Een heerlijk Thais gerecht die je meestal niet in Nederlandse Thaise restaurants kan bestellen is ‘Fried Boiled Egg with Tamarind Sauce’, oftewel Kai Luk Koey (ไข่ลูกเขย). Dat zijn hardgekookte eieren die daarna gefrituurd worden.

Kai Luk Keuy, oftewel Son-in-Law Eggs, is een traditioneel Thais gerecht dat al generaties lang wordt bereid en gegeten. De oorsprong van de naam is enigszins mysterieus en er zijn verschillende verhalen over hoe deze benaming tot stand is gekomen. Eén van de populaire verhalen is dat een schoonzoon (in het Thais ‘luuk keuy’) dit gerecht voor het eerst heeft gemaakt om indruk te maken op zijn schoonouders. Een ander verhaal suggereert dat het gerecht zo heet omdat het relatief eenvoudig te bereiden is, wat ideaal zou zijn voor een schoonzoon die misschien niet zo bedreven is in de keuken.

Wat de oorsprong van de naam ook mag zijn, Kai Luk Keuy is een heerlijk en smaakvol gerecht dat in heel Thailand wordt genoten. Het gerecht bestaat uit hardgekookte eieren die worden gefrituurd tot ze een goudbruin en knapperig korstje krijgen. Vervolgens worden de eieren overgoten met een zoete en pittige tamarindevissaus, die wordt bereid met tamarindepasta, vissaus, suiker en chilipeper. Het gerecht wordt vaak gegarneerd met gefrituurde sjalotjes, koriander en rode pepers voor extra smaak en textuur.

Perfecte smaak

De smaak van Kai Luk Keuy kan worden omschreven als een perfecte balans tussen zoet, pittig, zout en hartig. De gefrituurde eieren hebben een knapperig korstje en een zachte, romige binnenkant, wat een interessante textuurcontrast geeft. De tamarindevissaus voegt een zoete en tegelijkertijd pittige smaak toe, terwijl de vissaus zorgt voor een hartige ondertoon. De gefrituurde sjalotjes en koriander geven het gerecht een frisse en knapperige afwerking.

Kai Luk Keuy is een geliefd Thais gerecht dat de unieke smaken van de Thaise keuken samenbrengt en een smaakvolle ervaring biedt voor zowel nieuwkomers als liefhebbers van de Thaise keuken. Het gerecht is niet alleen gemakkelijk te bereiden, maar ook een interessant gespreksonderwerp vanwege de intrigerende geschiedenis en naam.

Wil je het zelf bereiden, dat kan ook. Het is vrij gemakkelijk te maken. Je hebt nodig:

  • 3 grote sjalotten, in de lengte geschild en in dunne reepjes gesneden.
  • 1/4 kop plantaardige olie, voor het frituren.
  • 8 grote eieren, hardgekookt en gepeld.
  • ½ kopje zeer fijn gehakte palmsuiker (of bruine suiker).
  • ¼ kopje Thaise vissaus.
  • 2 eetlepels Tamarindesaus (te koop bij iedere toko).
  • 3 eetlepels water.
  • Verse korianderbladeren.

Je kunt de bereidingstijd aanzienlijk bekorten, door vooraf gebakken uitjes te kopen.

Bereiding

Voeg de gesneden sjalotjes en 1/4 kopje plantaardige olie toe aan een kleine koekenpan op laag vuur (het is absoluut noodzakelijk dat je de sjalotjes toevoegt aan koude olie om te voorkomen dat ze verbranden). Roer de sjalotten constant totdat ze goudbruin en krokant zijn. Met een schuimspaan de gefrituurde sjalotten er uit halen en even op wat keukenpapier leggen.

Neem een andere koekenpan, voeg voldoende olie toe (ongeveer 2 centimeter). Plaats de pan op een middelhoog vuur. Zodra de olie warm is, laat je de hardgekookte eieren er voorzichtig in zakken. Roer de eieren voorzichtig rond voor een gelijkmatige bruining. Zodra de buitenkant van het ei bruin is, haal ze met een schuimspaan uit de pan, snijd ze in tweeën met een gekarteld mes en leg de gehalveerde eieren op een bord.

Neem dezelfde koekenpan waarin je de sjalotjes hebt gebakken en zet deze op een middelhoog vuur. Voeg de palmsuiker, vissaus, tamarinde en water toe; breng het mengsel aan de kook, onder voortdurend roeren. Als de suiker volledig is opgelost moet het geheel op bruine siroop lijken. Niet te dik en niet te dun. Schep de saus over de voorbereide eieren.

Strooi de gefruite sjalotten over de bovenkant van de eieren. Garneer met korianderblaadjes (en eventueel met een gebakken pepertje als ja van spicy houdt). Serveer de eieren met gestoomde jasmijnrijst.

Eet smakelijk!

Video

Bekijk hier de video van de bereiding:

9 reacties op “Thaise keuken: Eieren met Tamarinde saus – Kai Luk Koey of Kai Luk Keuy (Son-in-Law Eggs)”

  1. Tino Kuis zegt op

    Kai Luk Koey (ไข่ลูกเขย)

    Even de goeie uitspraak als je dit gerecht wilt bestellen:

    Khài lôe:k khěuj , lage, dalende, stijgende toon, korte –ai-, lange –oe:-, lange –eu- (de stomme –e- als in ‘de’ maar dan lang)

    • Interessanter vind ik het om te weten waar de naam Son-in-Law Eggs vandaan komt. Weet jij dat Tino?

      • Rob V. zegt op

        Ik zie een boze, teleurgestelde schoonmoeder voor me die wraak neemt. Dag dag eitjes.
        Moet toch een mooi verhaal achter zitten.

        Maar de juiste schrijf en uitspraak is ook belangrijk. Met de (soms ook vreemde) Engelse spelling gaat het je als Nederlander niet lukken de heerlijke gerechten hier regelmatig voorbij komen te bestellen. Maar het kan wel vermakelijk zijn als je ‘kai luk koej, for me please’ (Nederlandse uispraak) vraagt bij een restaurantje. Wellicht denken ze dat je wil kletsen met een kip (kai koey).
        คุย – khoey (middentoon) = kletsen, praten.
        ไก่ – kài (lagetoon) = kip

        • Beste Rob, als ik een foto van het gerecht op mijn iPhone laat zien krijg ik het ook. Wie niet (taal) slim is moet handig zijn.

      • RonnyLatPhrao zegt op

        “If a husband was not being a good husband (In Thai culture quite blunt: not performing very well), his mother-in-law would come over and prepare this dish. This was to make him understand that, if he would not shape up, his egg shaped man parts would be in the pan the next time.”

        https://www.thaicookingkohtao.com/recipe/son-in-law-eggs

        • Ha, ha. Nu kijk ik wel anders naar de eieren.

          • RonnyLatPhrao zegt op

            Vooral als bij de eerste kennismaking met de familie, de moeder kookt en ze een schotel Khài lôe:k khěuj voor je neus zet 😉

  2. Ernie zegt op

    Ook in Nederland, te bestellen bij Mai Thai Oisterwijk.

  3. ron zegt op

    Een van de lekkerste gerechten die er zijn !
    Er zijn/waren (weet niet of ze er nog zijn) van die kant en klare uien saus potjes te krijgen bij tops.
    Had er eens wat meegenomen, en toen was het wel heel simpel zelf te berijden.
    Wat gekookte eieren bakken in ruim olie in de wok, potje saus er over kwakken en klaar !!
    Gewoon erg lekker, met wat witte rijst of noodles… TOP !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website