Corrupte politie Bangkok betrapt (video)

Door Redactie
Geplaatst in Opmerkelijk
Tags: , , ,
11 mei 2013

Een video van corrupte politieagenten in Bangkok gemaakt op 5 mei, gaat via social media de wereld over en is al een kwart miljoen keer bekeken.

Helaas zijn we er al gewend geraakt politie die een bekeuring uitschrijft, maar dit laat afkopen met wat theegeld. Het heeft op Thailandblog al tot vele discussies geleid.

Wel is het nu zo dat door sociale media dit soort beelden overal terechtkomen en dat hiermee het beeld van Thailand als een corrupt land, alleen maar bevestigd wordt. Iets waar de autoriteiten zich toch wat meer zorgen over zouden moeten maken.

Video corrupte politie Bangkok

Een camera met zoomfunctie is handig bij dit soort situaties. Waarschijnlijk gefilmd vanaf een loopbrug of Skytrain station.

[youtube]http://youtu.be/uYWMbO-9EK4[/youtube]

21 reacties op “Corrupte politie Bangkok betrapt (video)”

 1. cor verhoef zegt op

  Interessant artikel van Arglit Boonjai vandaag in de BP. De pogingen van de overheid om de regering onwelvallige websites te sluiten vergelijkt hij met het likken je eigen ellebooh; onmogelijk. De autoriteiten flippen als een ei van de mogelijkheid van gewone mensen om misstanden via het internet wereldkundig te maken. De tijden van het “onder het tapijt vegen” zijn voorbij. Lang leve het internet!

  http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/349441/no-use-in-cops-giving-online-agitators-a-licking

  • Tino Kuis zegt op

   Grappig dat van elke nieuwe techniek altijd het ultieme heil, de uiteindelijke redding en voorspoed wordt verwacht. Dat gold voor de boekdrukkunst, de fotografie, de radio, de televisie en nu dus voor het internet. Techniek is neutraal, je kunt er goeie en slechte dingen mee doen. Voor het internet was ook al bekend dat de politie corrupt was. En in Thailand zijn naar schatting enige tienduizende websites geblokkeerd, de meeste wegens onwelgevallige commentaren op het koningshuis, onlangs nog ‘zenjournalist’ en ‘politicalprisonersinthailand’. Vrijheid van meningsuiting is niet afhankelijk van techniek maar van ’s mensens denken en handelen. Als de persoon die deze beelden opnam dat alleen mondeling had doorverteld aan vier personen, en die ook weer aan vier andere et cetera, dan wist na een dag heel Bangkok het.

 2. cor verhoef zegt op

  Opvallend is in het filmpje dat deze smeris alleen maar mensen afknijpt uit de armere lagen van de bevolking; motortaxis, taxis, motorrijders en een enkele Toyota. Om een automobilist in een BMW aan te pakken, daar missen ze de ballen voor.

 3. chris zegt op

  Het filmpje is een momentopname bij een BTS station. Dit soort handelen van politie-agenten is dagelijkse kost en betreft iedereen, ook mensen met een BMW of een Mercedes. Kan ik bevestigen, niet omdat ik zelf zo’n auto heb maar veel van mijn studenten wel. En daar heb ik de inhoud van het filmpje mee besproken afgelopen donderdagmorgen. Overigens plaatste de zoon van Kuhn Chuvit eergisteren ook een soortgelijk filmpje op het internet.
  Het woord afknijpen hoort niet thuis in dit soort discussies. De verkeersovertreder zou normaal gesproken meer geld kwijt zijn dan het koffiegeld voor de agent. Dus de overtreder is goedkoper uit.

  • cor verhoef zegt op

   Chris, het maakt nogal een verschil of er een puisterige puber achter het stuur van een BMW zit, of een kerel in een maatpak. Ik kan je verzekeren dat dure auto’s zelden of nooit worden aangehouden door de MIB.

 4. Fluminis zegt op

  Als je een verkeersovertreding begaat is het eigenlijk best wel handig dat je je er met 100/200 bahtjes van af kunt maken. Anders wordt je rijbewijs/ID card afgenomen moet je zelf ophalen op het bureau als zij het niet kwijt zijn geraakt en het kost je zeker het dubbele en een hoop tijd.

  Kijk geen overtreding dan kan zo’n agent mij niets doen! Alhoewel het enkele keren geprobeerd is.

 5. dirk brouwer zegt op

  Ja, “coffee money” wie kent het systeem niet. Ik heb altijd 200 bahtjes bij de hand in de auto. Je wordt aangehouden en er word je kenbaar gemaakt wat je allemaal fout hebt gedaan (wat dus niet zo is). Ik heb totaal geen tijd en geen zin om met zo’n onderknuppel in discussie te gaan over het wel of niet want dan sta je er nog wel een paar uur. 200 bahtjes en hij zegt je beleefd gedag. Doe ik het fout ? u mag het zeggen.

  • arjanda zegt op

   Ja dat doe je fout.Het zogenaamde koffiegeld wat wij aan de agenten betalen …..normaal gaat dat geld naar de scholen en projecten om de arme bevolking te helpen …..dus vertel mij doen wij het fout als wij een agent betalen..

 6. Hans-ajax zegt op

  Van de zotte, dat je zelfs het politieapparaat niet kan vertrouwen, daar zou je toch op moeten kunnen bouwen naar mijn mening, dit gebeurd maar al te vaak in Thailand, erg jammer en geeft Thailand een wel hele slechte naam, zonde van zo’n prachtig land.

