Kopitiam Restaurant in Old Phuket Town (surasaki / Shutterstock.com0

Als je met vakantie of anderszins op het eiland Phuket verblijft, kun je er nauwelijks omheen om ook een bezoek te brengen aan het stadje met dezelfde naam, Phuket Town.

Vooral de oude binnenstad is met zijn oude gebouwen en interessante kleine winkels een aangenaam gebied en leent zicht prima voor een wandeling door de smalle straatjes. Thalang Road is wel het centrum van de oude binnenstad, maar ook de zijstraten, zoals Soi Romanee, Soi Phang Nga, maken deel uit van een prachtig omschreven wandeltocht, zie www.phuket.com/island/phuket-tour.htm

Kopitiam koffieshop

In Thalang Road bevinden zich sinds enkele jaren tal van kleine restaurants en cafés, maar we richten onze aandacht op een wel speciaal restaurantje, namelijk de Kopitiam Coffeeshop. Een koffieshop of beter gezegd een restaurant dat huist in een gebouw, dat begin 20ste eeuw werd gebouwd. Binnen proef je het verleden. Een interieur met houten balken langs het plafond, een stenen vloer, decoraties van Chinese tekens, oude foto’s en smaakvol houten meubilair. Aan airco is geen behoefte want die oude gebouwen zijn altijd koel van binnen.

Hokkien

Sinds ik recent een boek gelezen heb met als onderwerp een moordgeval in Singapore, weet ik dat Hokkien een taalvariant van het Chinees is, dat in Singapore gesproken wordt en dat komt nu goed van pas.

Kopitiam coffeeshops komen veel voor in Maleisië en Singapore – het woord komt van Kopi (Maleis voor koffie) en Tiam (een Hokkien Chinese woord voor shop). In de 19de eeuw trokken Hokkien mensen in groten getale naar Phuket en dat is de verklaring voor het feit dat er in Phuket Town veel mensen zijn van Chinese afkomst. Veel winkels hebben Chinese tekens en er zijn Chinese heiligdommen in en rond de stad Phuket.

Het restaurant

Het is niet groot met 25 zitplaatsen binnen en een terras aan de straatkant. Op dat terras zitten vaak lokale Chinezen die al etend en drinkend met elkaar kletsen, hetgeen ook meteen aangeeft dat het restaurant wel goed moet zijn.

Het bord dat de specialiteit van de dag aanprijst is alleen in het Thais, maar het menu is gelukkig ook in het Engels. Het biedt de hele dag ontbijt en een goede selectie van Thaise gerechten zoals “phad prik thai dam”, met zwarte peper gekruide kip en champignons, “pak krapow gai”, gebakken kip met basilicum), die worden vergezeld door heerlijke jasmijn rijst. Een groot deel van het menu is Thais eten maar ook voor een sandwich tonijn of ham en kaas kunt u bij Kopitiam terecht.

Een andere favoriet is de “Hokkien mee”. Een lekkere kom vol gele gebakken noodles in een pittige saus, met een keuze van kip, varkensvlees of vis. Een variant daarop is dan “trybee hoon mee”, een mix van Hokkien en Phuket witte noedels) of “hoon pad”, Phuket witte noedels.

Terwijl je wacht

Neem een kijkje aan de kleine toog, waar je een souvenir T-shirt kunt kopen en zelfgemaakte “khanom” koekjes. Ook kun je een lesje geschiedenis tot je nemen aan de hand van vele oude foto’s van het oude Phuket. Er zijn foto’s van de oude stadsmuren, de tinmijnen en ook van de veerboot, die tot 1967 de verbinding onderhield van het eiland Phuket met het vasteland.

Bron: Phuket.com en andere websites


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Kopitiam Restaurant in Old Phuket Town”

  1. Bert zegt op

    Volgens mijn vrouw Kim, die in Phuket Town geboren en getogen is, is dit gebouw van oorsprong een Chinese tempel.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website