Op Stickman’s blog, een Engelstalige weblog voor expats en toeristen over Bangkok, vond Tino Kuis onderstaand verhaal van een Thai over Thai-farang relaties. Hij vertaalde het en geeft als tip: lees het op een rustig moment als je partner even van huis is. Want deze Thai windt er geen doekjes om.

“Mr Stickman. Sinds enige jaren lees ik zo af en toe uw columns maar ik voelde nooit de behoefte zelf iets te schrijven. Ik moet zeggen dat ik veel van het getier in uw columns nogal amusant vond hoewel op een morbide manier. De ervaringen van veel farang mannen met Thaise vrouwen zijn tragisch en bedroevend en ik heb met ze te doen. Maar alles samen genomen schetsen uw columns een niet bepaald vleiend en nogal oneerlijk beeld van Thaise vrouwen in het algemeen.

Wat farang mannen nooit zullen willen toegeven is dat zij alleen lijken te putten uit dezelfde verontreinigde bron en daarom een onevenredig aantal onfrisse karakters opduikelen. Om het recht voor z’n raap te zeggen: er is een enorm verschil tussen ‘een typische Thaise vrouw’ en ‘een vrouw die omgaat met een farang’. Het is misschien pijnlijk te horen, maar dit is waarom zo veel farangs aan het kortste eind trekken bij Thaise vrouwen.

Iets over mezelf. Ik ben een Thai, geboren in de VS, opgegroeid in zowel de VS als in Thailand. Mijn Thais is vloeiend, maar ik verkies Engels omdat ik dat beschouw als mijn geboortetaal. Ik woon nu definitief in Thailand. Ik heb veel farang collega’s en vrienden, mijn meeste vrienden hier en in de VS zijn farangs en ik zal farangs niet op een onredelijke wijze aan de schandpaal nagelen. Maar geloof me als ik zeg dat Thais mij dingen vertellen die ze nooit met een farang zouden delen, zelfs niet als ze met een farang zijn getrouwd.

De meeste farangs in Thailand snappen er niks van

En ik zeg dit: de meeste farangs in Thailand snappen er niks van. Ze zien de werkelijkheid niet, hoe ze gezien worden door de gemiddelde Thai, waarom Thais vaak ‘glimlachen’ en zo meer. Alles wat ze weten is dat wat hun vrouw, hun partner of hun vriendenkring hen vertelde, wat natuurlijk over het algemeen bevooroordeeld en verwrongen is.

Soms lees ik iets van een farang, waarvan ik tegen mezelf zeg: jij snapt het. In de column over Isaan vrouwen (17 juli 2005) staat: ’De gemiddelde westerse man heeft iets met Isaan vrouwen in tegenstelling tot vrouwen uit andere delen van Thailand. Ze zeggen dat ze kleine, donker-gekleurde vrouwen met zes jaar scholing het meest op prijs stellen, maar de waarheid is misschien dat het deze vrouwen zijn die zich aan de eerste de beste farang opdringen.’

Ik ga nog een stap verder door de woorden te citeren van een Amerikaanse grappenmaker die ongeveer het volgende zei: ‘Eerlijk gezegd krijgen de meeste mannen de beste vrouw die zij met de aanwezige mogelijkheden kunnen krijgen.’ Later hierover meer.

Thais denken: alle farangs zijn rijk; Thais geloven: alle farangs zijn hoerenlopers

Waarom lijkt het alsof farangs zo vaak het slechtste uit Thailand krijgen waar het vrouwen betreft? Farangs hebben een zekere reputatie in Thailand, soms goed, soms niet zo goed. Ik noem slechts twee factoren die er echt toe doen. 1. Thais denken dat alle farangs rijk zijn. 2. Thai geloven dat farangs hoerenlopers zijn en zich voornamelijk ophouden met vrouwen van lage afkomst.

Het is noodzakelijk dat farangs het klassebewustzijn van Thais begrijpen om het belang van punt 2 werkelijk te kunnen waarderen. En voordat je Thais gaat aftuigen omdat ze ten onrechte geloven in nummer 2, laat ik duidelijk zeggen dat alle Thais heel goed weten wat er zich in Pattaya, Phuket en de meer verlopen gebieden van Bangkok afspeelt. Ze weten en zien dat farangs het willen doen voorkomen alsof hun hoeren hun vriendinnen zijn.

Thais geloven: Thaise vrouwen die met farangs omgaan, zijn (ex)bargirls

Verdorie, iedereen weet dat toch! Het blijft me verbazen dat farangs van streek raken wanneer Thais denken dat hun vrouwen en vriendinnen hoeren zijn, maar niet met de ogen knipperen als ze zelf farangs zien met hoeren. Thais geloven dat Thaise vrouwen die met met farangs omgaan, (ex)bargirls zijn, want dat is meestal ook het geval.

Terug naar het onderwerp. Thaise vrouwen geloven dat farangs rijk zijn. Wat voor soort vrouwen trekt dit aan? Wel, in ieder geval vrouwen die op geld uit zijn. Ik denk dat de meeste vrouwen dit belangrijk vinden, maar er zijn er maar weinig die dit het allerbelangrijkste vinden. Zij die dit bovenaan hun verlanglijstje hebben staan, gaan zeker voor rijke mannen.

Maar dan is daar het tweede punt, het beeld van de farang als hoerenloper. De meeste Thaise vrouwen zijn van nature behoudend en willen niet gezien worden als ‘dat soort vrouw’. Dat schakelt de ‘oppassende vrouwen’ uit. En de beter opgeleide en welgestelde vrouwen hebben ook geen behoefte aan dit stigma. Ik bedoel, waarom zou je aangezien willen worden voor een op geld beluste vrouw van lagere afkomst als je je eigen inkomen hebt? Wat overblijft zijn de arme, wanhopige figuren die zich niet meer druk maken over hun reputatie omdat ze zitten met andere, dringender problemen.

Ze zeggen: Thaise mannen zijn allemaal dronkaards en schuinmarcheerders, blah, blah, blah

Wat ik wil zeggen is dit. Farangs zitten er helemaal naast wat de gemiddelde Thaise vrouw betreft, maar ze hebben waarschijnlijk gelijk wat betreft de vrouwen waarmee zij omgaan. De meeste farangs zullen dit niet willen geloven. Zij geloven wat hun vrouw hen vertelde, dat het de wens is van iedere Thaise vrouw een farang als partner te hebben omdat Thaise mannen allemaal dronkaards zijn en schuinmarcheerders, blah, blah, blah.

