(Brickinfo Media / Shutterstock.com)

Om te beginnen hoop ik allereerst dat iemand deze brief aan u in het Thais kan vertalen. De reden dat ik solidair ben met de demonstrerende jeugd is dat, in tegenstelling tot politiek, mensenrechten iets is wat geen punt van discussie kan zijn. Ongeacht politieke opvattingen, of dat nu conservatief of liberaal is, kunnen morele en ethische verplichtingen uw landgenoten niet geweigerd worden.

 

Ik ben slechts een middelbare scholier, maar in mijn tijd als leerling heb ik geleerd dat vrijheid van meningsuiting een fundamenteel mensenrecht is. Echter ligt de vrijheid van meningsuiting in Thailand constant onder vuur. Het ligt onder vuur van de wet (de computer-criminaliteitswet, majesteitsschennis artikel 112, het anti-nepnieuws centrum), door intimidatie (de autoriteiten die ‘op bezoek’ komen aan huis of op school om ‘te waarschuwen’), en doordat activisten ‘verdwijnen’.

Dit is de 21ste eeuw, waarom zou ik bang moeten zijn mijn gedachten te uiten? Veel te lange tijd is het geweld dat de vrijheid van meningsuiting is aangedaan genormaliseerd. Enkele weken geleden nog is een man gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting omdat hij een shirtje aan had waarop stond ‘ik heb het vertrouwen in verloren in de monarchie’. Hoe kan het een misdaad zijn om je geloof in iets of wat dan ook te verliezen?

Ik sta solidair met de demonstrerende jeugd omdat ik geloof dat dit een kwestie van mensenrechten is en dat iedereen recht heeft om zijn mening te uiten. Ik ben slechts zestien jaar oud, en heb nog een lange weg te gaan. Ik wil niet leven in een land waar ik niet vrij kan spreken of mijn mening kan uiten. Wij zijn geen afgetrainde dieren die op een bepaalde manier moeten gedragen of denken. Je kunt niet de roede hanteren en verwachten dat wij ineenkrimpen van angst. De dagen van het feodale systeem zijn verleden tijd. Ik ben een mens en ik weiger om mij mijn rechten te laten ontnemen.

De drie eisen die eisen waar de jeugd om vraagt zijn:

 1. Het herschrijven van de grondwet welke de 250 senatoren de macht geeft de premier aan te wijzen.
 2. Ontbinding van het parlement zodat we verkiezingen onder een democratische grondwet kunnen houden.
 3. Dat de autoriteiten stoppen met het intimideren van mensen die op staan voor de democratie.

Op mijn leeftijd in deze moderne wereld zouden jongeren niet hoeven te demonstreren voor mensenrechten en zou ik deze brief niet hoeven schrijven. Maar hier zijn we dan wel, waar we leven onder een feodaal bestuur in de 21ste eeuw.

U zegt dat Thailand een democratie is. Maar een democratie is niet ‘onder’ wat dan ook, niet onder één persoon of een groep elite personen. Democratie is de macht van heel het volk.

Ik haat mijn land niet. Ik wil simpelweg leven in een democratische rechtsstaat. Ongeacht iemands politieke mening, of dat nu conservatief of liberaal is, kun je de fundamentele mensenrechten van vrijheid en gelijkheid niemand ontzeggen.

Geachte minister-president, ik ben hier om mijn rechten te claimen en ik wil dat u uw ogen opent en luistert. Hoor je de mensen zingen?

Ik wil u laten weten dat we er echt genoeg van hebben en dat u niets kunt doen om ons tegen te houden.

Hoogachtend,

Akkarasorn Opilan

Bron: https://thisrupt.co/tech/dear-prime-minister/

* ‘hoor je de mensen zingen?’ is een verwijzing naar het lied uit Les Miserables.

https://www.youtube.com/watch?v=1q82twrdr0U

No votes yet.
Please wait...

38 reacties op “Open brief aan premier Prayut”

 1. Alex Ouddiep zegt op

  Is me uit het hart gegrepen!

 2. Erik zegt op

  Beste Rob V, laat ik eerst een veer in je .. steken: knap dat je dit doet want de aangesproken persoon zal je dit niet in dank af nemen. Als ie het al leest…..en dat betwijfel ik.

