Hulde aan de motosai taxi’s in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
16 december 2018

asiastock / Shutterstock.com

Vandaag wil ik een aardig verhaaltje schrijven over de jongens en de meisjes, die ons regelmatig met hun motorbike taxi’s in Pattaya van A. naar B. brengen.

Hier in Pattaya zijn zij vaak in grote getale aanwezig bij de winkelcentra, maar verder vind je op bijna “elke hoek van de straat” wel een standplaats. Bij mij in de buurt zitten op korte loopafstand wel 3 nesten, waarvan ik zelf soms gebruik maak en mijn vrouw gebruikt ze om allerlei boodschapjes te laten doen, zoals eten afhalen bij een restaurant, naar postkantoor, rekening betalen van elektriciteit, enz..

Het is een prima service, die zij verlenen. Verhalen, die je soms leest van te hard rijden (kamikaze), verkeersregels negeren, te veel laten betalen ken ik wel, maar heb het zelf nooit meegemaakt. Integendeel, zou ik zeggen, met enkele recente voorbeelden van hun dienstverlening wil ik aantonen, dat het in het algemeen wel goed zit met die berijders.

Wateroverlast

Een week of wat geleden hadden we weer eens een fikse regenbui, die voor flink wat wateroverlast zorgde. De regen stopte en ik ging op weg met mijn scooter naar de poolhall. De weg, die ik normaal neem, was afgesloten door pakweg 60 cm water, dus nam ik een sluiproute, maar helaas kreeg ik daar ook te maken met nog niet weggewerkt regenwater. Te veel voor mijn scootermotor, want nadat ik een 200 meter door water geploegd was, sloeg mijn motor af. Lopen dus met de scooter aan de hand tot aan de dichstbijzijnde 7-Eleven, dat hoger gesitueerd was. Ik was niet alleen, met mij stonden er wel 20 anderen met soortgelijk pech.

De berijders van motorbike taxi’s, die daar hun standplaats hebben, hadden het druk om de pechvogels te helpen. Ook ik werd geholpen en na een minuut of twintig sloeg mijn motor weer aan. Maar ook Soi Buakhow was overstroomd en weer ging ik door 30 à 40 centimeter water. Weer sloeg de motor af en ondanks hulp van weer de jongens van motorbike taxi’s nu definitief. Scooter geparkeerd en verder lopen naar Megabreak door water tot op bijna kniehoogte.

Later op de avond terug naar huis met een motosai en de volgende morgen – mijn scooter was inmiddels bij Megabreak bezorgd – nog geen sjoege van de motor. Geen probleem, twee taxi-jongens brachten de scooter naar een motorwerkplaats en een uurtje later werd de scooter keurig afgeleverd, gezuiverd van het vuile regenwater in het binnenste van de motor. Kosten 800 baht!

Ik bedacht mij, je zult maar pech hebben ergens in een binnenstad van Nederland. Waar vind je een werkplaats, die even snel je motor repareert?

Vassamon Anansukkasem / Shutterstock.com

Sleutels

Tijdens toernooi-avonden in Megabreak wil het later op de avond nog wel eens erg gezellig worden, uiteraard met de nodige biertjes. De grens voor mij om met mijn eigen scooter naar huis te gaan is drie bier. Drink ik meer dan wordt het automatisch een motorbike taxi, die – net buiten de hal – 24 uur paraat zijn. Een aantal van die jongens kent mij inmiddels en als ze mij zien dan weten ze al, dat er werk aan de winkel is. Zonder mijn adres te hoeven vertellen leveren ze mij keurig thuis af. De volgende dag leg ik dezelfde route van een kilometer of vijf af om mijn scooter weer op te halen.

