Pensioen in Thailand belastingvrij of niet?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
21 januari 2022

Beste lezers,

Ik woon sinds 11 jaar in Thailand, en eind dit jaar word ik 65, en heb dan recht op 2 kleine pensioentjes. Een van de detailhandel Nederland, en een indicatief pensioen van Allianz (dus geen overheidspensioenen). Beide zijn onder de afkoopgrens, dus zullen ze waarschijnlijk in een keer uitbetaald worden.

Wie weet of ik in aanmerking kan komen om het zonder loonheffing te ontvangen in Thailand? Ik heb hier wel een belastingnummer, maar nog nooit belasting betaald omdat ik geen inkomen heb.

Groet,

Johan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

14 reacties op “Pensioen in Thailand belastingvrij of niet?”

 1. Lammert de Haan zegt op

  Dag Johan,

  Beide pensioenuitvoerders zullen 9,42% loonbelasting inhouden. In 2023 kun je dat op aangifte weer terugvragen.
  Je betaalt geen inkomstenbelasting in Thailand (PIT). Daarom kun je geen vrijstelling vragen voor de inhouding van loonbelasting daar je niet de beschikking hebt over een recente Verklaring belastingplicht woonland (R.O.22).of een recente aangifte met bijbehorende aanslag voor de PIT.

  • hansman zegt op

   Beste Lammert,

   Ik lees dat Johan de ingehouden belasting over deze kleine pensioenen volgend jaar kan terugvragen. Als ik dit op mijn situatie betrek, bijna 6jaar in Thailand met een bedrijfspensioen waarover ik belasting betaald heb en nog doe. Kan ik die betaalde belasting ook terugvragen en ontvangen?

   • Lammert de Haan zegt op

    Dat klopt helemaal, hansman.

    Ingevolge artikel 18, lid 1, van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting is Thailand als woonland bevoegd om over particuliere pensioenen te heffen. Nederland verleent daar vrijstelling voor.

    Je kunt nog aangifte doen vanaf 2017. Voor 2016 ben je net een paar weken te laat.

    • hansman zegt op

     Dank je Lammert.

     Het betalen van belasting in Thailand en het aantonen ervan is, als ik het goed begrijp, een voorwaarde om de in NL betaalde belasting terug te vragen en ontvangen?

   • Kees 2 zegt op

    Volgens mij bedoelt Lammert dat Johan het terug zou kunnen vragen, maar dat dit niet gehonoreerd gaat worden met als reden dat hij geen RO22 zal krijgen, omdat hij geen belasting betaalt in Thailand.

    • Han zegt op

     Ik denk dat Lammert bedoeld dat hij geen vrijstelling vooraf kan vragen wegens het ontbreken van de RO 21/22, maar wel het daaropvolgende jaar terug kan vragen.
     Maar dat weet Lammert het beste.

     • Lammert de Haan zegt op

      Dat klopt helemaal, Han.

      Je maakt terecht een splitsing in het vragen van vrijstelling voor de inhouding van loonbelasting en het achteraf op aangifte terugvragen van de ingehouden loonbelasting.

      Een vrijstellingsbeschikking wordt door de Belastingdienst ook gezonden naar de pensioenuitvoerders waardoor zij mogen afzien van inhouding. Zo’n vrijstellingsbeschikking krijg je enkel als je d.m.v. een Verklaring belastingplicht woonland (R.O.22) of een recente aangifte met bijbehorende aanslag voor de PIT kunt aantonen dat je fiscaal inwoner bent van Thailand.

      Bij de afdoening van een aangifte gaat de Belastingdienst uit van de informatie in het Register Niet-Ingezetenen (RNI). Als daarin is opgenomen dat je in Thailand woont dan past de Belastingdienst het met Thailand gesloten Verdrag toe. Daarbij maakt het niet uit of je wel of niet belasting betaalt in Thailand. Ook al betaal je geen belasting in Thailand c.q. hoef je in Thailand geen belasting te betalen omdat je inkomen binnen de vrijstellingen valt, dan keert het heffingsrecht niet terug naar Nederland.

