Beste lezers,

Vanuit Nederland zijn mijn Thaise vrouw en ik aan het overwegen ons over enkele jaren (als ik de pensioen-leeftijd heb bereikt) permanent in Thailand te vestigen. Op het blog heb ik heel veel zinvolle informatie vergaard en ook het Visum-dossier doorgenomen.

Inmiddels hebben we hierdoor -dankzij het blog- een duidelijk beeld hoe dit aan te pakken; echter een klein praktisch vraagje blijft een beetje hangen: het jaarlijks verlengen van een Non-Immigrant O-A visum moet via ‘Immigratie’.

Ik zou graag willen weten hoe dit in de praktijk gaat? Zoals, moet je je fysiek melden of is het enkel een administratieve actie? Waar te melden? Natuurlijk wil ik zo kort mogelijk reizen. We hebben het idee ons in de luwte van Chiang Mai te gaan vestigen (Doi Suthep, Sansai). Is het dan Chiang Mai Airport of kan het ook elders/anders?

Het thema is vast al eens voorbijgekomen op het blog, maar dat is flink terugzoeken want we zijn nog maar kort hier…

Groet,

Hans

18 reacties op “Lezersvraag: Jaarlijks verlengen Non-Immigrant O-A visum via Immigratie”

 1. Ton zegt op

  Voor Chiang Mai wordt De jaarlijkse verlenging verkregen op het immigration office in Promanada. Samen met veranderen in multiple entry Visum als dat gewenst is, ben je snel een dag kwijt als je er vroeg genoeg bent. Inderdaad is persoonlijke aanwezigheid vereist. Daarnaast als je Thailand nooit verlaat moet je ook 4 keer per jaar je 90 dagen melding doen. Het went!

 2. Henk Hollander zegt op

  Je moet je persoonlijk melden bij de immigratiepolitie. Bij het bureau wat voor jouw plaats is bestemd. Dus immigratie in Chang Mai. In jouw geval kun je voor een “pensioen” immigratie O gaan of een huwelijksvisum. Pensioenvisum is het simpelste, op een huwelijksvisum moet je veel meer documenten inleveren en moet je een week wachten. Op pensioenvisum kun je wachten. Aanvraagformulier, huisboek, pasfoto, gezondheidsverklaring (governmenthospital) en inkomensverklaring (Nederlandse ambassade, kan schriftelijk) meenemen. Voor de rest, kijk op de site van Immigratie, als je meer wilt weten.

  • Rex zegt op

   Beste Henk,

   Een gezondheidsverklaring is niet nodig, alleen voor aanvraag rijbewijs en een inkomstenverklaring heet nu een “Visumondersteuningsbrief “

 3. Dick CM zegt op

  Hallo Hans ,Je moet jouw jaar VISA elk jaar verlengen en dat kan bij de Immigratie Office in Chiang Mai.
  De Immigratie is gevestigd in de Prommanada dit is een winkel centrum in het zuid oosten van C.M. ongeveer 15 km van San Sai .Daar liggen ook formulieren wat je allemaal moet meenemen naar de I.G.O.. en staat ook op Thailand Blog. Welkom in Chiang Mai!!!

 4. Francois Nang Lae zegt op

  Het handigste is om het visum-dossier te downloaden (zie de linker kolom van Thailandblog onder “dossiers”) en goed door te lezen.. Op basis van leeftijd en banksaldo kan je jaarlijks je verblijf verlengen, In de volksmond heet dat een ritirement-visa. Daarvoor moet je naar een immigration-office en in Chiang Mai mag je daar gerust een dag voor uittrekken. Maar daar hoef je je plezier van het leven in Thailand niet door te laten vergallen. Je kan het ook voor veel geld uitbesteden aan speciale bureautjes.
  Overigens kan je met je non-immigrant O-A als je het goed plant zowat 2 jaar in Thailand blijven. Als je kort voordat je visum verloopt even de grens over wipt en weer terug, heb je er een verblijfsperiode van een jaar bij. Dat hebben wij ook zo gedaan. (Let wel op dat dit dan niet meer multiple-entry is. Ga je in dat 2e jaar het land uit dan moet je dus zorgen dat je visa voor terugkeer op orde zijn.)

  • Francois Nang Lae zegt op

   Nou, ehhh, geen ritirement maar retirement dus.

