Wie voor het eerst in Thailand komt zal het niet ontgaan zijn; Thaise vrouwen. Ze zijn mooi, veelal slank, hebben lange donkere haren, diepbruine ogen en een prachtige glimlach. Alsof dat nog niet genoeg is zijn ze ook nog elegant en beleefd.

Wat je misschien zal verbazen is de lichte huidskleur van sommige Thaise vrouwen. Hiermee komen we gelijk tot de kern van de zaak, een lichte huidskleur is het ultieme schoonheidsideaal van vrijwel iedere Thais vrouw. Het gaat zelfs zo ver dat je van een obsessie kan spreken.

Blank is beautiful

Maar wat als je met een donkere huid geboren bent? Daar heeft de schoonheidindustrie handig op ingespeeld. Overal in Thailand kan je schoonheidartikelen kopen welke de huid lichter maakt of lichter doet lijken. Van handcrème, bodylotion, gezichtmaskers, tot zelfs in deodorant zijn de “witmakers” vertegenwoordigt.

Je mag dan ook aannemen dat een Thaise vrouw met een blanke huid, een klein fortuin heeft uitgegeven aan schoonheidsproducten. Voorts zal ze ook nog naar een schoonheidssalon gaan voor een ‘whitening’ behandeling en elke week thuis een uur druk zijn met scrubben en smeren.

Schoonheidsideaal

Waarom vinden Thaise vrouwen een lichte huid zo belangrijk en zijn ze daar bijna obsessief mee bezig? Daar zijn een paar redenen voor, die ik zal toelichten:

 • Status
 • Bewondering voor Japanners en Koreanen
 • Luk Kreung, oftewel halfbloed modellen en acteurs
 • Rimpels en huidveroudering

Status

In Thailand is hiërarchie en status belangrijk. Dat wordt bepaald door een aantal aspecten zoals bijvoorbeeld, je afkomst, familie, opleiding en werk.

Thaise vrouwen willen niet geassocieerd worden met ongeschoolde arbeiders. Denk daarbij bijvoorbeeld aan boeren, bouwvakkers en straatverkopers. Deze groepen werken buitenshuis en hebben veelal een donkere huid. Een lichte huid betekent dat je binnen werkt, wellicht op een kantoor en daardoor heb je meer status. Of nog beter je bent zo rijk dat je niet hoeft te werken: HiSo. Een rijke vrouw immers hangt een beetje rond in haar luxe airconditioned woning, rijd in een geblindeerde auto, kijkt de hele dag soaps, belt met vriendinnen en roddelt wat.

Bewondering voor Japanners en Koreanen

Een andere reden waarom Thai een lichte huid mooi vinden is omdat ze Japanners en Koreanen bewonderen. Ze houden van Japanse tekenfilms en Japanse muziek, tevens zijn ze helemaal gek van Koreaanse soaps en filmsterren. Zowel Japanners als Koreanen hebben een lichte huid, Thaise vrouwen willen daar graag op lijken.

Luk Kreung

Een groep die al een aantal jaren erg populair is in Thailand zijn de zogenaamde ‘Luk Kreung’  (Thai: ลูกครึ่ง) letterlijk; ‘half kind’. Dit zijn mannen en vrouwen, vaak topmodellen, acteurs, zangers en tv-hosts die half-Thais en half-westers zijn. Eén van de ouders, meestal de man is dus een farang. Een ‘halfbloed’ Thai voldoet volledig aan het modebeeld in Thailand, namelijk een lichte huid, lichter haar, lichtere ogen en een westerse neus. Thaise vrouwen en ook mannen zien veel Luk Kreung als hun voorbeeld. Populaire ‘Luk Kreung’ zijn o.a. Tata Young een Thaise popster, Paula Taylor en Cindy Burbridge beiden werkzaam als model en actrice.

Rimpels en huidveroudering

Thaise vrouwen weten, net zoals hier in het westen, dat voornamelijk de zon verantwoordelijk is voor huidveroudering en rimpels.

