10 leuke feitjes over Thaise vrouwen

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Thailand tips
Tags:
4 juni 2023

Thaise vrouwen onderscheiden zich op vele manieren van vrouwen in andere culturen, dankzij de unieke mix van culturele, historische en sociale factoren die Thailand kenmerken.

Een opmerkelijk kenmerk van Thaise vrouwen is hun relatief hoge mate van economische en sociale empowerment. Thailand heeft een van de hoogste percentages vrouwelijke ondernemers ter wereld. Dit wordt deels verklaard door de traditioneel matriarchale eigendomsstructuren in veel Thaise gemeenschappen, waarbij eigendommen meestal van moeder op dochter worden doorgegeven.

In de wereld van sport zijn Thaise vrouwen prominent aanwezig in Muay Thai, of Thais boksen, wat traditioneel een door mannen gedomineerde sport is. Ze hebben zich niet alleen succesvol bewezen in deze veeleisende sport, maar hebben ook bijgedragen aan de erkenning en waardering van vrouwen in vechtsporten.

Ten slotte zijn Thaise vrouwen bekend om hun beleefde, respectvolle en vreedzame houding, die geworteld is in de boeddhistische principes van niet-schadelijken en compassie. Dit wordt vaak weerspiegeld in hun dagelijkse interacties en communicatie.

De schoonheid van Thaise vrouwen

De schoonheid van Thaise vrouwen is een intrigerend samenspel van natuurlijke kenmerken, traditionele praktijken en culturele overtuigingen. Het is een schoonheid die zowel fysiek als innerlijk is, en diep verweven is met de rijke cultuur en tradities van Thailand.

Fysiek hebben Thaise vrouwen vaak een kleine en sierlijke gestalte. Hun kenmerkende Aziatische trekken, zoals amandelvormige ogen en gladde huid, voegen een unieke allure toe aan hun uiterlijk. Veel Thaise vrouwen hebben lang, donker en zijdeachtig haar, dat ze soms vlechten of opsteken in traditionele Thaise stijlen.

Huidverzorging en persoonlijke verzorging zijn belangrijk voor veel Thaise vrouwen, met een focus op natuurlijke schoonheidsbehandelingen en remedies. Ze hebben toegang tot een rijkdom aan traditionele kennis over natuurlijke ingrediënten zoals kokosolie, tamarinde en tropische vruchten, die ze gebruiken om hun huid gezond en stralend te houden.

Thaise mode

De traditionele Thaise mode, met de prachtige zijden sarongs en sierlijk geborduurde blouses, verhoogt ook de esthetiek van Thaise vrouwen. Deze traditionele kleding, gecombineerd met sieraden gemaakt van goud en edelstenen, draagt bij aan hun opvallende uiterlijk. Maar de schoonheid van Thaise vrouwen gaat verder dan alleen het fysieke. Hun respectvolle en vreedzame houding, geworteld in boeddhistische principes, draagt bij aan hun aantrekkingskracht. Thaise vrouwen worden vaak geprezen om hun bescheidenheid, vriendelijkheid en toewijding aan hun gezin, wat hun innerlijke schoonheid onderstreept.

Het is ook belangrijk om op te merken dat schoonheidsidealen evolueren. De traditionele voorkeur in Thailand voor een lichtere huidskleur maakt plaats voor een meer inclusief idee van schoonheid dat de diversiteit van vrouwen viert. Kortom, de schoonheid van Thaise vrouwen is een prachtige mix van natuurlijke kenmerken, culturele tradities en een serene geest, die ze uniek en aantrekkelijk maakt.

10 leuke feitjes over Thaise vrouwen

 1. Vrouwen in de leiding: Thailand is een van de landen waar vrouwen een prominentere rol spelen in de samenleving. Het heeft een van de hoogste percentages van vrouwelijke ondernemers ter wereld.
 2. Pionierende leiders: De eerste vrouwelijke premier van Thailand was Yingluck Shinawatra, die in 2011 aantrad.
 3. Traditie van matriarchaat: In tegenstelling tot veel andere culturen, zijn eigendommen in veel Thaise gemeenschappen matriarchaal, wat betekent dat ze van moeder op dochter worden doorgegeven.
 4. Rol in het Boeddhisme: Vrouwen hebben een belangrijke rol in het Thaise boeddhisme, hoewel ze geen monniken kunnen worden. Vrouwelijke boeddhistische volgelingen, genaamd ‘mae chi’, wonen in tempels en volgen veel van dezelfde regels als monniken.
 5. Koningin Sirikit: De voormalige koningin van Thailand, koningin Sirikit, was een zeer gerespecteerde figuur in Thailand. Ze heeft veel gedaan voor de rechten van vrouwen en de bescherming van het milieu.
 6. Vrouwen in kunst: Thaise vrouwen hebben een sterke traditie in kunst en ambacht, zoals het weven van zijde en het maken van aardewerk.
 7. Traditioneel koken: Thaise vrouwen hebben een diepe kennis van traditionele Thaise kooktechnieken, die van generatie op generatie worden doorgegeven.
 8. Thais boksen: Thaise vrouwen nemen deel aan en doen het uitstekend in Muay Thai (Thais boksen), wat traditioneel een door mannen gedomineerde sport is.
 9. Onderwijs: Er zijn meer vrouwen dan mannen in het hoger onderwijs in Thailand, volgens gegevens van UNESCO.
 10. Schoonheidsnormen: In Thailand hebben veel vrouwen de traditie van het bleken van de huid gevolgd, aangezien een lichtere huid daar traditioneel wordt gezien als een teken van schoonheid en status. Dit is echter aan het veranderen met wereldwijde bewegingen die de diversiteit van schoonheid vieren.

