Veelgemaakte fouten bij aankomst op de luchthaven van Thailand

Aankomst op de luchthaven van Bangkok (Chanawat Phadwichit / Shutterstock.com)

Je hebt ruim 11 uur in het vliegtuig gezeten naar je droombestemming: Thailand en je wil zo snel mogelijk het vliegtuig uit om de warme deken te voelen die zo kenmerkend is voor de temperatuur in het Land van de Glimlach. Maar dan gaat het ook vaak mis, als je niet precies weet wat je moet doen en waar je moet zijn dan heb je mogelijk een valse start. 

In dit artikel benoemen we een aantal veel gemaakte fouten bij aankomst op de internationale luchthaven in Bangkok (Suvarnabhumi) zodat je deze beginnersfouten niet hoeft te maken.

Wanneer je voor het eerst aankomt op Suvarnabhumi Airport in Thailand, kun je een unieke en levendige ervaring verwachten. Het is een van de grootste luchthavens in Zuidoost-Azië, dus het kan behoorlijk druk en overweldigend zijn.  Zodra je uit het vliegtuig stapt, volg je de menigte naar de immigratie. Dit proces kan soms wat tijd in beslag nemen, afhankelijk van hoe druk het is. Wees voorbereid om even te wachten. Na de paspoortcontrole ga je naar de bagagebanden, die goed zijn aangegeven, maar het kan soms even duren voordat je bagage arriveert.

Als je eenmaal je bagage hebt, kom je in de aankomsthal waar het een komen en gaan is van mensen. Er zijn veel borden en informatieschermen, dus het is vrij eenvoudig om je weg te vinden. Voor vervoer naar de stad kun je kiezen voor een taxi, bus, of de Airport Rail Link. De taxi’s zijn buiten te vinden, maar zorg ervoor dat je een officiële taxi neemt en dat de meter aan staat.

Taxistandplaats Bangkok airport (SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com)

