Wan di, wan mai di (deel 16)

Door Chris de Boer
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
7 september 2016

We hebben sinds een paar weken nieuwe buren. Het zijn Lek, zijn hoogzwangere vrouw Aom en hun dochter nong Phrae.

Het zijn niet totaal onbekenden voor ons. Voorheen woonden ze aan de andere kant van het condominium-gebouw in een 1-kamerwoning, wel met aircon. Mijn vrouw ontmoette Aom wel eens bij de wasmachines en dan volgde er natuurlijk een praatje. Op de binnenplaats fietste ook nong Phrae regelmatig.

Toen we er lucht van kregen dat nong Phrae jarig was heb ik me op dezelfde dag naar de dichtstbijzijnde bakkerswinkel gehaast met de songtaew (een soort van buurt-taxi) om een verjaardagstaart voor haar te kopen. Sindsdien ben ik kuhn lum farang voor haar. Lum is de benaming voor een oom.

Buurman Wirote verhuist

Onze buurman Wirote wilde graag een condo doorschuiven. Waarom weet ik niet want mijn vrouw en ik zijn absoluut niet luidruchtig of draaien harde muziek tot diep in de nacht. De laatste condo in het rijtje heeft wat meer daglicht en dat zal de doorslag wel gegeven hebben want het is ook maar één ruimte in tegenstelling tot onze condo.

Mijn vrouw informeerde Lek dat Wirote ging verhuizen. Wellicht was het voor zijn gezin om wat ruimer te gaan wonen terwijl de prijs hetzelfde bleef. De nieuwe condo heeft – net als onze condo – echter geen aircon. Lek moest daarover nadenken want een leven zonder aircon ‘s nachts…..

Uiteindelijk besliste hij dat meer ruimte, zeker met een tweede kind op komst, toch wel te verkiezen was boven een 1-kamer appartement. En dus verhuisde hij een paar weken geleden, na enige schoonmaak werkzaamheden. Toen Aom jarig was hebben we haar een grote fan gegeven zodat ze de aircon hopelijk niet al te veel mist (en op de elektriciteitsrekening bespaart).

Lek heeft verschillende baantjes

Lek is een aardige, hardwerkende Thai. Hij heeft verschillende baantje om de eindjes aan elkaar te knopen. Hij is brommertaxi-bestuurder en sinds kort met de benodigde registratie. Daarvoor was hij afhankelijk van de baas die op een druk kruispunt een brommertaxistandplaats (leuk woord voor Scrabble trouwens) runde.

Dat betekende in de praktijk dat hij elke keer voor het oranje vest dat de chauffeur moet dragen, moest betalen. En ook dat hij geen werk had als de baas hem niet nodig had. Daarnaast heeft hij een oude pick-up waarmee hij allerlei spullen vervoert op verzoek en ook mensen verhuist.

Dagelijks gaat hij naar de markt om eten te kopen voor het gezin. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de brommertaxistandplaats niet ver van de markt is zodat het niet erg ver om is voor hem. Vandaar belt hij ons om te vragen of wij nog wat nodig hebben. Bij thuiskomst overhandigt hij de boodschappen en wij betalen hem voor de boodschappen en wat extra voor de benzine. Daarna kan het koken beginnen (foto).

Zijn vrouw Aom heeft een part-time baan bij een condominium waar zij administratieve werkzaakheden verricht. De belangrijkste zijn het innen van de huurpenningen aan het eind van de maand, hetgeen in de Thaise praktijk altijd doorloopt tot de eerste week van de volgende maand. De meeste Thai die in loondienst werken, krijgen immers hun salaris niet eerder dan de echt allerlaatste dag van de maand.

Het wordt een meisje

Aom is in verwachting van hun tweede kind. Nong Phrae weet het nog niet maar het wordt weer een meisje. Toen Phrae geboren werd, ging het bij de bevalling niet helemaal zoals gepland. Er waren complicaties en de dokter reageerde daarop niet op de juiste manier, volgens Lek. Hij neemt nu dan ook geen risico meer en gaat voor de controle en ook de bevalling naar een goed ziekenhuis waar hij de (voor hem pittige) rekening zelf moet betalen.

Wij wachten de komst van de baby maar rustig af. Ik heb het zelf drie keer meegemaakt dus ik hoef niet zo nodig meer. Mijn vrouw is echter wel blij dat zij – wanneer Aom weer aan het werk gaat – af en toe op de baby mag passen. Ik mag toch hopen dat ze geen schreeuwlelijk is. Het zal wel meevallen, denk ik. Het wordt een volbloed Thais meisje.

Chris de Boer

Het condominiumgebouw waar Chris in woont, wordt gerund door een oudere vrouw. Hij noemt haar grandmother, omdat ze dat zowel naar status als naar leeftijd is. Grandmother heeft twee dochters (Daow en Mong) van wie Mong op papier de eigenaresse is van het gebouw.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Wan di, wan mai di (deel 16)”

 1. rentenier zegt op

  Mooie benaming is dat ‘Brommertaxi-bestuurder’. Natuurlijk bestuurt hij die brommer ha, ha…ik heb eens geobserveerd en zag dat die scrabbelende jongens hun vestje doorgaven. Het gaat om het registratie nummer wat slechts inhoudt dat ze de Politie hebben betaald.
  Vroeger werden in de plaats waar ik verbleef (HH) de fiets ‘saamlot’s’ beheerd door de politie en huurden de berijders het voertuigje van een rijke Bangkok zakenman zoals men dat noemde.
  Ik besloot eens een Motorsaitaxi te nemen toen ik zag dat het verkeer in Bangkok muurvast zat en ik snel naar de Ambassade moest wat heel ver weg was. De coureur waarbij ik achter op z’n Motor zat, manouvreerde heel kundig door het verkeer maar mijn enigste zorg waren mijn knieen die ik al zo strak mogelijk tegen zijn bovenbenen drukte. Er was vaak zo weinig ruimte tussen de 2 rijen auto’s waar hij met hoge snelheid tussendoor reed. Ik was heel bang dat er plotseling ‘n portier van ‘n auto zou worden geopend….. De helm die ik had toegereikt gekregen was te klein en stond los boven op mijn hoofd en zou bij een ongeluk helemaal geen bescherming bieden. Ik was heel opgelucht toen ik heelhuids voor de Ambassade werd afgezet en ik was mooi op tijd. Die Motorsaitaxi’s zijn toch wel ‘n uitkomst.

 2. TH.NL zegt op

  Weer een smakelijk verhaal over alledaagse dingen in en rondom het condominiumgebouw waar Chris en zijn vrouw in woont. Leuk om ook de Nederlandse vlag te zien hangen aan hun huis.

 3. ton zegt op

  Dan is het toch beter als ze hem wel goed hangen. Want zo is het toch echt de Franse vlag
  Monsieur de Boer hahahaha maar dat terzijde


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website