Lezersvraag: Huis kopen in Thailand, moet ik de grond leasen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 mei 2020

Beste lezers,

Ik vind het eigenaardig. Als ik een huis wens te kopen in Thailand, koop ik alleen het huis. De grond waarop het huis staat moet ik leasen voor 30 jaar. Klopt dit?

Groet,

Walter (BE)

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Huis kopen in Thailand, moet ik de grond leasen?”

 1. lung heng zegt op

  Ja dat klopt. De grond wordt nooit van jou. Uitzondering zijn de appartementen in een condominiumgebouw. Van alle woon m2 dient minimaal 51% Thai te zijn. Dus 49% mag in “buitenlandse” handen zijn.

 2. Hendrik zegt op

  Klopt helemaal, beste Walter. ‘s Lands eer, ‘lands wijs, zullen we maar zeggen. Aleen een Thai kan in Thailand grond bezitten. Ook gehuwd met een Thai betekent nog steeds niet dat de farang de grond kan bezitten. Wel betalen, maar nooit in eigendom verkrijgen. Een huis dus wel. Dat maakt verder niet uit. Je koopt dat huis, je lease’t de grond eronder of de grond komt op naam van je Thaise partner. Het is niet anders. Wat aldus veel gebeurt is dat de (veelal veel oudere) farang grond en huis betaalt ten behoeve van zijn (veelal veel jongere) Thaise partner, opdat zij/hij na zijn verscheiden er in lengte van jaren nog profijt van heeft. Veel Thaise vrouwen hebben een buitenlandse partner, werken en sparen in dat buitenland, om uiteindelijk in Thailand te gaan wonen. Dat een farang voor zichzelf grond en woning aanschaft is eigenlijk nooit de bedoeling geweest van de Thaise wetgeving. Een lease-contract verschaft een uitweg.
  Zie (Google voor) de Thaise “Land Act: Chapter 8: Limitation of Aliens Right in Land sectei 86 en verder.

  • walter zegt op

   Hendrik, bedankt voor je uitleg. Toch nog één vraag:
   Wat is het bedrag van het leasecontract voor 30 jaar? Ik heb vernomen dat dit bedrag reeds begrepen is in de prijs die je betaald voor de aankoop van het huis.
   Als ik U nu goed begrepen heb, is het aan te raden om:
   1)het huis aan te kopen op naam van beide (eventueel of anders onv buitenlander voor 100 %)
   2)de grond te leasen of te laten aankopen door de Thaise partner.
   Eventueel kan achteraf dmv een testament of een andere verkl

  • walter zegt op

   Bedankt voor je reactie Hendrik.

   Dus:
   1)Huis aankopen onv beide ofwel 100% onv buitenlander (ikzelf dus)
   2)grond leasen voor 30 jaar ofwel aan te kopen door Thaise partner.

   Wat is de prijs van een leasecontract voor 30 jaar in dit geval?
   Of is deze inbegrepen in de aankoopprijs van het huis?

   achteraf testament of ander contract laten opstellen bij notaris of advocaat waarin vermeld staat dat de gelden afkomstig zijn van een buitenlander en dat bij eventuele problemen (?) de verdeling hiermede rekening houd.

  • walter zegt op

   Bedankt Hendrik voor je reactie.

   Dus:.
   1)huis aankopen onv beide, elk voor 50 % (ofwel 100% onv mezelf)
   2)grond leasen voor 30 jaar (ofwel laten aankopen door Thaise partner)
   Wat is het beste dan ?

   Wat is de prijs van een leasecontract voor 30 jaar in dit geval?
   Of is dit bedrag inbegrepen in de aankoopprijs van het huis?

   achteraf testament of ander contract opmaken bij notaris of advocaat waarin vermeld staat dat alle gelden afkomstig zijn van farang en dat bij eventuele problemen (?) hiermede wordt rekening gehouden.
   graag uw antwoord hieromtrent. Bedankt.

 3. George zegt op

  Is helemaal niet zo vreemd In Nederland hebben we erfpacht ligt vast voor 50 jaar meestal en kan in een keer of jaarlijkse termijnen voldaan worden. In Amsterdam is het voor huiseigenaren om te zetten tot eeuwigdurend wat betekent dat er nog een maal een in mijn geval zeer laagbedrag voldaan moet worden. De grachtengordel heeft gewonnen. Ik betaal bijna meer aan de notaris dan aan het eeuwig afkopen. Na 2056. Tot die tijd is het door de vorige eigenaar betaald. Geen erfpacht binnenkrijgen zal betekenen dat de WOZ verhoogd moet worden of gekozen zal worden om minder uit te geven. De rijkste huizenbezitters zijn er vooral beter van geworden. Onvoorstelbaar dat links hiermee akkoord is gegaan. Grond kopen kan tegenwoordig ook als particulier in Amsterdam. Het meeste zal toch eeuwigdurende erfpacht blijven.