Bronnen

Hier zijn enkele bronnen waar je meer kunt lezen over Thaise vrouwen:

 1. “Women, Leadership and Politics in Thailand” door Ratchada Thanadirek: Een boek dat de ervaringen van Thaise vrouwen in de politiek onderzoekt.
 2. “Thailand: Women’s Rights” op de website van Human Rights Watch: Met informatie over de rechten en behandeling van vrouwen in Thailand.
 3. “Women, Gender and Development in Thailand” door Cecilia Milwertz: Het boek bestudeert de rol van vrouwen in de ontwikkeling van Thailand.
 4. “The Changing Face of Women in Asian Management” door Chris Rowley en Vimolwan Yukongdi: Een deel van dit boek is gewijd aan de rol van vrouwen in het bedrijfsleven in Thailand.
 5. “Women in Buddhism” door Chatsumarn Kabilsingh: Dit boek bevat informatie over de rol van vrouwen in het Thaise boeddhisme.

10 reacties op “10 leuke feitjes over Thaise vrouwen”

 1. Sjaak S zegt op

  Toch mooi om te lezen. Dat klinkt toch veel beter dan wat veel buitenlanders menen te weten over de vrouwelijke bevolking van Thailand.

 2. JosNT zegt op

  Nou nou. Het artikel lijkt wel een lukraak knip- en plakwerk uit verschillende reisgidsen, samen met een samenraapsel uit de info op de website van een huwelijksbureau dat Thaise dames aan de man wil brengen.
  Of misschien werd Open AI GP4 hier op losgelaten met het uitdrukkelijk verzoek er iets heel wervend over te schrijven.

  Zelf heb ik al 40 jaar Thailand achter de rug. Nu 35 jaar geleden leerde ik in een Isaans dorpje mijn echtgenote kennen waarmee ik bijna 30 jaar getrouwd ben. Ondertussen leef ik al 6 jaar permanent met haar in datzelfde dorpje. Ik steek niet weg dat ik tussen de ‘minst bedeelden’ woon. Maar dat deert mij niet. In een straal van 200 meter ben ik omringd door tokkies, alcoholisten en yaba gebruikers. Maar ze zijn vriendelijk, leggen mij niets in de weg en ik hen ook niet. Enkelen zijn zelfs familie. Ik ken vele dorpelingen en iedereen kent mij bij mijn voornaam.

  Ik zal wel heel sarcastisch overkomen als ik moest glimlachen bij het lezen van volgende passages:

  – “Ze hebben toegang tot een rijkdom aan traditionele kennis over natuurlijke ingrediënten zoals kokosolie, tamarinde en tropische vruchten, die ze gebruiken om hun huid gezond en stralend te houden”. Ik veronderstel dat ze niet veel opgestoken hebben van die traditionele kennis. De enige schoonheidsproducten die over de vloer komen bestellen ze online via advertenties op TV, Shopee en Line.
  -“Thaise vrouwen worden vaak geprezen om hun bescheidenheid, vriendelijkheid en toewijding aan hun gezin”. Wat ik hier in het dorp al gezien heb over die toewijding en opvoeding (of beter niet opvoeding), daar kan ik al een boek over schrijven. Maar gelukkig zijn er ook uitzonderingen.
  -“Ten slotte zijn Thaise vrouwen bekend om hun beleefde, respectvolle en vreedzame houding, die geworteld is in de boeddhistische principes van niet-schadelijken en compassie. Dit wordt vaak weerspiegeld in hun dagelijkse interacties en communicatie”. Ik ken vrouwen die aan het in het artikel beschreven ideaal voldoen. Maar ik ken er meer in mijn omgeving die grofgebekt, zelfs ronduit bitches zijn.
  -“In Thailand hebben veel vrouwen de traditie van het bleken van de huid gevolgd, aangezien een lichtere huid daar traditioneel wordt gezien als een teken van schoonheid en status. Dit is echter aan het veranderen met wereldwijde bewegingen die de diversiteit van schoonheid vieren”. Die obsessie voor een witte huid verdwijnt nooit. En dan vooral in de steden. Alleen is er nu – dank zij de alomtegenwoordige TV die dagelijks de ‘superstars’ toont – bijgekomen dat zij die het zich kunnen permitteren, voluit gaan voor neuscorrecties, borstvergrotingen en een Koreaanse look.