Maar serieus, wat moeten die vrouwen anders zeggen? Dat ze liever een Thai hebben, maar alleen om het geld met een farang omgaan? Dat antwoord zal de farang niet echt aanspreken. De waarheid is wel dat een meerderheid van deze vrouwen slechte ervaringen hebben met Thaise mannen. Desondanks prefereren ze een Thaise man, maar die is buiten bereik. En de klok tikt voor hen en hun familie.

Farangs gaan alleen om met lelijke Thaise vrouwen

Er is een goed bewaard geheim in Thailand. Iedere Thai kent dit geheim maar geen enkele farang heeft er weet van (of hij begrijpt het niet). Het gaat mijn verstand te boven omdat je gewoonlijk geen drie Thais het over iets eens kunt laten zijn, maar hier is iedereen het over eens, zowel mannen als vrouwen: farangs gaan alleen om met lelijke Thaise vrouwen. Dit is nu het grote verschil tussen de visie van een Thai en een farang.

Het is weer de Isaan factor. Laat het me uitleggen zodat een gemiddelde farang het kan begrijpen. Thais bekruipt hetzelfde gevoel bij donkergekleurde vrouwen als Amerikanen bij dikke blanke vrouwen. De meeste Amerikaanse mannen zien zichzelf niet wakker worden naast zo’n vrouw hoewel dat niet voor iedereen geldt. Zij die voor dikke vrouwen gaan, hebben ze voor het uitzoeken. En zo is het met Isaan vrouwen. Enigszins welgestelde Thaise mannen hebben geen enkele belangstelling voor deze vrouwen en die vrouwen weten dat.

Isaan vrouwen zijn de enige vrouwen die voor farangs beschikbaar zijn

Als je me niet gelooft, kijk dan naar al die advertenties die de huid blanker zouden maken. Kijk naar de vrouwen in de soaps, niet direct het type dat je met farangs ziet omgaan. Ik geloof eerlijk gezegd niet dat farangs vallen voor Isaan vrouwen, hoewel de meeste tevreden lijken te zijn met iets slanks en jongs, hoe ze er verder ook uitzien. Maar dit zijn simpelweg de enige vrouwen die voor hen beschikbaar zijn.

Het valt me op dat het er voor een farang vrijwel niet toe doet of ze er goed uitzien omdat ze in dezelfde vijver vissen als die dikke, behaarde, stinkende 55 jaar oude Duitser, zittend aan het andere einde van de bar. Jullie hebben geen toegang tot een bepaald soort vrouwen. Ik wel, en ik zeg het bijna verontschuldigend. In de VS verwacht je dat een aantrekkelijke man met een mooie vrouw omgaat. Maar hier zie je een knappe farang in het gezelschap van dezelfde soort Isaan vrouw, waar alle andere farangs ook mee rondlopen.

Op mijn bedrijft loop een farang rond met een klassiek ‘gentleman’ uiterlijk. Deze man zou in de VS een echte charmeur zijn. Aardige man ook. Toch is zijn vriendin een echt typische Isaan vrouw. Een ander, meer dan gemiddeld knap en goed verdienend (zijn vrouw heeft twee kinderen), wel, laten we maar geen ouwe koeien uit de sloot halen. Er is overigens niets mis mee als ze gelukkig zijn. Het valt me alleen op.

Thais houden er niet van iemands gevoel te krenken

En dat brengt me weer bij ‘het geheim’. Het is niet de bedoeling van Thais de farang hier voor de gek te houden of hen de waarheid te onthouden. Thais houden er niet van iemands gevoel te krenken, of het nou farangs zijn of niet. Maar je kunt dit ‘geheim’ onmogelijk duidelijk maken aan een farang en eerlijk gezegd, waarom zouden we ook? Als je de vrouw aantrekkelijk vindt (en ze is ook nog eens een goed mens), wat doet het er dan toe wat anderen denken? (Ooit de Amerikaanse film Shallow Hal gezien?).

Het gebeurt vaak dat mijn farang collega’s en vrienden me een foto laten zien van hun nieuwe vriendin terwijl ze dooremmeren over hun nieuwe liefde. Ze verwachten dat ik hun schoonheid uitvoerig prijs. Geloof me, ze waren bijna altijd lelijk, maar gewoonlijk knik ik toestemmend. Wat zou ik verdorie moeten zeggen?

Zoek een goed heenkomen als een Thaise vrouw je achterna zit

Mijn advies aan farang mannen op zoek naar liefde is dit: als een Thaise vrouw je achterna zit: zoek een goed heenkomen. Zoals ik al zei, Thaise vrouwen zijn van nature behoudend. Op de volgende manier zal ‘een aardige Thaise vrouw’ een man benaderen waarin ze geïnteresseerd is. Dat overkwam mij talloze malen. Haar vriend of bekende spreekt me aan en zegt dat er iemand in mij is geïnteresseerd en of ik beschikbaar ben. Ik stel een paar vragen maar die persoon zal nooit onthullen over welke vrouw het gaat tot het licht op groen staat. Uiteindelijk zeg ik dat ik al een vriendin heb (wat waar is) en ik kom er nooit achter wie die vrouw was.

Maar als ze me direct aanspreekt, dan doet ze dat heel subtiel, zodat het lijkt of ze in het geheel niet geïnteresseerd is. Als je de hints niet begrijpt of er niet op in wil gaan, zal ze je niet lang achtervolgen. Het punt is dat de vrouw terughoudend is wat hofmakerij betreft en dat de man de aanvaller moet zijn. Als de vrouw zich opdringt, dan stel ik al geen belang meer in haar. Feministen zullen deze houding haten, maar zo zijn nu eenmaal de mores in Thailand.

Jij bent niet speciaal; iedere farang is goed genoeg

Iets anders: als een Thaise vrouw zegt dat ze van farang mannen houdt en dat ze daar naar op zoek is, loop dan niet weg maar REN er vandoor. Wat ze eigenlijk zegt is dat ze een farang man wil en dat iedere farang goed genoeg is. Jij bent niet speciaal, alleen maar de gelegenheid die zich nu voordoet. En waarom wil ze een farang? Hint: het heeft niets van doen met je charme en persoonlijkheid (zie punt 1 hierboven).

