Thailand is gek op de Franse croissant

Het lijkt er op, dat de Thai momenteel uit hun dak gaan voor dat vettige, zoete halvemaanvormige ontbijtbroodje, dat croissant wordt genoemd.

Er is een heuse croissant-manie aan de gang, die soms lange wachtrijen oplevert bij bakkerijen. De croissants, met allerlei smaken, zijn niet aan te slepen. Vooruitbestellen kan, maar ook dan kan het best lang duren voordat de liefhebber zijn tanden in zijn favoriete croissant kan zetten.

Croissants waren eigenlijk al heel lang verkrijgbaar in Thailand. Begin jaren 70 was de croissant al onderdeel van een scala aan broodsoorten tijdens het ontbijt in het Dusit Thani Hotel, het vroegere President Hotel en de Siam Intercontinental en ook verkrijgbaar bij de Saigon Bakery en de Little Home Bakery, De croissant uit die tijd waren zeker kwalitatief “perfect”, maar ook wel erg prijzig. Dat werd in 1997 beter toen de Franse supermarktketen Carrefour haar deuren in Thailand opende met betaalbare en smakelijke croissants.

Inmiddels zijn croissants makkelijker in bakkerswinkels te vinden door heel Thailand. Door de komst van goede opleidingsmogelijkheden, waar Franse chefs nieuwkomers inwijden in de kunst van het croissant bakken, is het aantal aanbieders explosief gestegen. De croissants van bijvoorbeeld de bakkerijketens van Paul, Eric Kayser en Gontran Cherrier zijn nogal aan de dure kant, maar er zijn talrijke “amateurs”, die een eigen winkeltje hebben geopend. De populariteit van de croissant in Thailand is vooral te danken aan de sociale media. Het aantal aanbieders steeg daardoor, klanten gaven hun mening op Facebook en andere sociale media, en de populariteit steeg verder.

(chettarin / Shutterstock.com)

Over de smaak van de aangeboden croissants valt veel te zeggen, maar een eensluidende definitie van de “lekkerste croissant” is niet te geven. Op een Facebookpagina werd het zo omschreven: “Van een croissant moet je genieten. Wees niet zo serieus over de inhoud en textuur binnenin. Als je een bepaalde croissant lekker vindt, dan is dat de beste croissant voor jou”.

Op de website van Thai PBS World staat een wat langer verhaal over de hype van de croissant in Thailand, zie: www.thaipbsworld.com/crazy-about-croissants

Rating: 3.18/5. From 11 votes.

31 gedachten over “Thailand is gek op de Franse croissant

 1. Een echte croissant met kaas vind ik heerlijk, met jam niet om te eten.
  Helaas zijn de croissants van Big C nep.
  Dat is gewoon brooddeeg in de vorm van een croissant.

 2. Lijkt me een typisch voorbeeld van het zwaar overdreven ‘hypen’ van een product door te doen alsof het populair is, in de hoop dat het zo misschien wel populair gaat worden..,,,,,

  • Nee, het is een bericht wat overgenomen is van Thaivisa.
   Wat ik wel opmerkelijk vindt, nog niet zo lang geleden kocht je croissant bij de bakker voor 16 thb, nu kosten diezelfde croissants tussen de 29 en 35 thb.

   • Ik zie ook wel dat het een overgenomen bericht is – zij het niet van Thaivisa – maar dat maakt wat mijn reactie betreft toch geen verschil? Het is gewoon ‘hypen’, wie het ook schrijft.

 3. Goedemorgen, eigenlijk is de croissant uitgevonden in Oostenrijk, na de overwinning op de Ottomanen. Stond toevallig van de week in de krant hier in NL. In Chiang Mai heb je ook erg goede Franse bakkers tegenwoordig.

 4. De meeste croissants in Thailand zijn niet te (vr)eten. Bij de tesco liggen ze de gehele dag in plastic verpakt. Per 4 stuks. Funnest voor een croissant. Naar Amerikaans voorbeeld zit er in de meeste Thaise croissants suiker. Brrrrr…..

  • Dan moet je ze eens kopen bij de echte bakker, bijvoorbeeld Yamazaki, die doen niet onder voor de Fransen, en echte roomboter.

   • Yamazaki….ik behoor nou niet de grote meerderheid van de Nederlanders die te dik is, overgewicht heeft, en daardoor bij een coronabesmetting kans loopt op de IC te belanden. Als ik Yamazaki en nog een paar andere fabrieksbroodjesmakers bekijk dan is van het assortiment maar een procent of 10% geschikt voor iemand die bewust leeft en op zijn gezondheid let, de rest van het assortiment bestaat uit kleffe, vette en vaak te zoete gerechten . De `Duitse harde broodjes` zijn mijn favoriet `en alle zoetwaren-broodjes met bijvoorbeeld veel chocola en ander vette ingredienten laat ik voor anderen liggen.