  Op die 10 punten is ook wel een en ander aan te merken maar dat zal ik niet doen. Want net zoals de Thaise vrouwen ben ik ook beleefd en respectvol.

  Laat ik het maar houden bij de reactie van Sjaak S.: “Toch mooi om te lezen. Dat klinkt toch veel beter dan wat veel buitenlanders menen te weten over de vrouwelijke bevolking van Thailand”.

  • Rob V. zegt op

   Er vallen inderdaad wel meer gaten in het betoog te schieten, nagenoeg alle lectuur die ik ken van diverse antropologen en geschiedkundige wijst er op dat in vroeger tijden de regio matriarchaal was, dat dit in het Ayuttahaya tijdperk (14-18de eeuw) veranderde naar patriarchaal. In de dorpen zijn de oude verhoudingen langer in stand gebleven, maar ik zou stellen dat eind 19 eeuw daar nog maar weinig wat van over was. De huidige Thaise samenleving zou ik als overwegend patriarchaal benoemen, ondanks dat er duidelijk een cultuur is dat de vrouwen op de werkvloer flink de handen uit de mouwen steken.

   De ondergeschikte rol van vrouwen in het boeddhisme mag ook wel evident zijn (zie Tino zijn stukje over “boeddhisme is wat een boeddhist doet” en “Vrouwen binnen het boeddhisme”). Wat er achter gesloten deuren over bepaalde vrouwen uit de hoogste kringen wordt gezegd durf ik hier niet te benoemen.

   Dat waren zomaar wat eerste ingevingen bij het lezen van het stuk, maar heb er om kunnen lachen en dat is ook belangrijk! 🙂

 3. khun moo zegt op

  Vrouwen moeten hard werken in Thailand zou ik als punt willen toevoegen.

  Ik vond punt 7 wel een aardig punt.
  Thaise vrouwen kunnen helemaal niet koken.
  Iedereen die een baantje heeft eet op straat en er wordt zelden zelf gekookt.
  Thaise vrouwen die naar nederland komen , leren hier vaak koken.
  Ik ken er die nog geen ei kunnen koken.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik ken nochtans heel wat Thaise vrouwen die uitstekend kunnen koken en zelfs met een minimum aan aanwezige ingrediënten.

   Mijn vrouw kan best goed koken. Ze kookt zelf of gaat het klaargemaakt kopen. Hangt van de situatie af of de tijd die ze er wil of kan in steken.
   Het is soms praktischer als je verschillende gerechten op tafel zet om elk gerecht afzonderlijk en klaargemaakt op de markt te gaan kopen, dan al die ingrediënten in huis te halen en ze zelf te maken.
   Maar ik eet vaak ook Europees en dat maakt ze steeds zelf klaar.

   Maar er wordt ook wel gekookt en vooral als er vriendinnen komen. Is dan meestal een sociaal gebeuren om samen te koken met die vriendinnen. Sommige van die vriendinnen hebben hun specialiteit en er wordt ook veel van elkaar geleerd hoe bepaalde gerechten klaar te maken.

   “Iedereen die een baantje heeft eet op straat en er wordt zelden zelf gekookt.”
   En wie kookt dan het eten dat op straat of markt verkocht wordt? Meestal de vrouwen, af en toe een man.

   “Thaise vrouwen die naar nederland komen , leren hier vaak koken”
   Ik heb er eigenlijk nog geen tegengekomen die er niks van terecht brachten of waarvan ik dacht “die kan beter eens leren koken”, maar dat dan in Nederland gaan leren kwam niet meteen bij me op 😉

   “Ik ken er die nog geen ei kunnen koken.”
   Ja maar toen ik in Nederland woonde waren dat nooit Thai. 🙂

   Als uitsmijter
   “A Thai woman who learned to cook on an open fire in rural Chiang Mai has won British TV’s biggest cooking competition.”

   https://thepattayanews.com/2023/06/03/thai-chef-wins-top-uk-cooking-show/?fbclid=IwAR0Pm_4-iy0jr18g77nuWAP25PgzzlPL2d3sLvWjaRCfWtblwuav_Jh4Bpw

  • Jahris zegt op

   Thaise vrouwen kunnen helemaal niet koken? Mijn ervaring is juist dat ze dat doorgaans wel goed kunnen, zowel in Thailand als in Nederland. Ze hebben er niet altijd zin in maar dat is een tweede.

