Met beroep op het huidige verdrag kan mogelijk ook een eind worden gemaakt aan de praktijken van Belastingdienst Buitenland met onder meer het vragen naar fiscale nummers en de eis aan pensioenlichamen om pensioen naar Thailand over te maken alvorens vrijstellingen loonheffing af te geven.

Einde exitheffing bij pensioen en lijfrente nabij?

Het einde van de conserverende aanslag bij emigratie voor pensioen- en lijfrenteaanspraken, zou weleens nabij kunnen zijn. De in 2009 in allerijl doorgevoerde reparatiewetgeving ten spijt, lijkt deze exitheffing nog steeds in strijd te zijn met de goede verdragstrouw. Dat is volgens hoogleraar Eric Kemmeren niet zo vreemd, nu reparatie niet op wetgevingsniveau had moeten plaatsvinden, maar op het niveau van de belastingverdragen.

In verband met auteursrechten verzoeken wij u verder te lezen bij de bron: taxlive.nl/-/einde-exitheffing-bij-pensioen-en-lijfrente-nabij-


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Einde exitheffing bij pensioen en lijfrente nabij?”

 1. Michel zegt op

  Wordt weer een heel ingewikkeld proces, wat maanden, zoniet jaren gaat duren, waarna het gewoon in een bronstaatheffing voor emigranten wordt vastgelegd in verdragen. Zo zullen ze toch net zo veel, of misschien zelfs nog meer, kunnen en gaan heffen.
  Per saldo zal waarschijnlijk niemand er voordeel aan gaan hebben. Kost de staat enkel weer bakken met geld, wat toch weer ergens vandaan zal moeten gaan komen.

 2. Jacques zegt op

  Zolang de liberalen aan het bewind zijn, wordt het er niet beter op. De ieder voor zich maatschappij in Nederland, heeft zich de afgelopen decennia gevormd, mede in samenwerking met paars. Nu ook weer veel VVD stemmers dus men leert niets meer bij in Nederland. Zorgelijk is zeker hoe een groot deel van de jeugd in Nederland zich heeft vereenzelvigd met dit ieder voor zich principe. Om het nog betaalbaar te houden in Nederland dat met veel gedoe te kampen heeft, zullen zeker de Nederlanders die naar elders vertrokken zijn een punt van aandacht blijven om belastingcentjes te kunnen innen. Ik als ex ambtenaar word al benadeeld en betaal mijn loonbelasting met tegenzin, want het blijft in mijn ogen onrechtvaardig zoals er met twee maten gemeten wordt. Wat mij betreft zou er een lijn getrokken moeten worden dus of allemaal onder het TH-NL verdrag of niet. Ik denk echter dat we gaan afstevenen op het Noorse gebeuren als tussenstap en daarna gelijkschakeling van alle Nederlanders.

  • erik zegt op

   Dit is een oud verdrag, 1975, en er zaten toen geen VVD-liberalen in de regering Den Uyl-Van Agt.

   Nederland zal hoogstwaarschijnlijk bij onderhandelingen eisen dat alle pensioenen worden belast in de bronstaat en daarvoor ligt er nog een pak werk te doen want er zijn verdragen die zelfs de AOW (dat geen pensioen is maar een nationale oudedagsvoorziening) aan de woonstaat ter heffing geven (Griekenland, Spanje) en in het restartikel staan soms meer afwijkende bepalingen.

   Maar dat het verdrag NL-TH aan herziening toe is is wel duidelijk.

  • NicoB zegt op

   Ben ik helemaal met u eens, het is niet mijn situatie, maar het in NL belasten van een pensioen als oud ambtenaar, bijvoorbeeld een politiechef, terwijl een pensioen dat niet gebaseerd is op een dergelijk vroeger dienstverband en daar dus vrijstelling voor gevraagd kan worden is van de zotte.
   Ik hoop voor u dat aan die onbillijkheid een einde wordt gemaakt.
   Overigens verwacht ik net als u, helaas, dat eerder in een nieuw verdrag een einde gemaakt zal worden aan het kunnen vragen van vrijstelling van een niet ex-ambtenaren pensioen, kortom alle pensioenen belast in de bronstaat, in NL dus. Zo langzamerhand hebben de meesten pensionados een aardig pensioen, zou me niet verbazen, daar wil NL de vruchten van plukken.
   Als oud ondernemer heb ik geen pensioen, wel een lijfrente afgekocht, nog geluk, die was, toen nog, vrijgesteld in NL, ook daarvoor vrees ik dat NL dat zal afschaffen.
   NicoB

 3. teun zegt op

  De essentie van een verdrag is, dat beide partijen (ic Nederland en Thailand) het eens worden. Waarom zou Thailand hieraan meewerken? Pensionados betalen dan (voor zover ze dat nu doen) geen belasting in Thailand en kunnen (bij heffing door NL-graaiers) ook minder besteden in thaise economie.

  Dus: ik zie de (graai)wens van BV Nederland wel, maar elke wens zomaar laten vervullen is ook niet altijd mogelijk.

  Bovendien lijkt het mij, dat Thailand momenteel wel andere prioriteiten heeft dan tegemoeet komen aan wensjes van BV Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website