Veelgemaakte fouten bij aankomst op de luchthaven van Thailand

 • Je vraag de stewardess om de TM6 card en denkt dat het een visum is: De TM6 kaart is al lang geleden afgeschaft dus heb je niet nodig. Je instapkaart is wel van belang.
 • Je volgt de borden ‘Visa on Arrival’ bij aankomst: Fout! Belgen en Nederland hebben een zogenaamde ‘Visa Expemtion’ een visumvrijstelling voor 30 dagen. Je krijgt een stempel bij immigration met de datum van binnenkomst.
 • Onderweg aan iemand vragen waar je door de douane moet om je paspoort te laten zien: Dit is een hardnekkig misverstand. De douane heeft niets met paspoortcontrole te maken. Paspoortcontrole gebeurt door immigration. De douane controleert alleen of je geen verboden spullen hebt of te veel goederen invoert.
 • Zo snel mogelijk naar de eerste immigration hal lopen en achteraan een ellenlange rij aansluiten: Fout, er zijn twee immigrationhallen, de tweede is zo’n 500 meter verderop, maar daar is vaak rustiger.
 • Verkeerde rij bij immigration: Er zijn balies voor toeristen, maar ook voor mensen met een Thais of diplomatiek paspoort. Voor senioren boven de 70 jaar of mensen die slecht ter been zijn, zijn er ook aparte balies beschikbaar.
 • Niet de juiste documenten bij de hand hebben: Zorg er voor dat je altijd je paspoort en instapkaart bij de hand hebt. Heb je bijvoorbeeld een ‘Tourist visa’ voor 60 dagen van de ambassade ontvangen, print die uit en geeft die ook aan de immigratieambtenaar.
 • De stempel in je paspoort van immigration niet controleren: Hier gaat het soms mis. Controleer je aankomststempel. Allereerst of die in je paspoort staat en of de datum juist is. Zo, niet dan direct laten corrigeren anders ben je te laat.
 • Niet de juiste bagageband weten: Zorg ervoor dat je het nummer van de juiste bagageband weet. Dat wordt al getoond bij het verlaten van het vliegtuig.
 • Met je bagage door de douane lopen en vragend oogcontact zoeken met de douaneambtenaar: Gewoon voor je uitkijken en doorlopen. Als hij je wil controleren komt hij wel naar je toe.
 • Direct een simcard aanschaffen in de aankomsthal: Hier zijn de simcards duurder en hebben een minder gunstig datalimiet. Je kunt bij de 7-Eleven of de winkels van de providers ( in winkelcentra) veel goedkopere en gunstigere databundels kopen.
 • Geld pinnen op de luchthaven: Je krijg op de luchthaven een slechtere wisselkoers dan elders in Thailand.
 • Geld wisselen luchthaven: Nooit grote bedragen bij een van de vele geldwisselpunten op de luchthaven wisselen, de koers is ongunstig. Er is een uitzondering, in de kelder (B-verdieping – de station van de Airport link) met wel een koers die de beste koersen in het centrum van Bangkok benaderen. Links naast die trein kun je meerdere kantoortjes vinden.
 • Niet weten waar je de taxi’s kunt vinden: Je komt aan op de tweede verdieping. Je moet naar de eerste verdieping voor de taxi’s. De publieke taxistandplaats bevindt zich op de begane grond (Level 1) van de luchthaven, nabij ingangen 3, 4, 7 en 8.
 • Niet de juiste taxi rij kiezen: Er zijn verschillende rijen voor verschillende soorten taxi’s: Korte afstanden (bijvoorbeeld hotels dicht bij de luchthaven). Standaard taxi’s (geschikt voor 1 of 2 passagiers met kleine bagage). Grote taxi’s (voor meer dan 2 personen of grotere bagage).
 • Niet weten hoe je aan een taxi ticket komt: Gebruik de meertalige touchscreen om een ticket uit te printen. Dit ticket bevat het nummer van de rij waar je taxi staat, samen met de naam van de chauffeur, kenteken en licentienummer. Bewaar je ticket voor eventuele klachten of problemen.
 • Niets weten over de taxi tarieven: De taxi’s gebruiken een meter voor het berekenen van de ritprijs. De startprijs is 35 Baht, met een vaste luchthaventoeslag van 50 Baht. Deze toeslag wordt niet weergegeven op de meter, dus tel dit op bij de uiteindelijke meterprijs. Ga daarover geen ruzie maken met de taxichauffeur, zinloos.
 • Niet voor de tolweg kiezen: Alleen een verstandige keuze als je heel lang in de taxi wilt zitten en 70 baht wil besparen. Voor snelle toegang tot de stad worden vaak tolwegen gebruikt. Passagiers betalen deze tolkosten, meestal 25 Baht en 45 Baht. Zorg voor munten of kleine biljetten voor gemak.
 • Niet weten dat je voor grote koffers extra moet betalen: Voor grote bagage (breder dan 66 centimeter) wordt 20 Baht per koffer/tas in rekening gebracht. Dat wordt nergens vermeld, maar is geen scam, dit is wettelijk geregeld in Bangkok. Ga er geen ruzie over maken.
 • Denken dat je met een creditcard je taxi kan betalen: Nee, dat kan niet, pinnen kan ook niet en met monopolygeld betalen kan ook niet.
 • Ervan uit gaan dat de naam van je hotel voldoende is voor de taxichauffeur: Het is handig om het adres van je bestemming opgeschreven te hebben of op je telefoon te tonen zorg ook voor het telefoonnummer van je hotel. Bedenk dat er duizenden hotels zijn in Bangkok.

Nog andere toevoegingen aan veel gemaakt fouten bij aankomst? Reageer!

23 reacties op “Veelgemaakte fouten bij aankomst op de luchthaven van Thailand”

 1. Rob V. zegt op

  Arrivals 1 is tegenover gate D4, arrivals 2 (fast track: voor business class, bejaarden, gehandicapten etc.) is tegenover gate D5 en arrivals 3 is tegenover D6.