Mixed baby’s

Een farang die een relatie heeft met een Thaise vrouw wordt meestal helemaal gek van het gezeur om een baby. Want een “mixed baby” lijkt ook het ultieme doel van menig Thaise vrouw. Naast het binden van de farang (financiële zekerheid), zijn Thai gek op kinderen. Halfbloed baby’s zijn zelfs op voorhand mooi en lijken ook een soort statussymbool in Thailand. Toch is niet iedere ‘Luk Kreung’ gelukkig met zijn westerse uiterlijk, getuige deze uitspraak van een halfbloed kind uit de eerste generatie:

”Every single day of my life in Thailand, people impress on me that I’m not Thai, something that would never happen in the West, that would be considered extremely rude in the West,” said Giles Ungpakorn, a professor of political science at Chulalongkorn University, who is the son of Thai and British parents. ”Thailand is extremely explosive nationalistically, so that I am never regarded as a Thai citizen when people look at my face.” *

*Bron: The New York Times, Bangkok Journal; Thais With a Different Look, Flaunt Your Genes!

– Herplaatst bericht –

23 reacties op “De huidskleur obsessie van Thaise vrouwen”

 1. Joost M zegt op

  Een nadeel voor deze kinderen is dat ze nooit een echte thai kunnen zijn…Uitgesloten van overheidsbaantjes en geen militaire carrière

 2. timker zegt op

  Naar mijn info zijn er ook pillen cq drankjes die het witter worden van de huid bevorderen. Van een dokter heb ik begrepen dat deze gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. En natuurlijk is in het westen bruin worden het luxe imago (veel vakantie of vrije tijd). In de tijd van het Franse hof was ook daar het wit/blank zijn meer in.

  • ruud zegt op

   Het wit zijn van de rijken in Frankrijk, bewees dat je geen arme sloeber was, die op het land moest werken..Het bruin van de blanken bewees, dat je geld had, om naar de zon te gaan.
   Een en ander wordt natuurlijk flink aangemoedigd, door de verkopers van allerlei chemische producten, om op je huid te smeren.
   Om donkere mensen wit te maken, of om witte mensen donker te maken.

 3. Eddy Lampang zegt op

  Inderdaad. Een bleke huidskleur wordt nagestreefd, soms tot in ’t absurde.
  Vooreerst als schoonheidsideaal, maar ook omwille van de nefaste gevolgen van te veel zon…uitgedroogde, gerimpelde perkamenthuid, of erger nog : kanker.
  Buiten het “donkere tint complex” dromen vele dames ook nog van een scherpe neus en dikkere borsten.
  Deze drie attributen staan beslist in de top vijf verlanglijst van de meeste vrouwelijke Thai.
  Eigenaardig, maar waar, maar geen enkele van deze drie wensdromen is belangrijk voor mij. Ik bewonder mijn lieve Thaise echtgenote “just the way she is” !

 4. teun zegt op

  Het gras is altijd groener aan de overkant. Wij melkwitte farang willen juist weer liever bruin zijn. Daar hebben we zonnebanken voor, snelbruincremes en verder lang in de zon liggen.
  Het is ook nooit goed.

  Overigens, er zijn wel belangrijker dingen in het leven, nietwaar?

 5. Harrybr zegt op

  Al millennia wenst de mens te laten zien “beter” te zijn dan de andere. Van Cleopatra ( Griekse komaf in Egypte) is bekend, dat zijn baadde in ezelinnenmelk, omdat dat een lichtere huiskleur zou geven.
  Wij uit Europa wensen te laten zien, het zich te kunnen veroorloven lang in de zon te wentelen om een bruinere huidskleur te krijgen ( ipv dag-in-dag-uit te moeten werken voor de kost) , in juist zuidelijkere landen het omgekeerde: bleker, want dan heb je de luxe binnen te kunnen blijven.

