Wan di, wan mai di (deel 25 + slot)

Door Chris de Boer
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
1 oktober 2016

Chris de Boer woont in een condominium gebouw in Bangkok. Elke dag valt er wel iets voor. Soms goed, soms slecht.


Terug van weggeweest

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, en zeker niet uit Thailand. Want wie schetst mijn verbazing? Kob is terug. Om uw geheugen even op te frissen. Kob was de vrouw die de wasserette in de condo runde en als een dief in de nacht vertrok. Dief is niet het juiste woord want Kob was (is?) gokverslaafd, leende veel geld van ‘loan sharks’ en vrienden en kreeg dat geld altijd wel terug van haar rijke Thaise minnaar totdat hij het liet afweten. Loan sharks boos, vrienden ontzet. Ze verdween naar haar geboortedorp in Kampheng Phet en niemand had nog contact met haar. Althans, dat dacht ik.

Op een goede dag niet zo lang geleden kwam ik thuis en mijn vrouw vroeg aan mij: raadt eens wie ik zonet gezien en gesproken heb? Ik had geen idee. Kob, zei ze. Neen, dat kan niet waar zijn. Is Kob terug? Nou, zei mijn vrouw, of ze echt terug is weet ik niet maar ik heb haar zojuist gezien. In de tijd dat Kob in de condo woonde en werkte had zij een vriendin die haar meetroonde naar de christelijke kerk in Bangkok (belangrijkste reden: een buitenlandse man aan de haak slaan). Blijkbaar was dit de enige persoon die nog contact met Kob had nadat ze met achterlating van schulden was vertrokken. Ik was het bijna vergeten maar ik heb ook nog steeds 2.000 baht van haar te goed. Blijkbaar had deze vriendin haar verteld dat de kust weer enigszins veilig was en dat Kob naar Bangkok kon terugkeren. Want zeg nou zelf: is het voor een vrijgezelle Thaise vrouw beter toeven in Bangkok of in Kampheng Phet? Bangkok natuurlijk.

Nu twee gigs

Een half uurtje later stond Kob bij ons op de stoep en ontspon zich een gesprek in het Thais tussen Kob en mijn vrouw. Bij flarden kon ik het gesprek volgen. Kob huurt een 1-kamer condo niet zo ver van ons vandaan. Niet eens zo’n slechte strategie want wie verwacht nou dat Kob weer in de buurt gaat wonen waar ze zoveel ellende heeft veroorzaakt? Haar oude vlam betaalt haar nu 10.000 Baht per maand hetgeen minstens 100.000 Baht minder is dan in het verleden. Ze kan daarmee niet gokken ook al omdat Kuhn Phrayuth het illegaal gokken nagenoeg onmogelijk heeft gemaakt.

Kob hoeft dus eigenlijk niks te doen als af te wachten wanneer de minnaar langskomt. Ze komt zo weinig mogelijk buiten omdat ze bang is door oude schuldeisers herkend te worden op straat of op de markt. Die hebben nog wel een mangootje met haar te schillen, weet ik. Voor de grap had ik mijn vrouw verteld dat ik mijn 2.000 Baht toch wel graag terug wilde. In het gesprekje aan de deur (Kob zag dat ik thuis was) beloofde Kob dat ze het geleende bedrag gaat terugbetalen maar ze weet nog niet wanneer. Ik wel. Dat wordt met Sint-Juttemis. En dat is een voor Kob onbekende Thaise feestdag.

Als u nu denkt dat het verhaal daarmee uit is heeft u het mis. Mijn vrouw had al een vermoeden dat klusjesman annex nachtwaker Tjet een ‘meer dan vriendschappelijke’ verhouding had met Kob. Dat Tjet scheidde van zijn vrouw had dus niet alleen te maken met het feit dat zijn vrouw niet met geld kon omgaan. Tjet kon met zijn libido niet omgaan (of juist wel, het is maar van welke kant je het bekijkt). Ik ben er vrij zeker van dat Tjet ook contact met Kob onderhield toen zij de condo had verlaten. Want wat gebeurt er nu? Sommige nachten werkt Tjet niet als nachtwaker. Hij heeft mijn buurman Lek al een paar keer gevraagd hem te vervangen (met betaling van zijn loon) maar hem op het hart gedrukt dat niet aan grandmother te vertellen. Ik heb wel zo’n donkerbruin vermoeden waar hij de nachten die hij niet als bewaker werkt in de condo wel ‘aan het werk’ is. Ik durf er wel 1.000 Baht om te wedden (als dat tenminste van Phrayuth zou mogen) dat Kob dat ook weet.

