Een delicatesse: sprinkhanen, rupsen en wormen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , ,
28 februari 2016

Gebakken sprinkhanen, kakkerlakken, krekels, meelwormen, kevers, rupsen en miereneitjes zijn geliefde culinaire hapjes voor veel Thai.

Wandel in de avonduren maar eens door Bangkok dan kom je in de meer dan bekende buurten zoals Nana Plaza, Soi Cowboy of Patpong ongetwijfeld de karretjes gevuld met deze voor de Thai culinaire hapjes tegen. De uit het noorden en noordoosten van het land afkomstige bardames zijn er dol op. Daarbij bevatten deze, de insecten wel te verstaan, een hoog eiwitgehalte, zijn licht verteerbaar en ook zeer gezond.

Entomofagie

Het verorberen van insecten, in de wetenschap entomofagie genoemd, is niet iets dat specifiek in Thailand voorkomt. Insecten worden in een aantal ontwikkelingsgebieden binnen Latijns Amerika, Afrika en Azië tot het normale voedsel gerekend. Westerlingen moeten veelal een lichte walging al onderdrukken bij het zien van een karretje waarop dit spul in geuren en kleuren ligt uitgestald. Eenmaal heb ik me laten verleiden om een paar sprinkhanen als borrelhapje te verorberen. Gelukkig stond een glas whisky binnen handbereik om het allemaal snel weg te spoelen. Hoewel de sprinkhaan door de echte kenners tot een delicatesse wordt gerekend en het meest verkochte insect is, deel ik deze mening niet. Zo zie je maar: smaken verschillen.

Milieu en wereldvoedseltekort

Als we de wetenschappers moeten geloven kunnen insecten het probleem van het wereldvoedseltekort oplossen. Daarbij is het kweken van insecten als voedsel vele malen milieuvriendelijker dan veeteelt. Voor de kweek van bijvoorbeeld rupsen is slechts 30 procent van het voer benodigd in vergelijking tot de productie van rundvlees.

De verwachte toename van de wereldbevolking, de stijgende welvaart gepaard aan een hoger vleesgebruik en de beheersing van broeikasgassen zijn in het voordeel van de insectenkweek. De insecten kunnen een belangrijke rol gaan spelen om het alsmaar oplopende wereldvoedseltekort op te lossen.

Zie de toekomstige menukaart al voor me: Pad Thai met enebrio molitor (meelworm), Rijkelijk gevulde haaienvinnensoep met miereneitjes, Pasta alla Gonimbrasia belina (rupsen) Krekelcocktail en Babi Pangang met Locute migrat (sprinkhaan).

Eet smakelijk.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Een delicatesse: sprinkhanen, rupsen en wormen”

 1. Martien zegt op

  Ook ik heb eens het e.e.a. geprobeerd om sprinkhanen etc. te eten.
  Die sprinkhanen smaakten een beetje naar uitgebakken spek vind ik…….dat is echt niet verkeerd.
  Even later zo’n dikke witte larve geprobeerd, maar die bleef halverwege achter in mijn keel steken….bbbbrrr!
  Heb ik echt moeten wegspoelen met een lekker drankje!
  Gr. Martien

 2. Ruud NK zegt op

  Sprinkhanen hebben teveel pootjes om te eten vind ik. Maar de witte meelwormen zijn goed te eten met Leo bier.
  Mieren eitjes zijn ook niet verkeerd in de somtaam, maar vaak lopen de rode mieren er ook doorheen. Opletten dus!

 3. Cor zegt op

  Lekker hoor, gefrituurde sprinkhanen en mieren. We nemen altijd een voorraadje mee terug naar Nederland.