 6. peter zegt op

  Het kan nog erger, niet alleen “wit” zijn, maar ook westers uiterlijk. Mijn Thaise vriendin, een oudere vrouw, vind mijn neus geweldig (ikke dus niet zo), maar zou willen dat ze zo’n soort neus had en wil soms een operatie om een westerse neus te hebben. Ook haar ogen zou ze willen liften voor een westers uiterlijk.
  Ik zeg haar dus keer op keer dat ik haar, zoals ze eruit ziet, perfect vind en het niet nodig is te veranderen. Het maakt haar zoals ze is en waar ik van hou.
  Soms duikt ze weg of houdt iets voor haar gezicht als de zon haar gezicht beschijnt. Ik moet er om lachen, van mij mag ze zo bruin zijn als het maar kan.
  Ben ik weer jaloers op als een echte whity. Maar mijn witte kleur is voor haar weer een reden van bewondering en ze zou willen dat ze ook zo wit was.
  Gelukkig, misschien omdat ik haar ervan heb overtuigd dat ik van haar bruine kleurtje houd, is het geen echt issue voor haar om dan met een parasol te gaan lopen. Maar van tijd tot tijd speelt het toch weer op, dus blijven herhalen, dat ze er formidabel uitziet zoals ze is.
  Thai mannen (dus ook haar college) schijnen het euvel te versterken, want die houden van een zo’n westers mogelijk uiterlijk (status) en maken de opmerkingen wanneer ze wat bruin wordt.
  Dus zeg ik haar, dat ze haar college dan maar moet vertellen, dat haar blanke vriend ervan houdt, hahahaha. Durft ze weer niet, want dat is weer een issue, omgang in Thai.
  Het is vreemd in Aziatische landen willen ze wit zijn en hierin Europa trachten we weer bruin te worden.
  In China gaan ze nog een stapje verder en laten ze hun benen door zagen om ze langer te maken om een westers uiterlijk te krijgen !!
  Vaststaand is dat de titaandioxide rijkelijk aanwezig is in Azië, die zij toch elke dag weer aan brengt om wit te zijn.

 7. peter zegt op

  Hoe laten we ons manipuleren door reclame? In Europa is het schoonheidsideaal zo bruin mogelijk terwijl in Thailand precies het omgekeerde het geval is. Het kapitaal dat de industrie op deze manier genereert is enorm. Momenteel is fietsen in Thailand booming. Kijk voor de aardigheid eens hoe de fietsers van top tot teen zijn ingepakt. Het lijkt wel of ze de Elfstedentocht gaan fietsen. Dus het schoonheidsideaal is niet alleen iets voor Thaise meisjes die mooi willen zijn. Voor Thai zijn dit soort zaken erg belangrijk.

 8. John Chiang rai zegt op

  Als je in het noorden van Thailand kijkt,zie je vaak in de grensstreken vrouwen uit Myanmar (Burma) rondlopen, die je het Idee geven,als of ze met hun hele hoofd in de gele poeder gevallen zijn. Afgezien dat ik het lelijk vindt,gaf mijn vrouw te kennen,dat ze dit juist deden voor hun schoonheid. Op die manier blijft de huid jong en mooi,en voorkomt men de z.g.n.negatieve invloed van de zon. Als je dan bedenkt,dat de zon haast iedere dag schijnt,en ze zo noodgedwongen iedere dag vol met deze lelijke poeder moeten rondlopen, stelt zich de vraag,wanneer ze hun gewonnen schoonheid laten zien. Of is dit alleen s’nachts, of bij regen,en zwaar bewolktes weer te bewonderen??

  • Rene zegt op

   Dat gele poeder is Tanaka, gemaakt van een bepaalde boom.
   Dit poeder gebruikt men als natuurlijk zonnebrand (zonder chemicaliën), en tevens werkt het verkoelend, dus ook tegen zweet op het gezicht.
   Als het mooi is opgebracht is het niet lelijk, maar dat is persoonlijk natuurlijk.

