RaksyBH / Shutterstock.com

Thailand is naast de bekende glimlach ook het land met een bijzondere en overheerlijke eetcultuur. De Thaise keuken is wereldberoemd en zeer gevarieerd. Eten kan gewoon op straat bij een stalletje en is spotgoedkoop.

Eten speelt een belangrijk rol in het dagelijkse leven van de Thai. Een Thai eet net als bij ons in het westen drie keer per dag. Wel eten Thai meer tussendoortjes of snacks, dat is ook niet zo moeilijk want het aanbod is echt enorm. Wat je ook lekker vind, van fruit tot aan gefrituurd voedsel alles is langs de kant van de weg te koop. Als er mensen in de buurt zijn, is er eten. Niet alleen het aanbod is overweldigend ook de verscheidenheid.

Eetkraampjes langs de weg zijn er ook in vele varianten. Van handkarren, fietsen, brommers, driewielers tot aan een houten plank op twee schragen. Mocht je denken dat het eten langs de kant van de weg onhygiënisch is, dat is een misvatting. De straatkok brengt zijn kar laat in de avond of nacht weer naar huis en daar wordt alles grondig schoongemaakt.

Lad Nah

Het eten langs de kant van de weg is niet alleen ongelofelijk goedkoop, maar smaakt vrijwel altijd overheerlijk. Niet zelden zelfs beter dan in een restaurant. Sommige straatverkopers zijn zelfs zo goed dat je geduld moet hebben voordat je aan de beurt bent. Het eten op straat is zeker niet alleen voor de arme Thai bestemd. Verwacht geen menukaart of zoiets. Die is er meestal niet. In veel gevallen bieden ze slechts één gerecht, alleen hun specialiteit.

Het eten op straat biedt je een breed scala aan mogelijkheden zoals groene of rode curie, gebakken rijst, noedelgerechten, roerbakken groente, salades, vers fruit, desserts, enz. Teveel om op te noemen. In Chinatown kan je zelfs gegrilde kreeft, tegen een redelijke prijs, op straat eten.

Wil je eens wat anders proberen? Gefrituurde kikkers, waterkevers, sprinkhanen en andere insecten zijn ook te krijgen.

Mocht je niet weten wat je moet kiezen. Speciaal voor de lezers van Thailandblog heb ik een top 10 van Thaise straat gerechten samengesteld. Ik durf zelfs te beweren dat je deze gerechten beter op straat kunt eten dan in een restaurant. Simpelweg omdat het lekkerder is.

  1. Som tam – een pittige salade van onrijpe gesnipperde papaya met pinda’s en tomaten.
  2. Larb – pittig gehakt met gehakte sjalotjes, uien, peper en koriander.
  3. Khao Mun Gai – gestoomde kip met rijst gekookt in kippenbouillon en knoflook.
  4. Jok – Rijstgerecht met varkensvlees, verse gember en groene ui (soms met ei).
  5. Lad Nah – gebakken noedels met een bonensaus en Chinese kool.
  6. Hoi Tod – gebakken oesters in beslag van ei op een bedje van taugé.
  7. Pad Thai – rijst of noedels met ei, gedroogde garnalen en gebakken tahoe bestrooid met pinda’s (geserveerd met taugé).
  8. Satay – kip of varkensvlees stukjes gegrild op een stokje, geserveerd met saus en komkommer.
  9. Khao Moo Daeng – rode varkensvlees met rijst, gekookte eieren en komkommer volgens Chinees recept.
  10. Khao Tom – rijstsoep met een selectie van vlees en groente gerechten.

Er is zo veel meer op straat te vinden dan deze top tien. Omdat het ook bijna niets kost kan je het gewoon uitproberen, vindt je het niet lekker dan probeer je wat anders. Wel is het handig om bij het bestellen te vragen of ze het gerecht niet te scherp maken. Thai gebruiken van die kleine rode chilipepertjes die behoorlijk pittig zijn. Bestel je gerecht “mai phet” of “mai ow phet”, hetgeen “niet pittig” betekent.

Wat je zeker eens moet proberen is Thaise noedelsoep, je herkent de kraampjes van afstand. Je krijgt een heerlijk maaltijdsoep met alles er op en er aan. Het vult goed en het kost echt niets.

Larb

Naast de straatverkopers is er nog een bijzondere groep die heerlijke Thaise gerechten verkopen. Je zult ze niet op straat vinden, maar op het water. Op het water? Jazeker. In Thailand en in Bangkok heb je vele waterwegen, deze kanalen noemen ze in Thailand; Klongs. Op de Klongs vindt je verkopers die met een bootje langs peddelen en etenswaar aanbieden. Je kunt er verse groenten, fruit, noedelsgerechten, curies, en nog veel meer kopen. De kwaliteit is net zo goed als bij straatverkopers.

Als je naar Thailand gaat en het eten op straat mijdt, dan mis je echt iets. Het is een publiek geheim dat het eten op straat vaak net zo goed of soms beter is dan in een sjiek en duur restaurant. De restaurants zijn er voornamelijk voor de toeristen. De meeste Thai kopen het eten bij hun favoriete eetstalletje. Het is vers, goedkoop en goed.

De eerstvolgende keer wanneer je in Thailand op straat het heerlijke eten ruikt, stop een keertje en probeer het. Je zult niet alleen verbaasd zijn over de fantastische smaak, maar ook over de vriendelijke Thaise mensen die het met veel zorg en vakmanschap voor je bereiden.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.50/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website