  Maar dan haal ik de vreugde bij je weg: je bereikt er helemaal niets mee. Als hot shots van de VN en haar organisaties al niets bereiken, de internationale organisaties en de ngo’s niet dan verdwijnt ook jouw brief in het ronde archief.

  Naast de vele discussies hier tussen (met name) Chris en Tino herinner ik me een bijdrage van Sjaak P onder https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/lezersinzending-prijs-democratie-volgens-thais-model/ en hij legt uit wat Thailand in de regio te wachten staat met een supersterke grote broer. Het lijkt wel of de hele regio zich daaraan optrekt want democratie naar ‘ons’ model ( Maar, hebben we niet een te hoge pet op van ‘ons’ model? ) is er ook niet in Vietnam, Laos, Cambodja en Myanmar. Democratie naadje pet, mensenrechten onder aanvaardbaar peil.

  Je noemt iemand niet. Ik denk dat zijn invloed nu meer voelbaar is dan ooit al heeft hij legerleider Apirat om af en toe iets te roepen over trouw, over ‘slijk der aarde’ en communisten. Naast hen een volksbeweging die zich ultra royalisten noemt onder leiding van Rienthong Nanna (Khaosod English 28 juli).

  Soms denk ik wel eens: een volk krijgt de democratie die het verdient. Of die ons model (al) aankan? En daarom deze vraag aan jou: Is Thailand wel rijp voor een democratie naar ons model, of slechts rijp voor iets als een ‘dictatuur met een democratisch tintje’?

  Ik vrees dat zoals het nu gaat het nog wel even (heel lang) zal blijven en dat de kans op een tweede Thammasat groter is dan een wijziging in het politieke stelsel.

  • Cornelis zegt op

   Erik, zie je niet over het hoofd dat Rob hier een vertaling van een Engelstalige open brief van Akkarasorn Opilan plaatst?
   Vind ik overigens een prima zaak; goed om te zien hoe jongere Thais hier over denken, en datbook durven te zeggen en te schrijven.

   • Erik zegt op

    Zeker, Cornelis, maar ik ken Rob V en ik weet dat hij hier 100% achter staat.

  • Rob V. zegt op

   Beste Erik, die pluim komt mij niet toe maar de jongedame die deze brief geschreven heeft, en uiteraard de vele jeugdige personen met haar die roepen om verandering. Die gewone hele basale, wereldse zaken eisen die de burgers grotendeels ontzegt is de afgelopen eeuw.

   Wat ik denk? Democratie is democratie, al verschilt de exacte invulling per land. Daar is niets ‘westers’ aan. Zo’n honderd jaar geledent wijfelde de koning of het volk wel klaar was voor democratie. Het volk had nog grotendeels geen tot nauwelijks iets van een opleiding. In deze tijd hebben de meeste Thai gewoon scholing gehad, toegang tot diverse informatiebronnen, allerlei manieren om te praten over zaken die spelen op regionaal, landelijk en wereld niveau. Dus waarom zou de doorsnee Thai niet met democratie om kunnen gaan?

   Dat ‘Thai niet klaar zijn voor democratie’ toch vooral een geluid wat we uit de kringen van de Thaise elite horen, die vinden dat het plebs maar domme keuzes maakt (het gewone wolk dat iets wil doen aan de status qua qua machtsverhoudingen, verantwoordingsplicht, rechtspraak, transparantie, inkomensongelijkheid, rechten en plichten enzovoort). De kans dat mensen hoog op de rots zich met hand en tand zullen verzetten tegen verandering die het volk als geheel ten goede komt maar aan de stoelpoten van de elite zaagt, die is zeker reëel. Bloed heeft al vele malen gevloeid…

   Wie denkt dat de Thaise burger ‘nog niet klaar is voor democratie’ of ‘democratie iets westers is’ die kijkt neer op de Thaise burger. Zo zie ik het.