 4. Henk zegt op

  Hoe dan ook een mooi en prettig artikel om te lezen. Ben blij dat iemand het lef en de durf heeft om het te overtuigend aan te gaan en te presenteren. Altijd en overal is wel commentaar op te geven. Waarom schrijven deze critici niet zelf. Wie weet blijft er weinig heel. Arm tegenover rijk, ok, maar jullie geliefd Nederland kan zich langzaam voorbereiden op een mindere maar wel soortgelijke controverse. Rutte en company maakt onze reserves op door gigantische fouten die hij maakt om populair te lijken. Zelf ken ik mijn huidige vriendin uit Isaan, werkend in haar eigen jewelry te Bangkok, die kookt geweldig en ik kan het denk ik wel weten, gezien mijn culinaire kookopleiding. Ook mijn vorige vriendin kookte super, maar ja met 69 miljoen inwoners en armoede hebben ze alleen kippen-, varkensvlees, noedels, eieren en rijst ter beschikking. Maar wel gezond. En de variatie die ze daarbij toepassen is best fenomenaal te noemen, dus critici….. “were are you” . Wanneer nodigen de critici mij en mijn vriendin niet uit om hun kunsten te vertonen. De beste stuurlui, zo blijkt maar weer staan nog steeds aan de kant. Jammer….

 5. Rebel4Ever zegt op

  Ik mis de ziekelijke jaloezie/afgunst als eigenschap. Overigens iets dat in meerdere Oost Aziatische landen voorkomt; dat is mijn ervaring.

  Constant onderling het inkomen, de status en het bezit vergelijken en becommentariëren.
  Je positie in de Thaise samenleving wordt immers bepaald door succes en bezit/geld.
  Dus zorg er voor dat je een rijke(re) vriend/echtgenoot hebt dan een ander; dan kan je je lekker verheven voelen. Hoef je zelf weinig voor te doen.

  Het is absurd hoe Thais personen bewonderen die ‘very rich’ zijn. Maakt niet uit of het bitches, klootzakken, bedriegers of criminelen zijn. Het draait om geld en je bent pas iemand als je er veel van hebt.

  Ook absurd hoe onnodige dure spullen worden aangeschaft, desnoods met geleend geld. Alleen maar om mee te kunnen pochen; een import merk auto, een duurder huis, het nieuwste mobieltje, die V-tas. Het ‘geluk’ moet NU worden ingevuld; de eventuele financiële consequenties zijn voor later…

  En…bij aanzien bestaan ineens je vrienden niet meer, want die zoek je nu hoger op de ladder in een hoger sociaal milieu.
  Dat is makkelijker om op vorige neer te kijken.

  Het valt me ook op hoe weinig Thaise vrouwen echte hartsvriendinnen hebben.
  Degenen die zij vrienden noemen zijn vaak tijdelijk, oppervlakkig en meestal werk gerelateerd.
  Alles draait om het verbeteren en handhaven van je positie binnen de grote familie en de buurt waar je woont.
  Daarin moet je je onderscheiden, want dan wordt je bewonderd en voel je je verheven en superieur boven de arme massa. Allemaal valse, discriminerende sociale competitie…

  • Jahris zegt op

   Allemachtig zeg, dat is wel erg negatief allemaal: ziekelijke jaloezie, afgunst, pochen, absurd, neerkijken op anderen, oppervlakkig, vals, discriminerend…ik hoop dan voor je dat je geen Thaise vrouw/vriendin hebt! Mijn vriendin is ook jaloers aangelegd maar daar houdt het wel zo’n beetje op, in de andere beschrijvingen herken ik haar niet. En ik ken genoeg Thaise vrouwen, zowel in NL als in TH, om te kunnen stellen dat het ook op hen grotendeels niet van toepassing is.

 6. bennietpeter zegt op

  Het is wel een hallelujah verhaal. Je ziet natuurlijk de slechte verhalen, omdat ze naar buiten worden gebracht en nauwelijks goede verhalen.
  Vanmorgen dus weer een, Thaise vriendin steekt bij ruzie met farang vriend, een mes in zijn kuit(!?).
  Je komt dat niet tegen in het kikkerlandje, tenminste nooit gelezen.
  Wel eens een docu gezien over Engelse vrouwen, die ten einde raad hun man of vriend elimineerde.
  Het is maar wie je ontmoet en ja cultuur en geloof KAN een andere impact hebben. Maar is zeker geen wet van meden en perzen om maar een uitdrukking te gebruiken. Het gaat om de persoon en wat hebben zij mee gemaakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website