Joop Hoek / Shutterstock.com

In de Volkskrant valt een kritisch opiniestuk te lezen over de bezuinigingen op ambassades in het buitenland. Vooral Nederlanders die in het buitenland wonen zijn daardoor de klos.

Als voorbeelden worden  genoemd de problemen die Nederlanders in het buitenland ondervinden bij het verlengen van hun paspoorten. Lange reizen naar ambassades aan de andere kant van het land blijken geen uitzondering. Ook andere diensten van consulaten en ambassades schieten schromelijk tekort. Het is het gevolg van de bezuinigingen die de schatkist 74 miljoen euro opleverde, maar wordt afgewenteld op de Nederlandse expats en pensionado’s.

Lees hier het artikel: www.volkskrant.nl/columns-opinie/-nederlander-in-buitenland-de-dupe

No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Volkskrant: ‘Nederlander in buitenland de dupe van kaalslag bij ambassades’”

 1. Gringo zegt op

  Ik heb als blogschrijver voor Thailandblog.nl de afgelopen jaren met een zekere regelmaat contact met de Nederlandse ambassade in Bangkok. Laat ik vooropstellen, dat de ambtenaren, inclusief de ambassadeur, hardwerkende mensen zijn. Als ik kritiek spuit, dan is dan zeker niet persoonlijk bedoeld.

  Ik kan de kritiek, dat in De Volkskrant genoemd wordt, niet beoordelen, maar de kaalslag en de bezuinigingen zijn maar al te waar. Ik heb geconstateerd, dat het personeel op ambassades best wil meewerken aan bezuinigingen, maar men krijgt soms onmogelijke directieven uit Den Haag. Ik herinner maar even aan die onzinnige wijziging in de procedure voor een inkomensverklaring vorig jaar. Gelukkig heeft de Nederlandse ambassade kunnen voorkomen, dat men soms honderden kilometers moet reizen om persoonlijk op de ambassade te verschijnen.

  Ik zou nog veel meer kunnen vertellen over hoe naar mijn mening effectiever bezuinigd kan worden en sommige taken beter uitgevoerd kunnen worden. Ik heb al eens overwogen om daar een uitvoerig verhaal over te maken, maar de vrees, dat het achteloos in de prullenmand terecht komt, weerhoudt mij daarvan.
  Het grootste euvel is namelijk het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar maar eens flink de bezem door zou moeten gaan. Ruim 6000 ambtenaren werken daar en dan worden er nog regelmatig dure externe adviesbureau’s ingeschakeld. Bij mijn eerste de beste poging om inzicht te krijgen in de financiele organisatie in het algemeen en dat van Thailand in het bijzonder stuitte ik al op een ondoordringbare muur. Openheid is ver te zoeken!

  Als je daarbij bedenkt, dat er ruim 10.000 Nederlanders in Thailand wonen, dan zou de Consulaire afdeling alleen daarom al uitgebreid moeten worden in plaats van ingekrompen. Nogmaals, de mensen op die afdeling werken hard, maar is onvoldoende tijd en menskrtacht om te luisteren wat er onder de Nederlanders leeft Die Nederlanders zijn bovendien bekend met lokale gebruiken en soms met de taal, hetgeen je van ambassadepersoneel niet mag verwachten. Om dat euvel enigszins te beperken, zou de ambassade een adviesraad van Nederlanders in Thailand kunnen instellen.

  Ho stop, ben ik toch al begonnen met adviezen voor veranderingen te geven, ik hoor nu graag andere stemmen!. .

  • Khun Peter zegt op

   Ik heb jaren terug eens een ochtend meegelopen op de ambassade in Bangkok en was verbaasd hoe hard er gewerkt werd om Nederlanders zo veel mogelijk te helpen. Dat gebeurde ook in eigen tijd want overuren schrijven was niet toegestaan.

   • Rob V. zegt op

    Zeg KhunPeter ben jij zo’n zure mopperaar dan? 555 Er is helemaal niets vreemds aan dat het personeel hard werkt, we zijn haast allemaal hard werkende Nederlanders. Ik ben er ook eenmaal op de koffie geweest en aller hartelijkst ontvangen. Het personeel doet zijn best. Of zijn er nog mensen die denken dat het er op ambassades een snobistisch alle-dagen-feest in lui lekker land is?