  • Hans zegt op

   leuke reacties allemaal, maar wie van de mensen die mijn mening egoistisch enz vinden wonen en werken in Thailand? hoeveel zijn er gewoon keyboard warrior die van op afstand en op basis van wat vakanties hier een oordeel vellen? mijn mening is allesbehalve egoistisch. ik heb het hier goed omdat ik er hard voor werk, elke dag, vaak 6 soms 7 dagen per week. als je te maken hebt met thaise werknemers zal je weten dat de Thai die drang niet heeft. De massa is tevreden als ze geld hebben om te overleven, de Thai leeft van dag tot dag, van maaltijd tot maaltijd. natuurlijk willen ze meer. dat is een globaal fenomeen. IEDEREEN wil meer, maar vaak is de bereidheid daar een extra inspanning te doen er niet. zo ook in Thailand. dat mensen nu opstandig worden vind ik prima, als men maar niet verwacht dat alleen opstandigheid tot meer geld in de knip gaat leiden. voor een beter leven zal hard moeten gewerkt worden. ik ben gezegend met een groep erg goede Thai om me heen. geen brug te ver, geen moeite te veel, 24/7 paraatheid indien nodig. zijn verdienen dan ook een behoorlijke boterham.

   als het nodig is de arbeidsmarkt op te gaan om mensen aan te trekken is het huiverigwekkend hoe sollicitanten zich presenteren. je kan en mag niet generalizeren, maar een groot deel van de bevolking heeft geen ambitie zichzelf te verbeteren. zo simpel is het. de protesten nu komen dan ook niet vanuit de bevolking, maar worden volledig georkestreerd door andere politieke stromingen. ze gebruiken de economische malaise om zieltjes te winnen en onrust te zaaien. dat is gewoon alles.
   geef de mensen een idee dat onrust zaait, geef ze een zakcentje en ze gaan vanzelf op de barricades.

   het enige wat ik heb gezegd is:

   het nederlandse systeem werkt in nederland, niet overal;

   het nederlandse systeem is ook niet voor iedereen even goed;

   nederlanders in nederland en belgen in belgie moeten zich bezig houden met wat er nationaal verkeerd is voor ze zich gaan bemoeien met wat er over de grens gebeurd;

   democratie is de minst slechte oplossing, democratie is niet voor iedere bevolking de oplossing.

   Dat was alles. Zodra ik meer Thai over de vloer krijg met ambitie en een gezonde drang zich te verbeteren stel ik mijn mening onmiddellijk bij. Ik zou niet liever willen dan dit te zien gebeuren want het is gewoon praktisch onmogelijk goede mensen te vinden voor het interessante werk dat we hier doen

   fijn weekend allemaal!

   • Erik zegt op

    Hans, ja jouw mening is duidelijk. En als ik mag reageren op jouw visie :
    “Het enige wat ik heb gezegd is:
    1. het nederlandse systeem werkt in nederland, niet overal;
    2. het nederlandse systeem is ook niet voor iedereen even goed;
    3. nederlanders in nederland en belgen in belgie moeten zich bezig houden met wat er nationaal verkeerd is voor ze zich gaan bemoeien met wat er over de grens gebeurd;
    4. democratie is de minst slechte oplossing, democratie is niet voor iedere bevolking de oplossing. ”
    … dan zeg ik: Hans, grotendeels gelijk! Punt 3 uiteraard niet. Doe jij ook niet, je woont in Thailand en klaagt over Nederland nota bene.

    Maar vergelijk ik de situatie in moderne westerse landen met Thailand dan valt me op dat je in westerse landen jouw mening mag zeggen zonder dat je gemarteld wordt, verdwijnt of met beton in je maag in een rivier wordt gevonden.

    Ik heb de indruk dat je dat aspect van Thailand niet wilt behandelen of gewoon niet wilt zien. En dan mis je precies wat die scholiere bedoelt en met haar velen.

   • Tino Kuis zegt op

    ‘…….maar een groot deel van de bevolking heeft geen ambitie zichzelf te verbeteren…’ , schrijf je.

    En dat onder een verhaal over een 16- jarig meisje dat met veel leeftijdsgenoten en met gevaar voor hun toekomst zich inzetten voor een beter Thailand. Verreweg de meeste Thais hebben ambitie. Dat het regelmatig, en misschien wel vaak, niet lukt is een ander verhaal. Ik kwam in de twintig jaar in Thailand heel veel mensen met ambitie tegen.

    ‘…… de protesten nu komen dan ook niet vanuit de bevolking, maar worden volledig georkestreerd door andere politieke stromingen….’ , schrijf je.

    Ik heb daar maar één antwoord op: bullshit.