Waarom zou je omgaan met een vrouw die geïnteresseerd is in elke willekeurige farang? Zij zal ongetwijfeld aan een Thai de voorkeur geven. Als je zo’n soort terughoudende vrouw voor je kunt winnen, dan heb je echt iets. Maar het helpt werkelijk als je de tijd neemt Thais te leren. Ik ben wat wantrouwend ten opzichte van een onopgeleide Thaise vrouw die het Engels een beetje te goed spreekt maar dat is een ander verhaal.”

Commentaar Tino Kuis

Ik voelde me nogal onbehagelijk na het lezen en het vertalen van dit artikel. Ik had er een heel dubbel gevoel over. Enerzijds weet ik zeker dat heel veel Thais er zo over denken, anderzijds vind ik dat deze man er nogal wat vooroordelen op nahoudt. Ik denk ook dat hij de werkelijkheid wel heel eenzijdig voorstelt. Hier in het Noorden zie in regelmatig farangs met een mooie niet-Isaan Thaise vrouw. Ik persoonlijk kijk graag naar een Isaan vrouw, velen zijn mooi. Hij denkt daar anders over. Toch zegt hij een aantal dingen die de moeite waard zijn. Oordeel zelf.

Stickman zelf voegde er onder het artikel nog dit aan toe: ‘Schot in de roos! Een verhaal dat verplichte kost is voor farangs die omgaan met Thaise vrouwen.’

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Wat farang mannen niet snappen over Thaise vrouwen”

 1. Mark zegt op

  Zowat halfweg lezend in het artikel, vroeg ik me af waarom Tino dit wil/kan/mag plaatsen. Stickman is amusant lollig leesbaar, maar overstijgt nauwelijks de gordel en het niveau van “boystalk”. De site heeft uiteraard zijn doelgroep.

  Ik heb helemaal geen dubbel gevoel bij het lezen hiervan: hier worden gekende gemeenplaatsen, stigma’s, frustraties en vooroordelen royaal gecultiveerd. Het zal de doelgroep van Stickman ongetwijfeld vleien.

  De wijze waarop de auteur “de Thaise man” schetst als beschermer van “de deftige Thaise vrouw” en tegelijk als de nec plus ultra ongenaakbare onfeilbare Thaise man vind ik opmerkelijk passend in een welbepaald soort Thaise superioriteitsbewustzijn. Een gekend verschijnsel dat farrang frequent mogen aanschouwen/ervaren … Het wordt vaak ten onrechte als nationalisme gepropageerd.

  Gelukkig zijn Thaise mensen ook mensen en gedragen de meesten zich dusdanig. Uitzonderingen bevestigen de regel 🙂 en als je dat niet meer gelooft kan je maar beter verkassen 🙁

 2. henry zegt op

  Deze man schrijft gewoon een niet graag gehoorde waarheid.

 3. Sacri zegt op

  Ik heb zelf geen relatie met een Thaise vrouw en ook nog nooit gehad, maar ik vind gewoon dat er veel te veel en te diep over nagedacht wordt. Dit artikel staat bol van de generalisaties. Natuurlijk heeft dit artikel raakvlakken in de waarheid, maar zeg nou eerlijk… Als de man gelukkig is met de vrouw en de vrouw gelukkig is met de man, maken de redenen dan nog uit? Ik mag dan wel geen ervaring hebben met een relatie met een Thaise, maar ik ken genoeg mensen die zeer gelukkig zijn in zo’n relatie (ook ex-bargirls).

  En het stukje over het uiterlijk vind ik ronduit walgelijk. Alsof de schoonheid van een vrouw voor iedereen hetzelfde is. Ik heb ook relaties gehad met vrouwen waarvan ik wist dat het geen supermodel was, maar ik vond haar prachtig. Dat in Thailand Isaan vrouwen als ‘lelijk’ worden gezien is meer een sociaal probleem dan dat het echt iets met uiterlijk te maken heeft.

  In de Westerse wereld vind je trouwens net zo goed ‘gold diggers’. En die vind ik vaak nog de overtreffende trap in vergelijking. Maar ook hier vind ik dat als dit beide partijen gelukkig maakt, gewoon lekker doen. In de Westerse wereld zijn ook achterbakse vrouwen (helaas ook ervaring mee). Dit is ook echt niet iets wat uniek is aan Thailand.

  Dit algehele artikel is op bijna ieder punt net zo goed toepasbaar op de Westerse wereld waar wij in level als op Thailand. Ik wordt er een beetje moe van dat mensen dit soort ‘feiten’ in stand houden alsof het alleen in Thailand voor komt.

  Wat dat aan gaat, ben ik echt zo ongeveer het tegenovergestelde van een Thai; Ik geef er geen reet om wat anderen over me denken. Ik doe waar ik gelukkig van wordt en als men daar een probleem mee heeft, kan het me aan m’n bolle reet roesten.

  • Maikel zegt op

   Dit algehele artikel is op bijna ieder punt net zo goed toepasbaar op de Westerse wereld waar wij in level als op Thailand. Ik wordt er een beetje moe van dat mensen dit soort ‘feiten’ in stand houden alsof het alleen in Thailand voor komt.
   Helemaal eens met je Sacri.

   De schrijver moet een stereotype zijn.

   Ben zelf ook met een Thaise getrouwd na vele waardeloze relaties in Nederland. wat ik opgebouwd heb met de Thaise in Nederland zowel in Thailand was zoek bij de rest. Als zij nou een bargirl of whatever zijn geweest heb ik veel respect voor haar. Generaliseren zou ik maar niet doen of men ruimdenkend is.

   Sluit voor een deel niet uit dat de waarheid geschreven is doch flink overtrokken.
   Men doet voorkomen alsof de perfecte vrouwen elders in de wereld wonen als men goed op de hoogte is van de feiten spreken we allemaal anders

   Petervz , Dirk, en sacri en Nico dank voor de participatie in deze kwestie duidelijke taal.

 4. ReneH zegt op

  Prima stuk. Kijk eens in de spiegel nadat je het gelezen hebt.

