vertel dit niet verder en blijf authentiek , laat de witte sokken in sandalen brigade aub in Pattaya blijven.

  • George zegt op

   Geheel eens met Japie Was er drie jaar geleden twee maanden lang met mijn dochter elke dag naar het strand met de fiets en eens per week of 10 dagen naar Hua Hin. We hebben ons geen dag verveeld lekker gegeten, geen disco, bargirls, souvenir winkels of massageplekken waar de masseuses buiten op je wachten. Lekker vis langs de boulevard, gezellige drukte op de markt in het weekend. Vorig jaar er weer twee weken geweest er komen nieuwe hotels en guesthouses bij maar het blijft gelukkig redelijk kleinschalig en de “vooruitgang” is geleidelijk. We gaan er graag weer eens heen volgend jaar ..niet om te vergelijken maar omdat het er goed toeven is als je van rustig Thais leven houdt.

 2. Leo Th. zegt op

  Ben er diverse malen geweest, onlangs nog op doorreis naar Phuket. Tussen de steden Hua-Hin en Prachuap zag ik een aantal resorts waar ik, bij wijze van spreken, nog niet dood gevonden zou willen worden. In the middle of nowhere, waar je alleen aangewezen bent op de hotelfaciliteiten en te midden van buitenlandse vakantiegangers. Het stadje zelf vond ik wel aardig, er valt inderdaad weinig te beleven en zeker geen uitbundig nachtleven. En juist dat bevalt mij bij tijd en wijle. Aan de voet van de ‘apenrots’ is er regelmatig een uitgebreide en drukbezochte markt. Een tip is om de apen op de rots te bezoeken in gezelschap van een jonge local. Deze meisjes en jongens verkopen je voedsel voor de apen en zijn er meester in om opdringende apen op afstand te houden, zij zijn zichtbaar blij met een tip voor hun diensten. Halverwege de trap naar boven, die overigens ook voor de al wat ouderen goed te doen is, zijn soms ondernemende jongeren te vinden, die je desgewenst van een koel drankje kunnen voorzien. Vlakbij deze rots begint de boulevard die leidt naar Ao Manou Bay. Bij het begin van de boulevard bevinden zich een aantal open lucht restaurants. Vers seafood en als je de taal niet machtig bent wijs je het gewoon aan. Spotgoedkoop en lekker, zeker als het vergezeld wordt van een koel drankje! Met de stelling dat het ministerie van Toerisme Prachuap veel meer zou ‘moeten’ promoten en dat er meer betere hotels en restaurants ‘moeten’ komen ben ik het echter niet eens. Waarom de infrastructuur en charme van dit plaatsje opofferen aan het alsmaar oprukkende toerisme. De toerist, die juist gesteld is op kleinschaligheid en graag onder locals verblijft, zal Prachuap heus wel weten te vinden. Zulke plaatsen in Thailand zouden gekoesterd moeten worden in plaats van ten prooi te laten vallen aan internationale hotelinvesteerders.

 3. Jan zegt op

  Mooi verhaal om te lezen.
  Als aanvulling zou ik willen vermelden dat de berg, die op de foto behorende bij deze reportage, op de achtergrond (aan de rechterzijde van de foto, met de hoogste top) zichtbaar is, eveneens te beklimmen is.
  De klim start vlak naast een ter plekke aanwezige tempel en begint met een beklimming van een betonnen trap. Dit gaat vervolgens over in smalle paadjes, die naarmate je dichter bij de top komt zijn voorzien van touwen welke je houvast geven met de beklimming.
  Bovenkomend is het uitzicht geweldig. Op de top is ook een hele kleine tempel aanwezig.
  De berg is vanuit het stadje makkelijk wandelend te bereiken via het militaire vliegveld. Het is toegestaan om daar te gaan.
  Tip: doe sport- of bergschoenen aan en neem voldoende water mee.

 4. Marc965 zegt op

  Wij komen er al jaren , t’is er echt heerlijk en rustig, geen overdreven toerisme prachtige stranden zeker niet vuil en al zeker niet op de army basis er wonen wel meer buitenlanders dan je zou verwachten verspreid rondom het stadje..in het weekend heb je er de avondmarkt langs het strand met heel wat heerlijk voedsel, wij hebben er al jaren land liggen en nu eigenlijk spijt dat we daar niet gebouwd hebben ipv. In toch wel overdreven duur HH.
  We hebben de indruk dat er het laatste jaar wel meer volk die kant opgaat zeker in het weekend en nu ze de baan er naartoe al zo goed als vernieuwd hebben want dat was een regelrechte ramp, gelukkig zijn we in België op dat vlak ook het een en ander gewoon.lol.
  Greets.

 5. George zegt op

  Was drie jaar geleden twee maanden in Prachuap en ben er nu weer voor twee weken De groei in accommodaties gaat gelukkig heel geleidelijk en voor echt wit strand zoals in HH moet je niet naar Al Manao. Maar dat is goed het is geweldig voor kinderen, veel schelpen en met war graven ook een eigen maaltje schelpdieren . Voor 50 baht krijg je aan de boulevard al een bord gebakken rijst met bijvoorbeeld garnalen of inktvis. Henk en Yao runnen hier een geweldig Milano Coffee en guesthouse heerlijk ontbijt geserveerd en echte koffie Kom gerust naar Prachuap maar vertel het niet verder.

 6. ergens in thailand zegt op

  zomaar even wat mooie stranden daar , AO Manao Beach, Bang Saphan Noi Beach en ja mooie stranden lekker rustig en goeie eetstalletjes ik hoef geen restaurants gewoon Thais eten en mooie goedkopen resorts met een restaurant en een trip na Talu Island (400 b p/p) is ff wat anders dan snorkelen in Samui waar ze ff 1500 b pp vragen.
  Ga maar eens na Haadleamson in Bang Saphan mooi strand, kamer aan zee (800 tot 1000 p/n) echt schitterend als je onderweg bent na Koh Samui of Trang enz enz met je auto of bus .

  mzzl Pekasu

  • Top martin zegt op

   Prima verteld. Toppie. Hopellijk leest dat niet iedereen. Anders wordt het er daar snel ,,te druk,, .

 7. Rob zegt op

  Hallo beste lezers. Ik was er in mijn Kerstvakantie afgelopen dec/jan. Topbestemming. Zullen we het niet al te hard doorfluisteren, dan blijft al het toerisme daar kleinschalig.

  Groeten,

  Rob

 8. Marcel zegt op

  Moderator: wij hebben jouw vraag geplaatst als lezersvraag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website