    • Hans zegt op

     jij jouw mening, ik de mijne, en daar wil ik het dan maar bij laten.

   • Rob V. zegt op

    De demonstranten willen meer vrijheid, eigenlijk gewoon vrijheid. Luister eens naar de demonstranten, ze vragen niet om ‘meer geld in de knip’. Zie de oprechte emotie en de eisen van de demonstranten, het gaat om basale mensenrechten en niet om een fooitje. De beelden van uit diverse steden de afgelopen tijd, als dat betaalde krachten zijn dan is dat echt top acteerwerk. Ingehuurde demonstranten laten doorgaans niet echt emotie zien, die houden een doek omhoog en gaan dan weer naar huis. Dat is niet wat ik hier op de beelden zie. Ik zie ongenoegen dat van de online frustratie over gegaan is in publieke bijeenkomsten. Als iemand zegt dat het marionetten zijn zeggen eigenlijk dat de mensen of niet oprecht zijn of dom (een marionet laat zich bespelen en heeft zelf geen gedachten). Zij die dat roepen moeten man en paard benoemen: wie zit er achter, hoe is dat dan georganiseerd, hoe gaan de geld stromen, hoe moet je tienduizenden mensen door heel het land een fooitje geven? Waarom hebben diverse van mijn Thaise vrienden die echt kits misselijk zijn van dit regime, de elite en het onrecht geen geld gevangen?

    Luister eens naar de Thaise jongeren en het plebs en vraag je dan af hoe serieus die wensen zijn. Of lees nogmaals wat die wensen zijn en vraag je af waarom men dat wil (of niet zou willen).

    En als ik 1 ding mag adviseren: denk niet in Nederlands versus niet-Nederlands. De wereld is niet zo zwart wit en de Thai komen niet van een andere planeet. Het zijn net zo goed mensen die het zat mond snoeren en de grote ongelijkheid en meten met twee maten niet langer dulden. Lees de geschiedenis en zie dat die gevoelens al vele malen de kop opstaken deze eeuw. Zelfs al voor de revolutie van 1932 maar daarna bijvoorbeeld in 73, 76, 92, the assembly of the poor in de jaren 90 en diverse keren na het millennium. Keer op keer probeert men van boven dat de kop in te drukken, ook nu weer:

    https://www.thaienquirer.com/16772/government-goes-for-decapitation-arrest-against-protesters-rights-groups-cry-foul-at-arrests/

    • Johnny BG zegt op

     Ik herken deze schijnbare onderdrukking niet dus leef ik nu onder een steen of is het iets anders?

   • Francois Nang Lae zegt op

    Ik woon wel in Thailand, maar ik werk er niet. Ik zou best willen, maar mijn visum laat dat niet toe. Ben ik nu gerechtigd om te reageren, of is het recht om het met jou oneens te zijn exclusief weggelegd voor mensen die hier ook werken? Ik geef graag mijn mening, maar als dat tegen jouw regels is weet ik natuurlijk mijn plaats.

 3. Hans zegt op

  Wat een gezeur! We denken dat we het in het westen allemaal hebben uitgevonden en het zo geweldig doen.

  Accepteer toch gewoon dat ieder land, ieder volk, elke cultuur anders is. Wat in Nederland werkt, werkt niet automatische overal.

  Khadaffi was misschien een misdadiger, maar zijn land was prima op orde. Het westen vond het tijd voor verandering, vermoordde Khadaffi en het is sindsdien anargie, burgeroorlog en armoe troef terwijl het potentieel een rijk land is.

  Alle aandacht die acties als #metoo en blm opeisen zou beter eens worden benut om eantoestanden in bejaarden- en verzorgingstehuizen te verbeteren. Mensen die een leven lang belasting hebben betaald krijgen op hun oude dag een luier om want er is geen geld om meer personeel in dienst te nemen.

  De vluchteling die in zuid-Europa aan wal stapt met zijn iPhone 11 in de hand wordt met open armen onthaalt, krijgt huis, financiele bijstand en zijn familie volgt dezelfde weg. Nooit een cent belasting betaalt!!!

  Ik woon en werk in Thailand. Ik ben het beslist niet eens met alles wat hier gebeurt. Echter, in plaats van me te storen aan het negatieve beperk ik me tot het positieve.

