(PongMoji / Shutterstock.com)

Int:                  Goedemiddag Khun Poo. Lange tijd hebben we niets van u gehoord; alleen een paar foto’s met broer Thaksin in de pers als er wat te doen is zoals een verjaardag of Nieuwjaar. Maar als ik het goed begrepen heb, gaat dat veranderen.

Poo:                 Mijn broer is ervan overtuigd dat de Pheu Thai, die prachtige partij uit het arme Noord-oosten, de komende parlementsverkiezingen met overmacht gaat winnen en dat mijn nichtje premier wordt. Als dat gebeurt, en dat kost wat geld en energie, komen de kaarten anders te liggen in Thailand. Mijn broer en ik zouden dan op korte termijn kunnen terugkeren naar ons geliefd vaderland.

Int:                  Maar dat zou u nu sowieso ook kunnen doen, of niet? Wat houdt u tegen?

Poo:                 Nou ja, de vrees voor een verblijf in de Bangkok Hilton natuurlijk. Denkt u eens in. Mijn broer en ik in het cachot. Dat is niet goed voor ons imago en dat van de hele politieke familie. Gouverneur Chadchart wil het ook niet want het is niet goed voor het aantal files op Soi Nonthaburi. We zouden moeten wachten tot we drie of vier keer amnestie krijgen zoals zoveel anderen. Die krijgen we gegarandeerd omdat we model-gevangenen zijn maar we blijven voorlopig toch liever maar in Dubai. Nee, geen Bangkok Hilton voor ons. Mijn broer heeft daar wat op gevonden, zoals hij u heeft verteld. Hij laat zijn naam veranderen in Tony Woodsome, en vraagt een nieuw Thais paspoort aan. Dat ga ik ook doen. Mijn naam wordt Nancy Ironmany. Om te voorkomen dat we toch nog herkend worden zullen wij niet tegelijkertijd naar Bangkok reizen. Ik ga eerst voor een paar maanden naar Zuid-Korea voor een complete make-over. Allerlei cosmetische ingrepen zodat zelfs Tony me niet meer herkent.

Int:                  Dan bent u in goed gezelschap want YouTube ster Nutty heeft zich van de door haar achterovergedrukte 54 miljoen Baht ook drastisch laten opereren om politie en justite te misleiden.

Poo:                 Zoveel geld gaat het bij mij niet kosten hoor want ik moet het zelf betalen. Ik wil nog wat geld overhouden om schoenen en tassen te kopen. Mijn broer is dan wel bemiddeld maar heeft ook een heleboel gigs en onkosten. Ik wil me ook niet jonger laten maken maar juist 20 jaar ouder. Ik ga niet voor niets Nancy heten.

Int:                  Dat lijkt me wel een goed idee. Uw broer heeft me verteld dat hij op termijn ook een nieuwe baan voor u heeft. U wordt Minister van Buitenlandse Zaken, is het idee.

Poo:                 Ja, daar heeft hij het met mij natuurlijk over gehad. Niet van Onderwijs, Verkeer of van Defensie maar van Buitenlandse Zaken. Ik houd van zaken. Van zaken doen zoals mijn broer me dat geleerd heeft: natuurlijk niet illegaal maar wel niet zo erg letten op integriteit en ethiek want dan kom je nergens en word je alleen maar armer. In Dubai kon ik mij helaas niet zo uitleven op dat vlak. Online werkt toch niet zo als in levende lijve zaken doen met vrienden. Hier in Dubai bleef het voornamelijk bij zaken bezoeken om  bijvoorbeeld schoenen, tassen, jurkjes en juwelen te kopen. Genoeg geld om wat te kopen maar op den duur ken je de zaken wel; en de zaken kennen jou. Ben dus wel toe aan wat nieuws, een wat breder blik- en winkelveld. En de Minister van Buitenlandse Zaken moet natuurlijk vele landen bezoeken in deze turbulente tijden. Overal zaken doen en zaken bezoeken. Prachtig werk voor het land.

Int:                  Als premier reisde u toch ook al veel? Naar Laos, Cambodja, Indonesie, England, Italie, Papoea Nieuw-Guinea, Nieuw-Zeeland, China, Hongkong, Japan, Zuid-Korea, Rusland, US, Frankrijk, Zwitserland, Montenegro, Mozambique, Oeganda, Pakistan, Tajikistan, Mongolie, Koeweit, Tanzania: al met al 43 landen in 2 jaar tijd. U leek toen al wel op de Minister van Buitenlandse Zaken.

Poo:                 Ja, daar heeft u gelijk in. Maar er zijn nog zoveel andere landen in de wereld, en er komen er steeds meer bij: Donbass, Taiwan en misschien wel Pattani. En overal verkopen ze andere schoenen en tassen. Ik reisde zoveel om de belangen van het land te verdedigen in landen waar men wellicht een verkeerd of helemaal geen beeld heeft van Thailand. En naar sommige van die landen kon mijn broer met zijn Montenegrijnse paspoort gemakkelijk reizen zodat we over politieke zaken konden bijpraten.  Als ik Minister van Buitenlandse Zaken word, zien ze me niet zoveel in Bangkok. Voor menigeen moet dat een geruststelling zijn.

Int:                  Voor Prayut bijvoorbeeld?

Poo:                 Dat zult u misschien raar vinden maar nee, niet voor Prayut. U weet dat toen ik premier van Thailand was er grote overstromingen waren in het land, tot in Bangkok toe. Het leger, onder leiding van Prayut, bood geweldige hulp aan de slachtoffers. Ik heb nog steeds een copie van de foto waar hij en ik samen op een legertruck staan en door het water rijden. Er komen in de toekomst genoeg overstromingen in Bangkok om dat nog een keer te doen. Zo snel halen die gevangen de troep niet uit de klongs.