Zo ook een keer verleden week. Netjes om een uur of 4 ’s nachts thuisgebracht en de volgende morgen loop ik terug en bezoek onderweg nog een restaurant. Daar bemerk ik, dat ik mijn sleutels thuis heb laten liggen. Naar huis bellen om de sleutels naar Megabreak te brengen? Geen optie, want ik heb mijn telefoon niet bij me. Dan met een “vreemde” taxi-chauffeur naar huis rijden en dan met sleutels naar Megabreak? Daar had ik geen zin in! Nee, doorgelopen naar Megabreak, de jongens op de taxi standplaats aangesproken en één van hen reed alleen naar mijn huis – hij wist immers waar ik woonde – en bracht mij de sleutels. Wat een service, nietwaar?

Geld

Een Engelse vriend liet zich een poosje geleden ook naar huis brengen door een taxi-motor, want behoorlijk dronken. Daar aangekomen drukte hij de chauffeur geld in zijn handen en verdween in zijn huis. De volgende morgen deed hij een greep in zijn broekzak en vond een biljet van 500 Baht. Hij wist echter zeker, dat hij de dag ervoor ook nog een biljet van 1000 Baht had. Hij pijnigde zijn hersens, maar legde geen verband met de taxirit.

In de loop van de dag kwam er een taxi-chauffeur bij hem in Megabreak en overhandigde hem het biljet van 1000 Baht. Hij vertelde, dat mijn vriend daarmee betaald had, maar niet de kans kreeg  om te vertellen, dat het natuurlijk te veel was. Hij werd door mijn vriend geprezen en kreeg alsnog correct betaald met een flinke fooi.

Tenslotte

Wat mij betreft hulde aan het corps van motortaxirijders. Het zijn geen schokkende gebeurtenissen, die hierboven staan, maar ik vond het leuk om even te vertellen. Heeft u nog een leuke of misschien minder leuke ervaring met een motosai? Laat het weten via een reactie!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Hulde aan de motosai taxi’s in Pattaya”

 1. kees zegt op

  Zelf maak ik nooit gebruik van de motosai taxi`s. Ik heb zelf ook nog nooit in NL. met een brommer gereden. Ik zie ze wel staan in soi 7. Onder andere bij de Pandora bar. Er wordt netjes bijgehouden wie van de chauffeurs aan de beurt is voor het ritje. En ze hebben het behoorlijk druk. En eerlijk gezegd zijn de mannen altijd vriendelijk. Overigens heb ik ooit wel eens gehoord dat veel dames die bij de bars werken samenwonen met de betreffende motosai boys. Weet iemand of daar een kern van waarheid in zit ??.

 2. thea zegt op

  Hartelijk bedankt voor je verhaal gringo, daar wordt een mens toch vrolijk van.
  En ideaal die hand en span diensten van de motor rijders.
  Zelf durf ik nooit gebruik te maken van een motor taxi want als toerist wil je toch extra voorzichtig zijn en als ik de dames zie zitten met 2 benen aan één kant, zo leuk.
  Persoonlijk zou ik dan liever een been aan elke kant hebben maar misschien is dat not done in Thailand

  • Eric zegt op

   2 benen aan 1 kant is wel makkelijk als je als vrouw een rok of jurk aan hebt
   Als je gewoon een (korte) broek aan hebt kan je zitten zoals je wilt.

  • jan scheys zegt op

   als 71-jarige neem ik die motosike taxi ook wel eens en zelfs met mijn reiskoffer tussen de driver en mezelf in en wees gerust die mannen en vrouwen die kunnen een stukje rijden hoor! ik voel me daar heel goed op mijn gemak bij

 3. jan scheys zegt op

  het is NIET motosai maar motosike dat komt van het door Thai verbasterde woord motorcycle tot motosike haha

  • Sacri zegt op

   Fonetische is het ‘maaw-dtôoe-sai’. Maar er zijn meerdere manieren om het fonetisch op te schrijven. De reden waarom ik vind dat het beter is om het op ‘sai’ te laten eindigen, is omdat medeklinkers aan het einde van een woord in het Thais zeer zacht of niet wordt uitgesproken (over het algemeen). Een Thais persoon zal het waarschijnlijk dus nooit als ‘motosike’ uitspreken tenzij ze het zelf terug naar het Engels verbasteren. Voor de gemiddelde Westerse persoon zal het veel meer als ‘motosai’ klinken, omdate de ‘k’-klank niet wordt uitgesproken.