  Op het moment dat dat niet meer lukt pak ik mn koffer en trek ik ergens naar toe waar ik denk dat ik het beter ga hebben. Ik verwacht niet dat dit moment gaat komen.

  Het is hier zo slecht nog niet, en zoals ik al schreef wat in Nederland werkt werkt niet automatisch hier. Sommige volkeren hebben gewoon een strakkere hand nodig. Komt onplezierig over maar dat slappe handje in Nederland is uit de tijd.

  • Rob V. zegt op

   Je moet Nederland niet centraal stellen, kijk eens naar de Thai en zie dat zij in de basis om vergelijkbare dingen vragen als het volk in Japan, Nederland enzovoort. Ze zien dat het systeem wat Thailand kent sinds 1932 hen in de steek heeft gelaten, waar een elite het volk onder de duim probeert te houden, mensen laat verdwijnen, dood schiet of op andere wijze haar machtspositie probeert te behouden. De Thai zijn dat zat, meermaals al maar tot op heden is hun roep om inspraak keer op keer bloederig neer geslagen. Laten we vooral naar de Thai luisteren, vragen wat ze willen. Wat ze willen is, inspraak van het volk, vrijheid van denken en spreken, daar is toch niets vreemds of oosters/westers aan? Dat de Thai al 100 jaar lang toch door gaan in hun strijd stemt mij positief. Dat de mensen aan de top veelal keer op keer hardhandig ingrijpen… daar kan ik niet vrolijk om worden.

   Wat betreft die andere zaken: kijk eens naar hoe de grenzen getrokken zijn in Afrika. Dwars door bevolkingsgroepen, stammen, culturen, natuurlijke gebieden /grenzen enzo heen, geen wonder dat in menig land daar geen harmonie is. Ik kan daar niet echt een vergelijk met Thailand in zien. Wat vluchtelingen met Thailand te maken hebben? De meeste vluchtelingen hebben de middelen niet om ver te komen (Syriërs die voor 90% in de regio zitten, Thaise vluchtelingen die naar buurlanden uitweken). De rijkere burger (ja met I-phone) kan wel grotere afstanden afleggen. Lijkt mij niets vreemds aan. Diverse Thai en andere vluchtelingen hebben onderdak gevonden in Frankrijk, Finland, Japan etc.

   Als je het de gewone Thaise burger vraagt zijn di niet echt te spreken over de strakke hand (de intimidatie, het bloed enzovoort). Persoonlijk denk ik dat geloof in de strakke hand kijken op een groep/volk is als inferieur, dom, die niet zelf kunnen denken en dus maar met de strakke of harde hand tot het ‘juiste denken en doen’ moeten worden gedwongen. Kijk eens naar de spandoeken van de Thai en vraag je af waarom met sarcastische teksten rondlopen zoals ‘ik ben een slaaf/horige’ of hun wens uiten met teksten als ‘vrijheid gelijkheid broederschap!’

  • Francois Nang Lae zegt op

   Dus Thaise jongeren mogen niet om meer vrijheid vragen, omdat jij het hier wel naar je zin hebt?

  • Tino Kuis zegt op

   Laat ik dit zeggen, Hans.

   De vele toespraken en brieven van de Thaise studenten die nu demonstreren en waar ik met plezier naar luister, geven blijk van 10 keer zoveel fatsoen, eerlijkheid, kennis, humor en overtuiging als deze reactie van jou. Ik hoorde geen kwaad woord uit hun mond. Geen enkele minachtende opmerking naar anderen. Geen enkele poging af te leiden van wat er echt toe doet.

   Ik bewonder deze jonge mensen ten zeerste. Zij zijn de toekomst van Thailand.

   • Rob V. zegt op

    Zomaar een andere speech van een andere scholier die zegt moe te zijn met de nep democratie, gebrek aan vrijheid, de klasse justitie enzovoort:

    https://thisrupt.co/society/listen-to-her/

    Video (in het Thais, maar zie de oprechte emotie van spreker en publiek): https://www.facebook.com/chetawan.thuaprakhon/videos/3396316320392457/

    Daar is lef voor nodig, Khaosod liet vanavond weten dat er naar het lijkt tegen 31 protestleiders een arrestatie bevel is uitgegaan: opruiing, illegale massa bijeenkomst organiseren etc zijn de aanklachten. De enige oplossing om die intimidatie te lijf te gaan is doorgaan. De heren aan de top kunnen nooit iedereen in het gevang gooien of laten verdwijnen.