Int:                  Goede, oude tijden?

Poo:                 Ja, maar later ging het fout. Eerst werd ik pootje gelicht voor een akkefietje. Ik zou in strijd met de grondwet hebben gehandeld door een persoon te ontslaan als secretaris-generaal van de  National Security Council omdat hij een geelhemd was. Het ambtenaren apparaat in Thailand is gepolitiseerd en dat gebeurt om de haverklap. Maar ik werd ervoor gestraft. Later werd ik tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het verzuimen van mijn picht als premier. Ik zou geweten hebben van de onwettige deals tussen Thailand en andere landen om rijst op te kopen en te verkopen. Deals die Thailand ongeveer 8 miljard Dollar zouden hebben gekost..

Int:                  En was dat niet zo dan?

Poo:                 Kijkt u eens naar het lijstje van landen die ik allemaal bezocht heb in die jaren. Denkt u dat nog tijd had om mijn collega’s op alle punten te controleren? Ik had al geen tijd om de rijst-commissie vergaderingen bij te wonen. Daarnaast had ik op voorspraak van mijn broer betrouwbare en ervaren mensen op de ministeries benoemd.  Ik zeg niet onkreukbare. Wat zou ik nog meer moeten doen?

Int:                  Ik zou het niet weten.

Poo:                 Ik ook niet. Ik zal niet zeggen wat ik er echt van vind want kritiek hebben op een uitspraak van een Thaise rechter mag niet volgens de wet. En anders verspeel ik wellicht mijn nieuwe snoep-baantje.

Int:                  Zo ziet u dat?

Poo:                 Ja, natuurlijk. Zou u er anders over denken als je een baantje toegeschoven krijgt waarin je eigenlijk niks hoeft te doen, de hele wereld kan zien, in de beste hotels kunt slapen en in de beste restaurants eten, en dat allemaal op kosten van de belastingbetaler? Nu doe ik dat ook maar ik moet het zelf betalen.  Misschien moet ik mijn broer nog eens lief aankijken. Ik dacht dat hij Cristiano Ronaldo (CR) kende uit de tijd dat hij nog eigenaar was van Manchester City. En ik las vorige week dat CR zijn prive-jet te koop heeft gezet omdat hij een nieuwe versie wil. Misschien wat voor mij. Hoef ik niet overal op al die vliegvelden in de wereld in de rij te staan voor een stempel straks.

Int:                  Als je het zo bekijkt……..

4 reacties op “Column: Interview met Yingluck Shinawatra (voormalig premier Khun Poo), NKYA (Not Known Yet As) Khun Nancy Ironmany”

 1. Rob V. zegt op

  Wat jammer dat er deze keer geen klik is tussen interviewer en geïnterviewde. Ik kreeg niet het idee dat ons krabbetje zich op haar gemak voelde, en dus niet openhartig van zich liet spreken. Haar politiek is niet echt in mijn straatje maar deze dame had wel wat meer in haar mars dan handtasjes en andere mode kopen of snoep baantjes voor de bühne. Ik meen dat ze bij AIS veelal oprechte waardering kreeg door een luisterend oor te hebben richting het personeel, te weten wanneer pas op de plaats genomen moest worden (weten wanneer je iets uit handen moet geven ipv je eigen wil doordrukken ook als je geen expert op een bepaald vlak bent).

  Klinkt verder als allerdaags Thais beleid: veelal binnen de wet, wel met het nodige netwerken, niet altijd met een schoonheidsprijs maar niets wat voorgaande regeringen, ambtenaren of personen ook niet hebben gedaan. De bekende oude namen aan de top, ook staat men elkaar soms nog zo (politiek) naar het leven hebben toch veel overeenkomsten. Daarom, samen met dat netwerken, dat die kring van connecties de taart wel weet te verdelen. De een met wat meer oog voor het gewone volk dan de ander. (en hier meteen de reden dat ik geen fan ban van praktisch alle mensen die de politiek touwtjes in handen hadden zo de afgelopen eeuw en verder terug).

  Jammer dat we niets hebben gehoord over haar gezin. Hoe gaat het daarmee? Ik herinner me nog dat ze als premier emotioneel aangeslagen was toen haard kind verrot gescholden werd en ze iets zij van “de mensen mogen allerlei lelijks over mij zeggen als ze dat willen maar betrek mijn gezin er niet bij”.

  • Tino Kuis zegt op

   Yingluck werd tijdens de geelhemdendemonstratie in 2013-14 op bijzonder vuige wijze uitgescholden door Suthep en de zijnen. Ik mag helaas geen Thaise teksten meer gebruiken maar het was ‘rode buffel’, ‘stupid bitch’ (dat zei de in Eton afgestudeerde Abhisit) en vaak ‘hoer’. Ook haar zoontje ‘Spike’, toen nog 10 jaar, werd op zijn school beledigd. En het is te waarderen dat ze daar wat haarzelf betreft niets over zei, maar wel over de beledigingen die haar zoontje moest ondergaan. Ik zie de video waarop ze emotioneel reageerde nog voor me. ‘Krokodillentranen’ zeiden de bloglezers toen.

   • Chris zegt op

    Ja, Tino.
    Thaie politici staan niet bekend om hun verfijnde smaak van woordgebruik. Dat geldt over en weer en zeker in tijden van demonstrates of verkiezingen. Heeft men dat van Nederland overgenomen of Nederland van Thailand?

  • Chris zegt op

   Yingluck voelde zich nooit op haar gemak als haar wat gevraagd werd.
   Dat was waarschijnlijk ook de reden dat haar broer haar ten strengste had geadviseerd om NIET publiekelijk met Abhisit in discussie te gaan in de verkiezingsstrijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website