Kan een zogenaamde en/of bankrekening in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
23 april 2024

Beste lezers,

In Nederland is het niet ongebruikelijk om een bankrekening te hebben, die op de naam van beide partners staat. Mijn vriendin heeft uiteraard een eigen bankrekening.
Ikzelf heb een rekening bij Bangkok Bank. Allemaal prima en er zijn geen problemen.

Wij zijn vrienden, dus geen officiële partner of getrouwd. Misschien verandert dat nog eens in de toekomst. Op dit moment zou ik graag zien dat mijn vriendin na mijn overlijden gemakkelijk bij mijn banksaldo kan.

Vandaar de vraag of een en/of-rekening mogelijk is.

Groet,

Fred

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

9 reacties op “Kan een zogenaamde en/of bankrekening in Thailand?”

 1. chipper zegt op

  Gewoon een testament laten opmaken in Thailand.

 2. Pjotter zegt op

  Een en/of rekening is zeker mogelijk maar biedt geen voordelen bij overlijden. In NL blijft zo’n rekening gewoon open en kan de overgebleven rekening houder deze gewoon blijven gebruiken. In Thailand wordt de rekening meestal al snel geblokkeerd dus overgebleven rekeninghouder kan dan voorlopig niets. Dit is voor een deel op te vangen door officieël te trouwen in Thailand en/of een Thais testament te maken. Dat laatste heb ik gedaan en de advocaat vertelde mijn vriendin dat ze naar het gerechtsgebouw moet gaan met het testament en daar een document moet vragen/krijgen waarmee ze dan naar de bank kan gaan om het geld te krijgen. Met een app of debitcard (password/pincode) aan haar geven en haar daarmee geld laten overmaken/pinnen kan als het vlug gebeurt, maar is officieël verboden heb ik begrepen. Mss zijn er anderen met andere ervaringen.

 3. Henk Hauer zegt op

  Ok heb een e/o rekening bij Kasikorn Bank
  Geen problem

 4. Henk zegt op

  Ja dat kan want ik heb er al jaren een bij SCB. Hou er wel rekening mee dat het meer een “en” rekening is en niet een “en/of” want voor bijna alles moet je samen naar de bank.

 5. Dick zegt op

  Ja,in elk grval bij Krungsri

 6. Bastiaan zegt op

  Hou er wel rekening mee dat de rekening maar op 1 telefoon functioneert. Bizar maar ben ongeveer alle banken af geweest om dat te checken dus hoewel het in naam een rekening voor allebei is kun je in de dagelijkse praktijk het niet zo gebruiken als in NL.
  Hoor graag als er betere/andere ervaringen zijn.

  • pjotter zegt op

   Oh, bij mij werkte dit zelfs bij de SCB rekening die alleen op naam staat van mijn vriendin.
   Ik heb dat toen gedaan omdat ik nogal wat geld had overgemaakr om ons huis te bouwen. Mocht mij dan iets overkomen, had zij het geld al op haar rekening staan en mocht haar iets overkomen kon ik het via de app direct weer terug boeken naar mijn rekening. Inmiddels heb ik die app van mijn telefoon weer verwijderd omdat het huis klaar is.
   Wat ik me herinner is dat ik nadat ik de app op mijn telefoon had geïnstalleerd, ik de naam, geboorte datum, ID kaart nummer en telefoonnummer van haar heb opgegeven. Een code werd toen naar haar telefoon gestuurd om eea tw activeren. Het enige wat er gebeurde was dat als ik de app op Engelse taal zette, dit ook gebeurde bij de app op haar telefoon, ha ha. Zette ik het terug naar de Thaise taal, gebeurde dat ook weer op de telefoon van haar. Maar, dikwijls zeggen de ikoontjes genoeg.

 7. Henk zegt op

  Beste Fred, ga naar jouw Bangkok Bank en zet jouw rekening op jullie beide namen. Vraag tevens na wat jou vriendin moet doen in geval van eerder overlijden jouwerzijds. Er zullen wel de nodige paperassen gestempeld en getekend moeten worden. Maar hou er toch maar rekening mee dat bij jouw overlijden de rekening wordt geblokkeerd. Na tussenkomst van het Thaise gerecht via een lawyer kan jouw vriendin nadien de beschikking krijgen over het saldo, maar dan is zij toch ook weer een paar maanden verder. Een testament kan helpen en daarmee is meteen de advocaat bekend die de gang naar de rechtbank kan vergemakkelijken.
  Een huwelijk maakt het niet soepeler. Ook dan volgt blokkering en beschikbaarstelling na onderzoek.

 8. Jan Beute zegt op

  En niet te vergeten de gevolgen bij de eisen voor retirement visa verlenging.
  800K op een gezamelijke rekening is niet toe gestaan, tenzij het bedrag 800K maal 2 is.
  Hangt ook nog eens af van de stemming bij je lokale imi kantoor.

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website