  • albert zegt op

   Ik woon en werk in Thailand en ja wegkijken heet dat .
   Het is juist belangrijk en dan ben ik het eens met de plaatser van het bericht ,die oog heeft wat er gebeurd in de wereld ,dat betekent dat men met het land en de mensen is begaan.
   En doe de ogen maar eens goed open ,wat een armoede en dan de rest ….
   Ach en afgeven op Nederland?

  • Lomlalai zegt op

   Hans, dat jij het niet slecht hebt in Thailand betekent niet automatisch dat iedereen het niet slecht heeft in Thailand. Je betrekt alles op je eigen situatie, als die maar goed is en goed blijft, anders vertrek je gewoon, die mogelijkheid heeft niet iedere Thai. In mijn opinie een behoorlijk egoïstisch standpunt.

  • willc zegt op

   Klopt,ik ben het volledig met Hans en Johnny BG eens.
   Wij zijn hier te gast, ikzelf al 20 jaar en kan het niet vinden met mensen die in hun vakantie meer “ervaringen” opdoen dan mensen die hier wonen en zo een vertekenend beeld geven.
   Men praat over onderdrukking,honger,corruptie enz ,dus mijn vraag is …Waar Is dat te zien?
   Ikzelf woon in het noorden en niet zoals (voor mijn gevoel 99%) uit Isaan.
   Ik zie hier iedereen gewoon werken,men praat niet eens over politiek en een gezin zonder auto,motorbike, telf is moeilijk te vinden,laatst staan uitgehongerd.
   Volgens Tino en Rob V. kijken mensen die een ander mening hebben , de zaak weg ,kolder..wat valt er weg te kijken? Waar is die corruptie? Laat eens een eigen ervaring horen en niet een bron uit een krantje.
   En meteen zeggen dat anders kijkende negatief zijn , Als ik naar een instantie gaat betaal ik het gevraagde en het bedrag wordt in een kasboek genoteerd.Nooit gezeur.
   Erger nog, men geeft me ook tips hoe het eenvoudiger kan.
   Als er controle is pak ik mijn id-card en rijbewijs en het eerste wat men wilt is dat ik doorrij zonder er naar te kijken.
   Ik heb bij mijn weten nooit problemen gehad en ik denk dat bepaalde farangs hun ideeën en idealen proberen zo proberen op te dringen aan de Thais, dat deze een afkeer krijgen aan ons .Wat als resultaat geeft dat men deze door nog meer regels probeert in te dammen.
   Dit is mijn mening (wat natuurlijk niet in goede aarde zal vallen) bij de bekende schriftgeleerden,trouwens ik zie dat Hans 25 waarderingen heeft en geen zielige 10 of 12 ,dus dat zegt toch wel wat ..toch?

   Misschien dat er toch meer anders denkende …helaas zijn deze weer negatief !

 4. laksi zegt op

  Tja,

  Erik, ik denk dat je gelijk heb, dat de minister-president het niet leest, daar zorgen andere wel voor, maar dat Akkarasorn Opilan inmiddels op een lijst van probleem personen staat is haast wel zeker.
  Hij en zijn familie kunnen overheids jobs inmiddels wel vergeten en zelfs een verdere staats studie kan ook wel eens moeilijker worden. In Bangkok is een speciaal kantoor waar alle nieuwe universiteit’s studenten worden aangemeld.

  • Erik zegt op

   Laksi, ik liet niet voor niets de naam Rienthong Nanna vallen, een ziekenhuisdirecteur die liefst alleen ‘politiek schone’ zieken wil verplegen en studenten oproept om activisten te fotograferen. Hij zal er dan wel voor zorgen dat die nimmer een baan krijgen. En dat terwijl artikel 27 van de grondwet discriminatie op basis van politieke voorkeur verbiedt. Dat de schrijver van het artikel geen overheidsbaan zal krijgen lijkt me ook wel duidelijk…..