 2. Hans zegt op

  Voor het visum van mijn vriendin, het huwelijk en voor de MVV vele malen contact gehad met de ambassade. Ik kan niet anders constateren dan dat we altijd netjes, goed en beleefd zijn geholpen.

  Ik ben alleen erg verbaasd over de tarieven voor allerlei documenten en stempels. Dat heeft al heel wat gekost. 1 stempel is iets meer dan 1000 baht; ik heb aardig wat stempels nodig gehad.
  Ik vind dat best wel veel geld voor 1 stempel.

  Het zijn natuurlijk niet alleen de stempels die het duur maken; het is ook het vertalen, het legaliseren bij het ministerie en natuurlijk de vele keren heen en weer reizen naar bangkok (vanuit chiang Rai).

  Daarbij komen nog de extraatjes van vertaalbureaus die de afspraken niet nakomen, wel zijn betaald en waarbij het lastig is om verhaal te halen; hetgeen inhoudt dat het nog een keer moet (bij een andere natuurlijk).

 3. Daniël M. zegt op

  In dat artikel in de Volkskrant staat:
  “Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt zich hard voor Nederlanders overal ter wereld”…

  Moet je letterlijk nemen, met de klemtoon op “hard”, met als betekenis het tegenovergestelde van soepel. M.a.w.: ze stelt zich hard op; probeer ze dan maar eens te overtuigen…

  Wat is daar dan ironisch aan (zoals geschreven in dat artikel)?

  Het probleem met die speciale laptops die steeds mysterieus op reis zijn, kun je omzeilen door in het Brussels gewest of in Vlaanderen te komen wonen. Neem dan de tijd voor Nederlandse taallessen en leg het examen dan ook hier af.

  Misschien heeft mijn cynische opmerking niks te maken met de Nederlanders in het buitenland, maar het heeft wel te maken met het artikel in de Volkskrant naarwaar verwezen wordt.

  Daniël M.

 4. Sjaak S zegt op

  Ik geloof zeker dat er op de ambassades hard gewerkt wordt, maar ik vraag me wel af hoe efficiënt gewerkt wordt bij bepaalde dingen, zoals vooral hetgeen wij mee te maken hebben: de inkomensverklaring.
  De laatste keer dat ik er terecht kon was twee jaar geleden. Toen vorig jaar alleen nog maar Nederlandse inkomens bevestigd konden worden, moest ik naar de Duitse ambassade, vanwege mijn Duitse inkomen.
  Hoe anders ging het er daar toe.
  Het gebouw is zeer sober en gelijkt eerder een ouderwetse vertrekhal dan een ambassade. Maar je komt daar binnen, je telefoon wordt voor je in een kastje bewaard en je kunt aan de eerste bali een nummer trekken, wanneer je voor je inkomensverklaring komt.
  Visa-aanvragen gaan alleen nog per afspraak.
  Ik was er afgelopen maandag om half negen en ik had al twee mensen voor mij. Wat had ik nodig? Mijn paspoort en een bewijs van inkomen. Toen ik aan de beurt was gaf ik dat aan de dame die mij opriep en zij verzocht me even te gaan zitten, ik werd dan opgeroepen.
  Tien minuten later werd ik opgeroepen en had mijn inkomstenverklaring. Deze kostte me 1460 Baht (40 Euro).
  Al met al kostte me dit nog geen uur.
  Volgend jaar (ik had het nu ook kunnen doen, maar ik moet binnen een week mijn visum laten verlengen), stuur ik het per post. Dat kost dan 1700 baht en ik heb er alleen maar een kopie van mijn paspoort voor nodig en de inkomstenbewijzen. Hoe gemakkelijk kan het gaan!

  Waarom moet het bij de Nederlandse ambassade zo gecompliceerd verlopen? Ik weet nog dat ik telkens ‘s morgens aan moest komen en dan zou ik ‘s middags alles kunnen afhalen. Dat betekende dus nog een paar uur wachten, iets dat bij de Duitse ambassade binnen tien minuten kan.

  Ik mag ook aannemen dat het aantal Duitsers in Thailand veel groter is dan het aantal Nederlanders. Dus hoe doen de Duitsers het? En waarom kan een Nederlandse ambassade het niet?

  Voor mij persoonlijk is het prima dat ik niet meer naar de Nederlandse moet. Over 9 jaar dan weer, als mijn paspoort verlopen is… maar ja, wie weet wat er dan is…

 5. Rob V. zegt op

  Dat het BuZa personeel ook maar te roeien heeft met de riemen die ze hebben -en er links en rechts roeispanen worden wegbezuinigd- besef ik me maar al te goed. Het moet allemaal goedkoper, ook als de service tot een bespottelijk niveau terug brengt. Denk aan het gedoe omtrent de inkomstenverklaring. Maar het treft niet alleen Nederlanders.