 5. paul vermy zegt op

  Het verhaalvan deze Amerikaanse Thai vind ik heel goed en zeer treffend in veel opzichten. Ik schat dat
  zo’n 80% van de farangs een vrouw uit een bar heeft gehaald of uit een massage salon. Ik heb het door
  jaren heel vaak gezien en ben in veel bars geweest. De meeste komen inderdaad uit de Isarn, maar niet
  allemaal.Ik zelf wil absoluut geen vrouw uit Isarn, zij hebben inderdaad een zeer lage opleiding en wat
  moet ik daar mee. Mijn Thaise vrouw heb ik ontmoet in het Oriental hotel in Bangkok, waar zij op een
  party was en een diner. Goed opgeleid en een universitaire studie, vergelijkbaar met Nijenrode. Een af-
  spraak met haar gemaakt en vele malen samen met haar zuster, maar niet alleen. Het heeft nogal wat
  voeten in de aarde gehad voordat ikwerd voorgesteld aan haar moeder. Uiteindelijk zijn wij getrouwd
  voor de wet en ik ben al ruim 10 jaar dolgelukkig met haar. Twee maal eerder getrouwd met een Neder-
  landse en nog diverse relaties gehad ook met Nederlandse. Ik vertrouw mijn vrouw voor 100% en dat kan
  ik niet zeggen van mijn vorige relaties. Ik bedoel hier mee te zeggen dat het ook anders kan. Heb ook
  wel bargirls gehad vroeger, maar ik moet er niet aan denken om daar een relatie mee aan te gaan.

 6. Petervz zegt op

  De schrijver is wel heel erg negatief over Isaanse vrouwen, die volgens hem allemaal onopgeleid zijn, een donkere huid hebben en daarom ook nog leelijk zijn. Dit is overigens wel een visie die men met name in Bangkok deelt. Bangkok is Sriwilai (civilized) en Isaan is Ban Nohk (un-civilized).
  Lang niet alle mensen uit de Isaan hebben overigens een donkere huid. Dat komt met name voor in de zuidelijk provincies, zoals Buriram en Sisaket, maar hoe verder naar het noorden hoe blanker het uiterlijk. Laotiaanse vrouwen worden juist weer gezien als zijnde erg mooi.

  Overigens onderhouden veel rijkere oudere thaise mansen (buitenechtelijke) relaties met veel jongere thaise vrouwen (ook uit de Isaan), veelal om vergelijkbare redenen.

  Hij heeft wel een punt dat de meeste farangs Thailand en de Thais niet bgrijpen. Dan kan pas als je de thaise taal vloeiend beheerst, en dus alles begrijpt wat er om je heen gezegd wordt.

 7. dirk zegt op

  Deze Thaise man beschrijft misschien onbewust heel nauwkeurig, de mate waarin Thai onderling discriminerend zijn. Het verschil in klasse wordt hiermee duidelijk beschreven en de onderlinge afwijzing van de Thai voor zijn minder bedeelde landgenoten nog eens duidelijk neergezet.
  Wat kan je eraan doen, als je dna een meer bruine huidskleur geeft, wat kan je eraan doen als je met twintig miljoen anderen in de Isaan geboren bent. Wat kan je eraan doen als je in een klassemaatschappij, zoals de Thaise rond moet komen. Dan wordt het leven of overleven.
  Ik ken gelukkig een flink aantal Farang mannen, die gelukkig zijn met hun Thaise vrouw uit de Isaan.
  Ik heb ook Isaan vrouwen gekend, die er niets van snappen en reputatie vernietigend zijn, geldt ook voor de Farang. Komt overal voor.
  Pleiten voor beter onderwijs, gelijke kansen en gelijke rechten, dat zou de denkwijze van de Thaise man moeten zijn, maar helaas……

  • Rene zegt op

   Ik vond in het verhaal niet veel verrassende zaken staan.

   Het is ook zo dat de mensen van midden Thailand een bepaald beeld hebben van Isaan, en dat is niet positief. Waarom?
   Ook over mensen afkomstig uit de buurlanden wordt vaak minderwaardig gedaan. Vooroordelen leven overal.

 8. Jan zegt op

  Iedereen mag er zijn of haar mening op nahouden..!!
  Wat mij persoonlijk elke keer als ik in Thailand ben zie en vind opvallen is dat ik met name farang mannen TOTAAL niet vind passen bij de Thaise vrouw in kwestie.
  De gemiddelde farang man ziet er op zijn zachtst gezegd niet erg aantrekkelijk uit…!!!
  Oordeel zelf als je waar dan ook in Thailand op straat loopt.
  Mij is het dikwijls een compleet raadsel waarom een Thaise vrouw op een dergelijke man verliefd kan worden..!!! Kan er wel naar raden..!! Maar of er dan sprake is van een oprechte relatie waag ik te betwijfelen.

  • jacqueline zegt op

   Ik als vrouw van 62 , snap dat wel . You take care of me , I take care of you , wat is daar mis mee , of moeten invalide en oudere mannen dan allemaal in Nederland of Belgie achter de geraniums , heel de week afwachten of er iemand tijd of zin heeft om even langs te komen ? daar zitten er al genoeg .te wachten .

   • Bert Bosschenaar zegt op

    Wat een geweldige reactie.
    Ik hoop dat je hiermee veel mensen (mannen) een hart onder de riem steekt.
    Ik zit in een soortgelijke situatie/relatie.
    Zij zorgt voor mij en ik zorg voor haar.
    Allebei blij.
    En we weten allebei dat het geen ‘liefde’ is, maar een win win situatie.
    Niks mis mee toch?

 9. timker zegt op

  Of het allemaal waarheden zijn die hier beweerd worden is de vraag, maar dat de Thaise (Isaanse) vrouw die opzoek is naar een farang niet gaat voor de schoonheid van de farang is een open deur. De bewijzen daarvan lopen hier in de Isaan genoeg rond. Dat de vrouw niet altijd de ideale Thaise schoonheid is natuurlijk ook waar, maar in het “Westen” denken we nu eenmaal vaak anders of een blankere huid mooier is dan een gebruinde huid. Of alle Thaise mannen te veel drinken, gokken en er een vriendin op na houden valt te betwijfelen maar ik zie rond me heen toch meerdere stereo types… Maar toch een goed verhaal om te lezen, zeker wanneer je het kan maatstaven met je eigen voorbeelden! Zo ken ik genoeg farangs die geen “Pattaya verleden” hebben – ik ben er zelf ook zo een !!!