 5. Theiweert zegt op

  De schrijfster is Thais ? Waarom moet iemand dit dan in Thais vertalen.
  Zou een democratie zoals in Nederland in Thailand werken. Als ik alleen al lees hoeveel Nederlander ontevreden zijn met al de afgelopen regeringen.
  Ik betwijfel het.

  • Rob V. zegt op

   Thailand kan naar allerlei landen kijken met democratie, hoeft niet Nederland te zijn. Al zou ik ze persoonlijk niet de ‘ democratie’ aanraden in bijvoorbeeld Amerika. Ze kunnen ook een kijkje nemen in bijvoorbeeld Japan voor hen die allergies zijn voor het westen… Tot op heden staat democratie bekend als het minst slechte systeem van bestuur. Denk maar aan het bekende citaat van Churchill ( ” Democratie is geen goede staatsvorm, maar ik ken geen betere” ).

   • Jacques zegt op

    Beste Rob, ik waardeer jou inbreng op dit blog en ben het vaak met je eens. Ga zo door en democratie is een groot goed dat overal zou moeten zijn ingebed. Helaas is het in vele landen en zeker in Thailand nog een lachertje, als het niet zo triest zou zijn. Ondanks dat er jeugdigen zijn die verandering willen is mijn visie op wat ik hier meemaak toch dat er velen er nog niet rijp voor zijn vaak door angst ingegeven, of andere motieven, zoals opvoeding, scholing en beïnvloeding. Zie ook de strijd van de studenten in Hong Kong, het is vechten tegen de bierkaai. Het grote geld en andere machtshebbers zit zeker niet op verandering te wachten, die hebben andere belangen zoals we wel weten. Ook ik wens dit volk een democratie in optima vorm, waarbij dus ieder mens meetelt, toe. Maar er is nog een heel lange weg te gaan en tot die tijd blijven we de toneelstukken aanschouwen en zullen we het ermee moeten doen. Een constatering die mij en wellicht ook jou niet vrolijk maakt.

 6. Co zegt op

  De jongeren zijn niet dom en zien ook wat hier gebeurt in Thailand veranderd moet worden. Er zal we een paar generaties over heen gaan voor dat er wat veranderd is maar dat het gaat veranderen kun je Op rekenen dit kan niet zo langer doorgaan.

 7. Maarten Vasbinder zegt op

  Rob,
  Geweldig dat je dit gedaan hebt.
  De Thai worden overigens al duizenden jaren onderdrukt, net al de rest van ZO Azië. Je zou je ook haast gaan afvragen, of het boeddhisme daar misschien iets mee te maken heeft. Onderdrukking, religie en ideologie gaan nu eenmaal vaak samen.

 8. Johnny BG zegt op

  Iedereen weet dat het land qua bepaalde gedachten achter loopt op wat de Nederlanders denken te weten. In mijn ogen is dat een andere vorm van het laten zien hoe goed onze gedachtengang is (lees koloniaal)
  Laat het volk zelf een weg kiezen en denken dat iedereen de ultieme vrijheid kan verwachten is utopie.
  Iedere loonslaaf geeft een deel van zijn eigen ik op.

  • Rob V. zegt op

   Sorry Johnny maar het zijn geen ‘Nederlandse’ versus ‘Thaise’ gedachten. Het zijn de gedachten van een elitaire bovenlaag dat neer kijkt op het volk, dat meent dat zij boven het plebs verheven is en dat het gewone volk zijn plaats dient te kennen. Dat het volk de mond heeft te houden. Die ideeën dat het volk dom is, moet luisteren, niet moet spreken is niet iets uniek Thais maar verbonden aan een hogere klasse. Dat de doorsnee burger, of dat nu in Thailand of elders is, helemaal geen zin heeft om als minderwaardig stuk vuilnis of horige te worden gezien of behandeld is iets heel menselijks. Mensen willen met respect behandeld worden. Dat is toch geen ‘koloniale’ gedachte?

   De enige koloniale gedachte die ik hier waarneem is die van de Thaise elite die meent dat het volk zich te onderwerpen heeft. Thailand kent ook een geschiedenis interne kolonisatie, waar de hoge heren in Bangkok de domme volkeren in andere stadstaatjes meenden te moeten onderwerpen, veroveren en dat die mensen daar de elite in Bangkok nog dankbaar voor moesten zijn ook. Want die elite waren immers de ‘khon die’ met de juiste en goede gedachten. Logisch toch dat het volk zich verzet tegen die koloniale gedachten van de ‘khon die’?