  Ook buitenlanders zoals Thaise vreemdelingen die voor toerisme of zaken naar Nederland willen komen: die worden semi-gedwongen om naar een externe partij te gaan, wat hogere kosten voor de vreemdeling betekent, ook al komt deze geld uitgeven in Nederland. En mocht de update van de Schengencode nog eens doorgaan dan hoeft BuZa vreemdelingen helemaal niet meer ook nog op een consulaat visa diensten te geven en zal BuZa het vast en zeker geheel overhevelen naar externe partijen. Visum afhandeling was al van BKK naar Kuala Lumper, en per 2019 gaat dit vanuit Den Haag gebeuren. Goedkoper en goedkoper moet het want minder minder budget. Totdat de service onder het vriespunt zakt en bijvoorbeeld het geld of de vreemdeling niet langer naar Nederland komt maar men elders in Europa neer ploft waar men nog wel balans weet te vinden tussen kosten en baten voor het individu en de maatschappij, plus niet te vergeten hartelijkheid. Het is te hopen dat de wal het schip niet gaat keren….

  • Rob E zegt op

   Ja er moet ergens op bezuinigd te worden om dat cadeautje aan het bedrijfsleven van 1.4 miljard euro te betalen.

   En nu maar hopen dat ze hun hoofdkantoor in nederland houden, anders ben je twee keer genaaid.

 6. Tak zegt op

  De linkse regering in Nederland geeft haar geld liever uit aan opvangcentra, uitkering en andere zaken gericht op asielzoekers waarvan circa 80% uit veilige landen komt en eigenlijk dus gelukzoekers zijn. Uitgeprocedeerde asielzoekers worden nog jaren ondersteund ipv weggestuurd. Dit kost miljarden. Vandaar de bezuinigingen op andere zaken zoals ambassades.

  TAK

  • Cornelis zegt op

   ‘Linkse regering’: hoe lang is het geleden dat je in NL bent geweest? Volgens mij heb je iets gemist………

  • Rob V. zegt op

   Beste Tak, wanneer heeft Nederland voor het laatst een linkse regering gehad? Deze eeuw zeker nog niet. Of heb ik iets gemist?

   De cadeautjes gaan naar de multinationals zoals Shell en Unilever. Dat kost de burger 1,4 miljard.
   https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-schafte-rutte-de-dividendbelasting-af-zonder-de-bedenkingen-te-overleggen-~bf6c7f31/

   Dat linkse partijen vinden dat er aan internationale asiel verdragen moet worden is juist. Dat de meeste uit veilige landen komen is onzin. Meeste asielzoekers de afgelopen jaren zijn nog steeds Syriers. Wel valt sinds enige tijd bijvoorbeeld Lybie onder veilige landen (ik zou er niet gaan wonen!):
   Zie o.a.
   https://www.thailandblog.nl/nieuws-nederland-belgie/eu-gaat-visumaanvragers-strenger-controleren/#comment-520377

   https://www.thailandblog.nl/thailand/minister-koolmees-schrapt-onderdeel-inburgeringsexamen/#comment-510303

   Dus waarom de bezuigingen op ambassades? Niet vanwege linkse partijen.

 7. René Martin zegt op

  Er is wel een lichtpuntje want wanneer je bent uitgeschreven uit Nederland kan je tegenwoordig bij een bezoek aan Schiphol je paspoort/ identiteitsbewijs aanvragen. Vooraf wel per internet een afspraak maken en binnen enkele dagen kan je je identiteitsbewijs ophalen.