  • tom bang zegt op

   Getrouwd met een Thaise, dan is het toch geen retirement visum. Geloof dat het Thai wife visa heet en het saldo op je bank hoeft dan geen 800.000 baht te zijn maar 400.000 baht

   • teun zegt op

    Als alleenstaande geldt: TBH 8 ton op je bank, of aan jaarinkomen of een combinatie.
    Als getrouwd zijnde met Thaise KUN je opteren voor “Thai Wife visum. Dan geldt een inkomen of banksaldo van TBH 4 ton. Is wel veel meer papierwerk en men kan komen controleren op vreemde tijden (bijv. ‘s nachts!) om te zien of je wel echt getrouwd bent. Ook vragen beantwoorden als: ” wat is lievelingskleur/-eten van je vrouw/man etc.

    Mij is overigens nooit duidelijk geworden waarom een “Thai Wife Visum” slechts TBH 4 ton vereist en een alleenstaand visum TBH 8 ton.

    Daar zal vast goed over nagedacht zijn, neem ik aan.

  • tom bang zegt op

   Hetgeen hij nodig heeft is een Thai wife visa en geen retirement visum want is getrouwd met Thaise en dan hoeft het saldo op de bank ook niet zo hoog te zijn.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Hij zegt met een Non-immigrant “O*-A” visum te willen vertrekken vanuit Nederland.
    Geen probleem. Kan hij gewoon vragen.
    Dit vraagt hij aan in een ambassade of consulaat. Dat is een keuze die hij zelf maakt.
    Hiermee kan hij bijna 24 maand in Thailand verblijven (een borderrun inbegrepen)
    Heeft niks met een verlenging te maken en dus ook niet met de keuze tussen 400 000 of 800 000 Baht.

    Nadien, in Thailand, heeft hij de vervolgens de keuze wat verlenging van zijn verblijfsperiode betreft.
    Hij kan een verlenging aanvragen als “Retired” of als “Thai marriage”.

    Als je aan de financiële voorwaarden van een “Retirement” kan voldoen, is een verlenging op basis van “Retirement” te verkiezen. Veel minder papierwerk en gaat veel sneller.

    Het is niet omdat je getrouwd bent, dat je een verlenging op basis van “Thai marriage” MOET vragen. Ik ben ook getrouwd en heb een ook verlenging op basis van “Retirement”.
    Verschil… Ik geef een voorbeeld.
    Mijn vriend, die hier verblijft op basis van “Thai Marriage”, moet een maand wachten op goedkeuring wegens “in consideration” van zijn verlenging. Krijgt elk jaar bezoek van de lokale politie ter controle en dient ook elk jaar foto’s als bewijs binnen te leveren. Mag nadien, bij goedkeuring, nog eens naar immigratie voor zijn definitieve verlening.
    Ik, ook getrouwd, maar op basis van “Retirement” ben om 9 uur bij immigratie en om 12 uur weer buiten met de definitieve verlenging.

    Ieder moet daar maar zijn keuze maken.

    Het heeft buiten die 400 000 Baht geen enkel voordeel die Thai Marriage.
    Vergeet trouwens ook niet dat indien er een einde aan het huwelijk komt door scheiding, of erger overlijden, je ook terug naar die verlenging op basis van “Retirement” moet.
    Ben je geen 50, mag je zelfs terug naar een Toerist visum.
    Of je moest kinderen onder de 20 hebben, dan kan dat ook nog een verlenging aan 400 000 Baht.

 5. teun zegt op

  Je woont/gaat wonen in Chiangmai. Het kantoor van de Immigration zit tegenwoordig in shoppingcenter “Promenada”.
  Je moet persoonlijk komen, pasfoto meenemen en formulier invullen en aantonen dat je voldoende jaarinkomen hebt of geld op de bank (gedurende 3 maanden voorafgaand aan afloopdatum lopend visum).
  Een van beiden of de combinatie dient minimaal TBH 8 ton te zijn. Als je (gedeeltelijk) voor jaarinkomen gaat moet je een verklaring van Nederlandse Ambassade hebben (zie hun website).

  Het bedrag van TBH 8 ton kan ook TBH 4 ton worden maar dan moet je zeer uitvoerig bewijzen/aannemelijk maken dat je echt samenwoont. Immigration kan dat zelfs op meest onverwachte momenten komen checken.