   Vrijheid, gelijkheid, broederschap en dus niet anarchisme is wat de demonstranten roepen. Dat moet toch haalbaar zijn en bepaald geen utopie.

   • chris zegt op

    Als je al je boeken en artikelen in je boekenkast en op je PC goed gelezen hebt, dan weet je dat een karikatuur schetst van de Thaise samenleving, niet van de werkelijkheid.

    • Rob V. zegt op

     Als ik de lectuur uit boeken e.d. plus de verhalen van Thais online en offline combineer, denk ik niet dat wat ik hier bondig schets af te doen is als een karikatuur. Maar als iemand hier Thais aan woord kan laten die een geel ander beeld schetsen dan verneem ik dat graag. Ik luister graag naar de diverse ervaringen van (Thaise) mensen.

 9. Tino Kuis zegt op

  Vanmiddag is Anon Nampha gearresteerd. Hij is een bekende mensenrechtenadvocaat. Een paar dagen geleden vroeg hij in een toespraak om meer openheid wat de monarchie betreft.Hij kreeg zeven beschuldigingen aan zijn broek, de ernstigste is opruiing waar 7 jaar gevangenisstraf op staat. Bij het politiebureau waar hij vastzit wordt ook gedemonstreerd.

  Panupong Jadnok, een studentenleider bij de demonstraties van de afgelopen weken, is eveneens gearresteerd.

  Men verwacht dat meer leiders van het studentenverzet worden opgepakt.

  Het bijzondere van deze studentendemonstraties is dat ze op zoveel plaatsen in Thailand plaatsvinden. Ook in Pattani, Chonburi, Sri Thammaraat, Khorat, Ubon, Phitsanulok enzovoort.

  De studenten klagen over intimidatie van de politie. De politie zoekt ze thuis op en waarschuwt ze ‘Stop met demonstreren want anders….’.

  • Tino Kuis zegt op

   Docenten op de universiteiten zeggen dat de politie hen benaderde en vroeg op namen en nummers van studenten die een de protesten deelnamen.

   • chris zegt op

    Op zo’n verzoek ingaan is in strijd met de gedragscode van leraren.

  • chris zegt op

   Ik geloog best dat studenten worden geintimeerd door de politie maar waarom is er geen pagina op Facebook waar iedereen die geintimeerd wordt zij verhaal kwijt kan, liefst met foto’s en filmpjes en de namen van de politie-ambtenaren?
   De actie en pagina die Ricahrd Barrows in het leven heeft geroepen om het dubbele prijssysteem in Thailand aan de kaak te stellen is volgens mij een succes en heeft wat in beweging gezet. Met name omdat men informatie wil verstrekken over wat er gaande is en geen beledigingen duldt van overheidsinstaties of ambtenaren.

  • Tino Kuis zegt op

   Deze twee gearresteerden zijn nu op borg vrijgelaten.

 10. Tino Kuis zegt op

  En dit is de Thaise versie van ‘Do you hear the people sing?’

  https://www.youtube.com/watch?v=alUvTpcAx0w

 11. Rob V. zegt op

  Hier nog een filmpje, eind vorige maand in Khon Kaen. Op het podium laat iemand duidelijk horen dat ze niet gehersenspoeld worden door Thanathorn en niet betaald worden door Thaksin:

  https://m.youtube.com/watch?v=zqA0r2F4MYI
  (Filmpje van de Isaan Record).

  De claims over ‘betaalde demonstranten’ en ‘natie haters’ blijven meestal vaag. Men kan of wil niet echt met de billen bloot omdat zodra man en paard benoemd worden dat concreet te ontkennen valt en men concreet kan vragen waar het bewijs van zulke kwakelijke of kwaadaardige zaken dan is. Schermen met een onzichtbare vijand is iets wat de mensen aan de top liever doen.

  Zie hier een kort videoverslag over de roep om een nieuwe grondwet van het volk, eentje die werkelijk democratisch is in plaats van het gedrocht dat het land nu heeft:
  https://m.youtube.com/watch?v=40JM24g-Zno

  Wie zijn wij om deze mensen in twijfel te trekken of te vertellen dat de juiste manier van denken is??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website