 8. Rien Bissels zegt op

  Nou, ik kan er echt niet zo over roepen over dat harde werken.
  Eerst willen men je afschepen met doorverwijzing naar dat Internationaal Europeesch buro, dat men “duur” ingeschakeld heeft om zichzelf te ontlasten van Nederlands belastinggeld. Heb je dan eindelijk toch een afspraak met je eigen Nederlandse Ambassade, dan mag je weer onverricht ter zake terugvliegen naar Chiangmai, omdat je kinderen perse aanwezig dienen te zijn bij een visumaanvraag voor je gezin voor een bezoek aan familie in Nederland. En dat terwijl je als beide ouders toch de volledige verantwoordelijkheid hebt voor je kinderen. Je kinderen moeten dus maar een paar daagjes vrijaf nemen van school. Heb je bij het terugsturen datum en tijd afgesproken voor de week erna dat je alsnog met de kinderen komt, willen ze je niet helpen omdat je geen afspraak hebt, terwijl je vorig jaar s’morgens sowieso kon binnenlopen voor dagelijkse zaken. Wanneer je je daarna niet laat wegjagen en je je niet als een klein kind wilt laten behandelen, voeren de bewakers/beveiligers gewoon hun werk uit en laten je buiten wachten. Bellen keurig een paar keer naar de betreffende afdeling, maar niemand helpt je. Totdat uiteindelijk de grote man zelf naar voren komt om je een standje te geven en je word tevens gedwongen de twee beveiligers je excuses aan te bieden, waarna je bij “gratie Gods” je uiteindelijk normaal wordt behandeld en omdat je je zaken altijd keurig op orde hebt, is het daarna alsnog snel geregeld.
  Maar ik word eerlijk gezegd al ziek bij de gedachte dat ik iets bij de Ambassade geregeld moet hebben. Ook omdat ik een hersenletsel heb en geregeld zaken veranderden.
  Nou is Engels geen probleem voor mij, maar wat moeten Nederlanders, die het Engels niet machtig zijn, want soms word je geholpen door een (goedkopere) Thai die geen woord Nederlands spreekt.
  Moet er eerlijkshalve wel bij vertellen dat ik in het verleden ook heel vaak erg goed geholpen werd, met name door een zekere Mevrouw Devici. Maar het lijkt mij duidelijk dat het een geldkwestie is, die ons problemen bezorgd.
  Met dank aan Den Haag.
  P.S. Het feit dat ik realistisch kritisch durf te zijn, wordt me niet in dank afgenomen.
  Dat heb ik wel ondervonden aan de manier waarop de “Big boss” me eens even de les kwam lezen.
  Aangezien ik me absoluut niet onbeschofd had gedragen en ik de beveiligers op zich wel waardeer heb ik indertijd hun het volgende gezegd: “Sorry, gentlemen if you feel or think that I have treated you improperly, than I do wish to appologise myself to you. That’s no problem for me. But when people make an appointment with me and later tell me that we don’t have an appointment, then I cannot let me and my family just be send away as if we didn’t have any appointment.”
  Hoop dat ik de volgende keer, das binnenkort voor het verlengen van mijn paspoort en tevens voor het aanvragen van een Nederlands paspoort voor mijn natuurlijke zoon van 9,5 jaar oud, hier in Thailand geboren, we op een NORMALE manier geholpen kunnen worden. Rutte houdt namelijk nog steeds belasting over een groot deel van mijn inkomen in. En dan mag daar gerust een fatsoenlijke behandeling door Nederlandse ambtenaren tegenover staan ipv dat er op je neergekeken wordt.
  Met vriendelijke groet,
  Rien Bissels en familie vanuit Chiangmai.

 9. Frans JJ Duurkoop zegt op

  Stop inderdaad maar met voorstellen te doen. Het help niet als er in Nederland regeringen aantreden die neo-liberaal den en niet sociaal democratisch. Dwz, het verschil zit er in dat een neo-liberaal denkt dat de burger er is voor het bedrijfsleven geld te verdienen en dat sociaal democraat denkt dat het bedrijfsleven er voor de burger is om geld te verdienen. Die twee verschillende denkpatronen sporen niet met elkaar. Ons kiessysteem zou zo in elkaar moeten zitten dat beide kampen regelmatig aan de macht zouden moeten kunnen komen om onze samenleving evenwichtig te houden. Helaas is sinds 1970 ons kiessysteem niet meer evenwichtig. Met alle gevolgen van dien. Wat gebeurde er dan in 1970? Ene afgevaardigde in de 2e Kamer van nota bene PvdA huize bracht een voorstel tot wijziging van de kieswet in, in houdende om de verplichte opkomst af te schaffen. Dat voorstel werd aangenomen. Sindsdien zijn de verkiezingen niet meer de wil van het volk. Wat was het geval, alle of toch vele minvermogende kwamen niet meer opdagen in de stemlokalen. Want toen ook al werd er in de verkiezingsstrijd meer beloofd dan waargemaakt kon worden. Van die leugens waarvan minvermogende die ook vaak laag opgeleid zijn waren kunnen niet zo goed begrijpen dat het verkiezingsretoriek is bleven in het vervolg thuis. Bij de volgende verkiezingen blijkt uit de cijfers 1. Een lagere opkomst maar 2. Dat nu niet meer de sociaal democraten de verkiezingen winnen maar de winst op een verkiezing na, tot op heden naar de neo-liberalen gaat. Resultaat dat elk besluit dat genomen wordt, wordt onderworpen aan de vraag wat verdienen we er aan? Maar niet, is het goed voor de burger! En dat is al meer dan 40 jaar aan de gang in Nederland. Maar inmiddels is ook Europa hard op weg zo te gaan denken. Demcratie en sociaal denken zijn uit de tijd. En tot overmaak van ramp zijn ook de echte sociale denkers nood gedwongen zich neo- liberaal op stellen.
  In deze spagaat bevindt ons politiek denken momenteel.
  De mens staat niet meer centraal in de politiek maar het bedrijfsleven met alle gevolgen van dien.
  Hoe keren we het politiek denken zodanig, dat beide stromingen regelmatig aan bod komen om te regeren?