 9. Fransamsterdam zegt op

  Et voilá:
  .
  https://goo.gl/photos/qPzKMkRBYUKzgs55A

 10. martin joosten zegt op

  het heeft ook voor een gedeelte te maken met complexen. onzeker zijn van je zelf. Het aziatische ras voelt zich gewoon minder ten opzichte van het caucasische ras. Zelfs al zien ze er uit aks een westerling dan nog merk je aan vele dingen dat ze zich minder waardig voelen ten op zichte van westerlingen. terwijl bijvoorbeeld thais van kinds af aan opgevoed worden en onderwezen worden op school dat ze juist superieur zijn. het zit hem waarschijnlijk in de overbescherming door de familie. Ze zijn in feite nog kinderen terwijl ze al in een volwassen leeftijd zitten. Ook al zijn ze schatrijk, als ze merken dat ze toch niet zo superieur zijn als ze dachten te zijn ten opzichte van bijvoorbeeld westerlingen verknippen ze door hun uiterlijk te vergelijken met westerlingen. Die verscholen onzekerheid komt ook voort uit het feit dat ze moeilijkheden hebben zich te uiten. Door gebrek aan liefde en gevoelsleven in hun opvoeding. Ze willen dat dan compenseren door alleen maar aan rijkdom en uiterlijk te denken maar als ze dat dan kunstmatig bereikt hebben zijn ze van binnen nog leeg en onzeker

 11. Jan S zegt op

  Mijn Thaise vrouw heb ik kunnen overtuigen dat haar bruine kleur prachtig is. Daardoor heeft ze ook een stralende glimlach. Haar huid is fluweelzacht. Ik blijf dagelijks tegen haar zeggen dat ze heel mooi en lief is.
  (Dat meen ik ook oprecht want ik hou heel veel van haar, gelukkig is dat wederzijds.) Als we gaan zwemmen genieten we ook lekker van de zon. Wel vermijden we de zon tussen 11 en 4 uur.
  Uiteraard krijgt ze ook in Nederland veel complimenten.

  • jm zegt op

   Niets mooier dan een getinde kleur, veel mooier dan al die bleekscheten

 12. Slagerij van Kampen zegt op

  Vrouwen zijn altijd bezig met hun uiterlijk. Waarom? Hun toekomst hangt ervan af. De Franse schrijver Celine wist het al: “Het kapitaal van de vrouw bevindt zich tussen haar benen” Sla iemand met geld aan de haak met dat kapitaal. Een farang bijvoorbeeld.

 13. Rene zegt op

  Het witte is inderdaad waar, net als wij een beetje bruin willen zijn.

  Wat ik zeer vreemd vind is de grote drang naar operaties aan de neus, oogleden, kin, wenkbrauwen, lippen, borsten, enz. De neus en borsten zijn wel het meest favoriet om te laten opereren.
  Echt zonde van de mooie lieve gezichten van Thaise dames. Met zo’n aangepaste neus ziet het er soms zeer onnatuurlijk uit, maar zelf ziet men dat niet, sterker nog, de vrouwen proberen elkaar gek te maken om het ook te doen. Over de gevolgen voor later denkt men meestal niet na. Gezond lijkt het me niet, zo’n stuk soliconen in je neus na 20 jaar. Als het misgaat wil je toch geen Michael Jackson neus lijkt me.

  • Jan zegt op

   Niet iedereen houdt van die opgeblazen, onnatuurlijke … laat staan dat je die nog wilt aanraken. Voor mij voelt het niet meer menselijk aan. Geef mij maar het natuuurlijke product. Als ik siliconen wil voelen, hou ik wel mijn fietsstuur vast, want dat heeft siliconen handvatten.

 14. Jasper zegt op

  De huidige trend in de plastische chirurgie is inmiddels om er zo koreaans mogelijk uit te zien, met name door een operatie aan de oogleden. Het westerse beeld is inmiddels wat achterhaald, de nadruk ligt steeds meer op een eigen, aziatisch schoonheidsbeeld.
  Hierbij staat het Koreaans/Japanse beeld in hoog aanzien – dit zijn immers ook de succesvolste economien hier.

 15. Dirk zegt op

  Over dit onderwerp is in de reacties al bijna alles zo’n beetje aan de orde gekomen, maar toch een aanvulling over iets dat toch aan de orde had moeten komen in de vorm van 3, eigenlijk 2 url’s.

  http://www.sirinyas-thailand.de/2015/03/20/thai-beauty-ideals-and-desire-for-fair-skin/
  http://www.bangkokpost.com/learning/learning-news/417680/maeya-dark-beauty
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nonthawan_Thongleng

  Dirk

 16. Tino Kuis zegt op

  Mijn zoon is ook een luk kreung! (ลูกครึ่ง loek, lange -oe-, dalende toon, khreung, dalende toon, kind-half). Reuze grappig. In Thailand denken ze dat hij een zogenaamde farang is (vroeger zeiden ze ‘die verdomde kleine farang’, wat je niet allemaal hoort in Thailand!) en in Nederland denken ze dat hij een Aziaat is! Nee, geen Turk maar een Oost-Aziaat. Hij is eigenlijk gewoon een lieve, knappe jongen.