  • jacqueline zegt op

   Ik hoor genoeg verhalen van DIE VAN MIJ WAS GEEN BARDAME ….. NEE DIE VAN MIJ WAS MASEUZE , of met universiteit opleiding…. maar dezelfde avond kwam ze naar me toe ….. hahahahah laat me niet lachen , niet een gepensioneerde , invalide en gewone werkende falang heeft een Thaise maagd ……. maar wat is er mis mee met een barmeisje een masseuse of een meisje uit de 7 11 …. of een met universiteit opleiding van gewone afkomst ( Waar heeft ze haar opleiding mee betaald ) als je er maar gelukkig mee bent …. niet opscheppen over een fantasie ….. want de meeste meisjes werken nog maar sinds kort . hahahahah de uitzondering daar gelaten .

   • chris zegt op

    Het imago is inderdaad erg sterk aanwezig maar de werkelijkheid is echt aan het veranderen. Meer en meer Thaise vrouwen (vooral de allenstanden boven de 35 en de geschieden vrouwen met kinderen) wonen samen met een buitenlandse partner. En dat komt gewoon omdat deze categorie vrouwen helemaal niet in trek is bij de Thaise mannen (te duur, te zelfstandig,al eens ‘gebruikt’, kinderen van een andere man), de Thaise mannen niet in trek zijn bij deze groep en buitenlandse mannen het ‘verleden’ van zo’n vrouw accepteren omdat ze zelf ook een verleden hebben.
    Als ik een goeduitziende Thaise dame van 35-45 jaar tegenkom (en dat gebeurt heel vaak) die nog nooit getrouwd is geweest of een relatie heeft gehad vraag ik me altijd af wat er echt aan haar mankeert.

 10. Khun Sugar zegt op

  Wat Thai mannen niet snappen over Farang

  Als we een bleekscheet als partner wensen hoeven we hier niet lang te zoeken. We zoeken een getaande partner (reden waarom de farang-vrouwen zonnebaden) en farang-mannen gaan hiervoor zelfs naar Zuid-Oost Azië.
  De Thaise vrouwen die zich met ‘Dash’ wassen en hopen geld uitgeven om te bleken zijn niet onmiddellijk onze doelgroep. En zeker niet als ze dan nog is veel noten op hun zang hebben. Dit laatste is dan wel persoonlijk en zullen feministen niet graag lezen, geef mij maar de vrouw die haar plaats kent 🙂

  Het neerbuigend gedrag van Thai is het meest walgelijke aan de Thaise cultuur, jammer genoeg moeten we hiermee leren omgaan.

  Voor mij zijn er geen lelijke mensen alleen verwerpelijke uitspraken.

  Grtjs
  K.S.

 11. Slagerij van Kampen zegt op

  Zo, in ieder geval weet Van Kampen nu dat hij er ook ingetuind is. Weliswaar drinkt en rookt zijn vrouw niet en houdt hield niet van bars, maar zij komt wel uit de Isaan. Het betoog komt er op neer dat wij farangs ons behelpen met de bedorven restjes. De schrijver verzuimt in zijn stichtelijk betoog te vermelden dat een mooie Isaanse vrouw nog wel kan functioneren als mia noi van de zich superieur wanende upperclass waartoe hij zich ws ook rekent. Polygamie is nog steeds min of meer gangbaar in Thailand. Tegenover het ideaal beeld van de Thaise vrouw, waar hij vrouwen uit de Isaan niet toe rekent (vandaar al dat politieke verzet in het noordoosten?) de veelwijverij van de nette Thaise man. Ze doen me vaak denken aan Afrikanen. Achter de vrouwen aanzitten patserij en geld smijten.

 12. Guido de ville zegt op

  Korte commentaar op vertaald artikel ( kort want meer is het niet waard). Het is het relaas van een kortzichtige, pedante, racistische, laatdunkende en hooghartige man die heel verkeerdelijk denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft.

 13. T zegt op

  Ik kan niet ontkennen dat in veel van zijn verhaal een behoorlijke kern van waarheid zit. Maar aan het eind van de dag is het toch het verhaal waar is die farang toerist nou gelukkig mee. Nou vaak is dat dan toch gewoon zo een simpele boeren Isaan meid. Helemaal niks mis mee maar dat is wat Thai niet van ons westerlingen snappen. Het gaat bij de meeste westerlingen niet enkel alleen om aanzien en persé naast de aller aller mooiste vrouw gezien te worden. Zeker voor veel 50+ heren geld dat als ze maar een lieve zorgzame vrouw hebben is dat voor hun meer waard als een stunner uit de regio Bangkok. En dat heel veel Thaise vrouwen enkel een farang willen voor het geld, dat verhaal is al bekend sinds de eerste farangs ooit in Thailand aankwamen…

 14. dirk zegt op

  Het feit dat het een herplaatst bericht van de Stickman betreft vind ik heel bijzonder in de zin van “ U vraagt en wij draaien” , dus ik neem aan dat hier een aanleiding voor is geweest….

  De Stickman website was voor mij na aankomst in 2008, een van de weinige websites met “emotionele informatie” over Thailand, een site met toentertijd meer dan 7000 verhalen, waarvan door het merendeel een spoor van teleurstelling loopt, vaak was het laatste ook nog de reden voor het vertrek naar Thailand. Ik moet toegeven dat er soms ook “Pullitzer prijs” kandidaten bij zaten. In een later stadium kwam er een kentering en werd er ook aan het toerisme aandacht besteed. Op het moment dat ik in mijn directe omgeving ook “Stickman slachtoffers” zag vallen, vond ik het welletjes en ben ik ermee gestopt. Af en toe kijk ik nog wel eens en kwam tot de conclusie dat het nu allemaal “ minder zwaar” is geworden. Let wel het betreft hier een Engelstalige website, Stickman komt zelf uit Nieuw-Zeeland. Het gevaar dat m.i. in een website als dat van Stickman schuilt was vroeger de overweldigende hoeveelheid negatieve verhalen, die het bevat. Men creeerde in het verleden ongewild een paranoïde sfeer, maar ik kan me vergissen.