 10. Harry Romijn zegt op

  Als men nu eens zo beginnen samen te werken, waar het kan, bijv: Schengen-visum gezamenlijk afgeven. Dan zijn wat EU consulaire posten elders in het land beduidend eenvoudiger overeind te houden als nu “ieder-voor-zich”. Merkt de EU burger ook eens wat VOORDELEN van die EU.

  • Rob V. zegt op

   Helemaal mee eens. Dat heeft Chris de Boer en ook ik weleens voorgesteld. Echte Europese samenwerking. Zet in elk lans minstens 1 gezamenlijke Schengen front office op. Daar kan de vreemdeling dan de aanvraag indienen en get personeel kan de papieren dan doorsturen naar een eveneens gemeenschappelijke back office met ambtenaren uit diverse EU landen. Indien er escalatie nodig is kan met een dossier altijd nog naar de landelijke autoriteiten van het hoofdreisdoel sturen. Scheelt de aamvrager uitvogelen bij welke ambassade die moet wezen , geen of minder visum shoppen, delen van kosten etc. Een kantoor in BKK moet zeker lukken en als dat eenmaal loopt uit te breiden naar een balie in 1 of 2 andere regios, desnoods alleen een front office met een handjevol medewerkers die alles doorsturen naar BKK. Maar als puntje bij paaltje komt is het inderdaad ieder voor zich en ikke eerst.

 11. teun zegt op

  De bezuiniging is niet te verwijten aan de Ambassades. Er wordt ergens in Den Haag bedacht, dat er bezuinigd moet worden. En dan begint het!
  Er zitten ambtenaren op – in dit geval BuZa – die geen enkel gevoel hebben met de realiteit. De nieuwe procedure m.b.t. Inkomensverklaring was daar een voorbeeld van. Die wijziging levert de Ambassade eerder meer dan minder werk op (men moet immers checken of opgegeven inkomens kloppen). Verder zou elke aanvrager fysiek dienen te verschijnen. Nog meer werk dus (immers ca 10.000 gesprekken/afspraken per jaar!!).
  Het werd gebracht als bezuiniging(?!?) en zou vele expats/pensionado’s op hoge reis-/verblijfkosten jagen.
  De procedurewijziging was niet op verzoek van de – in dit geval – Thaise Immigration, maar ingegeven door e.o.a. jurist op BuZa die vond, dat er ongecontroleerde verklaringen door Ambassade werden afgegeven. Hetgeen juridisch in elk geval niet klopte, want de Ambassade gaf voorheen expliciet aan, dat zij geen enkele (!!) verantwoordelijkheid droegen/accepteerden voor de inhoud van de Inkomensverklaring. De Ambassade gaf slechts aan, dat de handtekening/identiteit van de aanvrager/opsteller klopte. Gelukkig is e.e.a. weer aangepast, maar extra controle-werk moet de Ambassade wel doen. Dus geen bezuiniging.

  De werkelijke “bezuinigingen” vanuit de BV Nederland komen vanuit Heerlen (Belastingdienst). Afschaffing partner-toeslag, extra moeilijk doen m.b.t. het bewijzen van waar iemand woont, die vrijstelling vraagt op zijn aaanvullend (=bovenop AOW) pensioen. Men zou het liefste willen weten of en hoeveel belasting op deze aanvullende pensioenen in Thailand wordt betaald.

