Gaeng Kee Lek

Gaeng Kee Lek

Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is dit gerecht uit de Isaan: Gaeng Kee Lek (Kassod Leaf Curry) แกงขี้เหล็ก of  Gaeng Khilek.

Thailand staat bekend om de vele kleurrijke curry’s waaronder groen, rood en geel. Dat is nog niet alles want een bijzondere curry die erg populair is in de regio Isaan is ‘Gaeng Kee Lek’ die wordt gemaakt van de bladeren van de Cassodboom (Cassia, Kassieboomsiamea of Siamese seneplant).

Cassiabladeren lijken qua uiterlijk op laurierblaadjes. Deze gedroogde bladeren van de cassiaboom, is een soort kaneel en worden ook gebruikt in Massaman Curry. Op Aziatische markten ook wel bekend “Indian Bay Leaves”.

Het is veel werk om de curry te maken omdat de bladeren zelf nogal bitter en taai zijn. Ze moeten dan ook lang gekookt worden, maar als ze daarna worden gemengd met kokosroom of kokosmelk, ontstaat een prachtige curry met een spectaculaire smaak.

Andere ingrediënten voor het bereiden van deze bijzondere curry zijn: knoflook, sjalotjes, Thaise pepers, Chinese gember (vingerwortel), laos, citroengras, vissaus, pla-raa (gefermenteerde vis). De curry wordt gegeten met gegrild varkensvlees en rijst.

Gaeng Kee Lek is een traditioneel Isaans familiegerecht en wordt ook geserveerd bij huwelijks-, begrafenis- en boeddhistische ceremonies.

Alleen geschikt voor de echte liefhebbers vanwege de toevoeging van pla-raa (gefermenteerde vis).


» Laat een reactie achter


Rating: 1.00/5. From 1 vote.
Please wait...

2 reacties op “Geheimen van de Thaise keuken: Gaeng Kee Lek (curry van Cassia-bladeren)”

  1. Marijke Bakker zegt op

    Ook weer zijn heerlijk Thais gerecht!

  2. Mcmbakker zegt op

    Ook weer zo’n heerlijk gerecht.
    Zijn curry leaves hetzelfde als kee lek leaves?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website