 4. John Chiang rai zegt op

  Dat een Farang geen grond kan kopen heeft natuurlijk een logische reden,en mocht dit niet zo geregeld zijn,zou de totale uitverkoop van Thailand reeds voorspelbaar zijn.
  De wetgeving zorgt er voor dat het grondbezit in Thailand grotendeels in Thaise hand blijft,en zorgt er tevens voor dat buitenlandse grondspeculanten op afstand blijven.
  Grondprijzen die in vergelijk tot veel andere landen op deze wereld te vergelijken zijn met peanuts, zou Thailand binnen de kortste tijd tot een paradijs voor speculanten hebben gemaakt,waarbij het overgrootste deel van de Thaibevolking het nakijken zou hebben.
  Ga maar eens met iemand op o.a Ibiza of Mallorca praten,hoe blij de eigenlijke bevolking nu is met de complete uitverkoop van hun eiland dat zich hoofdzakelijk afpeelt tussen rijke buitenlanders.

  • Jasper zegt op

   En in Thailand heten de Duitsers die heel aantrekkelijk Spanje hebben opgekocht Chinezen, althans “Thai van Chinese achtergrond), die al dan niet proxy voor eigenlijke Chinezen spelen. Bloed is dikker dan water.

   Thailand is net zo hard een paradijs voor speculanten,, kijk maar eens wat er gebouwd wordt, en is in Bangkok, Pattaya.
   En inderdaad: het overgrote deel van de Thai heeft ook binnenlands het nakijken, net zoals de Spaanse eiland- en kustbewoners.

 5. Johan zegt op

  In Thailand een huis kopen met de grondlease is eigenlijk hetzelfde als dat je het huis huurt voor een hele lange priode met een hele grote vooruitbetaling van de huur en een klein maandelijks aanvullend bedrag.

  Het risico zit in de grondlease. Je kan een lease termijn afspreken voor 30 jaar. Langere termijn verlengingen in een contract zijn niet rechtsgeldig. Als de leasegever niet wil verlengen, het je een huis in eigendom op grond die niet van jou is. Als de eigenaar dat huis niet wilt, zal je het moeten verwijderen. (of gratis overdragen aan de eigenaar) Het leasecontract is persoonlijk. Zonder instemming van de eigenaar van de grond, zal je het huis met lease niet kunnen verkopen. Bij overlijden eindigt ook het leasecontract. Voor nabestaanden geen lease van de grond is dus ook geen eigendom van het huis. Mocht je dus een fataal ongeluk krijgen, heeft de grondeigenaar een gratis huis. 🙁

  Lees dit maar eens na: https://pugnatorius.com/lease/

  Ik was ook van plan een huis te kopen met lease van de grond. Deze argumenten hebben me ervan weerhouden dit te doen. Ik hoop dat er iemand is die mij kan overtuigen dat ik ongelijk heb.

 6. peter zegt op

  DAt is niet alleen in Thailand, maar ook in Indonesië en de Philippijnen.

  In Thailand is dat voor 30 jaar, wettelijk erkend en toe gestaan. Kom je aan het eind, dan kan je wederom weer leasen voor 30 jaar, een nieuw contract. En dat kan je nog een keer doen.
  Echter de landeigenaar moet wel daar voor openstaan weer. Je zou het in het contract kunnen laten vermelden, echter heeft dit geen enkele rechtswaarde.
  Als de landeigenaar niet wil, is het afgelopen en zal je het huis moeten verplaatsen.

  Er zijn er, die grond bezitten en dat hebben geregeld via een Thai company. Dit zijn loze companies, doen niets, maar in het leven geroepen om grond te “bezitten”.
  Naar ik had gelezen ging de Thai daar meer naar kijken en het strakker aan trekken. De company moet actief zijn. Met daarbij de verdere nodige regeltjes, lijkt mij dus aflopende zaak.
  Ook zou de company voor 51% in handen zijn van Thai, dat is dan je eigen company! Dat werd dan geregeld met Thai, ver uit elkaar wonend, niets van elkaar wetend en alleen als naam opgebracht als Thai “eigenaar.

  Mocht ook ooit eens gelezen hebben, dat de Thaise regering dan toch bij de koop van een huis, toe te staan dat max 1 rai aan grond bij de huiseigenaar hoort, de farang.
  Echter dat is alweer pak weg 4 jaar gelee en de Thai is niet zo snel in voorspoed voor de farang.

 7. miel zegt op

  Als je een vaste Thaise partner heb, koop je de grond op haar naam, vervolgens maak je een contract voor 30 huur voor een lage vaste prijs, Dit contract op laten stellen door een advocaat.
  Heb zelf ook gedaan en betaal 2000 baht pmd , en mijn partner koopt er weer eten van.

 8. Peter Bot zegt op

  Beste Walter, wij hebben grond + huist op een company naam gekocht. de 52% Thaise aandelen laat je ze meteen afstands papieren tekenen bij een lawyer . Deze goed bewaren ! Mocht je willen verkopen kan de nieuwe Thaise eigenaar alleen de naam invullen…..Dit ook door een Lawyer natuurlijk. Er zijn geen overdrachts belastings kosten van 6% verschuldigd , alleen de Lawyers kosten.
  Het beste Peter


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website