  En omdat de kansniet gering is, dat belastingheffing door Thaise Fiscus lager uitvalt dan de heffing die de Nederlandse Fiscus zou toepassen als betrokkenen in Nederland zouden wonen, moeten we niet raar opkijken dat Heerlen eens zal kunnen gaan denken:
  ” Nou, die heffing in Thailand is wel (veel) lage of misschien wel nihil dan in Nederland. Kom, we gaan het verschil maar bijheffen”.

  Dat kan strikt genomen (nog) niet o.b.v. het Belastingverdrag Nederland/Thailand, maar wat kan elk individu vanuit Thailand doen als vrijstelling niet wordt verleend/verlengd en er dus geheven wordt?

  Juist! Bezwaar gaan maken en eventueel zelfs procederen. Dat kost geld/tijd en intussen blijft Heerlen vrolijk heffen.
  Je reinste vorm van expats/pensionado’s het leven zuur maken.

  De eindconclusie moet zijn: genoemde groep wordt ontdaan van alle (financiele) rechten/voordelen.

 12. rens zegt op

  Waarom moest ik weer met mijn (ook )nieuwe inkomsten verklaring naar chang watana voor legalisatie kost me een dag en 800 th bath op de prijs van de verklaring en de taxi nog niet meegerekend 19.00 thai bath ambassy dus wat word ik er beter van mensen (ok ik kon het opsturen de inkomste verklaring maar wij zijn ook gewone mensen
  dank voor U aandacht
  rens

  den haag wordt eens wakker ..

 13. Jacques zegt op

  Nederland lijkt net als het grote broertje the USA, met de voorman America first, u weet wel die met het spraakmakende haarkapsel, in het beleid zich vooral te concentreren op wat er met Nederlanders in Nederland gebeurt. Het beleid van de VVD kabinetten de afgelopen jaren is daar duidelijk in toch. Eenmaal weg is dikke pech. Lees ook sommige commentaar leveranciers op dit blog die het allemaal maar rechtvaardig en normaal vinden dat het Nederland eerst is en dat het zich beperkt tot het grondgebied van het landje aan de (Zuider) zee. Hoezo de verdeel en heersmaatschappij ten top. Het zal er dus niet beter op worden, eerder nog slechter en mijn hartelijke dank gaat uit naar al die personen die dit beleid ondersteunen, waaronder ik zeker de stemmers op de verantwoordelijke politici reken. Het is goed een Nederlander te zijn, maar in het buitenland is de tweespalt merkbaar aanwezig.

  • Khun Peter zegt op

   Als Amerikaan ben je in het buitenland veel beter af dan een Nederlander. De Amerikaanse ambassade komt direct in actie voor haar onderdanen, Kosten nog moeite worden bespaard, daar kunnen andere landen nog een voorbeeld aan nemen.

   • Cornelis zegt op

    Daar staat tegenover dat de Verenigde Staten belastingen heft over het inkomen van elders op de wereld gevestigde onderdanen, ook wanneer die daadwerkelijk geëmigreerd zijn en over hun buitenlands inkomen in het vestigingsland belasting betalen. Zolang je een Amerikaans paspoort hebt moet je je inkomen, waar ter wereld ook verdiend en belast, aan de Amerikaanse Federale belastingdienst (IRS) opgeven.

   • janbeute zegt op

    En daar komt nog bij dat de Amerikaanse ambassade ook regelmatig spreekuren houd in diverse plaatsen in Thailand .
    Ik lees de aankondigingen regelmatig op Thaivisa .com .
    En ik vind het systeem dat ze er op nahouden voor een bezoek aan de States als Thaise onderdaan veel beter functioneerd als bij het shengen beleid .
    Bij een bezoek aan de USA krijg je eerst een persoonlijk gesprek met een goed getrainde ambassade medewerker , in ons geval bij mijn ega was dat op het Amerikaanse consulaat in Chiangmai .
    En wat die man met het spraakmakend haarkapsel aangaat , Nederland mocht trots zijn als wij ook zo ener leider hadden .
    Deze man doet grote moeite ondanks vele tegen werking en het met moddergooien om voor zijn volk op tekomen , In Nederland is dat al voor vele jaren ver te zoeken .
    Anders hadden we dit artkel over de kritiek ed op de Nederlandse ambassade niet hoeven te lezen .

    Jan Beute .