    • Lammert de Haan zegt op

     Dat bedoel ik niet, Kees 2.

     Omdat Johan geen RO22 kan overleggen kan hij geen vrijstelling voor de inhouding van loonbelasting vragen. Hij kan echter volgend jaar wel op aangifte de niet verschuldigde ingehouden loonbelasting terug vragen. Bij het doen van aangifte wordt niet gevraagd om aan te tonen dat je ook daadwerkelijk fiscaal inwoner bent van Thailand.

     • Kees 2 zegt op

      Aha, ok, dank voor de heldere uitleg! Excuus voor mijn foute interpretatie.
      Lammert, mag ik dan ook nog wat vragen?

      Ik heb ook 2 kleine pensioentjes in 1 keer uitgekeerd gekregen (zelf aangevraagd), omdat ze onder een bepaalde grens vielen: de ene was iets van 2200 euro, de andere ongeveer 4300 (zo uit mijn hoofd).

      Er is dan geen sprake van conserverende aanslag of iets anders onaangenaams?

      Het ging over het belastingjaar 2019 en bij de aangifte over dat jaar vroeg ik eea terug.
      Vervolgens kreeg ik 3 maanden later bericht dat de inspecteur mijn aangifte nader gaat bestuderen en dat ik na 6 maanden tot maximaal 3 jaar bericht ga krijgen. Dat is tot op heden niet gebeurt… zal nog wel komen.

      • Lammert de Haan zegt op

       Ik voorzie geen problemen voor wat betreft de conserverende aanslag, Kees 2.

       Pensioenuitvoerders werken niet mee aan afkoop van een pensioen als dat niet wettelijk is toegestaan. Ingaande 2021 zijn de regels voor het afkopen van een zgn. ‘klein pensioen’ wel danig aangetrokken (o.a. op het punt van samenvoegen van pensioenen) maar jij valt nog onder de oude regeling.

       Zie:

       https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pensioen/nieuwe-regels-voor-kleine-pensioenen

       • Kees 2 zegt op

        Beste Lammert,
        Hartelijk dank.

        Ik vind hier dat de nieuwe regels al miv 1-1-2019 gelden, terwijl jij zegt dat het miv 2021 is. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pensioen/nieuwe-regels-voor-kleine-pensioenen

        “Nieuwe regels voor kleine pensioenen
        Sinds 1 januari 2019 gelden andere regels voor kleine en heel kleine pensioenen. Het gaat om pensioenbedragen van minder dan € 503,24 bruto per jaar (in 2021).”

        Maar goed, je zegt ook: “Pensioenuitvoerders werken niet mee aan afkoop van een pensioen als dat niet wettelijk is toegestaan.”
        Dus het zal in mijn geval (uitbetaald gekregen in 2019) wel correct gedaan zijn.

        • Kees 2 zegt op

         …toevoeging: heb het aangevraagd in 2018.

 2. Johan zegt op

  Hallo lammert,

  ik had begrepen dat de belasting in totaal 37.7% was, inkomstenbelasting en loonheffing. Met 9.2% kan ik nog wel leven, indien dit alles is. Is dit op zeker?

  Johan.

  • Lammert de Haan zegt op

   Johan, jij bent jonger dan de AOW-leeftijd. Voor 2022 gelden dan de volgende tarieven:
   1. loonbelasting/inkomstenbelasting – 9,42%;
   2. premie volksverzekeringen – 27,65%.

   Loonbelasting en premie volksverzekeringen te samen noemen we loonheffing.

   Wonend in Thailand val je buiten de kring van verzekerden voor de volksverzekeringen. De pensioenuitvoerders zullen dan ook enkel de loonbelasting van 9,42% gaan inhouden..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website