Thailand is gek op de Franse croissant

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
1 februari 2021

Het lijkt er op, dat de Thai momenteel uit hun dak gaan voor dat vettige, zoete halvemaanvormige ontbijtbroodje, dat croissant wordt genoemd.

Er is een heuse croissant-manie aan de gang, die soms lange wachtrijen oplevert bij bakkerijen. De croissants, met allerlei smaken, zijn niet aan te slepen. Vooruitbestellen kan, maar ook dan kan het best lang duren voordat de liefhebber zijn tanden in zijn favoriete croissant kan zetten.

Croissants waren eigenlijk al heel lang verkrijgbaar in Thailand. Begin jaren 70 was de croissant al onderdeel van een scala aan broodsoorten tijdens het ontbijt in het Dusit Thani Hotel, het vroegere President Hotel en de Siam Intercontinental en ook verkrijgbaar bij de Saigon Bakery en de Little Home Bakery, De croissant uit die tijd waren zeker kwalitatief “perfect”, maar ook wel erg prijzig. Dat werd in 1997 beter toen de Franse supermarktketen Carrefour haar deuren in Thailand opende met betaalbare en smakelijke croissants.

Inmiddels zijn croissants makkelijker in bakkerswinkels te vinden door heel Thailand. Door de komst van goede opleidingsmogelijkheden, waar Franse chefs nieuwkomers inwijden in de kunst van het croissant bakken, is het aantal aanbieders explosief gestegen. De croissants van bijvoorbeeld de bakkerijketens van Paul, Eric Kayser en Gontran Cherrier zijn nogal aan de dure kant, maar er zijn talrijke “amateurs”, die een eigen winkeltje hebben geopend. De populariteit van de croissant in Thailand is vooral te danken aan de sociale media. Het aantal aanbieders steeg daardoor, klanten gaven hun mening op Facebook en andere sociale media, en de populariteit steeg verder.

(chettarin / Shutterstock.com)

Over de smaak van de aangeboden croissants valt veel te zeggen, maar een eensluidende definitie van de “lekkerste croissant” is niet te geven. Op een Facebookpagina werd het zo omschreven: “Van een croissant moet je genieten. Wees niet zo serieus over de inhoud en textuur binnenin. Als je een bepaalde croissant lekker vindt, dan is dat de beste croissant voor jou”.

Op de website van Thai PBS World staat een wat langer verhaal over de hype van de croissant in Thailand, zie: www.thaipbsworld.com/crazy-about-croissants


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 7 votes.
Please wait...

21 reacties op “Thailand is gek op de Franse croissant”

 1. ruud zegt op

  Een echte croissant met kaas vind ik heerlijk, met jam niet om te eten.
  Helaas zijn de croissants van Big C nep.
  Dat is gewoon brooddeeg in de vorm van een croissant.

 2. Cornelis zegt op

  Lijkt me een typisch voorbeeld van het zwaar overdreven ‘hypen’ van een product door te doen alsof het populair is, in de hoop dat het zo misschien wel populair gaat worden..,,,,,

  • Patrick zegt op

   Nee, het is een bericht wat overgenomen is van Thaivisa.
   Wat ik wel opmerkelijk vindt, nog niet zo lang geleden kocht je croissant bij de bakker voor 16 thb, nu kosten diezelfde croissants tussen de 29 en 35 thb.

   • Cornelis zegt op

    Ik zie ook wel dat het een overgenomen bericht is – zij het niet van Thaivisa – maar dat maakt wat mijn reactie betreft toch geen verschil? Het is gewoon ‘hypen’, wie het ook schrijft.

 3. Emiel Bakker zegt op

  Goedemorgen, eigenlijk is de croissant uitgevonden in Oostenrijk, na de overwinning op de Ottomanen. Stond toevallig van de week in de krant hier in NL. In Chiang Mai heb je ook erg goede Franse bakkers tegenwoordig.

 4. Jacobus zegt op

  De meeste croissants in Thailand zijn niet te (vr)eten. Bij de tesco liggen ze de gehele dag in plastic verpakt. Per 4 stuks. Funnest voor een croissant. Naar Amerikaans voorbeeld zit er in de meeste Thaise croissants suiker. Brrrrr…..

  • Patrick zegt op

   Dan moet je ze eens kopen bij de echte bakker, bijvoorbeeld Yamazaki, die doen niet onder voor de Fransen, en echte roomboter.