    • Yamazaki heeft anders wel lekkere kleine baguetjtes en ook lekkere harde broodjes….

     • Ja zijn ook mijn favoriete broodjes, banquettes cq. harde broodjes. Genoemde bakkerij verkoopt in Korat teveel van deze broodjes aan Thais en buitenlanders waardoor de voorraad voortdurend op is. Gelukkig heeft men een Thaise oplossing gevonden door ze meestal niet meer te maken, scheelt een hoop verkoop en werk voor het personeel. Wij zouden dan zeggen: bak er 2x zoveel en dan neemt de verkoop en winst toe; maar nee het is maar gewoon personeel wat beslist. Prijs is trouwens L van 12 baht naar 24 baht gegaan in een jaar of 4, zo’n 100% meer, en dat was pg voor de oorlog in Oekraïne waardoor de prijzen nog wel zullen stijgen van

    • meerderheid ? en ik lees uit je verhaal dat je vooringenomen bent sommige mensen kunnen door
     ziekte er weinig aan doen dat ze overgewicht hebben wees blij dat je geen aanleg hebt om dik te worden en dat je niet bij de meerderheid hoort! maar laat iedereen in zijn waarde en hoop op met je betuttelingen. trouwens ik heb ook geen overgewicht 🙂 1.85 en 80 kg!

     • Ik ben vooral niet vooringenomen maar draai al 40 jaar mee als bewuste eter vanaf mijn 15e jaar. Als je alle adviezen over teveel, te vet, te zoet of geen groente en fruit en te weinig beweging niet in acht neemt, dan roep je het onheil van te dik worden over jezelf af. Slechts een kleine groep heeft ziekelijke aanleg, andersom zijn veel chronische zieken te dik en dat weer door hun levensstijl. Laat ik het hier maar bij houden maar degene met een gezonde leefstijl weten wat ik bedoel.

  • Voorverpakt, afbak en kant&klaar zijn ze ook in Nederland (en Frankrijk) niet te vreten. De roomboter mist, en het suiker is te veel toegevoegd. Maar Dat is ook waar je voor betaald bij de AH, Lidl of Bakker Bart. Goedkoop, goedkoper, goedkoopst.
   Ook in TH heb je dezelfde hoge kwaliteit croissants als in Parijs. Mits je er voor betaald.

   Eigenlijk is de croissant een slim product; veel lucht, suiker en vet….

 5. Jahaaaa,
  Dan had je vorige week ‘n moeten kijken bij Central World.
  Daar stonden rijen van wel 300 meter om de aanbieding te bemachtigen: kleffe “puntjes” bestrooid met poedersuiker én gevuld met iets wat het midden is tussen boter, room of crême. 4 stuks voor 100 bth.
  Ik mocht er ‘n hap van nemen!! Mierezoet en alsof ‘t reuzelvet aan je gehemelte blíj́ft plakken. T.I.T.

 6. Inderdaad: niet te vreten, mooie naam, maar opgeklopte hype.
  Twee keer in mijn leven gegeten bij gebrek aan iets anders.

 7. Menig bakker waar ik langs liep had maar een raar onnatuurlijk geurtje. Diverse producten ook op een vieze manier zoet. Een goede croissant is heerlijk, maar denk ik nog lastig zoeken zijn in Thailand. Ach, tijdens mijn vakantie in Thailand kom ik ook prima door zonder ambachtelijke bakker of andere Europese specialiteiten. Dat de Thai wel voor dat te porren zijn, of goedkope en -slechtere- afgeleiden geloof ik graag.

 8. Prima croissantjes bij de big C. Beste prijs kwaliteit.

 9. Schuin tegenover waar ik woon is er een bakkertje dat belegde croissants verkoopt. Met ham, kaas en een blaadje sla. Ik heb daar zo’n vier keer per week een vaste bestelling. Zo’n croissant en een soort ciabatta met hetzelfde beleg. Beide voor 40 baht per stuk. Ze zien mij van verre al aankomen met deze vaste order… Een prima ontbijtje hoor.

  In Cambodja zijn croissants aan de orde van de dag. Net als stokbroden, ik zag inwoners ermee onder hun arm lopen. Franse invloed. Trouwens, de hele Cambodjaanse keuken heeft een verrassende Frans ‘touch’. Het proberen waard!