 4. Eddy Lampang zegt op

  Tijdens mijn eerste verblijf in Thailand in 2012 heb ik voor de eerste maal, puur uit nieuwsgierigheid, sprinkhanen, meelwormen en kevers geproefd. Nadat ik eerst mijn verstand op nul en mijn blik op oneindig had gezet, heb ik de verschillende insecten al kauwend naar binnengewerkt. Ik moet zeggen dat de smaken in orde waren. Enigszins vergelijkbaar met krokante chips, kroepoek of hard doorbakken spek….
  een echte delicatesse zou ik het niet noemen.
  Mijn Thaise echtgenote eet principieel geen insecten want ze beweert dat sommige marktkramers of handelaars niet het elektrisch attribuut gebruiken om de beestjes te vangen en te doden, maar wel insecticiden waardoordoor de opbrengst veel groter is. Men weet dan niet welk chemisch product er gebruikt werd of ook niet af er nog residuen van ‘t vergif aanwezig blijven op deze “snacks, zelfs na het frituren…
  Vandaar dat ik mij solidair verklaard heb met haar en dat ik voortaan ook geen insecten meer zal eten.

 5. Cor Verkerk zegt op

  Het was even wennen (niet de smaak maar het idee) en nu ik er aangewend ben vind ik het prima smaken.
  Als je dan ook nog bijdraagt aan het milieu is het dubbel winst.

  Zal er weer van genieten tijdens volgende verblijf in Th. mei/juni dit jaar.

  Met vriendelijke groet

  Cor Verkerk

 6. Marc zegt op

  In theorie klinkt het allemaal mooi, in praktijk blijken deze inecten niet steeds zo gezond, aangezien er vaak insecticiden gebruikt worden om de insecten te doden. Sommige van deze insecticiden zijn niet alleen schadelijk voor de gezondheid van de mens, maar kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Oppassen dus!

 7. ruud zegt op

  Gemalen of gepureerd en dan gefrituurd is het waarschijnlijk wel eetbaar.
  Maar het oog wil ook wat.
  En ik verafschuw het uiterlijk van insekten.
  Dus ik pieker er niet over, om die in mijn mond te steken.

 8. John Chiang rai zegt op

  Wat hier als meelworm genoemd wordt is natuurlijk geen meelworm, maar een bamboes worm,de Thai noemen deze (Neh) met stijgende toon. Ook is het een fabeltje dat een Thai kakkerlakken eet,het gaat hier om een soort waterkever,(mengdaa) en worden o.a vaak,omdat zoals veel andere insecten op licht afkomen,met behulp van licht gevangen.

  • Cees zegt op

   Inderdaad is de aanhef van het stuk niet juist, Thai eten absoluut geen kakkerlakken (ma laaeng saap). Wat je ook wel ziet zijn kleine kikkertjes en dan gefrituurd, het kan mij niet zo bekoren, hoewel de sprinkhanen nog wel smaken.

 9. Wim van Beveren zegt op

  Heb zelf een jaartje crickets gekweekt en ook met kilos gegeten, deze dieren worden echt niet in de natuur gevangen met insecticiden, maar gekweekt en dan gewoon levend gekookt, is dus volkomen veilig om ze te eten.
  Ook andere insecten heb ik gegeten, zelfs schorpionen.
  De opbrengst bij het kweken in verhouding tot het gegeven voer is inderdaad heel positief, zou dus een bijdrage kunnen leveren aan voedseltekorten

 10. ruud zegt op

  Ben je uitgekeken op het karbonaadje, zalmmoot of die eeuwige gehaktbal, probeer dan eens wat anders en serveer een portie Gefrituurde Kakkerlakken. Hieronder het recept.

  Ingrediënten:

  4 a 5 kakkerlakken
  1 ui
  1 rode peper
  1 groene peper
  1 theelepel zout
  1 maismeel
  4 theelepels olie
  2 kopjes rijst

  Bereidingswijze

  Verwijder de pootjes en de harde stukjes van de vleugeltjes van de kakkerlak
  Frituur de kakkerlak zo’n 15 seconden in de hete olie.
  Verhit de wok met wat olie,voeg de ui en de pepers toe.
  Na zo’n 3 minuten voeg je de kakkerlakken toe en daarna ook zout en maismeel toe. Wok het geheel nog zo’n minuutje.
  Serveer de gefrituurde kakkerlakken met wat witte rijst en garneer het geheel met enkele snippers rode en groene peper.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website