  Even over dit citaat. Zegt ook iets over Thailand…

  ‘….said Giles Ungpakorn, a professor of political science at Chulalongkorn University, who is the son of Thai and British parents.’

  Giles Unpakorn is de zoon van de bekende Puey Ungpakorn die op 6 oktober 1976, geholpen door de koning naar Engeland moest vluchten voor een woedende menigte. Zijn moeder is inderdaad Brits: Margaret Smith. En ook Giles Ji Ungpakorn moest naar Engeland vluchten toen hij na de coup van 2006 een boek schreef: ‘Een Coup voor de Rijken’. Dat kan natuurlijk niet (ironie). Hij is dus al na 2006 geen professor meer in Thailand en kan ook nooit mkeer naar Thailand gaan. Zoals duizenden anderen.

 17. John Chiang Rai zegt op

  Toen ik jaren geleden voor het eerst in Thailand kwam,was ik nog niet op de hoogte met het fenomeen dat ze liever niet zo bruin werden.
  Omdat ik mij zelf voor de zon beschermen wilde,zag ik tot mijn ongenoegen dat ik voor mijn vlucht in Europa, een verkeerde zonnencreme gekocht had.
  Bij nader lezen bleek het een z.g.n. zelfbruiner te zijn,die weinig tegen zonnenbrand hielp,maar alleen zorgde dat ik zelfs zonder zon nog bruiner zou worden.
  Omdat ik gehoord had dat veel Thaivrouwtjes graag producten uit Europa gebruikten,dacht ik het kamermeisje van mijn hotel hiermee te verrassen.
  Omdat ze het natuurlijk niet lezen kon,en alleen een grote zon op de verpakking zag,dacht ze net zoals ik bij mijn spontaan verkeerde inkoop,dat het best goed was om haar tegen de inwerking van zon te beschermen.
  Het rook lekker,en dat zal ook mede de reden geweest zijn, dat ze zich een paar dagen later behoorlijk insmeerde met mijn goed bedoelde cadeautje.
  De volgende morgen klopte ze aan mijn hotelkamer deur om mij te vertellen,OOH MR, NO GOOD ,NO GOOD….. Dam mak maak!!
  En inderdaad het goedje had prima zijn dienst gedaan,omdat ze in haar gezicht twee keer zo donker was dan voorheen.
  Eerst een week later begreep ik hoe dit Thaivrouwtje geleden moest hebben,en heb het toen later met een goede fooi nog kunnen goed maken.
  Trouwens toen ik een jaar later opnieuw in dit zelfde hotel kwam,kende ze mij meteen terug,zodat ik vermoedt dat het ook goed tegen vergeetachtigheid hielp.555

 18. PEER zegt op

  Dánnnnn heb ik ‘n unieke Thai Isaanse aan de haak geslagen.

  Wij lopen bijna elke dag 9 holes op de golfbaan bij Ubon Ratchathani.
  Mijn Chaantje(Chanthana) vertikt het om onder ‘n parasol te spelen.
  Bovendien, doordat ik ‘n donkere huid mooi vind, smeert ze enkel cocosnootolie-serum op haar lijfje.
  En ze is trots op haar Isaans uiterlijk.
  Allebei tevreden

 19. Kees 2 zegt op

  Smaken verschillen/veranderen.
  Eerste paar jaren in Thailand viel ik op donkere vrouwen, nu vindt ik dat onaantrekkelijk (daarnaast: bij het ouder worden zijn er best veel vrouwen wier donkere huid op het gezicht vlekken vertoont, hetgeen ik niet zie bij vrouwen met lichte huidskleur).

  Bijna blanke huid, licht getint is nu mijn smaak.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website