 6. Laksi zegt op

  Beste Hans,

  Officieel moet jij je fysiek melden bij het nieuwe kantoor naast de airport. kosten z’n 6.000 Bhat (multy)
  Kan ook anders door (bijvoorbeeld) Thaivisa in te schakelen. kosten tussen de 16.000 en 27.000 bhat.

 7. Christiaan zegt op

  Voor de jaarlijkse verlenging van het Non-Immigrantvisa OA moet je altijd persoonlijk met alle benodigde papieren aanwezig zijn. Het moet dan bij de Immigratiedienst in Chiang Mai gebeuren.

 8. Paul zegt op

  Ik lees veel negatieve verhalen over de immigratiedienst, over de 90-dagen-melding en nog meer over de verlenging van het retirement visum. Ik heb andere ervaringen:

  Ik heb onlangs nog in Khon Kaen mijn jaarvisum laten verlengen. Zorg dat je documenten op orde zijn. Maak desnoods thuis al een paar extra kopieën.Beter een paar teveel dan een te weinig. Dan een nummertje trekken, een klein uurtje wachten op je beurt. Na oproep naar het loket. Bij mij verliep alles heel vriendelijk en correct. Ik kreeg zelfs ongevraagd nog nuttige info over re-entry permits. Na een minuut of twintig stond ik met mijn vriendin weer buiten, met een stempel voor extension voor 1 jaar.

  Ook de 90-dagen-melding verloopt daar altijd vriendelijk en er is zelfs plaats voor een lach. Het is misschien ook hoe je jezelf opstelt. Ik zorg ook voor correcte kleding en in de auto trek ik na afloop wel weer een korte broek aan met een t-shirt. Maar bij binnenkomst een nette lange broek met overhemd. Stropdas hoeft niet hoor. Maar…. je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. Heeft het gebaat? Ik weet het niet. Het heeft zeker niet geschaad. En daarna gewoon een gezellig dagje winkelen in Khon Kaen en gelukkig naar huis.

  Misschien nog een tip: Lunchtijd is lunchtijd! Dan is er niemand aan het loket. Ze zitten zichtbaar voor het publiek gezamenlijk aan tafel. Kan je boos om worden, maar eigenlijk hebben ze groot gelijk.Gewoon rekening mee houden.

 9. janbeute zegt op

  Afgelopen week werdt ik en terecht overigens door een mede blogger even op de vingers getikt over een 30 dagen visum .
  Deze bestaat inderdaad niet maar ik noem het maar zo even uit de volksmond .
  Evenzo bestaat een pensioenvisa of retirementvisa of huwelijksvisa ook niet .
  Wat je elk jaar doet bij de immigratie is het aanvragen voor een visa extension voor een jaar op basis van retirement of huwelijk In Chiangmai en overal in Thailand bij mijn weten moet je altijd persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag .
  Ook al doe je het via een visa agentschap , je moet al is het dan maar voor even je gezicht laten zien .
  Vroeger moest ik ook naar Chiangmai voor verlenging is nog steeds een ramp stampvol elke dag met farangs .

  Wat ik gehoort heb is dat ze straks weer gaan verhuizen van de Promenade shoppingmall naar het nieuwe gebouw bij de airport .
  Gelukkig woon ik in Lamphun en die heeft sinds 3 jaar geleden nu een eigen immigratie .
  Weinig farangs op een normaal tijdstip heengaan en als alles meezit ben je rond een uur of twee weer klaar .
  Ik doe de retirementextension in al die 13 jaar dat ik hier woon zelf zonder visa agent .
  Waarom zou je .

  Zorg dat je de papier rompslomp voor elkaar hebt , en dat je aan de wettelijk gestelde eisen voldoet .

  Jan Beute .

 10. RonnyLatPhrao zegt op

  1. Eerst en vooral. Een visum kan je niet verlengen. Het is steeds de verblijfsperiode, die je met een visum bekomen hebt, dat je kan verlengen.