  • In Cambodja hebben ze dat typisch Frans knapperige stokbrood en croissants, wat ik in Thailand, ook niet bij Paul in Bangkok, nooit heb ontdekt.

  • Niet alleen in de Cambodjaanse keuken is de Franse invloed terug te vinden, ook in Viet Nam en Laos hebben zij hun culinaire sporen nagelaten. Daar kun je dus goede croissants, baguettes en ander brood vinden. In Thailand is het meestal (letterlijk en figuurlijk) een slap aftreksel.
   Net als bij de pizza’s: een dikke laag brooddeeg met een klein beetje topping.

 10. Ik prijs mij gelukkig dat ik werk op een universiteit (in Bangrak, Bangkok) die een opleiding Hospitality Management heeft en waar op elke werkdag verse croissants (en ook pain au chocolat) worden gebakken en verkocht. En jawel, door studenten onder leidng van een Franse chef.

 11. Hoe gaat het met de slicewich verkopende deelnemers in Thailand? Hebben jullie al een croisantje op de menukaart?

  • Is daar nog iets van terechtgekomen, dan? Buiten de pogingen franchisenemers aan te werven heb ik daar niets meer over gehoord.

 12. Nou, ik ben ook wel benieuwd hoe het met de slicewich is gegaan.
  Dat was toch een project van een Hollander die dat product onder franchise ging vermarkten ?
  Zijn er inmiddels mensen die er een boterham mee kunnen verdienen ?

  Groet,
  Jos K.

  • Ik vrees dat er met de Hollandse boterham in Thailand geen droog brood te verdienen is……

 13. Ik koop mijn croissants bij de MAKRO in Warin Chamrap en ze zijn goed te eten en niet te zoet, maar er zijn altijd mierzeikers die alleen de echte Parijse? croissant willen eten, laat ze dan lekker naar Parijs emigreren. Mijn Thaise vrouw en vrienden vinden ze lekker.
  Hans

 14. Dat de meeste croissants in Thailand niet zo lekker zijn zoals er soms uitzien heeft simpelweg te maken met gebrek aan vakmanschap.
  Bovendien zijn de meeste bakkerijtjes, voor zover ik ze hier gezien heb, niet geschikt om het deeg te maken en te verwerken zoals het hoort.
  Croissants worden gemaakt van zogenaamd “getoerd gerezen” deeg, een soort kruising van bladerdeeg en brooddeeg.
  Wellicht kent u de “Deense Koffieluxe” in diverse gevlochten vormen, vaak gevuld met meegebakken rozijnen en room en afgewerkt met een laagje abrikozenmoes.
  Ook dit product wordt gemaakt van getoerd gerezen deeg.
  Je hebt er goede, liefst Amerikaanse patentbloem voor nodig, een droge straffe meelsoort die niet op iedere hoek van de straat verkrijgbaar is, dat verklaard ook meteen waarom het meeste brood hier een beetje slap en niet goed doorbakken is.
  Én het vergt een behoorlijke vaardigheid én vakmanschap om dit deeg te maken en te verwerken.
  De boter wordt namelijk in het deels gerezen zeer zachte deeg gepakt en vervolgens diverse malen uitgerold en opgevouwen en weer uitgerold en opgevouwen, het zogenaamde toeren, en eigenlijk kun je dat alleen maar met succes doen in een bakkerij waar de temperatuur niet hoger is dan een graad of 22.
  Is het deeg eenmaal verwerkt tot het gewenste product dan moet het in een wat warmere omgeving nog even narijzen voordat het de oven in gaat.
  Kortom, een goed croissantje maken is wat lastiger dan het lijkt, het kost aandacht en ook wel wat tijd.
  Maar het belangrijkste, liefde voor het vak!
  Pim Foppen, ex-leraar consumptieve techniek 2e graads

 15. Aan de 3th road in Pattaya zit La Boulange goed adres,en even voorbij de rotonde(Dolphin) richting Naklua
  daar zit ook een goede(La Baguette) Prijzen zijn wel iets hoger,maar wel quality.

 16. Heerlijk ,ik zit weer te genieten van al die reacties.
  Haat en nijd en betweterigheid , het lijkt er wel vaak op of bepaalde mensen zitten te wachten wanneer er weer een item uitkomt om te bekritiseren.
  Dan denk ik bij mezelf ,probeer een beetje te genieten van je oude dag in het mooie Thailand en probeer je niet te ergeren aan een afwijkende mening,daar heb je alleen jezelf mee.

Reacties zijn gesloten.