Heiraten zum dritten Mal?

Onze Duitse vriend Rainer is weer in Thailand gesignaleerd. Na zijn aankomst in Bangkok is hij direct doorgevlogen naar zijn nieuwe Thaise geliefde in het hoge noorden. Na twee dagen meldde hij op zijn Facebook-pagina dat hij verloofd is. Zij is –volgens hem – absoluut anders dan alle andere Thaise vrouwen die hij heeft ontmoet, hetzij in Khao San, hetzij in Sukhumvit. Ik geloof daar geen sikkepit van. Er kan geen andere conclusie zijn dan dat hij hopeloos verliefd is. En dat is gevaarlijk, weet elke man. Hij neemt voor lief dat hij ver weg van de bewoonde wereld woont, ergens tegen de grens met Myanmar, zonder een betrouwbare internetverbinding. Hij drinkt maar drie flesjes Leo per dag, hetgeen zeker 3 flesjes minder is dan in zijn vrijgezellenbestaan. Ik weet niet of dat is om geld uit te sparen of omdat zijn vriendin drie pilsjes meer dan genoeg vindt. Misschien wel beide.

Op een goede dag las ik op zijn Facebook dat hij op weg was naar Bangkok. En ja hoor, ‘s middags stond hij bij ons op de stoep met zijn Thaise schone, die ik al kende van de talloze foto’s. Mijn vrouw informeerde naar haar werk en achtergrond. Ze werkt als kleuterleidster in het dorp en krijgt 5.000 baht per maand salaris. Aan haar gezicht te zien (en de talloze foto’s waarop zij nooit zonder make-up en lippenstift te zien is) gaat zeker de helft daarvan op aan producten om mooier te lijken. En, vertelde ze mijn vrouw, ze wil een nog aantrekkelijkere vrouw worden voor Rainer door haar borsten te laten vergroten.

Zij heeft al twee relaties met buitenlanders achter de rug. Haar laatste Engelse vriend heeft haar in de steek gelaten en woont met een andere Thaise vrouw in Chiang Mai, niet zover van haar. Ze heeft een zoontje dat overduidelijk een kruising is van een Thai en een westerling maar de Engelsman weigert te geloven dat hij de vader is en betaalt dus niets volgens haar. Maar waar betaalt ze alles dan van? Ze zit goed in de kleren en ook haar zoontje draagt op de foto’s altijd keurige en niet zo goedkope kleren en schoenen. Mijn vrouw vermoedt dat er toch wel enkele mannen zijn (in Thailand maar meer waarschijnlijk daarbuiten) die haar maandelijks geld overmaken.
Ze informeerde uitgebreid bij mijn vrouw hoe je in Thailand officieel met een buitenlander trouwt: waar, hoe, hoeveel het kost. Ze wil absoluut met Rainer trouwen. Voor Rainer zou het ook de derde keer zijn, maar dan wel officieel. Vorig jaar had hij mij nog zo verzekerd dat hij nooit meer in zijn leven zou trouwen.

Zo zie je maar weer: Duitsers kun je ook in het buitenland niet vertrouwen.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Wan di, wan mai di (deel 25 + slot)”

 1. Bo zegt op

  Heerlijk !! Wat geniet ik hier van zo ken ik Thailand en wat wordt het goed onder woorden gebracht !!
  Zalig ik smul !!

 2. Peter V. zegt op

  Aan de titel te zien was dit de laatste aflevering van het feuilleton.
  Jammer, want het was mooi verwoord, vermakelijk en regelmatig ook leerzaam.
  Maar, met een beetje geluk komt er weer een nieuw seizoen, zoals het echte soaps betaamt.
  In ieder geval… Bedankt!

 3. Cornelis zegt op

  Weer genoten van alle 25 afleveringen, Chris!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website