  2. Je hebt blijkbaar beslist om een Non-immigrant O-A Multiple entry visum aan te vragen bij je vertrek.
  Niks mis mee. Dat kan natuurlijk. Geen probleem hoor.
  Dit visum kost 150 Euro en heeft een geldigheidsduur van een jaar. Bij binnenkomst bekom je een verblijfsperiode van een jaar.
  Dat wil dus ook zeggen dat, door die Multiple entry en de visumgeldigheidsduur van een jaar, je binnen dat jaar onbeperkt Thailand binnen en buiten kan. Bij elke binnenkomst bekom je een nieuwe verblijfsperiode van een jaar. Als je het dus wat gaat uitrekenen en je maakt een laatste “Borderrun” net voor het einde van de geldigheidsperiode van het visum, je bijna 2 jaar in Thailand kan verblijven met dit visum (“borderrun”) inbegrepen dan). Wel opletten indien je na de geldigheidsperiode van het visum Thailand zou verlaten. De “Multiple entries” eindigen ook met de geldigheidsduur van het visum. Om je laatste verblijfsperiode van een jaar dan te behouden, is het noodzakelijk dat je, en voor je Thailand verlaat, een Re-entry aanvraagt.
  Indien je Thailand niet verlaat moet je elke 90 dagen van ononderbroken verblijf (en elke daaropvolgende periode van 90 dagen ononderbroken verblijf) een adresmelding uitvoert. Hoeft niet persoonlijk en kan ook on-line.
  30 dagen voor het einde van je laatste verblijfsperiode die je met dat visum bekomen hebt, kan je een aanvraag indienen voor een jaarverlenging. Dit kan je dan jaarlijks herhalen.

  Niks mis met een Non-immigrant “O-A” zoals ik al eerder zei, maar misschien moet je anders ook eens overwegen om een Non-immigrant “O” Single entry aan te vragen.
  Eenvoudiger te bekomen dan een Non-immigrant “O-A” denk ik. Vooral minder papierwerk en kost 60 Euro.
  Bij binnenkomst bekom je een verblijfsperiode van 90 dagen. 30 dagen voor afloop van die 90 dagen kan je dan een aanvraag voor een jaarverlenging indienen.

  3. Een jaarverlenging aanvragen is simpel.
  Kost 1900 Baht (dat is de kostprijs voor elke verlenging trouwens)
  Je moet zelf verschijnen, of je moet gehandicapt of een persoon met beperkingen zijn.
  Dat is wat er officiële staat voorgeschreven. (Andere kanalen behandel ik trouwens nooit)
  Het staat trouwens nu ook zo op het TM7 Aanvraagformulier.
  “Applicant must submit the application in person with the exception of handicapped patients or persons with disabilities”.
  Je begrijpt dat “gehandicapt of een persoon met beperkingen” volop ge(mis)bruikt wordt door die visakantoortjes (of andere personen) om dit in je plaats te doen en dat ze daar dan onredelijke hoge sommen voor vragen. Maar dit terzijde. U doet daarmee maar wat u wilt natuurlijk.

  Een jaarverlenging aanvragen is zeer eenvoudig en goedkoop (1900 Baht en wat kopietjes). Laat je niks anders wijs maken. Duizenden doen het zelf, en zonder problemen of hulp van wat of wie ook.

  De eerste keer is het misschien wat onwennig (en dat begrijp ik), maar na een keer ben je ermee weg.
  Belangrijkste is steeds : zorg dat je formulieren correct zijn ingevuld en zorg dat je kan voldoen aan de (vooral) financiële eisen en dat je daar de nodige bewijzen van kan voorleggen. Dan gaat alles vlot.
  Enige nadeel is soms de lange wachttijden in sommige immigratiekantoren.
  Vorige maand was ik om iets voor 0900 in Chaeng Wattana,(waar het immigratiekantoor van Bangkok gelegen is).
  Ik was iets voor de middag terug buiten met een jaarverlenging en een Multiple re-enrty in mijn paspoort. Valt wel me dus en had daarvoor geen tussenkomst nodig van welk kantoortje ook.
  Ik heb geen idee hoe het in Chiang Mai is met de wachttijden, maar daar kunnen andere je misschien over informeren.

  Indien je tijdens je verlenging Thailand wil verlaten dien je ook re-entries aan te vragen.
  Doe je dat niet vervalt je verlenging bij het verlaten van Thailand en moet je alles opnieuw beginnen.
  Een Single re-entry kost 1000 Baht. Een Multiple re-entry kost 3800 Baht.
  Kan je aanvragen in je immigratiekantoor (ik doe het net na mijn verlenging, ben daar toch).
  Je kan het ook aanvragen in de luchthaven. Net voor de paspoortcheck is een balie hiervoor.
  Plan je om Thailand niet te verlaten, hoef je een re-entry ook niet aan te vragen natuurlijk.

