Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is dit gerecht uit het zuiden van Thailand: Gaeng tai pla (แกง ไตปลา).

Een van de meest typische gerechten uit de Zuid-Thaise keuken staat bekend als Gaeng tai pla (แกง ไตปลา). De naam is afgeleid van tai pla, een zoute saus gemaakt van gefermenteerde vis, die de curry een sterke geur en smaak geeft. Deze curry wordt meestal geserveerd met verse groenten en gegeten met gestoomde rijst.

Kaeng tai pla of kaeng pung pla komt uit de provincie Phatthalung en het gerecht zou zijn oorsprong hebben in Zuid-India. Het belangrijkste ingrediënt van kaeng tai pla is tai pla of pung pla gemaakt van de gefermenteerde ingewanden (maag) van vis, zoals de meerval.

Kaeng tai pla is een zeer kruidige en pittige curry; het heeft een nogal intense umami- smaak. Er zijn ook variaties met garnalen en bepaalde varianten waarbij kokosmelk gebruikt wordt in plaats van water. De gebruikelijke ingrediënten zijn bamboescheuten, aubergines, kousenband en verse pepers. Andere groenten die ook worden gebruikt, zoals babymaïs, pompoen maar ook aardappelen als bamboescheuten niet beschikbaar zijn.

De belangrijkste ingrediënten zijn de tai pla saus, die in hoge mate bijdraagt ​​aan de karakteristieke geur en smaak, evenals zowel droge als verse chilipepers, garnalenpasta, kurkuma, laos, citroengras, limoenbladeren en rasp, sjalotten en knoflook.

Wie het aandurft zal worden beloont met een heerlijke onnavolgbare smaak die je zal verrassen. Het gerecht is nogal hot spicy dus niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website