 7. Hans-ajax zegt op

  Dan nog even dit, politici die tegen corruptie willen optreden moeten dit vaak met de dood bekopen (getuige de moord op Wiels te curacao). Derhalve diep respect voor zulke mensen, die hun nek durven uit te steken.

 8. cor verhoef zegt op

  Gezien het armzalige salaris dat deze agenten ontvangen, is het natuurlijk helemaal niet zo gek dat deze taferelen wijdverbreid voorkomen. Het probleem is echter, dat wanneer corruptie op straatniveau in de cultuur zit, dan sluipt het natuurlijk door naar alle nivo’s.
  Natuurlijk houdt de gemiddelde weggebruiker een paar honderd baht apart voor een eventuele, al dan niet terechte bekeuring. Dat is ook het probleem niet. Het probleem is dat die soort dingen duizend maal uitvergroot voorkomen in kantoren gesitueerd in glazen wolkenkrabbers waardoor een triljarden baht aan overheidsgeld verdwijn in een zwart corruptie gat. De video van dat agentje is slechts een illustratie van de corruptiecultuur die er heerst in Thailand.

  • bebe zegt op

   Hun corruptiestructuur komt van hogerhand een beetje vergelijkbaar met de Italiaanse maffia,bosses,capo’s,soldiers.
   Door deze structuur blijven de bosses buiten shot en moeten de soldiers het vuile werk opknappen dus geld in het laatje brengen de agenten die het meeste geld binnen brengen krijgen vlugger promoties en betere postjes.
   Maar ik vond het wel mooi dat die agent in het filmpje wisselgeld gaf aan dat koppeltje op de motosai.

 9. ron zegt op

  Het nummer op z’n helm komt wel heel duidelijk in beeld,
  (personeelsnummer?) dus ik vraag me af of deze diender er wat van gaat merken.
  Wellicht een aantal procenten afstaan aan z’n chef ? ontslag?
  Hoe dan ook, je kunt je afvragen hoeveel bahtjes de thaise staatskas,
  zo per jaar misloopt, dat moet toch een duizelingwekkend bedrag zijn !?.

  • cor verhoef zegt op

   Dat zal zeker een enorm bedrag zijn, maar als de staat deze agenten allemaal een normaal salaris zou betalen, van zeg 25000 pm,aanvangsalaris dan kost de staat dat ook een ontzagwekkend bedrag. In dit geval is het lood om oud ijzer.

 10. dre zegt op

  Hallo zeg,200 bath voor ’n koffie ? Gelukkig kan ik in Belgie nog steeds koffie drinken voor 1 euro. Klein grapje hoor. Even ernstig nu. Denk dat die politieagent zijn helm aan de haak zal mogen hangen na het zien van deze beelden. In de grootsteden zijn er natuurlijk veel “potentiele klanten” die er dagelijks rondrijden. Vandaar dat er velen zijn die 100 a 200 bath bij zich hebben, ” voor in geval van ….. Doch op het platteland, heb ik de indruk, dat het niet bij de standaartuitrusting van het voertuig behoord, wanneer je de baan op gaat. Ben ook reeds enkele malen tegengehouden, door een politieagent, omdat ik m’n helm niet op had, alhoewel ik mijn helm steeds bij me had. Ik kreeg gewoon even vriendelijk een teken om mijn helm op te zetten, en daarmee was de kous af. Er was er zelf een die me vanop z’n luie zitstoel, aan de kant van de weg,me door middel van een fluitsignaal, me te kennen gaf dat ik moest stoppen. Alle ogen, in de straat waren op mij gericht. Denk dat die agent er stilletjes van genoot, hoe ik met shaamrood op de wangen mijn helm opzette, aangestaard menige Thai’s . Na eerst een luide berisping gekregen te hebben in de Thaise woordenschat, begreep er geen jota van, maar wist wel waar het om ging, mocht ik, nog steeds aangekeken mijn weg verder zetten. Wellicht had ik geluk, want om eerlijk te zijn, ik had enkel wat kleingeld bij me om een koffie te gaan drinken in Tesco-Lotus. Kan je verzekeren dat “die koffie” me heel lekker smaakte.

 11. Adje zegt op

  Schitterend om te zien. Leuke bijverdienste zo. Hij gaf er zelfs bij een persoon wisselgeld terug. Geweldig. Volgens mij is er niets aan de hand. De bekeuringen werden gewoon cash betaald. Haha

 12. Frank Broucke zegt op

  Moderator: uw reactie is off-topic.

 13. Ron44 zegt op

  Men staat in de rij aan te schuiven om bij de politie te komen. Bij een mogelijke inlijving is het niet ongewoon dat de kndidaat een pakje bathjes doorschuift naar de officier. Pattaya staat op nummer één als plaats van tewerkstelling. Zo werd ik met een Thaise dame tegengehouden omdat er te snel zou gereden worden. Natuurlij want er zat een farang in de wagen en die betaald wel. Toen de dame haar pasje van het goevernement bovenhaalde was alle toch snel ok en mochten we doorrijden onder de begeleiding van een brede glimlach

 14. michel zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 15. Japio zegt op

  Kom elk jaar in Thailand, en ook worden wij elk jaar wel enkele malen aan de kant gezet voor controle.
  Maar nog nooit een bekeuring gekregen of geld moeten betalen, ze zijn altijd heel beleeft.
  Nu ben ik wel altijd met Thaise mensen in de auto, misschien dat het daar aan ligt.

 16. phangan zegt op

  Die agenten moeten om hun investering die ze hebben gedaan om politie agent te mogen worden en dan vervolgens nog moeten investeren om hun werkkleding en gereedschap aan te schaffen, toch terug verdienen en met hun fooi als salaris lukt dat niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website