   • Ger-Korat zegt op

    Yamazaki….ik behoor nou niet de grote meerderheid van de Nederlanders die te dik is, overgewicht heeft, en daardoor bij een coronabesmetting kans loopt op de IC te belanden. Als ik Yamazaki en nog een paar andere fabrieksbroodjesmakers bekijk dan is van het assortiment maar een procent of 10% geschikt voor iemand die bewust leeft en op zijn gezondheid let, de rest van het assortiment bestaat uit kleffe, vette en vaak te zoete gerechten . De `Duitse harde broodjes` zijn mijn favoriet `en alle zoetwaren-broodjes met bijvoorbeeld veel chocola en ander vette ingredienten laat ik voor anderen liggen.

    • Sjaak S zegt op

     Yamazaki heeft anders wel lekkere kleine baguetjtes en ook lekkere harde broodjes….

  • Lessram zegt op

   Voorverpakt, afbak en kant&klaar zijn ze ook in Nederland (en Frankrijk) niet te vreten. De roomboter mist, en het suiker is te veel toegevoegd. Maar Dat is ook waar je voor betaald bij de AH, Lidl of Bakker Bart. Goedkoop, goedkoper, goedkoopst.
   Ook in TH heb je dezelfde hoge kwaliteit croissants als in Parijs. Mits je er voor betaald.

   Eigenlijk is de croissant een slim product; veel lucht, suiker en vet….

 5. PEER zegt op

  Jahaaaa,
  Dan had je vorige week ‘n moeten kijken bij Central World.
  Daar stonden rijen van wel 300 meter om de aanbieding te bemachtigen: kleffe “puntjes” bestrooid met poedersuiker én gevuld met iets wat het midden is tussen boter, room of crême. 4 stuks voor 100 bth.
  Ik mocht er ‘n hap van nemen!! Mierezoet en alsof ‘t reuzelvet aan je gehemelte blíj́ft plakken. T.I.T.

 6. Sjoerd zegt op

  Inderdaad: niet te vreten, mooie naam, maar opgeklopte hype.
  Twee keer in mijn leven gegeten bij gebrek aan iets anders.

 7. Rob V. zegt op

  Menig bakker waar ik langs liep had maar een raar onnatuurlijk geurtje. Diverse producten ook op een vieze manier zoet. Een goede croissant is heerlijk, maar denk ik nog lastig zoeken zijn in Thailand. Ach, tijdens mijn vakantie in Thailand kom ik ook prima door zonder ambachtelijke bakker of andere Europese specialiteiten. Dat de Thai wel voor dat te porren zijn, of goedkope en -slechtere- afgeleiden geloof ik graag.

 8. Smakkie zegt op

  Prima croissantjes bij de big C. Beste prijs kwaliteit.

  • ruud zegt op

   De croissants van BIG c bestaan uit gewoon brooddeeg.

 9. Eric Donkaew zegt op

  Schuin tegenover waar ik woon is er een bakkertje dat belegde croissants verkoopt. Met ham, kaas en een blaadje sla. Ik heb daar zo’n vier keer per week een vaste bestelling. Zo’n croissant en een soort ciabatta met hetzelfde beleg. Beide voor 40 baht per stuk. Ze zien mij van verre al aankomen met deze vaste order… Een prima ontbijtje hoor.

  In Cambodja zijn croissants aan de orde van de dag. Net als stokbroden, ik zag inwoners ermee onder hun arm lopen. Franse invloed. Trouwens, de hele Cambodjaanse keuken heeft een verrassende Frans ‘touch’. Het proberen waard!

  • Niek zegt op

   In Cambodja hebben ze dat typisch Frans knapperige stokbrood en croissants, wat ik in Thailand, ook niet bij Paul in Bangkok, nooit heb ontdekt.

  • TheoB zegt op

   Niet alleen in de Cambodjaanse keuken is de Franse invloed terug te vinden, ook in Viet Nam en Laos hebben zij hun culinaire sporen nagelaten. Daar kun je dus goede croissants, baguettes en ander brood vinden. In Thailand is het meestal (letterlijk en figuurlijk) een slap aftreksel.
   Net als bij de pizza’s: een dikke laag brooddeeg met een klein beetje topping.

 10. chris zegt op

  Ik prijs mij gelukkig dat ik werk op een universiteit (in Bangrak, Bangkok) die een opleiding Hospitality Management heeft en waar op elke werkdag verse croissants (en ook pain au chocolat) worden gebakken en verkocht. En jawel, door studenten onder leidng van een Franse chef.

 11. Ken.vuller zegt op

  Hoe gaat het met de slicewich verkopende deelnemers in Thailand? Hebben jullie al een croisantje op de menukaart?

  • Cornelis zegt op

   Is daar nog iets van terechtgekomen, dan? Buiten de pogingen franchisenemers aan te werven heb ik daar niets meer over gehoord.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website