   Maar even on-topic; Ik ben het er helemaal mee eens. Ik heb nog nooit problemen gehad en vaak kun je ook nog met ze lachen als je een beetje (op z’n Westers) Thais probeert te spreken. Voor een prikkie de hele stad door. Dat gezegd, ik heb wel eens een chauffeur vermeden, omdat ik het niet vertrouwde of hij nuchter was.

 4. Maryse zegt op

  Ik ben ook helemaal tevreden met het gebruik van de motorbike taxi. Inderdaad vriendelijk en behulpzaam.
  Ik maak vaak korte ritjes met de jongens in de buurt voor de boodschappen of naar de grote weg voor de Bahtbus. En ik gebruik Mister Noo voor de lange afstanden want zeer betrouwbaar qua rijstijl en prijs.

  Maar nu over de service.
  Toen ik een jaar geleden te laat was met het betalen (bij 7/11) van de waterrekening moest ik naar het hoofdkantoor. Ik had geen idee waar dat was. Ik liet dat bonnetje zien aan de eerste de beste jongen bij een standplaats in Jomtien, hij wist het ook niet maar hield gewoon een andere voorbijrijdende motorbike taxi aan om het te vragen. En bracht mij 7 km verderop naar dat kantoor. Daar aangekomen bood hij aan het te regelen. Binnen vijf minuten stond hij weer buiten met bewijs van betaling en geld terug!

  Zes maanden geleden kwam ik eindelijk op het lumineuze idee de waterrekening automatisch te laten incasseren! En ging dus met Mister Noo naar het hoofdkantoor. Mister Noo spreekt genoeg Engels om te begrijpen waar het over ging. Eenmaal daar deed hij het woord, gelukkig maar, want ik kwam er snel achter dat de dames achter de balie helaas te weinig Engels spraken om mijn verhaal te volgen. Wij kregen een formulier mee dat door mijn bank ondertekend moest worden. Mister Noo wist wel zo’n filiaal in Naklua te vinden en niet te vergeten onderweg te stoppen om de nodige fotokopieën te maken bij een shop.
  Dat was trouwens een komisch moment. Wij hadden niet veel tijd want om 16.00 uur zou het hoofdkantoor van dat Waterbedrijf sluiten en het was nu ongeveer 15.30 uur. Toen hij stopte voor de Copyshop en zei ‘Copy now’, verstond ik ‘Coffee now’ en dacht Wat?? moet ie eerst koffie drinken???
  Bij de bank was het erg druk en moesten we veel te lang wachten op die handtekening. Wij keken elkaar steeds aan, hoofdschuddend en dachten allebei kennelijk hetzelfde: wij zouden nooit op tijd bij het Waterbedrijf terug zijn… eindelijk greep Mister Noo in wat ik heel bijzonder vond. Hij wist iemand aan te klampen om te eisen dat er nu een handtekening moest komen!
  Al bij al is het allemaal gelukt dankzij hem.
  Wij zijn sindsdien dikke maatjes. Of ik iets moeilijk moet regelen of plantjes moet kopen die niet te vinden zijn heeft Mister Noo altijd De oplossing.

  Inderdaad: Hulde aan de motorbike taxi’s!

 5. Peter zegt op

  Inmiddels ben ik al een aantal keren in Bangkok geweest, de motorbike taxi’s zijn echt geweldig! Wel gevaarlijk, want vallen, oei oei. korte broek aan. maar de service is iedere keer weer super!

 6. theoS zegt op

  De meeste Thais zijn zo. Ik heb verscheidene malen met mijn (zeer oude) auto langs de kant van de weg gestaan waarvan 2 x met een lekke band en altijd stopte er iemand om te helpen die net zolang bleef tot ik weer kon rijden of een monteur haalde !x zelfs een tuk-tuk en meerdere malen een motosai taxi. Nooit om geld gevraagd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website