  Een poos geleden verwees ik op Thailandblog naar een “ Stickman verhaal” van een zekere Simon, een onderwijzer, die In Thailand niet hetgeen kon vinden waar hij naar op zoek was en waar hij de rest van zijn leven mee kon delen, en toen maar , na 6 jaar naar Zuid-Korea (Japan was nr. 2 meen ik mij te herinneren) vertrok. Het verhaal van Jayson was volgens mij genoeg voor vandaag, dus zal ik de locatie van het verhaal van Simon maar achterwege laten).

  In zijn specifieke geval betrof het, algemeen samengevat, “intellectual curiosity”, of de afwezigheid ervan in de mate die hij wenste. Menigeen zal dit gedrag veroordelen met termen als superioriteitsgevoel (deja vu???) enz., , maar zoals het artikel van Tino aangeeft zijn de redenen om een vrouw te kiezen vrij divers, de rijke Thai wil geen donkere dame en de Amerikaan wil geen dikke dame, dus prijsschieten voor bepaalde groepen. Simon wil over alles en nog wat kunnen praten met z’n wederhelft, vindt dat niet in Thailand, en vertrekt.
  Ik moet echter aangeven dat Simon misschien niet lang genoeg heeft gezocht, aangezien ik in mijn anderhalf jaar durende “ Engelse…” periode in Udon Thani, 2 Thaise dames heb leren kennen, die volledig voldeden aan hetgeen Simon voor ogen had. Een ( Khon Kaen universiteit), vertrok na genoemde periode naar Nederland en de ander naar China. Simon heeft dus de moed m.i. te vroeg opgegeven.

  Het veroordelen van de bargirls heeft in een vroeger stadium een ander etiket met soms een langdurig na-effect, hetgeen volgens mij de overgang naar de bargirls typering voor de “anderen” vergemakkelijkt.

  Meneer Jayson had de tunnelvisie mode moeten uitschakelen. Zie de volgende artikelverwijzing: http://ro.ecu.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=1399&context=theses en hier alvast een extract ervan – het betreft een thesis uit 2011, maar ik herken sommige zaken vandaag de dag nog steeds (zoals iedereen wel weet kan opgroeien in problematische omgevingen, langdurige gevolgen hebben):

  Speaking in Thai, dreaming in Isan: Popular Thai television and emerging identities of Lao Isan youth living in northeast Thailand.

  Identity construction does not, however, flow in one direction and discourse on identity in Isan is fed not only by the perceptions of others living outside the region, but by how Isan people respond to the perceptions of people in central Thailand, particularly to Khon Krungthep
  (Bangkokians).
  Following is a discussion between students when asked:
  Catherine: What do you think is the attitude of people in Krungthep [Bangkok], Khon Krungthep, towards the Isan region and Isan people?
  Student: They probably think we are lower than them.
  S: Sometimes it’s like they insult us.
  S: They think we are lazy, no hospitality. When they know us, they know they arewrong. When they depict us on TV they see us in a funny, clumsyway. And they present us in dramas although they…
  S: They don’t know us at all.
  S: Yes
  S:They think we are stupid, silly.

  This sense of how outsiders, especially those from the metropolis, tend to view them in a
  derogatory or unflattering way prompted several young people to confess embarrassment
  at being Isan when in Bangkok or other regions of Thailand, yet there was also general
  ambivalence and confusion about identity labelling.

  Het hebben van een vrouw of vriendin uit de door Jayson besproken context en de diverse klassen daarboven, had voor Simon in beide gevallen niets te bieden en daar komen alle klassen democratisch samen.

  Indien de personen in kwestie van elkaar houden dan zullen ze het wel reddden en de omgeving trotseren. Zoals ouders in “ the homelands” van de farangs altijd/vaak willen dat de kinderen het verder schoppen dan zijzelf, kan ook de Farang/Thai mix bij “geengageerden” op de lange duur voor misschien alhier ongewilde sociale verschuivingen zorgen.

  Dirk

 15. NicoB zegt op

  Deze USA Thai gaat er van uit dat hij alle wijsheid en kennis in pacht heeft ten aanzien van het onderwerp en baadt in een weelde van zelfgenoegzaamheid. Farang mannen snappen misschien juist bij uitstek Thaise vrouwen en doen daar hun voordeel mee.
  De opmerking: ” Schot in de roos! Een verhaal dat verplichte kost is voor farangs die omgaan met Thaise vrouwen ” werd door Stickman geplaatst. Had die de opmerking niet geplaatst dan had de USA Thai die wel kunnen plaatsen, verplichte kost voor farang …, heel wat pretenties deze schrijver.
  Zou de schrijver willen repliceren: wat een Thai man niet snapt van Farang mannen.
  NicoB

 16. JanT zegt op

  Mijn vriendin komt niet uit de Isaan maar oorspronkelijk van Bangkok, ze is niet beeldschoon maar is wel hoog opgeleid (Phd) en heeft een heel goede functie aan een universiteit. Zeker 70% van haar vrouwelijke collega’s, ook werkend aan andere universiteiten, heeft een farang als vriend of echtgenoot. Waarmee ik alleen maar wil zeggen dat het hierboven gesuggereerde “alleen hopeloze vrouwen uit de Isaan willen een farang ” absoluut niet opgaat.

 17. Fransamsterdam zegt op

  Het verhaal zegt meer over de invloed van de geschiedenis op Thailand dan over de domheid van de farang.
  De Isaan is pas laat tot het Thaise Rijk gaan behoren, en aanvankelijk werd het gebied grotendeels aan z’n lot overgelaten. Pas ten tijde van de hervormingen door Chulalongkorn werd het gebied dat veeleer gericht was op Laos en Cambodja waardig onderdeel van Thailand, maar zeker niet volwaardig. De dreiging dat de Fransen binnen zouden vallen heeft hierbij mogelijk ook een rol gespeeld.
  Je kunt dus wel stellen dat de bevolking in de Isaan van oudsher als een soort binnengehaalde groep allochtonen werd beschouwd, en wat we nu zien zijn de naweeën daarvan.
  Het feit dat de belangrijkste bron van schamele inkomsten de noodlijdende verbouw van rijst is werkt ook niet mee aan een snelle ontwikkeling of gewaardeerde integratie, en maakt de ‘keuze’ om in een bar te gaan werken en/of de jacht op een farang te openen een eerder voor de hand liggende optie.
  Het zou mij niet verbazen als een ‘echte’ Thai in Bangkok sneller wordt aangenomen voor een kantoorbaantje dan een dom donker ondermaats Isaantje.
  Om dan te zeggen dat de farang, min of meer noodzakelijkerwijs, vissen in ‘een verontreinigde bron, met onfrisse karakters’ is ronduit beschamend.