  • manfred zegt op

   de laatste jaren ben ik steeds de pineut,zeker anderhalf uur in de rij ,zelfs meegemaakt dat mijn koffer weg was ,of van de band gehaald was,doordat ik zolang bij de paspoortcontrole moet staan .hierboven word er vermeld dat er een rustigere paspoortcontrole is 500 meter verder ,welke kant moet ik op dan ,stel dat ik bij die drukke uit kom?wil niet weer mijn koffer kwijt zijn.graag reactie bvd

   • David zegt op

    Gewoon fast track ticket kopen. Laatst 17 min tussen landing en voorbij immigratie geraken…

  • Dirk zegt op

   Nooit geweten. Thanks.

 2. Rebel4ever zegt op

  Negeer alle types die je benaderen met aanbiedingen zodra je door de douane bent en naar de uitgang loopt.

 3. Alexander zegt op

  Bij aankomst op de luchthaven nooit de Balie van Taxi nemen .
  Er staat meestal een vlot pratende heer die vraag waar je naar toe moet en met wat voor wagen je wilt hebben, luxe of suv ivm koffers. Je krijgt een A4 met voor je neus met de model wagen.
  Wanneer je deze heb uitgezocht krijg je direct de prijs te horen en betaal je direct aan de Balie.
  In mijn geval moest ik 1050 bath aftikken.
  Over een rit van 40 min naar het Hotel. Op zicht blijft het goedkoop natuurlijk vergeleken met hier in Nederland. Bij navraag bij hotel vertelde men dat zo’n rit maximaal 600 bath koste .
  Afijn de eerste oplichting bij aankomst maar met bekende Thaise Glimlach.
  Welkom in Bangkok.
  Grab nemen altijd gunstiger je moet wel hun app downloaden.
  Voor de rest I Love ❤️ Thailand

  • Chris zegt op

   Het was vroeger op Don Muang niet anders. Ik woonde hier al een tijdje, niet ver van het vliegveld in Lak Hok, en kwam op een dag terug van een zakenreis naar Nederland. Op het vliegveld kwam zo’n taxi-runner naar mij toe en vroeg in het Engels waar ik naar toe moest. Ik zei Lak Hok. Hij antwoordde dat dat 700 baht zou kosten. Waarop ik hem antwoorde dat ik een week geleden dezelfde afstand (maar in omgekeerde richting) had afgelegd in een taxi en dat de meter toen 70 baht aangaf. Toen droop hij af.

 4. pjotter zegt op

  Moderator: De tip die je geeft, is illegaal, dus gaan we niet vermelden.

 5. Tonny v.d. Belt zegt op

  wegens long covid, hadden wij assistentie op de luchthaven. Deze beste man liet inderdaad de lange rij bij immigratie links liggen en liep zo’n 400 meter door. Daar was inderdaad nog een immigratie office, waar geen kip was. Omdat we alleen handbagage hadden was het daarna door naar de douane en door naar de taxi. Om vervolgens onze volgende vlucht op DMK airport te halen. Dus laat de eerste rij bij immigratie links liggen en loop gewoon 400 meter door dan aan je linkerhand bevind zich nog een immigratie checkpoint

  • Kees zegt op

   Ik vermoed dat dat de doorgang is voor business class, 70+ en gehandicapten. Bij de “gewone” immigratie is het alleen erg stil als je heel veel mazzel hebt.

  • Eric Donkaew zegt op

   Er is inderdaad een tweede ‘immigratie’ aan de linkerkant, zo’n 200 meter na de eerste. Heel veel reizigers weten dat niet. Ik nam die tweede ook altijd, het was/is daar een stuk rustiger. En het was/is een gewone ‘immigratie’ en niet speciaal voor business class, 70plus en gehandicapten.