  4. Je hebt de keuze in jouw geval wat jaarverlenging betreft
  Je kan een jaarverlenging aanvragen op basis van “Retirement” ,of je kan een jaarverlenging op basis van “Thai wedding” aanvragen.
  Een tip.
  Als je aan de financiële eisen kan voldoen, ga dan voor “Retirement”. Minder papierwerk en gaat meestal veel sneller. Ik ben ook getrouwd, maar heb een jaarverlenging op basis van “Retirement”.
  Wat je precies nodig hebt kan je in het “Dossier Visum” vinden, of je gaat even langs bij je immigratiekantoor voor de laatste info.

  Financieel is het overal wel hetzelfde.
  “Retirement”
  – Een bankbedrag op een Thaise bank van minimum 800 000 Baht. Dient er de eerste keer 2 maand op te staan op het moment van de aanvraag en 3 maanden bij vervolgaanvragen. Brief van de bank en uittreksel van je bankboekje van de dag zelf als bewijs voorleggen. Voor sommige kantoren hoeft de bankbrief niet van dezelfde dag te zijn. Het uittreksel van het bankboekje wel. Informeer je even bij je immigratiekantoor daarvoor.
  OF
  – Een maandelijks inkomen van 65 000 Baht per maand.
  Let op. Officieel dient het een inkomen minstens 65 000 Baht per maand te zijn en niet een gemiddelde van 65 000 Baht per maand op jaarbasis.
  Je dient daarvoor bij je ambassade een “Visumondersteuningsbrief” aan te vragen als bewijs.
  OF
  Een combinatie van inkomen plus een bankbedrag . Dit moet samen een totaal van 800 000 Baht op jaarbasis te zijn. Zelfde bewijzen voor bank en inkomen voorleggen. Bankbedrag hoeft er normaal geen 2 of 3 maand op te staan. Inkomen mag hier normaal ook als gemiddelde op jaarbasis berekend worden m.a.w. je jaarinkomsten gedeeld door 12. Informeer ook hier voordien bij je immigratiekantoor wat hun eisen zijn.

  Thai wedding
  – Bankbedrag van 400 000 Baht. Zelfde bewijzen als “retirement”, maar nu volstaat normaal altijd 2 maanden op de rekening.
  OF
  Inkomen van 40 000 Baht per maand. Moet ook een maandelijks inkomen zijn en geen gemiddelde. Visumondersteuningsbrief is vereist van je ambassade.

  Een combinatie inkomen en bankbedrag kan niet met een “Thai wedding”

  De getallen zijn allemaal in Baht. Euro moet je omzetten. Kijk gewoon daarvoor naar de koers van de dag en neem de ongunstigste koers. Zit je normaal goed.

  5. Nog een laatste tip misschien.
  Tegenwoordig wordt er strenger gecontroleerd of er bij aankomst een TM30 melding is gemaakt van je aankomst op je verblijfsadres. Let op dat dit gebeurt bij je aankomst. Sommige immigratiekantoren willen hier wel eens een boete aan vastkoppelen indien dit niet gedaan is.
  Niettegenstaande jij hier meestal niet verantwoordelijk voor bent, kan het wel zijn dat jij de boete krijgt.
  Terugvorderen van die boete bij de verantwoordelijk van de melding mag je bijna zeker vergeten.
  Verblijf je in je eigen woning, of die van je vrouw, of familie, vul het dan zelf of voor hun in bij aankomst en ga het mee zelf binnen doen.
  Kleine moeite, je bent in orde en je kan meteen bij immigratie de laatste info bekomen voor je verlenging.
  Soms zijn er plotseling extra formulieren die moeten voorgelegd worden. Gebeurt wel eens.

  Succes.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Verbetering

   Schrap bij” Een combinatie van inkomen plus een bankbedrag” :
   “Inkomen mag hier normaal ook als gemiddelde op jaarbasis berekend worden m.a.w. je jaarinkomsten gedeeld door 12.
   ———————————————————
   Het is gewoon je jaarinkomen plus een bankbedrag natuurlijk. Samen moet dit minstens 800 000 Baht zijn.
   Hoef je natuurlijk niet te delen in maanden.
   Was hier even afgeleid toen ik het typte.

   Mijn excuses voor de fout

 11. Peter zegt op

  Lang reizen hoeft dus niet maar een dagje wachtten is t meestal wel maak er maar een gezellig uitje van iedere keer weer.
  Zo druk hebben we t ook weer niet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website