 18. Slagerij van Kampen zegt op

  Iets verderop hier lees ik over Thaise vrouwen die massaal worden bedrogen, misbruikt enz. Meestal niet door farangs denk ik. Geeft te denken.Dit soort bijdragen van Thaise mannen heb ik vaker gelezen. Komt waarschijnlijk doordat ze zich schamen voor de slechte reputatie die het land op het gebied van prostitutie heeft. Dit is dan een soort verdediging. Er bestaat naast het grote bordeel Thailand ook nog een fatsoenlijk Thailand, alleen is dat een exclusieve wereld die enkel voor de Thais is weggelegd. Ook niet voor de Lao’s want dat zijn paspoort Thais. In Zuid Oost Azie heeft iedereen een hekel aan de Thais. (De Bangkok kliek dan). De Laotianen moeten de Thai niet. De Cambodjanen al helemaal niet. De Birmezen lusten de Thai niet, en ook met Maleisie botert het niet helemaal.

 19. Leo Th. zegt op

  Schoonheid is relatief, wat de één mooi vindt hoeft niet voor de ander te gelden. Het verhaal bevestigt toch wel de gangbare mening (voor wat die waard is) dat (o.a.) Nederlandse mannen, die in eigen land er vaak niet in slagen om een relatie op te bouwen, dan wel in stand te houden, en soms ook nog eens door familie, collega’s en kennissen als ‘loosers’ betiteld worden, in Thailand wel het ‘geluk’ vinden. Maar degenen die een ander als ‘looser’ betitelt is misschien stiekem wel jaloers op de ‘geluksvogel’ die de stap heeft genomen om met een Thaise in zee te gaan. Toegegeven, zo goed als altijd is er zeker bij aanvang geen sprake van een gelijkwaardige relatie. De Thaise partner gaat een relatie aan om verstandelijke redenen en is in 1e instantie uit op financiële geborgenheid terwijl de farang er doorgaans in stapt vanuit zijn hart, gevoed door zijn hormonen. Maar waar de één afstevent op een compleet fiasco met vaak financiële consequenties, vindt de ander wel zijn geluk in een jarenlang samenzijn in goede harmonie. Dat farangs niet alles snappen van Thaise vrouwen is natuurlijk zonder meer waar, wat voor een gedeelte veroorzaakt wordt door een totaal andere achtergrond en opvoeding alsmede de taalbarrière. Met het commentaar van Tino Kruis kan ik het, zoals zo vaak, wel eens zijn. Dus oordeel zelf, doe je voordeel uit kennis van anderen maar laat je niet van de wijs brengen en houd je gezonde verstand erbij.

 20. Sjaak S zegt op

  Mijn bescheiden mening over de partnerkeuze van de Isaanse vrouw of Thaise vrouw in het algemeen: veel vrouwen zijn laagdrempelig en gaan zowat voor kiesdrempel man die hun hemel op aarde belooft. Ze berusten zich vaak in hun lot en doen zoveel mogelijk om het huwelijk/de verhouding zo goed mogelijk te laten lopen.
  Dat “houden van” of “verliefd zijn” concept zoals in westerse landen, kennen ze hier niet.
  Ik ben heel erg blij en gelukkig met mijn vrouw. Maar toen ik haar leerde kennen was ik ook maar een hoop op een betere toekomst. Ik durf zelfs te beweren dat zij er meer moeite mee had, dan ik. Ze vond me wel aardig, maar ze was haar leven lang een Thaise man gewend. En nou met zo’n vreemde, voor haar grote buitenlander.
  Nu, na vijf jaar, kijken wij al terug op de mooiste tijd van ons leven. We leven bescheiden, maar goed met elkaar. We kennen elkaar met al onze zwakheden en sterktes. En of zij nou uit Isaan komt of Timboektoe..het maakt niets uit. Wij zijn elkaars belangrijkste personen..

 21. Dirk zegt op

  Voor de liefhebbers hierbij wat informatie (Bangkokpost- Learning -2015), die aangeeft dat er ook op dit gebied in Thailand veranderingen plaatsvinden en een stuk van de “Professor”, die de “andere Thaise wereld” beschrijft.

  Young middle-class Thai women marrying foreigners: Why?

  http://www.bangkokpost.com/learning/work/657196/young-middle-class-thai-women-marrying-foreigners-why

  https://www.stickmanbangkok.com/readers-submissions/2011/08/the-mysterious-second-world-of-thailand/

  Dirk

 22. chris zegt op

  Het gaat niet zozeer over snappen maar de volgende zaken moet je wel beseffen:
  1. een Thais huwelijk is nog steeds meer een verbintenis tussen families en clans (op basis van wederkerige voordelen) dan een verbintenis tussen een man en een vrouw. Romantische liefdesidealen komen langzaam naar boven. Thaise vrouwen wordt geleerd vooral de (lange termijn) belangen van de familie in de gaten te houden als men met een buitenlander omgaat.
  2. Sex is niet voorbehouden aan een relatie. Buitenechtelijke sex is geen uitzondering. Voor vouwen is dat overigens minder geaccepteerd dan voor mannen. Vrouwen houden daar rekening mee.
  3. Er is een scheiding tussen de mannen- en de vrouwenwereld. Getrouwd of niet, een vrouw trekt vaak naar vrouwengroepjes en vriendinnen (winkelen, naar de tempel, schoolactiviteiten voor de kinderen, karaoke). Mannen vermaken zich in groepsverband vooral met TV-kijken, praten en drinken.

  Natuurlijk verandert dit langzaam. Maar 50% van mijn studenten op de universiteit ziet een serieus probleem als het vriendje of vriendinnetje niet geliefd is bij de ouders. Slechts 15% vindt het een probleem als de liefdespartner te veel drinkt en dan toch autorijdt.

