Kopitiam Restaurant in Old Phuket Town (surasaki / Shutterstock.com)

Als je met vakantie of anderszins op het eiland Phuket verblijft, kun je er nauwelijks omheen om ook een bezoek te brengen aan het stadje met dezelfde naam, Phuket Town.

Vooral de oude binnenstad is met zijn oude gebouwen en interessante kleine winkels een aangenaam gebied en leent zicht prima voor een wandeling door de smalle straatjes. Thalang Road is wel het centrum van de oude binnenstad, maar ook de zijstraten, zoals Soi Romanee, Soi Phang Nga, maken deel uit van een prachtig omschreven wandeltocht, zie www.phuket.com/island/phuket-tour.htm

Kopitiam koffieshop

In Thalang Road bevinden zich sinds enkele jaren tal van kleine restaurants en cafés, maar we richten onze aandacht op een wel speciaal restaurantje, namelijk de Kopitiam Coffeeshop. Een koffieshop of beter gezegd een restaurant dat huist in een gebouw, dat begin 20ste eeuw werd gebouwd. Binnen proef je het verleden. Een interieur met houten balken langs het plafond, een stenen vloer, decoraties van Chinese tekens, oude foto’s en smaakvol houten meubilair. Aan airco is geen behoefte want die oude gebouwen zijn altijd koel van binnen.

Hokkien

Sinds ik recent een boek gelezen heb met als onderwerp een moordgeval in Singapore, weet ik dat Hokkien een taalvariant van het Chinees is, dat in Singapore gesproken wordt en dat komt nu goed van pas.

Kopitiam coffeeshops komen veel voor in Maleisië en Singapore – het woord komt van Kopi (Maleis voor koffie) en Tiam (een Hokkien Chinese woord voor shop). In de 19de eeuw trokken Hokkien mensen in groten getale naar Phuket en dat is de verklaring voor het feit dat er in Phuket Town veel mensen zijn van Chinese afkomst. Veel winkels hebben Chinese tekens en er zijn Chinese heiligdommen in en rond de stad Phuket.

Het restaurant

Het is niet groot met 25 zitplaatsen binnen en een terras aan de straatkant. Op dat terras zitten vaak lokale Chinezen die al etend en drinkend met elkaar kletsen, hetgeen ook meteen aangeeft dat het restaurant wel goed moet zijn.

Het bord dat de specialiteit van de dag aanprijst is alleen in het Thais, maar het menu is gelukkig ook in het Engels. Het biedt de hele dag ontbijt en een goede selectie van Thaise gerechten zoals “phad prik thai dam”, met zwarte peper gekruide kip en champignons, “pak krapow gai”, gebakken kip met basilicum), die worden vergezeld door heerlijke jasmijn rijst. Een groot deel van het menu is Thais eten maar ook voor een sandwich tonijn of ham en kaas kunt u bij Kopitiam terecht.

Een andere favoriet is de “Hokkien mee”. Een lekkere kom vol gele gebakken noodles in een pittige saus, met een keuze van kip, varkensvlees of vis. Een variant daarop is dan “trybee hoon mee”, een mix van Hokkien en Phuket witte noedels) of “hoon pad”, Phuket witte noedels.

Terwijl je wacht

Neem een kijkje aan de kleine toog, waar je een souvenir T-shirt kunt kopen en zelfgemaakte “khanom” koekjes. Ook kun je een lesje geschiedenis tot je nemen aan de hand van vele oude foto’s van het oude Phuket. Er zijn foto’s van de oude stadsmuren, de tinmijnen en ook van de veerboot, die tot 1967 de verbinding onderhield van het eiland Phuket met het vasteland.

Bron: Phuket.com en andere websites

4 reacties op “Kopitiam Restaurant in Old Phuket Town”

 1. Bert zegt op

  Volgens mijn vrouw Kim, die in Phuket Town geboren en getogen is, is dit gebouw van oorsprong een Chinese tempel.

 2. Max zegt op

  Inderdaad kun je in old Phuket Town leuk wandelen, met oude gevels, veel restaurants, cafes en winkeltjes. Maar let er vooral op waar je loopt. De stoepen zijn heel onregelmatig en soms van grote gaten voorzien! in december 2019 liep ik daar, en zakte plotseling door een gat, met een ernstig verstuikte enkel als resultaat. Eigenlijk is tegelijk rondkijken en lopen in Thailand een heel risicovolle aangelegenheid.
  Tip: sta stil bij rondkijken, en als je loopt, kijken waar je loopt!

 3. Luk zegt op

  Old Phuket Town was voor mij maar een door-reis-plek totdat ik het berichtje las over Kopitiam restaurant.
  Mijn belangstelling werd aangewakkerd en nu dat ik hier toch was, wilde ik wel eens een kijkje gaan nemen.
  Maar ik werd overdonderd door het aanbod van leuke bars, restaurantjes en zelfs winkeltjes die het hier zo in dit stadje aangenaam maken.
  Boekte een nachtje bij en heb prachtige ervaring over gehouden aan een restaurantje, net aan de buitenrand van het oude gedeelte nl. Ons Chun Café & Restaurant in de Thepkrasatree Road.
  Met dank aan thailandblog.nl en Gregory voor zijn artikel.

  • Ton Egbers zegt op

   Zou “Tiam” in de mix Maleis/Hokkien wellicht ook een associatie met het Maleis
   “Hitam” (zwart) op kunnen roepen bij uitspreken? En daarmee destijds extra sterk – qua naam bedoel ik?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website