   • Kees zegt op

    Als je rolstoel assistentie nodig hebt, loodsen die je altijd door die stille business class en 70+ immigratie doorgang.

 6. Linze Folkeringa zegt op

  Nederlanders en Belgen mogen 30dagen zonder visum in Thailand verblijven, echter afgelopen jaar waren wij 44dagen in Thailand (zonder visum) zijn toen vanaf Krabi naar Kuala Lumpur gevlogen. Na 4 dagen verblijf in Maleisië teruggevlogen naar Thailand (Phuket) en weer 44dagen gebleven. Kregen steeds keurig een stempel voor entrance en exit, geen boetes helemaal niets. Klopt het dan dat die 30dagen inmiddels (sinds Corona) aangepast is naar 45 dagen? Wij hadden in ieder geval geen problemen!

  • RonnyLatYa zegt op

   Was tijdelijk tussen tussen 1 oktober 2022 – 31 maart 2023.

   https://thethaiger.com/guides/visa-information/whats-happening-with-thailands-45-day-visa-exemption-policy

  • Berbod zegt op

   Vorig jaar kon je tussen 1-10-2022 en 1-4-2023 inderdaad 45 dagen zonder visum in Thailand verblijven en na een borderrun binnen 45 dagen weer opnieuw 45 dagen. Alleen gedurende deze periode. Daarna weer gewoon 30 dagen

 7. Jaap Schipper zegt op

  Bedankt voor deze handige tips. Vorige keer toen we aankwamen was met onze zoon en zijn Thaise verloofde. Als je beter niet kan pinnen op de luchthaven, hoe kom je dan aan Bath om de taxi te betalen? Als er tijdens de rit tol moet worden betaald, reken je dat dan af bij aankomst in de hoop dat je daar kan pinnen?

  • Cornelis zegt op

   Dat advies ‘beter niet pinnen op de luchthaven’ begrijp ik niet. Aangezien de afrekeningskoers wordt bepaald door je bank in NL of BE, en de bank/eigenaar van de ATM door heel Thailand dezelfde kosten in rekening brengt, is het pinnen op de luchthaven niet duurder dan daarbuiten.

  • FrankyR zegt op

   Beste,

   Cash meenemen en dan louter voor de taxi en wat dingetjes wisselen in Thaise Baht op de luchthaven. De rest van je cash bij Kungdri of Kasikorn omzetten.

   Mvg,

 8. Geert zegt op

  Een voordeel als je met een Thaise gehuwd bent , dan kan je met haar naar de paspoortcontrole gaan voor thaise mensen en dan ben je veel vlugger die lange rij toeristen voorbij.

  • RonnyLatYa zegt op

   Inderdaad doe ik ook al vele jaren als ik samen met met vrouw vlieg.
   Wordt normaal geen probleem van gemaakt.

  • TheoB zegt op

   Ik heb ervaren dat je daarvoor niet eens getrouwd hoeft te zijn. Gewoon met m’n vriendin de paspoortcontrole voor Thai gepasseerd. Het was daar op dat moment bijzonder rustig.
   En als een Thai voor de paspoortcontrole wel even voor partner wil doorgaan …

 9. Wilbar zegt op

  Ter aanvulling op het artikel: Geld wisselen is het goedkoopste bij de loketten van Superrich (groen en/of oranje van kleur) op het laagste niveau, bij de Airport Link. Maar wel oppassen want ook op dit niveau bevinden zich loketten van de reguliere (dure) banken. TIP: let goed op de borden met wisselkoersen. De goedkope wisselkantoren bieden een voordeel dat kan oplopen tot wel 2 Baht per Euro.

 10. Jack zegt op

  Ik was er een paar dagen geleden en het groene Kasikorn loket had dezelfde koersen als de oranje Superrich en er hing een bordje met “same rates”. Boven bij de aankomst hal was de koers 34.50 en beneden 37.60. Een enorm verschil!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website