 23. Jasper van Der Burgh zegt op

  Er staat niet voor niets onder: “herplaatst stuk”. De huidige situatie is sinds de opkomst van spociale media enorm veranderd, er vindt ook onder jonge thaise vrouwen een zekere emancipatie/verwestering plaats. Het wemelt inmiddels van de goedopgeleide universiteitsstudenten die zich voor escort services aanbieden via facebook etc. En die komen echt niet uit de Isaan, maar zien sex gewoon als een economische transactie op hun studiebeurs op eenvoudige wijze aan te vullen. Overigens is het meerendeel (85 %) van de “hoerenlopers” Thai, maar dat terzijde.
  Dat voor de O.P. isaanse vrouwen hetzelfde zijn als dikke vrouwen voor amerikanen zegt mij niets. Ik vind thaise vrouwen over het algemeen veel onaantrekkelijker dan hun Isaanse, maleisische, burmese en cambodiaanse zusters. Ik heb het niet zo op poppekoppies, en dat heeft verder niets met opleiding te maken.

 24. Ambiorix zegt op

  1.Ik had graag van deze Amerikaanse Thai geweten of het allemaal Isaanse kinderen zijn die geplaatst worden bij familie nadat de superieure Thaiman zijn zoveelste vrouw zonder omkijken in de steek laat met de door hem verwekte kinderen.
  2.Mijn vriendin ,sinds 2 jaren, die er fier op is echte Bangkokiaanse te zijn ondanks haar probleem met haar donkere huid shockeert ze mij herhaaldelijk op de manier waarop ze praat en neerkijkt op de Isaanse medemens hier in Bangkok. Ik vind haar nogal hard en onverdraagzaam voor de medemens in het algemeen, ze sleept een resem onnodige taboes mee, volgens mijn westers denken.

 25. kaolam zegt op

  Deze man behoort duidelijk tot de elite. Waarmee ik bedoel de “betere” helft van de Thai die de Isarn mensen nodig hebben om het vuile werk te doen en om dat in stand te houden deze mensen onderdrukken en onderbetalen. Met als gevolg dat de meiden uit Isarn veelal door familie worden gedwongen een farang met geld op te scharrelen.
  ’s Mans aversie tegen donker ondersteun ik al in de verste verte niet. Waarom zou een farang naar Thailand gaan om een “witte” vrouw? Daar kun je in Europa overal voor terecht.
  En als er één nationale Thaise hobby is dan is het wel het krenken en beroddelen van een ander, Thai zowel als farang!
  Ik moet toegeven dat, hoe langer ik hier woon hoe minder ik van de Thai snap. Maar de schrijver van dit verhaaltje snapt er werkelijk helemaal niets van. Niet van de farang en niet van de Thaise vrouw…
  Is het wel een Thai??

 26. Rob V. zegt op

  Ik twijfelde of ik wel moest reageren, dat eeuwige gedoe over relaties/vrouwen. De bekende stereotypen: farang is oud, vrouw uit de isaan, blabla. Als een koppel beide uit de relatie haalt wat ze er van verwachten of tevreden mee zijn wie zijn wij dan om te (ver)oordelen.? Vooruit dan dan maar een korte reactie:

  Ik vind het nogal kortzichtig van de auteur om de Isaan als domme boeren kijkers weg te zetten. Ook daar hebben ze scholen en kunnen meer en meer ouders hun kind een bachelor of master laten halen. Dat diploma mag dan wel minder waard zijn dan in het westen, de jongens en meisjes kunnen er een voor Thaise begrippen leuke baan mee vinden. Zelf heb ik toch liefst een slimme dame, nu zegt een schoolpapiertje niet alles maar als je qua intelligentie op een vergelijkbaar niveau zit dan maakt dat de relatie wel makkelijker. Ik heb toch graag een vrouw die nieuwsgierig is en van discussies houdt. Je wilt niet horen ‘you talk/think too much’. Of als je zoals mij van cultuur, geschiedenis, architectuur, natuur enzovoort houdt maar je partner een stedentrip alleen ziet als een mogelijkheid elders een shopping mall te bezoeken. Dat zou bij mij gaan wrijven. Dan loopt het denk en imterrese niveau te ver uit een.

  En als je in de Isaan komt loopt daar ook van alles rond van licht tot donker, en in het zuiden is men ook vaker wat donkerder met een meer Maleisisch/Indo uiterlijk. Een hele groep of regio weg zetten als lelijk of dom is gewoon domheid ten top. En ieder heeft zijn eigen smaak niet? Mijn lief had een meer Laotiaans uiterlijk, bepaald niet donker en in Nederland door menig persoon voor Chinees aangezien. Zelf vond ze het wel eens vervelend als bij de kassa van een chinese/asia supermarkt de medewerkers haar in het chinees (mandarijn?) Aansprak. Ik grapte dan bij het vertrek ‘schat vergeet de gratis krant niet’ (uit China).

  Natuurlijk kom je als tourist of langverblijvende pensionado natuurlijk vooral service personeel tegen: receptie medewerkers, horeaca personeel, massage medewerkers enzovoort. Veelal beroepen waar je niet voor gestudderd hoeft te hebben dus dat de toerist eerder een flirt heeft met gewoon personeel zal best. Maar om dan meteen een hele boom op te tuigen met geblaat dat ‘alleen domme, lelijke isaaners zoeken een farang en beter kunnen zij en die farang niet krijgen’ is kletskoek en zeer denigrerend.

  Waar ik deze man gelijk in moet geven is dat de alarmbellen moeten rinkellen als iemand zegt “Thai (of welke nationaliteit dan ook) no good’ of ‘i only want farang’ . Het merendeel van de mannen en vrouwen zijn normale mensen die prima relatie materiaal zijn voor gelijkgestemden. De geboortegrond is weinig tot niet relevant
  Ja ik heb zelf ook een zwak of voorkeur voor bepaalde vrouwen (zuid oost aziatisch, prachtig donker haar, slimim, bij de hand, samen lachen, praten, ondernemend, reisluchtig, nieuwsgierig, …) maar als ik zou zeggen ‘ik wil alleen een Thaise, Nederlandse vrouwen zijn niet goed’ dan hoop dat mijn flirt in lachen uit barst en de benen neemt! 555


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website