 14. Van dijk zegt op

  Ja, de toegankelijkheid is gewoon slecht,overal moet je een afspraak voor maken,En dan die afschuwelijke website, probeer maar eens te vinden waar je ondersteuningsbrief kunt dwonloaden,Heb zelfs een bericht naar BuZa moeten zenden om daar achter te komen,worden we nu echt een bananen republiek,
  Te weinig rechercheurs, en van alles en nog wat, zie dat dagelijks op de tv we staan in de kou,en niemand
  Schijnt zich daar over te bekommeren, en toezeggingen worden niet nagekomen wat te denken aan Groningen
  Bv.

 15. TheoB zegt op

  Ik dacht dat iemand alleen zijn Nederlanderschap kon verliezen als die persoon een dubbele nationaliteit heeft en niet op tijd een nieuw Nederlands paspoort aanvraagd. In dit opiniestuk lijkt het alsof iemand stateloos kan worden.
  En hoe komen Hermie de Voer en Thomas van Houwelingen (advocaten in het vreemdelingenrecht en nationaliteitsrecht bij Everaert Immigration Lawyers) erbij dat het basisexamen inburgering op de ambassade €350 kost? Dat was tot 17-12-2015 het geval. Met ingang van 17-12-2015 kost het €150. Vind ik nóg erg veel, net als de €866 leges voor het naturalisatieverzoek.
  Als het waar is dat er wereldwijd maar 6 laptops beschikbaar zijn voor dat examen vind ik dat schandalig. Zo’n ding kan vanwege de beperkte functionaliteits-eisen relatief goedkoop zijn.

  Van de Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland heb ik al heel lang geen hoge pet op. Buitenlandse Zaken lijkt meer geïnteresseerd in het zakenaspect (geld verdienen) dan in de belangenbehartiging van Nederlandse individuen (kostenpost).
  Het land Nederland bestaat dankzij de Nederlanders, anders had het wel Deutschland of France of weet-ik-veel-wat geheten. BuZa lijkt dat vergeten te zijn.

 16. theoS zegt op

  Ik ging afgelopen Mei maand een nieuw paspoort aanvragen. Ik ben een slecht ter been zijnde 81 jarige man. Met een passagiers 300 km heen en terug naar Bangkok-Ekamai en taxi heen en terug naar Ambassade. Kon niet terecht met de gesproken Nederlandse taal. Alles ging in het Engels. Ik werd binnen gelaten bij de aanvraag balie en vroeg iets in het Nederlands aan de paspoort balie medewerkster en kreeg als antwoord ” I don’t speak Dutch “. De hele procedure verliep in het Engels op de Nederlandse Ambassade. Zelfs een e-mail naar minbuza in het Nederlands werdt beantwoord in het Engels. Onbegrijpelijk!

 17. S.Koops zegt op

  Is mij ook opgevallen. Het is toch treurig dat je op een Nederlandse ambassade niemand kunt vinden die ook Nederlands spreekt. Dat zal misschien wel weer met bezuinigingen te maken hebben. Tenslotte is een buitenlander goedkoper dan een Nederlander.

 18. teun zegt op

  Nog even over de problematiek rond de procedure-wijziging van de Inkomensverklaring:
  1. De Thaise Immigration heft hier niet om gevraagd!
  2. De beoogde bezuiniging is met nieuwe procedure niet opgetreden (immers meer werk voor Ambassade dan voorheen zoals registreren en controleren (?) van opgegeven inkomen)
  3. Wel is de afgifte van het benodigde document door Ambassade flink duurder geworden. Maar ja, je bespaart nu ook reiskosten vanuit bijvoorbeeld Chiangmai, omdat je niet meer fysiek aanwezig hoeft te zijn.
  Kennelijk is de hele operatie bedacht om de door de Ambassade te rekenen kosten voor de afgifte substantieel te kunnen verhogen.

  Zo kan je ook “besparen”!!

  En ik durf te wedden, dat de aangeleverde inkomensgegevens nergens worden bewaard. En mocht dat wel het geval zijn dan zou de Ambassade kunnen overwegen om – na eenmaal de informatie te hebben ontvangen – de jaren daarna op verzoek de “ondersteiningsbrief” automatisch toe te sturen.
  Immers, pensioenen veranderen niet of nauwelijks en zeker niet omlaag. Maar, daar zal de eerder genoemde “jurist” op BuZa in Den Haag wel bezwaar tegen hebben!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website